Handleiding: jailbreak iOS 5.1.1 met Absinthe 2.0.1 voor iPhone, iPod touch en iPad (jailbreak)

Met Absinthe 2.0.1 kun je eenvoudig een jailbreak uitvoeren op de iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, 3e en 4e generatie iPod touch, originele iPad, iPad 2 en de Nieuwe iPad. In deze handleiding leggen we stap voor stap uit hoe je de jailbreak uitvoert.
Paul Pols - · Laatst bijgewerkt:

iOS 5.1.1 jailbreak met Absinthe 2.0Met Absinthe 2.0.1 kun je eenvoudig een jailbreak uitvoeren op de iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, 3e en 4e generatie iPod touch, originele iPad, iPad 2 en de nieuwe iPad. Het is technisch gezien onmogelijk om tijdens het uitvoeren van deze jailbreak je toestel permanent te beschadigen, maar om ervoor te zorgen dat de jailbreak zo soepel mogelijk verloopt zonder dat je gegevens kwijt raakt kun je gebruik maken van deze jailbreak-handleiding voor dummies.

Wat is een jailbreak?

Het uitvoeren van een jailbreak op je iPhone, iPod touch of iPad (samen ook wel iDevices) betekent dat je de beveiliging doorbreekt waardoor je normaliter alleen maar software uit Apple’s App Store kunt downloaden. Gebruikers die hun iDevice jailbreaken krijgen toegang tot Cydia, een alternatieve app store voor applicaties en tweaks. Vaak gaat het om applicaties die niet voldoen aan het selectiebeleid van Apple en om tweaks die je in staat stellen om de grafische interface van je iDevice naar je eigen smaak aan te passen. Een jailbreak is dus niet hetzelfde als een unlock, waarmee je een iPhone kunt gebruiken in combinatie met een provider van jouw keuze.

Steve Wozniak met gejailbreakte iPhoneHet uitvoeren van een jailbreak en zelfs een unlock is in tegenstelling tot wat sommige mensen denken volledig legaal. Zelfs Steve Wozniak, de mede-oprichter van Apple, voerde eerder live op TV een jailbreak uit op een iPhone. Het gebruiken van een jailbreak om betaalde applicaties uit de App Store of Cydia Store gratis te downloaden is echter wél in strijd met het auteursrecht en discussie daarover wordt dan niet toegestaan op iPhoneclub.nl, iPadclub.nl en iCulture.nl. Het jailbreaken van een iPhone, iPod touch of iPad kan geen blijvende schade opleveren, aangezien je een iDevice altijd naar de originele fabrieksinstellingen kunt herstellen met behulp van iTunes.

Het maken van een backup via iTunes

iPhone 4S backup in iTunes
Het is in principe mogelijk om direct een jailbreak uit te voeren, zonder dat je daarvoor eerst je toestel via iTunes hoeft te herstellen of dat je zelfs maar een backup hoeft te maken. Toch is het altijd aan te raden om eerst een backup te maken van je gegevens, zodat deze nooit verloren kunnen gaan mocht er toch iets mis gaan. Hieronder leggen we daarom eerst uit hoe je een backup kunt maken van je belangrijkste gegevens via iTunes:

 1. Verbind je iDevice met de computer waarmee je deze normaliter synchroniseert.
 2. Je krijgt nu eerst de mogelijkheid om een backup te maken van je foto’s en video’s. Op Windows kun je dit bijvoorbeeld doen met behulp de optie Import pictures and videos van het AutoPlay-menu dat automatisch zal verschijnen. Op Mac OS X kun je dit bijvoorbeeld doen via iPhoto of Finder.
 3. Start iTunes handmatig als deze niet automatisch opgestart wordt.
 4. Druk in het menu links op de naam van jouw iPhone, iPod touch of iPad.
 5. Kies bovenin voor het tabblad Info.
  Contacten synchroniseren
 6. Controleer of Sync Address Book Contacts aangevinkt staat en kies welke contactgegevens je wilt synchroniseren.
 7. Vink desgewenst Sync iCal Calendars, Sync Mail Accounts, Sync Safari bookmarks of Sync notes aan.
  Notities synchroniseren
 8. Controleer dat er bij het onderdeel Advanced niets is aangevinkt, tenzij je gegevens op jouw iPhone wilt vervangen met gegevens die op de computer staan.
 9. Kies rechtonderin voor Sync en wacht tot het synchroniseren is voltooid.
  De synchronisatie is voltooid

Updaten of herstellen naar iOS 5.1.1 om te jailbreaken

Updaten naar iOS 5.1.1Om een jailbreak uit te kunnen voeren met Absinthe 2.0.1 zul je gebruik moeten maken van de iOS firmwareversie 5.1.1. Je kunt achterhalen welke firmwareversie er op dit moment op jouw toestel staat door naar het menu Instellingen te gaan, gevolgd door Algemeen en Info en de waarde van het veld Versie te controleren. Maak je gebruik van een eerdere firmwareversie dan iOS 5.1.1, dan kun je zolang iOS 5.1.1 de meest recente firmwareversie is, eenvoudig naar deze versie updaten. Gebruikers van iOS 5 kunnen dit doen door naar het menu Instellingen te gaan, gevolgd door Algemeen, Software-update en te kiezen voor Download en installeer. Versies van iOS 3 en iOS 4 of iOS 5 met jailbreak kun je updaten via iTunes.

De kwetsbaarheden waar gebruik van wordt gemaakt om de jailbreak van iOS 5.1.1 te realiseren zijn met een firmwareupdate door Apple te patchen. Om ervoor te zorgen dat je in de toekomst kunt blijven jailbreaken op iOS 5.1.1 is het aan te raden om gebruik te maken van TinyUmbrella, om de daarvoor benodigde per toestel unieke handtekening van Apple (SHSH blobs) voor firmwareversie iOS 5.1.1 op te slaan. Met deze handtekening voor iOS 5.1.1 kun je jouw iPhone, iPod touch of iPad namelijk ook nog herstellen naar iOS 5.1.1 als er eenmaal een nieuwe firmwareupdate uit is die de jailbreak onmogelijk maakt.

Updaten of herstellen naar iOS 5.1.1 om te unlocken

Unlocken van een iPhone op iOS 5.1.1Voor gebruikers die afhankelijk zijn van een softwarematige unlock om hun iPhone simlockvrij te maken is het van belang dat zij een update uitvoeren naar iOS 5.1.1 zónder dat daarbij de modemfirmware (baseband) een update ontvangt. Met de jailbreaktool redsn0w is het mogelijk om een zogenaamde custom firmware aan te maken, waarvan de naam zal beginnen met NO_BB. De update van de modemfirmware zal niet plaats vinden als je een update naar iOS 5.1.1 uitvoert op een iPhone met behulp van een dergelijke custom firmware. Herstellen met behulp van een custom firmware is mogelijk door de shift– (Windows) of alt/option-toets (OS X) ingedrukt te houden terwijl je in iTunes op Herstellen (Restore) drukt.

Als je afhankelijk bent van een softwarematige unlock zoals ultrasn0w op een iPhone 3GS of iPhone 4, dan kun je met redsn0w 0.9.11b1 of hoger een custom firmware aanmaken waarmee je kunt updaten naar iOS 5.1.1. De jailbreak zal dan in eerste instantie tethered zijn, wat betekent dat je de iPhone met een computer moet verbinden om deze opnieuw op te kunnen starten. Nadat je je iPhone met de procedure zoals hierboven hebt beschreven hebt hersteld met een custom firmware, kun je untethered. Toekomstige versies van redsn0w zullen naar verwachting de untether in de custom firmware verwerken. Een alternatief voor redsn0w voor Windows-gebruikers is sn0wbreeze 2.9.4 of hoger.

Rocky Racoon 5.1.1 Untether 1.0-1 voor huidige tethered jailbreak

CydiaGebruikers die op dit moment al een tethered jailbreak van iOS 5.1.1 op hun toestel hebben, wordt afgeraden om te kiezen voor “Erase All Content and Settings” (wis alle inhoud en instellingen). Als je momenteel al gebruikt maakt van een tethered jailbreak kun je het beste

Bij verwijdering van Rocky Racoon 5.1.1. Untether op een iPad 2, nieuwe iPad (iPad 3) of iPhone 4S, zal de jailbreak weer ongedaan worden gemaakt. Mocht je de jailbreak echter om wat voor reden dan ook ongedaan willen maken, dan wordt aangeraden om je toestel met een originele firmware van Apple te herstellen.

Jailbreaken van iOS 5.1.1 met Absinthe 2.0.1

Absinthe 2.0.1

 1. Als je zoals hierboven is beschreven een backup via iTunes hebt gemaakt van jouw iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, 3e of 4e generatie iPod touch, originele iPad, iPad 2 of nieuwe iPad én deze draait op iOS 5.1.1, dan ben je bijna klaar om de jailbreak uit te voeren met Absinthe 2.0.1.
 2. Als je gebruikt maakt van een codeslot op je iPhone, iPod touch of iPad moet je deze (tijdelijk) uitschakelen voordat je probeert de jailbreak te voeren. Daarnaast moet een eventueel wachtwoord op backups van iTunes (tijdelijk) worden uitgeschakeld voor het gebruik van Absinthe 2.0.1.
 3. Ga naar het menu Instellingen, gevolgd door Algemeen en Stel opnieuw in. Kies in dit menu voor Wis alle inhoud en instellingen. Op Engelstalige toestellen gaat dit via het menu Settings, gevolgd door General, Reset en Erase all Content and Settings. Het is mogelijk om deze stap over te slaan, maar dan zal het uitvoeren van de jailbreak veel langer duren en heb je minder zekerheid dat het in één keer goed zal gaan.
 4. Verbind je toestel met de computer via een USB-kabel als deze nog niet verbonden is.
 5. Download Absinthe 2.0.1 of hoger van greenpois0n.com voor Linux, Mac OS X of Windows en open Absinthe vervolgens.
 6. Druk op de knop Jailbreak en wacht geduldig terwijl de jailbreak wordt uitgevoerd, zonder dat je de USB-kabel loskoppelt. Het uitvoeren van sommige stappen kan enkele minuten duren als je tijdens de eerste stap alle inhoud en instellingen hebt gewist en vele malen langer als je dat niet hebt gedaan.
 7. Als de jailbreak eenmaal succesvol is uitgevoerd kun je iTunes opnieuw openen om te herstellen met de backup die je eerder hebt gemaakt. Als je het onderstaande scherm niet direct te zien krijgt als je op de naam van je toestel drukt, dan kun je rechts klikken op deze naam en kiezen voor Restore form Back Up… en de meest recente backup voor het uitvoeren van de jailbreak te selecteren. Het herstellen van de backup zal tot gevolg hebben dat bijvoorbeeld applicatiegegevens, instellingen en foto’s terug worden gezet.

Herstellen van eerdere backup

Als je bij het jailbreaken met Absinthe 2.0.1 problemen ondervindt tijdens het uitvoeren van het bovenstaande stappenplan, dan is het aan te raden om in plaats van stap 1 het toestel te herstellen naar een originele iOS 5.1.1 firmware en vervolgens de jailbreak uit te voeren, voordat je de backup van het toestel terug zet.

Het gebruik van de alternatieve app store Cydia

Cydia

Via het tabblad Categorieën kun je een overzicht zien van de verschillende soorten apps en tweaks die je via Cydia kunt downloaden. Achter de tab Wijzigingen kun je de meest recente toevoegingen aan het aanbod vinden. Achter Beheren vind je de opties Pakketten en Bronnen. Via Pakketten is het mogelijk om via Cydia geïnstalleerde software te verwijderen. Via Bronnen kun je standaard niet aanwezige repositories toevoegen. Deze worden op iPhoneclub altijd expliciet benoemd als dat nodig is voor een bepaalde applicatie of tweak. Via de tab Zoeken gericht zoeken op in Cydia aanwezige software.

Als je een applicatie of tweak hebt gevonden die je wilt installeren via Cydia selecteer je deze door erop te drukken. Vervolgens druk je rechtsbovenin op Installeer gevolgd Bevestig. De software zal nu worden geïnstalleerd. Vaak zul je een respring of zelfs een reboot uit moeten voeren nadat je iets via Cydia hebt geïnstalleerd. Je kunt dit doen door op de knop Herstart SpringBoard of Reboot de verschijnt te drukken.

Voor aanraders van via Cydia te installeren software kun je terecht in de categorie Jailbreak Tweaks of Jailbreak Applicaties.

Wijzigingen van Absinthe 2.0.1 ten opzichte van Absinthe 2.0

Waiting for reboot - Absinthe 2.0Normaliter schrijven we in een handleiding niet in de eerste persoon enkelvoud, maar in dit onderdeel zal ik voor de volledigheid een uitzondering maken. Na de presentaties van het ‘iOS Jailbreak Dream Team’ op Hack in the Box, mocht ik het team vergezellen naar hun appartement. Op mijn iPad 3,1 (nieuwe iPad, Wi-Fi-only) had ik op dat moment nog geen jailbreak uitgevoerd en wat zou een betere plaats zijn om deze uit te voeren?

iOS Dream Team: p0sixninja, pod2g en planetbeingMijn eerste poging bleef steken op de melding Waiting for reboot – not done yet, don’t unplug your device yet! en ook na enkele minuten geduldig te hebben gewacht verdween de melding niet. Herhaalde pogingen leidden onder andere tot de melding ERROR: could not connect to lockdownd en lockdown error -5. Vier Macbooks en een brainstormsessie tussen @pimskeks, @pod2g en @planetbeing later bleek dat door Absinthe 2.0 een folder werd benaderd, die op mijn iPad standaard niet aanwezig was. Na de nodige wijzigingen en tests door @pimskeks konden de nieuwe builds van Absinthe 2.0.1 op de website worden geplaatst.

Uit het bovenstaande volgt dat Absinthe 2.0.1 alleen bedoeld is om een probleem tijdens het uitvoeren van de jailbreak te verhelpen. Als je al succesvol een jailbreak uit hebt gevoerd met Absinthe 2.0 hoef je de jailbreak daarom niet opnieuw uit te voeren. Gebruikers die problemen met dezelfde of vergelijkbare meldingen ondervonden met versie 2.0 kunnen gebruik maken van versie 2.0.1 om deze te verhelpen. In de changelog van Absinthe wordt de bugfix meer summier weergegeven:

Version 2.0.1
~~~~~~~~~~~~~
– fixed a possible hang that could occur in certain situations

Absinthe 2.0.1 is te downloaden voor Linux, Mac OS X en Windows. Het is op vrijwillige basis mogelijk om via PayPal te doneren als dank voor de jailbreak.
De relevante delen van Absinthe 2.0 voor de 2e generatie Apple TV op “5.0.1” (iOS 5.1.1 – 9B206f) zijn verwerkt in de jailbreaktool Seas0npass (Mac OS X & Windows).
Het gereviseerde Wi-Fi only budget-model van de iPad 2 (met de S5L8942 als CPU) die ook wel bekend staat onder de technische benaming iPad 2,4 wordt nog niet ondersteund, omdat het Chronic Dev Team deze iPad nog niet in handen heeft gehad. Als je dit model hebt zul je de melding krijgen dat het toestel niet wordt ondersteund door de jailbreaktool.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 april 2013, 22:56
Categorieën iDevices, Jailbreak
Onderwerpen absinthe, ios 5, jailbreak, untethered

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.