Reacties voor: Er zijn een half miljoen slimme thermostaten in Nederland

In Nederland hebben 600.000 huishoudens een slimme thermostaat. Vooral Toon, Nefit, Essent, Honeywell en Nest doen het goed.

Reacties: 13 reacties

  1. Ach Toon kreeg je “gratis” (en ook nog abbo erbij, nest kreeg je “gratis” bij Essent (je betaalt hem wel dubbel tijdens de looptijd) en dus toch maar gekozen voor een nefit easy bij mijn nefit ketel tijdens de actie periode … Scheelt wel iets, het voordeel is eigenlijk alleen dat je duidelijker inzicht krijgt in je verbruik, zeker als je hem koppelt aan bv hue lampen met bepaalde triggers, besparen zul je toch echt zelf moeten doen!

  2. Heb zelf Toon en ben er zeer tevreden over. Zou ‘t wel tof vinden als die met HomeKit én Siri zou kunnen gaan samenwerken. Dus mensen van Eneco?

  3. Bij ons was het bijna een ‘noodzaak’ om een slimme thermostaat te nemen. Onze (toen casco) woning had stadsverwarming met radiatoren zonder thermostaat. In die situatie moet je dus gaan lopen draaien aan de radiatoren om de temperatuur te regelen! Besloten om een bescheiden systeem van Honeywell te nemen (Round Connected Wireless On/Off) waar we zeer tevreden over zijn. Alles overal te bedienen + IFTTT support. Handig en leuk! (Overigens niet zo’n overdreven systeempaneel aan de muur, maar gewoon een kleine ronde thermostaat)

  4. Voor mij nooit een slimme meter of thermostaat.
    al die gegevens die je gaat delen aan bedrijven die ze weer doorverkopen aan jan en alleman.
    En als je daar al geen bezwaar tegen hebt zou je toch op z’n minst korting op je rekening moeten krijgen. ( waarom zouden hun de enige moeten zijn die er geld mee verdienen)

  5. Het is maar wat je slim vindt. Als al deze verkochte thermostaten geen openTherm ondersteunen zodat de modulerende ketel optimaal wordt aangestuurd, dan is dat niet echt slim.
    Nu is Nest net op de markt met een openTherm ondersteuning, maar die hebben nog niet veel mensen.

  6. Gonny, lijkt je dit niet een leuk onderwerp om verder uit te zoeken?

    Ikzelf heb de Nefit Easy en ben daar zeer tevreden over. Voordat ik tot aanschaf van een slimme thermostaat overging heb ik wel het een en ander uitgezocht.

    In je stukje schrijf je wel iets over de zogenaamde verstrekking van thermostaten als Toon e.d. via energieleveranciers. Toch kunnen die een stuk duurder uitvallen dan zelf aangeschafte slimme thermostaten. Dat komt meestal door de abonnementen die afgesloten moeten worden om b.v. een Toon te krijgen.

    Er zijn ook grote verschillen in de slimmigheden van de thermostaten. De meeste thermostaten hebben maar 1 ruimte regeling, er zijn er die d.m.v. slimme thermostaatkranen b.v. Honeywell Evohome die aparte ruimten kunnen regelen.

    Ook zijn er CV ketels die geen slimme thermostaat nodig hebben maar een app waar je hem mee bestuurd, deze nieuwe ketels hebben dan ook een internetpoort of wifi module, dit houdt wel in dat er een UTP aansluiting bij de ketel moet zitten.

    installatie technisch zijn er dingen waar je rekening mee moet houden.
    Je hebt b.v. voor de bridge van de Nest een extra stroompunt nodig in de buurt van de ketel en hij moet wel binnen het wifi bereik zijn. Ketels staan over het algemeen op zolder of ergens weggestopt in uithoeken van het huis.

    De Nefit Easy en Honeywell Evohome thermostaat maakt wifi contact waar hij hangt, in de kamer.

    Een ander, zeer belangrijk iCulture punt is: Hoe ziet hij er uit? De Nest en Nefit zien er allebei absoluut strak uit, al die andere hebben niet zo’n mooie toevoeging in de huiskamer. Honeywell komt binnenkort met het model “Lyric Round” dat is absoluut de “Eyecatcher”. Hij werkt ook met Apple Homekit.

    Tot slot wil ik besluiten dat een slimme thermostaat pas slim is wanneer je hem goed instelt. Je moet er wel even de tijd voor nemen om hem te programmeren.

  7. @petje: toon ondersteund dit ook. En zoveel scheelt die opentherm nu ook weer niet

  8. wel jammer dat al deze thermostaten een lock-in hebben. Je hebt ook zelf weinig controle over wat er met je data gebeurd (al helemaal bij de Toon). Natuurlijk heeft de Nest een API (voor programmeurs). Maar je data is geen eigendom maar in het bezit van Nest.

    Hoe mooi zou het zijn als dit soort slimme devices zouden aansluiten op een platform voor gegevensuitwisseling waar je als eigenaar controle hebt over je data en waar welke data heen gaat? Misschien mag ik het hier niet noemen maar een mooi initiatief is dat van Hellodata. zij zorgen dat je helemaal in control bent. Maar ja dan is het verdienmodel van deze partijen natuurlijk onderuitgehaald, want big data is big money.

  9. @petje: Waar baseer je je relaas op?. Alle slimme thermostaten ondersteunen het OT.

  10. Ik heb de Nefit Easy en deze bevalt me erg goed!
    En bij mijn weten wordt er met deze ‘slimme’ thermostaat geen data verstuurd aan andere partijen. Alle data blijft gewoon in je eigen huisje 😉

  11. Origineel geplaatst door Edward
    Bij ons was het bijna een ‘noodzaak’ om een slimme thermostaat te nemen. Onze (toen casco) woning had stadsverwarming met radiatoren zonder thermostaat. In die situatie moet je dus gaan lopen draaien aan de radiatoren om de temperatuur te regelen!

    Het is me wat… Anderen betalen een fortuin om dit soort oefeningen in een sportschool te mogen doen. Ik snap dat je het graag comfortabel wilt maar om het nu een noodzaak te noemen gaat me wat erg ver…

  12. Zo’n slimme thermostaat heeft weinig zin als je vloerverwarming in heel je huis hebt 😃

  13. Ik vraag me af of een slimme thermostaat nuttig is als je vloerverwarming als hoofdverwarming hebt. Ik heb altijd geleerd dat je die beter op 1 temperatuur kunt laten staan omdat het nogal een tijdje duurt voordat het hele systeem is opgewarmd. Iemand ervaring mee?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.