Reacties voor: Hackers hebben het gemunt op Windows-gebruikers met een iPad

Windows-gebruikers met een iPad lopen het risico dat ze een nep-update van iTunes binnenhalen. Deze bevat een Trojaans paard.

Reacties: 71 reacties

  1. Zo’n fijn besturings syteem dat Windows.
    Je moet tegenwoordig wel een erg oplettende computer gebruiker zijn wil je zorgenloos overleven met dat OS.

    Het geeft hackers genoeg ingangen om kwaad te doen.
    geen antiviurs abbonnement en andere software om het kwaad op te sporen kan daar tegen wat doen.

    het beste is overtappen naar linux of OSX
    dan ben je van al die crap/spy/scare/add ware af.
    en kan je weer veilig doen wat je wou doen met je PCtje

    unbuntu draait op elke PC en is een volwaardig alternatief te noemen. Wil je naast een volwaardig alternatief ook iets moois op je bureau dan is de mac ook zo gek nog niet. en als je het dan toch niet kan laten. Een mac kan ook windows draaien.

  2. “Alleen naïeve Windows-gebruikers met een iPad en geen beveiligingssoftware”, lekkere benadering van Windows gebruikers.

    “iPad voorlopig een speeltje voor Mac-fanaten is” ik zie eerlijk gezegd geen correlatie tussen Mac-fanaten en de iPad. Net zoals de meesten die ik ken met een iPhone ook windows hebben en geen Mac.

  3. apple is enorm gegroeid dankzij jullie windows gebruikers.
    70% van de iphone bezitters heeft windows op zijn computer draaien.
    50% van de iPad gebruikers is windows gebruiker.
    en 80% van de iPod gebruikers zijn windows gebruikers.

    die zouden nu zo onderhand wel moeten weten hoe het gaat met itunes updates.

  4. Origineel geplaatst door 4saus
    Zo’n fijn besturings syteem dat Windows. Je moet tegenwoordig wel een erg oplettende computer gebruiker zijn wil je zorgenloos overleven met dat OS.Het geeft hackers genoeg ingangen om kwaad te doen. geen antiviurs abbonnement en andere software om het kwaad op te sporen kan daar tegen wat doen.het beste is overtappen naar linux of OSX dan ben je van al die crap/spy/scare/add ware af. en kan je weer veilig doen wat je wou doen met je PCtjeunbuntu draait op elke PC en is een volwaardig alternatief te noemen. Wil je naast een volwaardig alternatief ook iets moois op je bureau dan is de mac ook zo gek nog niet. en als je het dan toch niet kan laten. Een mac kan ook windows draaien.

    Nou dat valt wel mee hoor, je moet gewoon een beetje uitkijken en niet alles klakkeloos downloaden en installeren. Ik heb alleen AVG-free draaien en heb nergens last van.

    OSX gaat ook nog wel last krijgen van dit soort ellende alleen is de doelgroep nog niet groot genoeg, komt vanzelf…..

  5. Wie weet haan die aantallen binnekort wel flippen.
    Steeds meer mensen stappen op vanwegen virus gezeur en vinden een nieuwe plek bij Apple en Linux.

    de cijfers liegen niet. Het aandeel van Apple blijft groeien. Zowel het markt aandeel als het aandeel op de beurs.

    Momenteel heeft Apple een market cap van 245 miljard dollar, en Microsoft staat op 272 miljard.

    Nog een paar jaar en underdog Apple, maker van de gekleurde speelgoed-computers die alleen maar een mooi ontwerp hebben en verder niet veel meer kunnen dan Windows-PC’s, is meer waard dan Microsoft.

    Apple, maker van die MP3-spelers waar nog stééds geen FM-radio inzit, maker van die dure glimmende speeltjes die alleen in bij gays in de smaak vallen, maker van een telefoon die niet eens kan multitasken, maker van een rare tablet die niet eens een CD-speler heeft, de fabrikant die alleen fanboys als klanten heeft, de club die nooit een antwoord zal hebben op Windows 7, je weet wel, Apple, kan straks Microsoft kopen.

  6. @4saus: Als iedereen zou overstappen naar mac osx zouden daar ook virussen komen, omdat het dan een veel aantrekkelijker platform wordt om aan te vallen met een virus. Momenteel s dat nog niet zo. Ergo overstappen naar osx is slechts een tijdelijke oplossing ;).

    On-topic, dit virus zou an sich geen probleem moeten opleveren zolang je maar verstandig handelt.

  7. Jammer dat er cybercriminelen bestaan. Ik vind dat deze keihard opgespoord dienen te worden en een hele hoge straf moeten krijgen.
    Internationaal samenwerken om deze lui aan te pakken..bah!!

  8. Weer een voorbeeld dat malware/adware en andere zooi niets te maken heeft met het OS of het apparaat maar puur met de populariteit van het apparaat. Apple gaat steeds vaker het slachtoffer worden van dit soort ongein.

    Wordt helemaal lachten als OSX straks een marktaandeel krijgt van zo’n 20%. Volgens beveiligingsexperts is dit het omslagpunt dat een OS echt interessant wordt voor hackers/malware/adware etc etc. Mac is hard op weg dat te gaan halen.

    Wil dan al die beteuterde gezichten van Mac users wel eens zien die in het fabeltje geloofden dat een Mac een soort van onzichtbaar superschild tegen boosaardige zooi had.

  9. Origineel geplaatst door 4saus
    Nog een paar jaar en underdog Apple, maker van de gekleurde speelgoed-computers die alleen maar een mooi ontwerp hebben en verder niet veel meer kunnen dan Windows-PC’s, is meer waard dan Microsoft.Apple, maker van die MP3-spelers waar nog stééds geen FM-radio inzit, maker van die dure glimmende speeltjes die alleen in bij gays in de smaak vallen, maker van een telefoon die niet eens kan multitasken, maker van een rare tablet die niet eens een CD-speler heeft, de fabrikant die alleen fanboys als klanten heeft, de club die nooit een antwoord zal hebben op Windows 7, je weet wel, Apple, kan straks Microsoft kopen.

    MS zit ook in heel andere segmenten dan Apple. Dus die kan je niet zo even vergelijken. Daarnaast is Windows 7 op een flinke laptop een prima os hoor. Ik draai Vista en OSX en moet zeggen dat het verschil steeds kleiner wordt.

  10. Origineel geplaatst door aus
    OSX gaat ook nog wel last krijgen van dit soort ellende alleen is de doelgroep nog niet groot genoeg, komt vanzelf…..

    Dat betwijfel ik gezien de argitectuur van de twee OSsen dusdanig anders is dat een virus/programma zich niet zelfstandig kan installeren zonder gebruikers naam en wachtwoord van de hoofd gebruiker.

    dat staat los van het feit dat Unix minder populair is en dus een kleinder aandeel heeft. ja OSX is een UNIX variant. en unix kent ale 30 jaar geen virussen add en spy ware

  11. Origineel geplaatst door aus
    MS zit ook in heel andere segmenten dan Apple. Dus die kan je niet zo even vergelijken. Daarnaast is Windows 7 op een flinke laptop een prima os hoor. Ik draai Vista en OSX en moet zeggen dat het verschil steeds kleiner wordt.

    het gaat er niet om in welk segment je zit en of iets goed draait. het gaat er om dat wat je neer zet voor welk segment dan ook moet van huis uit veilig genoeg zijn zodat de gebruiker er niets aan hoeft te doen om het product veilig te kunnen gebruiken.

    koop je een mac ben je klaar geen antivirus en crap nodig je kan direct aan de slag.
    koop je een windows machine (ja ook een windows 7) dan moet je eerst nog gaan zitten voor de veiligheid van je machine voor je er van kan gaan genieten.

    Dat staat los van het feit dat windows elke versie steeds beter en fijner te gebruiken is.

  12. kan het opzich wel begrijpen.. virus tegen windows. ik denk dat de hackers apple fans zijn:)

  13. Origineel geplaatst door WvB22
    Weer een voorbeeld dat malware/adware en andere zooi niets te maken heeft met het OS of het apparaat maar puur met de populariteit van het apparaat. Apple gaat steeds vaker het slachtoffer worden van dit soort ongein.

    Dat is een mis vatting waar veel mensen in blijven trappen. Het heeft niets met gebruikers aantallen te maken en hoe intressant een OS is want dan ga je er per definitie van uit dat de twee OSsen (windows en macOS) de zelfde bouwsteentjes hebben. er zijn meerdere manieren om een computer aan te sturen.
    Apple heeft een iets veiligere manier gekozen.

    de dag dat virus spy en add ware de zelfde vrijheid krijgt op een mac zoals je die kent van windows is het moment dat je er windows op installeert. gebruik je het mac OS of Linux heb je geen last van die onzin en het risico is nihiel.

    Dus het risico van virussen en crap ligt niet aan de populariteit van het OS omdat er meer gebruikers zijn maar eerder omdat het OS het makkelijk toe laat.

  14. Origineel geplaatst door Daan
    kan het opzich wel begrijpen.. virus tegen windows. ik denk dat de hackers apple fans zijn:)

    dat is nog bijna waar ook.
    De meeste hackers gebruiken zelf geen windows.
    Waarom??? omdat windows lek is als een mandje.
    vanuit je linux bak kan je overal priema bij zonder dat jou gemakkelijk wat aangedaan kan worden.

  15. Vele met jou. Alleen wachten ze al 10 jaar op die dag.
    OSX komt uit 1999 en sinds die dag zijn er geen virussen meer opphet Mac OS. Voor die tijd waren ze er WEL. Waarom zijn die inneens verdwenen. Apple is sinds die tijd in gebruikers aantallen meer dan verdubbeld 😉

    jullie theorietje loopt spaak heren

    Origineel geplaatst door WvB22
    Wil dan al die beteuterde gezichten van Mac users wel eens zien die in het fabeltje geloofden dat een Mac een soort van onzichtbaar superschild tegen boosaardige zooi had.

  16. Nou nou, een overduidelijk bericht om Windows slecht neer te zetten. Bij dit bericht kreeg ik de indruk dat het allemaal echt leek enzo totdat je zei dat het via de email was. Een beetje een misleidend bericht dus.

  17. Origineel geplaatst door 4saus
    Origineel geplaatst door ausOSX gaat ook nog wel last krijgen van dit soort ellende alleen is de doelgroep nog niet groot genoeg, komt vanzelf…..Dat betwijfel ik gezien de argitectuur van de twee OSsen dusdanig anders is dat een virus/programma zich niet zelfstandig kan installeren zonder gebruikers naam en wachtwoord van de hoofd gebruiker.dat staat los van het feit dat Unix minder populair is en dus een kleinder aandeel heeft. ja OSX is een UNIX variant. en unix kent ale 30 jaar geen virussen add en spy ware

    Volgens mij moet ik bij Vista ook altijd bevestigen dat ik iets wil installeren. De tijd dat alles maar onzichtbaar werd geïnstalleerd is wel voorbij hoor. Als er een trojan met een app wordt meegeleverd zie je bij OSX ook niets hoor en wordt na usid/pass de trojan vrolijk geïnstalleerd. Naar ik mij herinner was er een jaar of wat geleden een versie van iWorks die dit trucje toepaste.

    Noem mij een UX waarvoor het interessant zou zijn om spyware voor te schrijven (met de gebruikers in het achterhoofd) Solaris, HPUX of AIX ? Die draaien meestal in gesloten omgevingen. OSX is eigenlijk de eerste UX die breed aanslaat. De tijd zal het leren.

  18. Origineel geplaatst door 4saus
    Origineel geplaatst door ausMS zit ook in heel andere segmenten dan Apple. Dus die kan je niet zo even vergelijken. Daarnaast is Windows 7 op een flinke laptop een prima os hoor. Ik draai Vista en OSX en moet zeggen dat het verschil steeds kleiner wordt.het gaat er niet om in welk segment je zit en of iets goed draait. het gaat er om dat wat je neer zet voor welk segment dan ook moet van huis uit veilig genoeg zijn zodat de gebruiker er niets aan hoeft te doen om het product veilig te kunnen gebruiken.koop je een mac ben je klaar geen antivirus en crap nodig je kan direct aan de slag. koop je een windows machine (ja ook een windows 7) dan moet je eerst nog gaan zitten voor de veiligheid van je machine voor je er van kan gaan genieten.Dat staat los van het feit dat windows elke versie steeds beter en fijner te gebruiken is.

    De segmenten hadden betrekking op de overname dus die staan buiten de veiligheid.

    Jouw redenering zou pas kloppen al Apple geen security patches zou uitrollen maar dat doen ze wel. Er zijn dus kwetsbaarheden in OSX. Ok, minder dan in Windows maar ze zijn er wel degelijk.

  19. @4saus: Dat is natuurlijk klinkklare onzin. Het staat vrijwel buiten discussie dat je je op een Mac OSX niet onveilig hoeft te voelen ten opzichte van Windows. Daar is iedereen het wel over eens.

    Om te zeggen dat OSX beter beveiligd is is gewoon niet waar. Ook daar zijn alle experts het over eens. Safari bijv heeft net zoveel security holes (of zelfs meer) als IE (kijk bijv eens naar de Userland jailbreak op de iPhone waar nu over wordt gepraat, dat is een dijk van een security hole in Safari).

    Ook is men het er wel over eens dat Windows 7 een veel beter beveiligingssysteem heeft, of het daardoor veiliger is is een andere vraag. Het geval blijft dat inderdaad Windows veel meer kans heeft om aangevallen te worden, omdat het gewoon een veel groter marktaandeel heeft.
    Het is al eens in het nieuws geweest hoe men het liefst de OSen wou vergelijken. De één is een huis in de stad zonder slot (Windows) en de ander is een huis op het platteland zonder slot (OSX). Allebei zijn even onveilig, het verschil zit hem in het risico.

    Uiteindelijk bevindt het grootste probleem, zoals altijd, zich tussen het keyboard en de stoel.

    Hier kun je nog meer meningen lezen van vooraanstaande mensen uit het tech-security veld: http://news.cnet.com/8301-27080_3-10444561-245.html

  20. @Jasper:
    voorde komst van OSX (OSX 7,8,9) was Apple dan blijkbaar wel intressant voor hackers en vuirussen hoe verklaar je dat dan?

    Sinds 1999 geen virussen meer en niemand die dat gelukt is om er een te maken in de tussentijd en dat met een steeds interessanter wordende groep gebruikers zegt voor mij genoeg.

    Mijn conclusie blijft dat het Mac OS de veiligste keuze is tussen MAC en PC. Overtuig ons(macgebruikers) maar eens van het tegendeel. die wacht maar af als jullie groot zijn argumenten kennen we wel. inmiddels zijn we 10 jaar verder.

  21. @4saus: OS X in z’n 1e versie komt uit 2001, niet uit 1999. En inmiddels zijn we bij 10.6 aanbeland. Daar mag je dus gewoon vanuit gaan, ipv te zeggen dat het al 10+ jaar secure is, wat het niet is.

  22. @4saus: Als je mijn verhaal leest, zie je dat ik het met je eens ben, dat Mac OS het meest risicoloze is, het meest veilige is een ander verhaal. Herinner me bijv nog goed het cache-poisoninglek in Leopard.

    Apple heeft trouwens in 2009 (excuus dit was december 2008 http://voices.washingtonpost.com/securityfix/2008/12/apple_mac_users_should_get_ant.html ) zelf nog gewaarschuwd dat er een enorme groei was in virussen voor Mac OSX en wees er toen op dat het nuttig was om virusscanners te installeren.

  23. Die 2 jaar maakt het verschil niet. de conclusie blijft het zelfde. Blijkbaar is het buitengewon moeilijk om het voormekaar te krijgen om het huidige mac OS uit te buiten.

    Er zitten veel welgestelden/of mensen met gevoelige informatie achter een mac of linux bak (defentie/bioinustrie/ enz. niet voor 100% maar het word er gebruikt. en niet op posters op te ontwerpen nee)dus er valt nogal wat te halen

    @Jasper:

  24. @4saus:
    Het gaat niet om die 2jaar, het gaat er dus juist om dat OSX (de versie waar we het over hebben) van 2009 is en niet van 2001 of 1999. OSX uit 2001 is zo lek als een mandje, als je het dan toch wil vergelijken.

    Daarnaast is het juist uitzonderlijk makkelijk om het OS uit te buiten, zoals je hier kan lezen.
    http://tweakers.net/nieuws/66401/iphone-als-eerste-gehackt-op-pwn2own.html
    http://dvlabs.tippingpoint.com/blog/2010/02/15/pwn2own-2010

    Maar zoals zo vaak komt men tot dezelfde conclusie als ik hierboven heb beschreven: http://gizmodo.com/5185911/winning-pwn2own-hacker-macs-are-safer-than-pcs
    “There’s just way less stuff out there attacking Macs”

  25. Daarnaast zijn er al genoeg bugs gevonden door hackers. Enige geluk dat Apple heeft is dat het tot nu toe alleen de bekendere hackers is gelukt, en dat deze hackers het eerst aan Apple melden voordat ze de bug maanden later openbaar maken.

  26. kijk, en daarom heb ik geen windows pc, maar imac!

  27. Dat er geen virussen of andere kwaadaardige software voor macs zijn is puur een leugen. Google maar even, is zat over te vinden.

  28. @WvB22:

    Als ik google vind niet meer dan een handje vol trojans. Zolang je je software koopt en de updates volgt zoals die zijn geplant loop je geen risico op ie trojans. die zitten namelijk in illegale software.

    waar vind jij die virussen dan? kom maar met een link.

  29. Ik als software engineer heb heel veel ervaring op het gebied van lekken, trojans en virussen, dat ik hoef echt niet te googelen. Wel eens geweten hoeveel procent kans je maakt op een virus op een Mac? En kijk dan maar eens naar het verschil met een PC. Als we het dan toch over cijfers hebben…

    Groetjes,

  30. Eigenlijk is juist de Mac gebruikers de meest kwetsbare groep om een virus op te lopen. Even voorop gesteld dat er véél minder schadelijke trojans/hacks/virussen voor de mac zijn dan voor de pc zijn ze er wel degelijk.

    Even de feiten op een rijtje: er zijn wel degelijk adware/spyware/trojans/wormen voor de Mac. Sterker nog, Apple heeft een officieel advies gegeven om een virus programma te installeren (eind 2008).vIn illegale kopieën van iWork en iLife worden ook regelmatig trojans en andere zooi aangetroffen. Er wordt door hackers wel degelijk code geschreven om de Mac aan te vallen.

    Bovendien proberen ze op dezelfde manier gebruikers te lokken. Met een filmpje (vaak porno of een ander aansprekend filmpje) worden gebruikers gelokt. Is niet anders dan bij Windows. Bovendien valt het op dat er hackers nu echt rekening beginnen te houden met Mac OSX. Er wordt specifiek gekeken welk OS langs komt surfen en de aanval wordt afgestemd op het OS. Vroeger fietste je als Mac gebruiker langs en had je niet eens door dat er iets aan de hand was.

    Daarnaast maakt dat de Mac gebruikers een makkelijke prooi. Apple heeft jaren gedaan alsof ze totaal immuun waren voor virussen e.d. 99% van de gebruikers heeft dus ook geen virus programma en surft zorgeloos rond. Totdat het wel een keer mis gaat. De mac gebruikers zijn dan weerloos tot Apple het gat dicht.

    En als laatste haal ik het toch nog maar eens aan: het heeft wel degelijk met je marktaandeel te maken. Ondanks dat Apple het fantastisch doet is het marktaandeel van Apple in maart 2010 nog steeds maar 5.02% (tegenover windows 92.12%). Zelfs Windows 7 heeft al meer marktaandeel dan heel het Mac OS bij elkaar.

    Rara waar zou jij je hack voor schrijven als je er iets mee wilde ‘verdienen’. Apple gebruikers vinden dit meestal geen leuk argument maar als ik hacker was (ben ik niet hoor :-P) dan wist ik het wel wat ik probeerde te kraken.

    Wat niet wegneemt dat Mac een systeem is dat véél minder last van virussen en andere zooi heeft. Alleen zeker niet immuun. Elk systeem is te kraken. Mooiste voorbeeld vind ik de iPhone. Je moet er niet aan denken dat iemand als GeoHot besluit zijn talent voor minder aardige dingen te gebruiken 🙂

  31. Origineel geplaatst door 4saus
    Nog een paar jaar en underdog Apple, maker van de gekleurde speelgoed-computers die alleen maar een mooi ontwerp hebben en verder niet veel meer kunnen dan Windows-PC’s, is meer waard dan Microsoft.Apple, maker van die MP3-spelers waar nog stééds geen FM-radio inzit, maker van die dure glimmende speeltjes die alleen in bij gays in de smaak vallen, maker van een telefoon die niet eens kan multitasken, maker van een rare tablet die niet eens een CD-speler heeft, de fabrikant die alleen fanboys als klanten heeft, de club die nooit een antwoord zal hebben op Windows 7, je weet wel, Apple, kan straks Microsoft kopen.

    Haha jij weet zelfs onzin leuk te brengen. 🙂 Ik neem aan/hoop dat dit geschreven is met een flinke scheut ironie?

  32. @4saus: Waar denk je dat die updates voor zijn gemaakt? 🙂 Ook voor securityholes die gedicht moeten worden.
    Ook loop je gewoon risico als je je software koopt en updates volgt. Updates worden namelijk niet alleen pro-actief gemaakt maar ook reactief. Je kan op onderstaande sites wat meer informatie vinden hiervan.

    http://www.macvirus.com/
    http://www.eset.com/blog/category/mac
    http://threatinfo.trendmicro.com/vinfo/virusencyclo/default2.asp?m=q&virus=osx&alt=osx

  33. @WvB22: Inderdaad, goede post. Pure Mac-gebruikers zijn over het algemeen nog steeds vrij naïef wat betreft dit onderwerp, maar gelukkig wordt er ook steeds meer geprobeerd om ze duidelijk te maken dat een Mac niet per definitie veilig is.

    De ESET Mac ThreatBlog is een uitstekend voorbeeld van een bron van correcte informatie wat betreft dit onderwerp dus ik haal hem nogmaals even aan 🙂
    http://www.eset.com/blog/category/mac

  34. @Gerbrand, Gaaf Software: Als software-engineer zou ik dan toch minstens een goed beargumenteerde post verwachten over dit onderwerp, als je dan toch iets duidelijk wil maken.

    Check de laatste patchronde van Apple maar eens voor de grap 🙂
    http://www.security.nl/artikel/32898/1/Apple_patcht_92_lekken_in_Mac_OS_X.html

  35. Voor de ongelovigen hier wat voorbeelden:

    OSX/RSPlug-A (trojan/virus)
    Renepo script (worm)
    Leap-A (virus/trojan vershillen meningen over)
    Inqtana (worm)
    OSX.Trojan.iServices.B (trojan)
    Bad Bunny (worm)
    OSX/Jahlav-C (trojan)
    Troj/Gida-B (trojan)
    OSX/Hovdy-A (trojan)
    Troj/RKOSX-A (tool om trojans te schrijven specifiek voor OSX)
    Jahlav (trojan)
    OSX/iWorkS-A (malware/trojan)
    OSX.RSPlug-F (trojan)
    OSX/Tored-Fam (worm)

    Meeste is niet echt heel gevaarlijk maar toch echt wel malware die schade aan je mac kan toebrengen/persoonlijke gegevens kan doorspelen.

  36. Origineel geplaatst door 4saus
    Als ik google vind niet meer dan een handje vol trojans. Zolang je je software koopt en de updates volgt zoals die zijn geplant loop je geen risico op ie trojans. die zitten namelijk in illegale software.

    Duh, hoe denk je dat Windows gebruikers voor het overgrote deel aan virussen en andere zooi komt? Niet door op de website van nickelodeon te surfen…

  37. Origineel geplaatst door Peter
    “Alleen naïeve Windows-gebruikers met een iPad en geen beveiligingssoftware”, lekkere benadering van Windows gebruikers.

    Dat is een genoemde oorzaak van de virussen op Windows die vooral door fanboys en mensen die bang zijn over te stappen wordt aangehaald. Echter lag het gebruik op het web van Mac OS X vorig jaar op bijna 11% in de VS. ( http://venturebeat.com/2010/02/26/os-x-share-up-29-in-past-year-slowly-chipping-away-at-microsoft/ ). Je kunt dit maar 11% noemen maar het is toch wel een erg groot deel van de markt en ik kan me niet voorstellen dat niemand tot nu toe heeft geprobeerd een succesvol virus te maken.
    Ik kan me echter heel goed voorstellen dat er al heel veel mensen op dat gebied gefaald zijn.

  38. Origineel geplaatst door Jasper
    @Gerbrand, Gaaf Software: Als software-engineer zou ik dan toch minstens een goed beargumenteerde post verwachten over dit onderwerp, als je dan toch iets duidelijk wil maken.Check de laatste patchronde van Apple maar eens voor de grap http://www.security.nl/artikel/32898/1/Apple_patcht_92_lekken_in_Mac_OS_X.html

    Jij, als iemand die de post van een software-engineer onderuit probeert te halen, zou zich toch wel mogen realiseren dat een beveiligingslek iets heel anders is dan de kans een virus op te lopen. Mac OS X heeft weinig lekken waardoor een virus zich kan verspreiden, als Mac OS X daar al bekende lekken van heeft.
    Dus het is niet totaal te vergelijken met wat er wordt beweert. Daarnaast is niet bekend van welke aard al deze lekken waren. Ik weet persoonlijk niet precies hoe het zit maar misschien patcht Apple in die update wel veel kleine onbelangrijke lekken die door Microsoft altijd gewoon genegeerd worden..

  39. Er komt inmiddels zoals gezegd steeds meer malware uit ook specifiek gericht op de Mac, een virus is gewoon niet interessant meer.

  40. Origineel geplaatst door WvB22
    Origineel geplaatst door 4sausAls ik google vind niet meer dan een handje vol trojans. Zolang je je software koopt en de updates volgt zoals die zijn geplant loop je geen risico op ie trojans. die zitten namelijk in illegale software.Duh, hoe denk je dat Windows gebruikers voor het overgrote deel aan virussen en andere zooi komt? Niet door op de website van nickelodeon te surfen…

    Maar die websites draaien over het algemeen ook op Linux-servers (mompelt iets over een open deur)

  41. @WvB22:

    Niet erg knap gevonden. ik had je gevraagd om VIRUSSEN voor OSX. Dat Trojans mogelijk waren heb ik al gelijk gezegd.

    Dit zijn trojans en mal ware zijn geen virussen. daar is een verschil. Maar dat word voor het gemak door de media op een hoop gegooit. Deze loop je op wanneer je beroerd bent om voor je software te betalen. de genoemde iWork trojan is nooit door apple zlef verspreid maar ston in de bit torrents vlak na de release van de software. Dan moet je ook niet zeuren als je wat overkomt. zelfde gel voor e PC trouwens.

    het gaat eerder om software die zichzelf kan installeren zonder jou medewerking. virussen. gewoon door een site te bezoeken of een file te downloaden. die zijn er niet voor de mac.

    Origineel geplaatst door WvB22
    Apple in maart 2010 nog steeds maar 5.02% (tegenover windows 92.12%). Zelfs Windows 7 heeft al meer marktaandeel dan heel het Mac OS bij elkaar.

    kan je na gaan hoe lekker het apple gaat;) ze zijn bijne meer waard dan microsoft met zo’n klein markt aandeel :d en dat blijft groeien als kool

  42. @Denni: Ik zit zelf ook in die wereld dus ik weet wel waar ik het over heb. Ik zeg namelijk de hele tijd al dat het risico op een Mac niet zo groot is als op een Windows pc.
    Mijn post blijft geldig alleen niet gespecificeerd. Zoals je kan zien op die site zijn er namelijk op heel veel vlakken patches gedaan. Daar zitten ook patches tussen die niet zo belangrijk zijn, maar vele zijn ook belangrijk voor virus/malware verspreiding. Het is namelijk gewoon bekend van welke aard deze lekken zijn. Mac OS X heeft niet weinig lekken waardoor een virus zich kan verspreiden, dat zie je dus nogmaals aan het aantal kritieke patches (in die patch-ronde)
    Op http://support.apple.com/kb/HT4077 kun je precies lezen welke van die patches echt noodzakelijk waren om de veiligheid te garanderen.

    Dit heeft trouwens niks te maken met “onbelangrijke lekken die door Microsoft altijd gewoon genegeerd worden”, wat naast ongestaafd (en een buitengewoon kinderachtige opmerking) volledig buiten de discussie staat.

  43. Origineel geplaatst door Jasper
    Er komt inmiddels zoals gezegd steeds meer malware uit ook specifiek gericht op de Mac, een virus is gewoon niet interessant meer.

    kom eens met voorbeelden dan. het is makkelijk om te eggen dat iets bestaat maar als je het niet hard kan maken hebben we er zo weinig aan.

    velen hier weten niet eens het verschil tussen een virus, een trojan en in welke categorie add, scare ,mal en spy ware thuis hoort laat staan wat je aan een veiligheidslek hebt als er geen exploit voor beschikbaar is die kwaad kan.(iets over de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt)

    OSX kan wel lekker zijn dan windows wat opbouw betreft. maar als je er geen effectieve exploit s voor schrijven kan die root acces geven dan heb je er niks aan. Wat met die lekken kom je alleen binnen in de mac maar kun je alsnog niks.

    Daar is het bij microsofts besturingssysteem een heel ander verhaal. Een werkelijk feest voor elke programmeur die kwaad wil. Het feit dat de meeste hackers zelf op linux werken zegt al genoeg over hun vertrouwen in het platform naar keuze.

    Als microsoft besluit over te gaan op een Unix kernel dan zal het gelijk een stuk minder kwetsbaar zijn voor crap en in ieder geval van virussen af zijn. Maar dat doen ze niet er word immers geld aan verdient.

  44. Origineel geplaatst door Denni
    misschien patcht Apple in die update wel veel kleine onbelangrijke lekken die door Microsoft altijd gewoon genegeerd worden.

    Lol, dat geloof je zelf? Geen enkel systeem is waterdicht. Jammer maar helaas. Ook Apple patched zeer regelmatig ‘lekken’ (ik zou het eerder kwetsbaarheden noemen).

  45. Een professioneel hacker beweert hier toch echt dat Windows veiliger is.

  46. Origineel geplaatst door bjab
    Een professioneel hacker beweert hier toch echt dat Windows veiliger is.

    veilig is relatief blijkt dan maar weer;).

    allen elende gebeurt op in zijn ogen het veiligste OS

  47. als hacker ga je natuurijk niet je eigen ruiten in gooien door te vertellen dat het niet zo is…

  48. Origineel geplaatst door WvB22
    Ook Apple patched zeer regelmatig ‘lekken’ (ik zou het eerder kwetsbaarheden noemen).

    een Lek is nog niet meteen een kwetsbaarheid 😉

  49. @4saus: Ik heb toch al een best aantal websites gegeven met voorbeelden. Apple zelf waarschuwt er expliciet voor sinds 2008 en de laatste patchronde van Apple bewijst het ook weer.

  50. @Jasper: Je kan die Apple jongens toch niet overtuigen dus hou maar op. Het is al wat die hacker zelf zegt: de Apple community loopt liever met oogkleppen op. Een mooie quote daarbij is: “Security by obscurity” (veiligheid door onzichtbaarheid).

  51. Origineel geplaatst door Jasper
    @4saus: Ik heb toch al een best aantal websites gegeven met voorbeelden. Apple zelf waarschuwt er expliciet voor sinds 2008 en de laatste patchronde van Apple bewijst het ook weer.

    patches zeggen niks over virussen op het mac OS. Een patch kan ook iets anders verhelpen of aanvullen. Bijvoorbeeld de bibliotheek met bekende mal ware spy ware en ad ware. of simpel weg een fout in een programma wegwerken of functionaliteiten toevoegen.

    Dat is wat apple doet met de patches. als je wil weten wat die patches zijn kan je dat allemaal na lezen op de site van apple. Geen enkele er van heeft het over virussen buiten e deur houden.

    Het dichten van lekkern waarmee er op andere manieren kwaad gedaan kan worden bewijst het idd dat er risico’s zijn waar apple boven op zit. het feit dat er over de 114000 virussen zijn op de PC en 0 op de mac zelf zegt genoeg.

    dit is wat apple er zelf over zegt.

    Ze dekken zich al in want vroeger stond er 14000 virussen on PC none onthe mac.

    Is a Mac safe from PC viruses?

    Yes, a Mac is 100 percent safe from viruses designed to attack PCs. And although no computer connected to the Internet is completely immune to all viruses and spyware, the Mac is built on a solid UNIX foundation and designed with security in mind. The Mac web browser, Safari, alerts you whenever you’re downloading an application — even if it’s disguised as a picture or movie file. And Apple continually makes free security updates available for Mac owners. You can even have them download automatically.

  52. oogkleppen of niet.

    wij hebben nergens last van…
    jullie wel. 😛

  53. Origineel geplaatst door sjaap
    een Lek is nog niet meteen een kwetsbaarheid

    . Eerder andersom: een kwetsbaarheid is niet direct een lek. Lekken zijn ernstiger dan kwetsbaarheden.

  54. @4saus: ik zit ook gewoon op een mac voor privé hoor. Op het werk op de PC.

  55. ontopic

    welk bedrijf heeft er een oplossing voor de gedupeerden?
    dat vind ik namelijk ook altijd zo dubieus.

    vaak is er binnen een dag een oplossing. vaak volgens mij door de makers er van die dat graag voor je verwijderen in ruil voor een hoop geld.

    northon AVG en mc affee

  56. Origineel geplaatst door 4saus
    http://www.apple.com/getamac/faq/

    Dit is wel een hele slechte 4saus zelfs voor jou doen. Je kan toch Apple niet zelf gaan quoten. Bovendien staat er heel duidelijk: Is a Mac safe from PC viruses? Duh, natuurlijk is een Mac ongevoelig voor PC virussen maar niet voor malware geschreven voor OSX. Heel slim van Apple.

    Maar ik stop ermee, dit is een site over de iPad en niet over Mac OSX

  57. @4saus: Ik zeg nergens dat ik ergens last van heb. Zoals altijd is de user de zwakste schakel. Ik ben dan ook in retrospect al dik 15jaar virus en malware vrij 😉 En wat Apple’s marketing schrijft is natuurlijk ook een beetje een marketingpraatje he, dat snap jij ook 🙂

  58. Ok jullie hebben gelijk.

    Macintosh Viruses and Mac Virus Resources
    From Mary Landesman, your guide to Antivirus Software, resources for Macintosh users. Macs aren’t immune to viruses, but they are very rare. Learn which viruses infect Macintoshes and what solutions are available to defend against them.

    bron:antivirus.about.com
    voorlopig heb je niks te vrezen met de 5% marktaandeel want apple zal toch nooit groter worden. Apple is over priced en niet compatible dus waarom zou je overstappen. 😉

  59. Origineel geplaatst door 4saus
    Dat is wat apple doet met de patches. als je wil weten wat die patches zijn kan je dat allemaal na lezen op de site van apple. Geen enkele er van heeft het over virussen buiten e deur houden.

    Dan moet je toch even beter lezen 🙂

    “Impact: Spell checking a maliciously crafted document may lead to an unexpected application termination or arbitrary code execution”

    “Impact: Playing maliciously crafted audio content may lead to an unexpected application termination or arbitrary code execution”

    “Impact: Processing a maliciously crafted TIFF image may lead to an unexpected application termination or arbitrary code execution”

    “Impact: Viewing a maliciously crafted movie file may lead to an unexpected application termination or arbitrary code execution”

    en dan heb ik er maar ff 4 uit de hele waslijst geplukt 🙂

  60. @4saus: Het gaat niet om gelijk krijgen of niet en dus hoef je nu ook niet quasi beledigt te doen. Als je zelf begint met “Zo’n fijn besturings syteem dat Windows. Je moet tegenwoordig wel een erg oplettende computer gebruiker zijn wil je zorgenloos overleven met dat OS” dan is het logisch dat mensen daar op gaan reageren. En about.com moet je ook niet noemen, dat is niets anders dan een gesponsorde linken site (wat ook wel te zien is want het barst van de scareware links op die site die Mac users onnodig bang maken).

  61. Origineel geplaatst door 4saus
    Ok jullie hebben gelijk.Macintosh Viruses and Mac Virus Resources From Mary Landesman, your guide to Antivirus Software, resources for Macintosh users. Macs aren’t immune to viruses, but they are very rare. Learn which viruses infect Macintoshes and what solutions are available to defend against them.bron:antivirus.about.com voorlopig heb je niks te vrezen met de 5% marktaandeel want apple zal toch nooit groter worden. Apple is over priced en niet compatible dus waarom zou je overstappen.

    Ik neem aan dat ik hier een sarcastische toon bij moet denken? Dit is gesteld door een antivirus-producent. Ik kan me aan één virus herinneren dat zich kon verspreiden via iChat. Echter is dit gat al lang gedicht en ik heb de laatste maanden ook niets meer over een mogelijke virusdreiging gehoord.

    Waarschijnlijk gaat dat dan ook vooral over malware. Ik neem echter aan dat een specialist wel de juiste benaming zal kunnen noemen, maar misschien heeft hij het expres wat simpeler gezegd.

  62. @Denni: Een virusdreiging is toch al sinds de 90er jaren niet meer echt nieuws (dat je mailtjes kreeg van je vrienden :P) Tegenwoordig weet men gewoon dat je altijd moet opletten wat er aangeklikt en geïnstalleerd wordt en de meeste “virussen” zijn trojans of malware (in de volksmond zijn het idd allemaal virussen).

  63. Origineel geplaatst door Jasper
    @Denni: Een virusdreiging is toch al sinds de 90er jaren niet meer echt nieuws (dat je mailtjes kreeg van je vrienden ) Tegenwoordig weet men gewoon dat je altijd moet opletten wat er aangeklikt en geïnstalleerd wordt en de meeste “virussen” zijn trojans of malware (in de volksmond zijn het idd allemaal virussen).

    Ja het probleem is echter dat blijkbaar een groep de therm virussen als elk kwaadaardig stukje code beschouwt terwijl dit dus echt niet zo is. Net als dat een hacker niet per definitie slecht hoeft te zijn.
    Trouwens als je op een Mac malware of trojans installeert zul je zowiso een stuk meer moeten doen dan alleen een linkje aanklikken. De paar bekende trojans voor de mac moet je namelijk zelf installeren en daarvoor moet je als gebruiker ook nog eens een wachtwoord voor hebben ingevoerd. Bij Windows-systemen zijn er inderdaad talloze trojans die zichzelf in het systeem kunnen nestelen.

  64. Niet te geloven hoe werkelijk ieder bericht waar Apple/OSX en Microsoft/Windows in één bericht genoemd worden weer verzandt in een mijn-os-is-beter-dan-jouw-os geouwehoer.

    Laat iedereen lekker zelf beslissen wat ‘ie wil gebruiken.

  65. Origineel geplaatst door Ruben.cc
    Niet te geloven hoe werkelijk ieder bericht waar Apple/OSX en Microsoft/Windows in één bericht genoemd worden weer verzandt in een mijn-os-is-beter-dan-jouw-os geouwehoer.Laat iedereen lekker zelf beslissen wat ‘ie wil gebruiken.

    Precies!

  66. Origineel geplaatst door Denni
    Trouwens als je op een Mac malware of trojans installeert zul je zowiso een stuk meer moeten doen dan alleen een linkje aanklikken. De paar bekende trojans voor de mac moet je namelijk zelf installeren en daarvoor moet je als gebruiker ook nog eens een wachtwoord voor hebben ingevoerd.

    Dat klopt niet. Er is niet al te lang geleden zelfs een heel Mac botnet ontdekt. Voor die installatie was niet meer nodig dan een klikje teveel op een foute file (precies zoals op een ander bekend OS :P)

    http://arstechnica.com/apple/news/2009/04/evidence-suggests-first-zombie-mac-botnet-is-active.ars

  67. Origineel geplaatst door Jasper
    Trouwens als je op een Mac malware of trojans installeert zul je zowiso een stuk meer moeten doen dan alleen een linkje aanklikken. De paar bekende trojans voor de mac moet je namelijk zelf installeren en daarvoor moet je als gebruiker ook nog eens een wachtwoord voor hebben ingevoerd. Dat klopt niet. Er is niet al te lang geleden zelfs een heel Mac botnet ontdekt. Voor die installatie was niet meer nodig dan een klikje teveel op een foute file (precies zoals op een ander bekend OS )http://arstechnica.com/apple/news/2009/04/evidence-suggests-first-zombie-mac-botnet-is-active.ars

    In de eerste regel van je bron staat al dat het gaat om illigale versies van Photoshop of iWork. Zolang je dat dus niet doet ben je voor die trojan in ieder geval veilig.

  68. @4saus: Ubuntu ruled 🙂 – maar het is net omdat Windows zo’n populair OS is, dat hackers het daarop gemunt hebben. Maar qua beveiliging zit ubuntu zeker beter.

  69. @Denni: Misschien sluit deze link beter aan om mijn verhaal te verduidelijken 🙂
    http://techworld.nl/technologie/21796/nieuwe-malware-neemt-mac-os-x-over.html

    In een eerdere post quote ik Apple al over patches die helpen tegen het runnen van arbitraire code. Daaruit kon je ook al opmaken dat er alleen een link aan klikken voor nodig kan zijn om “de pineut” te zijn.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.