Reacties voor: Hackers bewijzen: Communicatie via mobiele netwerk af te luisteren, ook als je goed beveiligde iPhone gebruikt

Het blijkt gemakkelijk om telefoongesprekken, berichten en locatie van een iPhone te onderscheppen via een lek in mobiele netwerken, die niet wordt gedicht. Veiligheidsdiensten hebben er geen belang bij dat het wordt opgelost, want zij kunnen hiermee makkelijk data aftappen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 13 reacties

  1. Zit toch bijna altijd op wifi, maar het is wel vervelend dat dit verkeer lek is.

  2. Ik CC standaard al mijn e-mail al naar de BVD; bespaart hen wat tijd. Bovendien praat ik zó hard in de telefoon dat de feitelijke verbinding nauwelijks toegevoegde waarde heeft en mijn dominante aanwezigheid werkt als een natuurlijke locatievoorziening.
    Who cares….

  3. Belachelijk tendentieuze titel want dit geldt voor alle telefoons en dus ook iphones.

    Bovendien gaat het niet om ‘data’ maar om gesprekken en sms en bijhorende meta data.

  4. Origineel geplaatst door Bas
    Belachelijk tendentieuze titel want dit geldt voor alle telefoons en dus ook iphones.
    Bovendien gaat het niet om ‘data’ maar om gesprekken en sms en bijhorende meta data.

    Ik ben het niet met je eens. De clou zit er namelijk in, dat Apple de iPhones wel extreem goed kan beveiligen, maar dat je uiteindelijk toch onveilig kunt zijn. Omdat we een website voor gebruikers van Apple-producten zijn, heb ik gekozen voor de insteek die voor onze lezers relevant is: namelijk wat betekent het voor de iPhone? Het experiment werd bovendien uitgevoerd met een iPhone. Ik geef ook aan dat de kwetsbaarheid in de mobiele netwerken zit en niet in de iPhone, dus daar kun je makkelijk uit concluderen dat het niet aan de iPhone ligt, maar dat het ook gebruikers van andere telefoons kan treffen.

    Verder gaat het over inhoud van telefoongesprekken en berichten en locatiedata, dus dat is niet alleen metadata, maar ook ‘data’.

  5. Niet mee eens, wel de titel aanpassen….. Dan nog, een titel moet primair relevant zijn voor het stuk informatie wat je verschaft. Wil je een insteek maken naar je publiek dan moet je dat doen op een manier die niet de integriteit van je informatie aantast.

    De originele titel had het volgens mij over ‘data’, nu zou bijvoorbeeld een titel ‘ook de goed beveiligde iPhone is niet veilig voor …. ‘ een stuk relevanter zijn. Voordoen komen alsof het een exclusief probleem van de iPhone is verleen je je publiek geen dienst mee.

  6. @Gonny van der Zwaag: Ik ben het er wel mee eens, de titel impliceert toch echt ‘beveiliging’ ‘apple’ ‘toch afgesluisterd’. De rest van het artikel bewijst inderdaad het tegendeel maar een titel ‘Mobiel netwerken toch af te luisteren ondanks goede beveiliging Apple’ zou al het te hacken onderwerp duidelijker maken.

    Dit soort sensatie titels kan je beter overlaten aan de ‘teleg(r)aaf’ of nu.nl, ik ben in ieder geval technisch beter beschreven titels hier gewend.

  7. En het ‘nieuwe bellen’ via 4G? Is dat ook met SS7?

  8. Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
    Ik ben het niet met je eens. De clou zit er namelijk in, dat Apple de iPhones wel extreem goed kan beveiligen, maar dat je uiteindelijk toch onveilig kunt zijn.

    Verder gaat het over inhoud van telefoongesprekken en berichten en locatiedata, dus dat is niet alleen metadata, maar ook ‘data’.

    En toch ben ik het eens met mijn voorgangers. Het staat namelijk compleet los van de beveiliging van de iPhone. Dan heb je het namelijk over de toegang tot data BINNEN de iPhone zelf. Het onderscheppen van -wat jij noemt- “data” betreft spraak/berichten die over een netwerk worden getransporteerd. De kwetsbaarheid bevindt zich dus BUITEN de invloedssfeer van de iPhone. Ondanks jouw toevoegingen in het artikel zelf suggereert de titel al dat een iPhone niet veilig zou zijn. Zolang je de iPhone NIET gebruikt voor internetten/sms/spraak is er dus GEEN sprake van een onveilige situatie. Althans… binnen de scope van het genoemde onderzoek. Het overige speelt zich namelijk af binnen de Secure Enclave in iOS. Niet dat daarmee gezegd is dat je dan veilig bent. Er zijn alleen geen bekende kwetsbaarheden, wat niet betekent dat ze er niet zijn en gebruikt c.q. misbruikt worden…

  9. Origineel geplaatst door Michel
    Ik CC standaard al mijn e-mail al naar de BVD; bespaart hen wat tijd. Bovendien praat ik zó hard in de telefoon dat de feitelijke verbinding nauwelijks toegevoegde waarde heeft en mijn dominante aanwezigheid werkt als een natuurlijke locatievoorziening.
    Who cares….

    De BVD? Dan ben je of oud of je hebt een tijdje onder een steen gelegen 😁

  10. Ik snap jullie argumenten. Ik heb er nu de correctere (maar daardoor wel erg lange) titel van gemaakt:
    ‘Hackers bewijzen: Communicatie via mobiele netwerk af te luisteren, ook als je goed beveiligde iPhone gebruikt’

    Volgens mij dekt dit alle nuances af én krijgen mensen niet de indruk dat het aan de iPhone ligt.

  11. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  12. @Gonny van der Zwaagx: Sportief. Goede reactie, prima opgelost !

  13. @Gonny van der Zwaag: Inderdaad een stuk langere maar accuratere titel! We houden jullie graag scherp zodat we geen sensatie zoekende nieuwssite krijgen zoals nu.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.