Reacties voor: Gsm-frequentie gaat open voor UMTS: betere dekking binnenshuis?

De EU is van plan de 900 MHz-frequentie open te zetten voor draadloze breedband. Dat heeft als voordeel dat signalen dieper kunnen doordringen in gebouwen, zodat je minder snel op gprs terugvalt. De frequentie wordt geschikt voor umts en WiMAX.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 23 reacties

  1. Goed nieuws! Ik ben benieuwd.

  2. Klinkt zeer goed… 😀

  3. Klinkt goed, al hoop ik wel dat ze door gaan met ontwikkelen van het 3G netwerk..

  4. “Als de hogere frequentie van 900 MHz erbij komt”, klopt niet. 900 MHz is lager dan 2 GHz.

  5. Super vet om dit te horen, betere dekking, alleen wel meer straling…

  6. chill, ik heb nu idd alleen op mijn kamer op zolder 3g ontvangst ( als de wifi het weer eens niet doet ).
    hoop dat ut straks ook mooi in het midden van een gebouw kan

  7. Betere dekking zou super zijn, al vraag ik me af of de huidige hardware geschikt is voor breedband internet op 900 mHz.

    T-Mobile kan wel wat verbetering gebruiken. Het eerste jaar was de dekking vrij goed in Utrecht, de laatste maanden lijkt het steeds meer dicht te slibben. Bijna geen 3G bereik meer (ook bij vrienden met een iPhone 3G(s) en ook bellen en sms’en werkt dan niet goed). Op dit moment zou ik T-Mobile afraden en adviseren een simlock-vrije iPhone uit België te combineren met Vodafone.
    Off-topic verwijderd, gebruik s.v.p het Website-forum.

  8. Heeeeeeel misschien dat ik met mijn t-mob abbo dan ook eens gebruik kan maken van 3G thuis . . . .

  9. Heb sinds de start een Tmob abo en 3g ho maar… Vaak over geklaagd en geen reactie/verbetring. Heb binnenshuis nauwelijks dekking. Stap na afloop ook over op ander provider.

  10. Het is volgens mij ook geen hogere maar een lagere frequentie en dat is toch een zeer groot verschil gonny !
    De draaggolf van 900mhz gaat ook verder dan deze van 2 GHz.

  11. Betekend dit beter 3G bereik met t-mobile? Ik weet niet op welke frequenties dat flut netwerk werkt. Ik hoop echt dat het nu beter wordt.

    We blijven hoop houden met t-mobile.

  12. Hm, niet zo interessant toch?
    Wie heeft er thuis nou geen wifi?

    Als het betekent dat de 3G-dekking in Nederland wat beter wordt, dan ben ik blij.

  13. Mensen die klagen over de 3G verbinding thuis moeten misschien eens de wifi proberen?

  14. Een klein detail: De iPhone ondersteunt UMTS niet op 900Mhz, alleen op 850, 1900 en 2100 Mhz. Huidige (iPhone) gebruikers hebben er dus niets aan.

    Zelfde probleem met T-Mobile US en de iPhone.

  15. Origineel geplaatst door Niels
    Mensen die klagen over de 3G verbinding thuis moeten misschien eens de wifi proberen?

    Andere provider is beter omdat niet iedereen wifi kan of wil gebruiken.

  16. Zover ik weet heeft T-Mobile alleen 1800 MHz frequenties, dus dit zal voor ons wel weer niet van toepassing zijn.

  17. Idd,want nu is veelal het probleem éénmal je binnegaat het 3g signaal foetsie is,heel erg irritant.

  18. Idd nog meer straling die onze cellen te verwerken krijgen.
    Niet voor niets wordt UMTS het onzichtbare asbest van deze tijd genoemd.
    Okay lach er maar om, ondanks dat ik zelf met een iphone rondloop heb ik toch mijn twijfels.

  19. Dekking binnenshuis bij mij is ook om te huilen. Heb al meerdere gesprekjes met de helpdesk daarover gevoerd maar dan valt de verbinding meestal weg. 🙂

  20. Ik weet niet hoe de UMTS standaard bepaald, maar kan de iPhone nu al overweg met UMTS op 900MHz ? Of moet de baseband hierop aangepast worden?

    Als Tales gelijk heeft, hebben we er nu nog niks aan.

  21. Ik heb binnenshuis ook problemen alle mobiele verkeer (sms, bellen, 3g, gprs etc.) van ALLE providers. Ik heb me laten vertellen dat dit aan mijn huis ligt (té goed ge-isoleerd ofzo) Zodra ik een stap buiten de deur zet of deze alleen maar open zet heb ik volle bak.

    Waar ik ook loop met mijn iPhone, als ik de speedtest doe haal ik 99,9% van de tijd 1.87mbit wat ik een goede prestatie vind. Met vodafone haal ik dit bij lange na niet en KPN wil ik het niet eens over hebben.

    Tenminste dit alles is MIJN persoonlijke ervaring….

  22. Domme mensen,
    Weer een stralingsbron in huis erbij.
    Electrosmog, de verborgen vervuiler
    Lees het boek!!!

    Slechts een enkeling heeft het in de gaten…..

  23. De 900 frequenties zijn nu bezet door de GSM en E-GSM signalen van de mobiele providers. Het exclusief claimen van de 900 frequenties voor GSM verkeer is ooit gedaan om mobiel digitaal bellen op het GSM systeem Europees van de grond te krijgen. Voor die tijd waren de mobiele telefoonstandaarden versnipperd. Vooral in de USA waren er veel standaarden. Gevolg: in elke regio werd weer een ander systeem gebruikt. Zo ook in Europa. Ging je naar een ander land, dan moest je een nieuw toestel hebben wat op een ander systeem werkte.

    Het universele systeem was zo’n succes dat wij op de America’s na nu niet alleen in Europa, maar overal ter wereld GSM bellen op de GSM 900 band.

    Van alle toestellen op de markt ken ik alleen de HTC Hero (Androïd) die volgens de specs op de HTC site de UMTS 900 frequentie ondersteunt. Idem voor de andere Androïd toestellen. Ik vraag mij af of die data die HTC aangeeft wel klopt. Een Iphone kan de 900 frequentie alleen aan op GSM, niet op UMTS. Als het getweakt kan worden wil Apple dat vast niet, de meeste fabrikanten verkopen liever een nieuw toestel.

    Het beschikbaar stellen van 900 banden voor andere technieken leidt hopelijk niet tot nieuwe versnippering van technieken. Volgens mij lopen de Nederlandse GSM licenties van de huidige 3 operators af in 2013 of 2015. (Ja ook T-Mobile heeft tegenwoordig het goed dekkende GSM 900 in handen als licentie met in theorie dus dezelfde dekkingsmogelijkheden als Vodafone en KPN, ze kiezen er alleen nog steeds voor om het nauwelijks te gebruiken). Als vanaf dan elke provider weer overstapt naar een nieuwe techniek, dan kan je huidige toestel waardeloos worden en moet je bij elke wissel van provider een nieuw toestel kopen.

    Hopelijk leidt dat binnen de EU niet tot Amerikaanse toestanden. Nu al hebben we 3 publieke systemen binnen Europa (GSM 900 +E-GSM900, GSM 1800 en UMTS 2100). Een dualband,dual mode toestel werkt op al deze frequenties. Gelukkig zijn nagenoeg allen UMTS/HSDPA toestellen die op dit moment te koop zijn geschikt voor deze 3 systemen. Vaak ondersteunen ze ook nog GSM 1900 en UMTS 1900 voor in de USA.

    Zullen nieuwe toestellen zowel bovenstaande frequenties als Wimax en LTE gaan ondersteunen? Dat lijkt mij sterk. Al die frequenties en codecs in een toestel programmeren is duur en vaak wordt de ontvangst door concessies op alle frequentiebanden wat minder. En willen de fabrikanten dit wel? Nokia heeft er bijvoorbeeld zo’n 5 jaar langer dan de concurrent over gedaan voor zij de USA GSM frequenties gingen ondersteunen in Europese toestellen. Hopelijk brengt het wel de voordelen, niet de nadelen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.