Reacties voor: Hands-on review: de iPad voor zakelijk gebruik

Hoe bevalt de iPad voor zakelijke toepassingen? Vervangt het de laptop of iPhone (nee!), en waarom niet? In dit artikel vertellen we onze ervaringen met het gebruik van de nieuwe gadget van Apple in de praktijk.
Lees het complete artikel → Hands-on review: de iPad voor zakelijk gebruik
Ellen de Lange-Ros - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 50 reacties

  1. Ik kan bijna alles wat Ellen schrijft onderstrepen. Alleen iWork heb ik nog niet uitgeprobeerd. Voor het schrijven van aantekeningen gebruik ik Evernote, dat uitstekend synchroniseert met iPhone en Mac. Dus echt al mijn aantekeningen overal bereikbaar!
    MyWi krijg ik maar niet aan de praat. Ik krijg wel contact met de ‘hotspot’ op de iPhone, maar internet kan ik er niet mee op. Is dit een bekend probleem? Moet ik nog iets extra instellen?

  2. Review waar ik iets aan heb, vooral de iWorks.
    Gelukkig bestaat er nog zoiets als DocsToGo van Dataviz die dit wel iets beter kan….
    Graag had ik in de review ook iets gelezen van de ingebouwde kalender-functie.. zoekt die bv wel in afspraken ouder dan een jaar… (wat de Iphone bv niet doen 🙁 )

  3. En ik maar denken dat notebook en laptop hetzelfde waren. Onderstaande gevonden:

    Sommige mensen maken onderscheid tussen een laptop en een notebook. Voor de één is een notebook kleiner dan een laptop – qua formaat ergens tussen een laptop en een PDA in – maar volgens van Dale is een notebook juist een krachtige laptop. Voor de ander ligt het verschil in de locatie van de koeling. Een laptop (lap = schoot) heeft z’n koelingrooster aan de zij- of achterkant. Bij een notebook zit het koelingrooster aan de onderkant. Zet je een notebook op je schoot, wordt hij warm en kan oververhitten. Een ‘laptop’ is een schootcomputer. Een ‘notebook’ is een notitieblok. De typering laptop zegt iets over het feit dat u met de draagbare computer op uw schoot kunt werken. De typering ‘notebook’ geeft aan dat de grootte van de draagbare computer ongeveer die van een A4-vel (= plusminus 30 x 20 centimeter) moet zijn. Een laptop ‘kan’ dus een notebook zijn en andersom… Neem de laptops met een 17 inch breedbeeld TFT-scherm: die zijn met hun grootte van circa 40 x 30 centimeter eigenlijk geen notebooks meer…
    Bron: http://ibi.bibliotheek.nl/opgelostevragen/vid/10/wat_is_het_verschil_tussen_een_laptop_en_een_notebook

  4. Interessant stuk. Blijkt dus inderdaad dat de iPad niks vervangt, maar een mooie aanvulling is.

    Wat is eigenlijk het verschil tussen een laptop en notebook? Een waarom heb je beide?

    Over dat uitvallen om te koelen; gebeurt dat ook werkelijk, of denk je dat? Lijkt me nogal irritant.

  5. Leuk verhaal, en die game experience op de iPad krijgen we van jou ook nog vast te horen!
    Ik verwacht wel meer concurrentie in de Office pakketten, ik denk dat je over een half jaar nog veel meer edit op je iPad.
    Ik krijg mijn iPad vanavond en het is fijn dat ik door jullie al zo goed voorbereid ben!

  6. @Patrick:
    Mmmm.. Apple heeft ook 17″ Macbooks. Zouden die dan Lapmacs moeten heten? 🙂

  7. En nu ga ik die automatische tekstcorrectie op m’n iPad ECHT uitzetten… Er had in de tekst moeten staan ‘netbook’ ipv ‘notebook’. 🙁

    Ik heb overigens het complete bovenstaande artikel op de iPad gisterochtend in de trein en op een amsterdams terrasje geschreven. Daarna naar The Next Web geweest en de hele middag aantekeningen op de iPad gemaakt. Tot slot in de trein naar huis nog een column geschreven en m’n RSS bijgelezen op de iPad.

    Op m’n iPhone (bijna 2 jaar oud) heb ik gisteren een paar telefoontjes gedaan en wat getwitterd. Resultaat aan het einde van de dag: iPhone batterij nog 18% over, iPad batterij nog 53% over! Like it! 🙂

    Er komt inderdaad ook nog een soortgelijk artikel met m’n ervaringen als gamer met de iPad.

    Uitvallen door de hitte vond ik ook irritant. Toen ik hem daarna in de schaduw hield ging werken wel weer binnen een paar minuutjes. Dat wordt dus best lastig, een terrasje zoeken waar je zelf in de zon zit en je iPad in de schaduw kan werken.

  8. Kleine opmerking: Apps kopen gaat natuurlijk prima met je Nederlandse iTunes account, maar dan wel vanaf je PC of Mac. Ik schat dat zo’n 90% van de iPad apps namelijk gewoon ook in de Nederlandse appstore staan. De iWork apps helaas niet, dus die moeten inderdaad echt met een Amerikaans iTunes account worden aangeschaft.

  9. @Ellen:
    Bedankt voor de opheldering. Ging de iPad na afkoelen wel weer op hetzelfde punt verder dan waar je gebleven was?

  10. @Juppe: de iPad viel uit (met een waarschuwing op het scherm) terwijl ik middenin dit lange artikel zat te schrijven in Pages. Nadat hij was afgekoeld kon ik weer verder gaan bij de laatste letter die ik had getypt 🙂

    Daarna viel hij nog een keer uit toen ik een mail zat te typen, die conceptmail was ik toen wel kwijt.

  11. Gezien hoelang batarijen van iPhone meegaan (vergeleken met iPad) is het verstandiger om losse hardware zoals MiFi aan te schaffen. Lijkt mij… bovendien tetheren is eigenlijk verboden door de meeste providers..

  12. @Olga.p2000: In de MiFi wordt vaak ook een simkaart gebruikt en waarom zou je daar een andere simkaart / abbo voor kopen, terwijl je onbeperkt kan internetten via je eigen abbo. Dit blijft overigens imho net zo goed tetheren.

  13. Ellen de Lange-Ros mag ik vragen wat voor laptop je hebt?

  14. Leuk stukje!  ik hoop dat er wel iets gevonden wordt op het synchronistatie probleem met windows en iworks. Of is het mogelijk om direct te printen vanaf je ipad?

  15. Ellen, geen nood: de iPhone 4G/HD/? heeft naast een grotere batterij ongetwijfeld ook een energiezuinige processor a la de iPad. Ik vermoed daardoor dat de batterij in het volgende model ook aanzienlijk langer mee kan.

    Overigens is mijn huidige iPhone 3G ook wel aan vervanging toe… die batterij is ook echt op na 1 dag 🙁

    Nog een tip voor wat betreft de schrijffoutjes: je kunt dus voor $5,99 typcursussen aanschaffen in de app store, om het typen op scherm te leren. Taptyping heet het geloof ik.

  16. Mooi stuk! Van de warmte verbaasde me enigszins. Ik vind de iPad bij normaal gebruik minder warm worden dan mijn iPhone. En uh…. Ik durf mijn iPad nauwelijks nog mee te nemen; veel te bang voor hebberige handen en volgens mij val je nog wel heel erg op……

  17. Origineel geplaatst door Peter
    @Olga.p2000: In de MiFi wordt vaak ook een simkaart gebruikt en waarom zou je daar een andere simkaart / abbo voor kopen, terwijl je onbeperkt kan internetten via je eigen abbo. Dit blijft overigens imho net zo goed tetheren.

    Ja, dat is in feite tetheren, maar wellicht juridisch wordt het anders gezien, want je gebruik je telefoon niet om op een andere apparaat internet te gebruiken.

    Bovendien zie ik geen nadeel om bv. prepaid sim voor iPad te gebruiken en betalen per dag als je het echt nodig hebt. Met MiFi kan je ook op iPhone internetten. Het is natuurlijk interessant als je niet iedere dag voortdurend aan het internetten met je iPhone bent. Dat is ook meestal niet zo als je een baan hebt :-))

    Ik lees in artikel dat iPad vooral ‘s avonds thuis gebruikt wordt. Meestal heb je dan draadloze thuisnetwerk.

  18. Ik sluit me voor 100% bij je aan

  19. Ik gebruik de Ipad voornamelijk thuis. Wat ik mis voor zakelijk gebruik is meerdere Exchange accounts en multi tasking. Ik had geen enkele behoefte aan multi tasking op de Iphone maar gebruik daarop wel meerdere Exchange accounts. Wat ook opvallend is, is dat. Ik toch veel meer flash sites bezoek dan dat ik dacht.

  20. Volgens mij noemt Apple zijn laptops note books omdat ze over het algemeen te heet worden om op schoot te gebruiken. als je dan in Amerika dat ding een laptop noemt kan dat schade claims opleveren van klagende mensen die hem niet op schoot kunnen gebruiken.

    On topic:
    mooie review.

    ik ben het wat iWork betreft Mist er idd een hoop.
    Het mag dan beperkter zijn dan de desktop versie maar uitwisselen met windows is welde gelijk mogelijk.
    Elke windows bak kan PDF openen namelijk.

    Pages kan opslaan in .DOC .PDF en .pages 09 formaat
    Keynote kan opslaan in .PDF en .Keynote formaat
    Numbers kan opslaan in PDF en .Numbers formaat.

    alle nu missende en voor de hand liggende formaten zullen ongetwijfeld toegevoegd worden in de volgende updates. Daar is het een te belangrijk product voor.

    Kwestie van tijd. Die iPhone was ook niet meteen de eerste keer 100% efficiënt inzetbaar voor wat je er van verwachtte.

    gelukkig zijn er alternatieven die wel makkelijk uitwisselen in omloop. evernote Docs to go enz.

  21. Wat een leuk artikel! Ik merk bij mezelf ook deze zaken.

  22. Goed verhaal, maar ik denk persoonlijk aan wat ik gelezen heb dat de ipad de netbook ook niet zal vervangen, netbooks worden steeds krachtiger en evenaren nu al het volledige laptop niveau… Ik heb hier zelf ervaring mee, buiten dat blijft een note/netbook iets wat je naar eigen hand kan aanpassen, dat kan niet met de ipad.. Persoonlijk ben ik blij met me netbook, en vind ik een ipad niet nodig.. Toch ga ik er wel eentje halen, maar gewoon omdat ik gek ben op me iPhone, dus sta al te trappelen voor een uit de voegen gebarsten 😉

  23. @constant: ondersteuning voor meerdere Exchange accounts komt in OS 4.
    Ben het wel met je eens wat betreft Flash. Veel onbruikbare sites. 🙁

  24. ” Al met al is de iPad voor mij geen vervanger van de laptop of telefoon. ”

    1) Je wist vantevoren dat het geen vervanger kon zijn van een laptop, dus waarom begin je daarover?
    2) De iPad kan niet bellen, dus waarom begin je te ‘zeuren’ over dat je zo niet zonder je iPhone kunt? Dat wist je vantevoren, en oude koeien uit de sloot halen is niet goed in een review.

  25. @Ellen:

    Nog een tip voor je: GoodReader. Hiermee kun je documenten ophalen vanaf mailservers, MobileMe iDisk, Public iDisk, Google Docs, Dropbox, box.net, FilesAnywhere.com, MyDisk.se en “Any WebDAV Server”.

    Die kun je dan in GoodReader bekijken en eventueel daarna doorlinken naar bijv. Pages.

    Ben ik erg tevreden over tot nu toe. Plus je kunt de toegang beveiligen zodat niet iedereen als je weer je iPad aan t showen bent, je documenten kan openen.

  26. Welke RSS reader gebruiken jullie. Ik heb nog geen echt goede gevonden.

  27. Ik gebruik feeddlerRSS reader. Bevalt goed.

  28. Mooi artikel! Voor mij is bovenstaand artikel vanuit een ZZP zakelijke bril geschreven. Wie schijft een artikel vanuit een enterprise / grootzakelijk perspectief?

  29. @Peter: Je hoeft geen nieuw data-abonnement te kopen. Je vraagt bij je provider een extra simkaart aan (duosim) en die stop je in je mifi-device. Ik kreeg de 2e simkaart kosteloos (heb zakelijk abonnement bij T-Mobile). Als je een gecombineerde telefoon/data sim hebt, dan moet je er wel op letten dat als je mifi actief is, je niet gebeld kunt worden. Dat is wel lastig en voor mij een reden om binnenkort over te stappen op een gesplitst abonnement.

  30. Nog een tip voor zakelijke gebruikers: ren je ook de hele dag met een tas vol documenten van de ene vergadering naar de andere? En kun je deze na het overleg weggooien omdat ze dan hebben afgedaan of worden vervangen door een nieuwe versie?
    Niet meer printen maar meenemen op de iPad en je bladert door de elektronische versie van deze stukken! Ik doe dit wel eens met mijn MacBook maar dan heb je zo’n rechtopstaand scherm (kan helaas niet helemaal plat) tussen jou en de anderen staan. Maar dat is met de iPad dus verleden tijd (hoop ik want ik heb er nog geen, maar dit is wel een belangrijke reden waarom ik er nu al een heb besteld).

  31. @footloose:

    Dat doe ik nu op mijn Iphone waarbij ik wel moet zeggen dat ik alles van tevoren lees en een heel goed geheugen heb. Wat me daarbij helpt is dat ik meerdere Exchange accounts kan gebruiken.

  32. Leuk om jullie reacties en eigen ervaringen te lezen.

    @Gabrie: Goodreader gebruik ik ook veel, ideaal om PDF’s rustig mee door te lezen. Ook Evernote gebruik ik graag voor aantekeningen en Dropbox is ideaal om werkbestanden onderweg in te zien. Wel mis ik nog steeds een oplossing om bestanden onddrweg te bewerken, maar dat zal over een poosje ongetwijfeld komen.

    Naar een goede RSS Reader heb ik ook een tijdje gezocht. Ik gebruik nu NewsRack en daar ben ik heel tevreden over. Plaatjes worden mooi bij de artikelen weergegeven, waardoor het er op de iPad heel gelikt uitziet.

    @Footloose: Goeie tip om documenten voor een vergadering op de iPad mee te nemen! Scheelt veel papierwerk, printen, etc.

  33. @Ellen:

    Kan je ook antwoord op mijn vraag geven Ellen?
    Al vast bedankt.

  34. @Michal: ik heb een MacBookPro van voorjaar 2009 (met 4GB intern geheugen). Die gebruik ik vooral voor werken met iWork en Office. Bijvoorbeeld om rapportages of presentaties van marktonderzoeken te maken voor m’n bedrijf. Verder maak ik incidenteel eens een filmpje. Ook blog ik veel, maar daar is een MBP niet echt voor nodig 🙂

  35. Wat is zakelijk aan deze review?
    RSS en blogpost en niks over mailsync.

    IMHO een verkeerde titel van dit verhaaltje.

  36. Origineel geplaatst door Ellen
    @Michal: ik heb een MacBookPro van voorjaar 2009 (met 4GB intern geheugen). Die gebruik ik vooral voor werken met iWork en Office. Bijvoorbeeld om rapportages of presentaties van marktonderzoeken te maken voor m’n bedrijf. Verder maak ik incidenteel eens een filmpje. Ook blog ik veel, maar daar is een MBP niet echt voor nodig

    Ok dank je wel.
    Een 15 inch of een 13 inch macbook pro?
    Ik vroeg je dit omdat ik ook een macbook (pro) wil kopen, alleen ik weet nog niet welke formaat precies.

  37. Hmm ik denk dat ik nog even wacht tot de iPad voor een redelijke prijs in Nederland is. Ben nu eigenlijk nog wel tevreden met m’n iPhone waar ik RSS feeds, twitter, hyves etc. Goed mee kan volgen. Mischien als O.S. 4.0 goed is dat ik hem alsnog eerder haal..

  38. Herken veel van het commentaar. Een iPad is inderdaad een aanvulling en niet een 1 op 1 vervanging van een bestaand apparaat. Bij ons ligt de iPad op de bank en wordt door iedereen gebruikt om snel mail te checken en wat op te zoeken.
    Verder gebruik ik de iPad net als Ellen ook om snel een concept tekstje te typen in de trein. Wat ik echt mis bij het typen zijn de cursortoetsen. Ik delete Soms nu hele zinnen om een typefoutje aan het begin te verbeteren. Het positioneren van de cursor met je vinger is een ramp, zeker in een rijdende trein.
    Zijn er meer mensen die de cursortoetsen zo missen?

    Ger

  39. Als ik het dus goed begrijp mis je enkel een goede Office app?
    En dan kan die dus wel apparaten vervangen.
    Ik neem aan dat quickoffice en documents to go vast aan een iPad versie werken.

    Ik moet zeggen dat twitteren en chatten de iPad prima de iPhone vervangt! Ik heb dan een 3G dus ben niet afhankelijk van hotspots of een tetherende iPhone (wat de batterij daarvan ook niet ten goede komt).

    Ik mis de upload functie van foto’s, soms wil je iets uploaden om op een forum te laten zien maar veel al kan je niet bladeren in je mappen op sites zoals imageshack (ook Hyves en Facebook werken niet). Ook de url van een foto is niet te kopiëren wat het plaatsen van een foto al lastig maakt.

    De batterij is wel sterk.
    Eergisteren van de lader gehaald en overdag een uur er mee gespeeld (browsing) ‘s avondspits alleen maar.
    Een aflevering van House gekeken en de film “iron man” gedownload (via iTunes hoor voor de brein fans onder ons 😉 ) en heel de nacht de wifi aan gehad.
    Ten tijden van schrijven is de accu nog op 54% en dat voor ander halve dag standby met daarin een hele avond ermee spelen!

  40. Goed artikel, ik heb ook net de iPad binnen uit de States en het blijft inderdaad behelpen met meerdere itunes accounts. Ik ben werkzaam in de Software branche en we hebben met leuk succes ook een zakelijke app gelanceerd op Exact.

    Mijn Macbook pro zal ie niet gaan vervangen, daarvoor is een normaal toetsenbord me toch te lief. Maar voor korte demo’s of om rustig op de bank wat workflows weg te toetsten merk ik nu al dat de iPad super is.

    Ik zie wel mogelijkheden voor Fieldservice achtige toepassingen (via 3G) omdat een echte app door iedereen gemakkelijk bedient kan worden. Heb er maandag met 4 bedrijven een meeting voor. Zorgpuntje is de behuizing, zoeken naar een goede rubberen houder.

    Air Video vind ik trouwens ook een aanrader, speelt echt elk formaat af, geweldig voor demo films!
    Verder Twitter ik nu veel op de iPad, super!
    Mail ga ik nog verder uitpluizen, ben alleen bang dat de programmeurs op de zaak mijn iPad in beslag gaan nemen om snel onze app op de iPad beschikbaar te hebben 😉

  41. Multitasking komt er wel voor de iPad en ook voor de iPhone en voor de iPod Touch.(en nog veel andere dingen)
    Bron: http://www.apple.com/iphone/preview-iphone-os/

  42. ik heb een vraag: “Ik heb een iPad en vroeg me af of je PowerPoint bestanden kan bewerken in keynote?”
    Is dat mogelijk?

    Dankjewel,

  43. Aardig artikel, maar volledig mee oneens.
    Goed, de markt met volwassen iPad apps is er nu nog niet. Nu de de iPad niet alleen in de US beschikbaar is, zal dit erg snel gaan.
    zelf moet ik zeggen dat het zakelijk gebruik mij de iPad heeft doen kopen.
    Het is vreselijk snel online om je mail te lezen. Ja, dat kan op elke iPhone/smartphone, maar als je langere berichten wil lezen en terugsturen dan is je iPhone ook niet geweldig. Zeker niet als je een echt zware mailgebruiker bent.
    ook het lezen van documenten als je onderweg bent is geweldig. Word en excel, is uitstekend te lezen.

    kortom, geheel tevreden als zakelijke gebruiker.
    Ja dus, er zijn een paar verbetersuggesties, maar ik verwacht dat dit echt binnen korte tijd verbeterd is.

  44. Hoi Ellen,

    Aardige review. Nu mijn iPad nog 🙂

    Even een vraagje. Ik heb gekeken voor die MyWi app, maar kan ‘m niet vinden? Bestaat ‘ie nog en wat doet het eigenlijk precies?

  45. Ik heb de iPad ook aangeschaft voor zakelijk gebruik en moet zeggen dat het meer en meer lukt om hem daar optimaal voor in te zetten.
    Dropbox is een primaire levensbehoefte voor het zakelijk gebruik. Sleep voor een afspraak even al je documenten en presentaties in je dropbox op de desktop en je kunt ze vervolgens met de dropbox app op de iPad openen in de gewenste applicatie.
    Apps als Goodreader, Notes+ en documents to Go vullen de zakelijke behoeftes aan.
    En het mooie is, het kan alleen nog maar beter worden!

  46. …Ik heb gekeken voor die MyWi app, maar kan ‘m niet vinden? Bestaat ‘ie nog en wat doet het eigenlijk precies?

    Jazeker bestaat die nog. Je moet dan even een source toevoegen in Cydia (dus je hebt een Jaillbreak nodig).
    Je zorgt dat je iPhone of iPad zijn 3G netwerk uitdeelt aan andere apparaten.
    Dus het apparaat met 3G en MyWi er op zorgt voor een WiFi netwerk, waar andere apparaten op kunnen inloggen.
    Zo kun je – als je al een iPhone met 3G hebt – met een iPad WiFi toch op het 3G netwerk surfen.

  47. @Joost:
    ben vorige week naar een congres in het buitenland geweest en heb voor het eerst geen laptop meegenomen, maar mijn iPad. Perfect. Mail en agenda en internet is veel makkelijker dan op de laptop. Ook de langere batterijduur is heerlijk.

    heb tijdens de presentaties en workshops mindmaps gemaakt (met iThought), werkt perfect. Ga toch niet makkelijk met een laptop typen tijdens een workshop, maar iPad gaat prima (maakt ook geen geluid tijdens het typen). Bovendien is iedereen nieuwsgierig en aan het meekijken (ook wel een beetje vervelend trouwens).

    Zodra de iPad in de winkels hier ligt koop ik de VGA kabel erbij voor presentaties. Ideaal. (zou alleen Keynote willen kunnen exporteren in Powerpoint format, is daar al iets voor bedacht??)

    Al met al veel beter zakelijk te gebruiken dan ik verwacht had.

  48. Ik denk dat j dan gewoon de office variant moet gebruiken:
    Quickoffice voldooet prima n de integratie van dropbox maakt het erg makkelijk om ook ingewikkelde opmaakt te bewerken: ik betrap mijzelf erop dat ik mijn latop juist gewoon bijna niet meer gebruik: ik mis alleen nog wat pakketten waarmee ik websites bouwen/onderhouden…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.