Reacties voor: iCulture checkt: ‘Nat geworden iPhone in rijst drogen is grote onzin’

Interview Ferry Timmer van The Fixables
Je leest het regelmatig als je iPhone in een emmer water is gevallen: leg het toestel een paar dagen in droge rijst en je probleem is opgelost. Maar volgens Ferry Timmer, oprichter van The Fixables, is het flauwekul en geeft het mensen onterecht de indruk dat het toestel weer veilig gebruikt kan worden. Heeft hij gelijk? iCulture ging langs om het te checken!
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 29 reacties

  1. Euhm even vermelden dat het om een gesponsord artikel gaat? En het zou wel gek zijn als iemand van een reparatiebedrijf niet zou aanraden om daar naartoe te gaan 😂

  2. Wij van WC eend adviseren natuurlijk WC eend ….

  3. Maar wat moet je nou wel zelf doen? Daar sta je dan op zaterdagavond met je natte iPhone… niks doen en maandag wegbrengen?

  4. @Leon: zorgen dat ie niet op zaterdag in het water valt.

  5. Origineel geplaatst door Leon
    Maar wat moet je nou wel zelf doen? Daar sta je dan op zaterdagavond met je natte iPhone… niks doen en maandag wegbrengen?

    Eigenlijk wel. Of zorgen dat je iemand kent die weet hoe je een iPhone moet openschroeven? Zelf veel iFixit-video’s kijken en zorgen dat je zo’n setje speciale schroevendraaiers op zak hebt? Het ligt ook aan je toestel en aan je persoonlijke inschatting. Als het toestel héél even in contact met water is geweest en een iPhone 7 of nieuwer is, is er waarschijnlijk niet zoveel aan de hand. Dan zou ik er niet meteen naar laten kijken. Maar als je een ouder model hebt dat een paar minuten op de bodem van een gracht heeft gelegen of bij een gevalletje ‘Oh, al mijn babyfoto’s staan erop’… Tja, dan lijkt me dat je wat voorzichtiger moet zijn. Maar het is inderdaad een lastig dilemma als het op zaterdagavond gebeurt. Ik denk dat de meeste mensen gewoon de gok nemen en wel kijken of het toestel later raar gaat doen.

  6. Altijd al vreemd gevonden dat mensen die mythe blijven spuien, een paar seconden logisch nadenken is toch voldoende om in te zien dat rijst niet werkt.

    Het is vooral het zout en de kalk in ‘gewoon water’ wat geleid en dus kortsluiting kan veroorzaken in een iPhone. Dat zout en kalk verdwijnt niet met wat rijst. (Gedestilleerd water geleid dus ook niet)

    Beetje wetenschap en logisch denkvermogen helpt je flink vooruit in het leven.

  7. En toch is het bij mij ooit dé oplossing geweest met mijn iPhone 5s. Heb het toestel een week in een bak rijst laten liggen (toestel deed niets meer!) waarna hij het weer gewoon deed. Mazzel dus?!

  8. Origineel geplaatst door Kbm
    En toch is het bij mij ooit dé oplossing geweest met mijn iPhone 5s. Heb het toestel een week in een bak rijst laten liggen (toestel deed niets meer!) waarna hij het weer gewoon deed. Mazzel dus?!

    Dat is nog geen indicatie dat rijst de sleutel tot de oplossing was. Het water kan ook gewoon de kritieke punten vermeden hebben, snel genoeg uitgedroogd zijn door omgevingslucht en warmte, zuiver genoeg geweest zijn om geen kortsluiting te veroorzaken,…

  9. Ik heb ooit eens ergens de theorie gehoord dat het heel goed zou kunnen werken om een natte iPhone zsm in een bak met isopropylalcohol te leggen.
    Doordat het een lagere viscositeit zou hebben verdrijft het al het water uit je toestel, neemt een deel van de aanslag op en geleid geen stroom waardoor het geen schade zou moeten kunnen aanrichten.
    Daarnaast verdampt het vervolgens ook sneller en schoner dan water…

    Zit hier enige kern van waarheid in?

  10. Ik vond het artikel ook matig. In kranten (bijv. NRC) worden uitspraken gecheckt door op onderzoek uit te gaan en experts te raadplegen. Hij zal natuurlijk alleen dingen zeggen die hem in zijn stelling steunen. Nu wordt gesteld dat zijn stelling klopt, omdat hij dat zegt. Dat is naar mijn mening te kort uit de bocht.

  11. Sorry, maar deze check heeft weinig waarde gezoen het slechts op het bewijsniveau is van een “expert opinion” (level III, https://en.m.wikipedia.org/wiki/Levels_of_evidence). Daarbij is deze expert ook geenszins onafhankelijk, gezien een eigen financieel belang.
    Ik weet niet of iemand wel eens onder gecontroleerde omstandigheden een aantal iPhones in het water gegooid heeft en willekeurig de helft gedroogd heeft met rijst en de andere helft niet, vervolgens door een geblindeerd panel heeft laten scoren hoeveel schade iedere iPhone afzonderlijk had, en of zodoende aangetoond kon worden dat drogen met rijst een belangrijk voordeel oplevert en daarmee effectief is. Maar tot die tijd zou ik het houden bij het instructies van de fabrikant: https://support.apple.com/nl-nl/HT207043
    Apple raadt drogen met een koude lucht ventilator aan en tenminste 5 uur te wachten voor het opladen.

  12. Dus gelijk zeep van de wasmachine erbij gooien in een bak met water goed schudden en daarna in de rijst zetten 😉

  13. Toch denk ik dat hij gelijk heeft. Zo snel mogelijk laten “repareren”. Water geeft direct roest (aanslag) Daarbij komt nog dat water nogal kalkhoudend is. Geeft dus kalkaanslag. Vooral bij het drogen. Dat hij voor eigen parochie preekt is duidelijk maar daarom is zijn conclusie niet direct onlogisch. Ieder specialist vertelt zijn eigen verhaal maar daarvoor is hij ook specialist. Toch moet ook ik bekennen dat ik geen enkel ervaring heb met water in mijn iPhone en of iPad.

  14. Wat een gezeur allemaal! Of het nou wel of niet werkt er zullen heel wat mensen denken dat rijst nog steeds de oplossing is…bij deze is dit voor de mensen die dat nog steeds denken technisch en helder onderbouwd. ik vond het een leuk artikel, thx iCulture 😉

  15. Ik snap niet dat er nog zoveel mensen zijn die het niet weten.

    Valt je electronica in water? Spoel het dan uit met nog meer water- gedeminiraliseerd water om precies te zijn. Te koop bij de drogist.
    Het water zelf kan geen kwaad, de zooi in het water doet kwaad. Daarom was je je electronica uit met water waar niks in zit, zodat er daarna ook niks meer in je telefoon zit. Dit werkt uiteraard niet lang meer nadat het gebeurt is, dus handel snel. Ik heb altijd een fles bij me op vakantie.

  16. Ik moet erbin vermelden dat ik al meerdere apparaten hiermee gered heb zonder falen.

  17. Vraag me weleens af hoe je je iPhone in de wc laat vallen…

  18. Als je de telefoon niet open maakt kan rijst misschien inderdaad niet zoveel doen, maar dat betekent niet dat rijst niet werkt. Ik maak het toestel altijd eerst open voordat ik het in een bakje met rijst leg. Heeft tot nu toe al zeker drie keer goed gewerkt.

  19. De ‘conclusies’ van de heer Ferry zijn nergens op gebaseerd. Rijst heeft wel degelijk een sterk hygroscopische werking, dus zal te allen tijde vocht naar zich toe trekken, dus OOK het vocht uit een nat geworden iPhone zal uit de poriën van deze iPhone ‘gezogen’ worden naar de rijst toe! Dat er vervolgens mineraalresidu in de iPhone achter kan blijven is een tweede, maar het zal ALTIJD beter zijn om een nat geworden iPhone in een bak rijst te laten drogen dan dit niet te doen. Dit geldt overigens voor alle elektronische apparatuur zoals camera’s etc.

    N.B.: Spoelen met demi-water zoals hierboven geopperd heeft alleen zin als je daarmee ook daadwerkelijk in het toestel kunt komen, dus werkt alleen als je het toestel openmaakt en het dan spoelt om het vervolgens te laten drogen. Anders introduceer je alleen nòg meer water op andere plekken in het toestel met de kans op nòg meer ellende!

    P.S.: Dat het vaak niet werkt komt door het ongeduld van de gebruiker. Laat de iPhone rustig een week of 6 à 8 in de rijst drogen, eventueel kan de rijst af en toe ververst worden. Wat ook kan en misschien nog beter is om speciale hygroscopische korrels te gebruiken in plaats van rijst voor een nog betere ‘zuigende’ werking. Onder andere te koop bij de Action als ‘luchtdrogers’ voor ca. €3.

  20. Origineel geplaatst door Bram
    Rijst heeft wel degelijk een sterk hygroscopische werking, dus zal te allen tijde vocht naar zich toe trekken, dus OOK het vocht uit een nat geworden iPhone zal uit de poriën van deze iPhone ‘gezogen’ worden naar de rijst toe!

    Die zin is zo absurd dat ik nu doorheb waarom de mythe blijft leven. Blijkbaar heeft rijst magische zuigkrachten.

    Rijst zuigt alleen water op dat met de rijst in aanraking komt, ik heb geen flauw benul hoe iemand kan beweren dat rijst magische zuigkrachten heeft dat water vanop afstand kan aantrekken, lol ^^

    Verder: Dat je iPhone terug werkt nadat je hem in rijst hebt gelegd is 0,0 indicatie dat de rijst het werk heeft gedaan. Ook zo’n slechte besluittrekkingen ondersteunen de mythe denk ik…

  21. Origineel geplaatst door Paul
    Toch denk ik dat hij gelijk heeft. Zo snel mogelijk laten “repareren”. Water geeft direct roest (aanslag) Daarbij komt nog dat water nogal kalkhoudend is. Geeft dus kalkaanslag. Vooral bij het drogen. Knip

    Aanslag is niet gelijk aan roest. Roest kan leiden tot een aanslag. Kalkaanslag hoeft niet per definitie tot problemen te leiden met de iPhone….

  22. Goed artikel, dank. Zelf heb in nooit waterschade gehad maar ik kon met dit artikel zojuist wel iemand informeren.

    Jullie artikel over het al dan niet gebruiken van de iPad lader voor de iPhone mag wat mij betreft ook in deze categorie gezet worden.

  23. Ik heb laatst lekker gezwommen in een zwembad met mij iPhone x. Maakt top filmpjes onder water 👍niets aan de hand. Je moet hem alleen niet laten vallen denk ik

  24. Origineel geplaatst door Benno
    Ik weet niet of iemand wel eens onder gecontroleerde omstandigheden een aantal iPhones in het water gegooid heeft en willekeurig de helft gedroogd heeft met rijst en de andere helft niet, vervolgens door een geblindeerd panel heeft laten scoren hoeveel schade iedere iPhone afzonderlijk had, en of zodoende aangetoond kon worden dat drogen met rijst een belangrijk voordeel oplevert en daarmee effectief is.

    Even opgezocht, het is dus wel eens gedaan.

    Conclusie: Verwacht niet te veel van die rijst en volg Apple’s advies.

  25. Inderdaad door de getuigenissen van niet-tecnische mensen die blijven beweren dat ‘in rinst leggen’ toch voor hen werkte blijft de mythe leven. Ze kunnen dit niet weten omdat ze niet kunnen vergelijken met dezelfde situatie en ‘niet in rijst gelegd’
    Feit is, en iemand die in de branche werkt voor meer dan 34 jaar kan dit weten, het enige wat helpt is het toestel open maken en binnenin laten drogen, met luchtverplaatsing (wind, ventilator) – rijst doet niks, helemaal niks, dat kan wat vocht opnemen waarmee het in direkt contact komt, rijst zuigt helemaal niet, het neemt wat vocht op net als een sponsje, als je het ermee in contact brengt. Ook die vochtopnemende kortels zijn een héél slecht idee om die in je open telefoon te strooien, want bij contact met vocht worden die gel-achtig en heel moeilijk te verwijderen, dan krijg je een telefoon vol met vochtige gel… dus er is één oplossing; doe wat de echte technici voorschrijven want dit is het énige wat helpt

  26. Origineel geplaatst door Bram
    Rijst heeft wel degelijk een sterk hygroscopische werking, dus zal te allen tijde vocht naar zich toe trekken, dus OOK het vocht uit een nat geworden iPhone zal uit de poriën van deze iPhone ‘gezogen’ worden naar de rijst toe!

    Origineel geplaatst door Bart
    Die zin is zo absurd dat ik nu doorheb waarom de mythe blijft leven. Blijkbaar heeft rijst magische zuigkrachten.

    Je kunt je eigen drogredenen wel blijven herhalen en reacties blijven plaatsen, dat wil niet zeggen dat je daardoor je gelijk krijgt. Zoals ik al schreef (zucht… iets met LEZEN of zo…). Rijst is hygroscopisch (of je het nu wilt of niet 😊) en trekt vocht aan. Is niks ‘magisch’ aan, gewoon natuurkunde van de middelbare school. Als je je iPhone dus in een afgesloten bak met rijst stopt zal de rijst vocht aantrekken. Vocht zit in je iPhone dus zal door de poriën naar buiten komen.

  27. Bart, Een iPhone met poriën, is die dus van huid gemaakt? Dat is het enige wat poriën heeft… Rijst doet helemaal niks als het water enkele cm diep in de telefoon zit, want de enige uitweg is de koptelefoonplug, lightning connector en speakers/microfoons. Door het metaal en glas, ik denk niet dat dit zal lukken hoor… zucht

  28. @Bram: Ik zou het graag nog eens willen benadrukken dat wij als bedrijf niet zitten te wachten op waterschadetoestellen. Die zorgen per definitie voor erg veel werk en zijn in veel gevallen niet kostendekkend. Als het niet is gelukt het toestel werkend te krijgen is €45 voor 2 uur werk een fooi. We bieden het dus eerder aan als service dan als verdienmodel.

    Het belangrijkste probleem met rijst wil ik graag nogmaals benoemen. De aanslag en corrosie, ontstaan door vochtschade zullen nooit en te nimmer worden verwijderd door rijst. Dat zou echt een wonder zijn. Gevolg is wel dat het niet reinigen voor kostsluiting kan zorgen als het toestel weer aan de lader gaat.

    Ik heb iCulture puur en alleen benaderd om me te helpen met het ontkrachten van deze mythe en onfortuinlijke consumenten te behoeden voor het nemen van de verkeerde maatregelen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.