Reacties voor: Google verwijdert op afstand Android-applicaties van telefoons

Google heeft op afstand applicaties van Android-toestellen verwijderd. Ze zijn daartoe gerechtigd, want de Remote Application Removal Feature staat gewoon in de voorwaarden van de Android Market.

Reacties: 29 reacties

  1. Big Brother is watching you.

  2. Was van plan misschien een android tel te kopen maar dat apps ongewenst SMSjes kunnen sturen wist ik niet ?!

  3. Cool :D, gelukkig doe ze dat bij apple niet.

    In de voorlaatste alinea begint een ( maar eindigd nergens?

  4. Dan ga ik toch voor iOS4 die je locatie achterhaald.

  5. Het beleid van Apple is niet zo gek blijkt wel.

  6. @Dagaloni:

    Er is een opt-out optie. Verder gebeurd hrt sowieso niet ongevraagd en kan je managen welke applicaties toegang hebben tot je locatie gegevens.

  7. En Apple’s kill switch?? Apple kan of heeft toch dezelfde mogelijkheden…..

  8. Aanvulling: helaas….

  9. Tja, met programma’s installeren op je Mac of PC loop je net zo goed risicos, maar daar is niet zo’n controle… Ik zou zeggen, de operating systems Android en iOS moeten gewoon voorkomen dat er automatisch gebeld word en smsjes gestuurd kunnen worden, dan is die controle ook helemaal niet nodig.

  10. Doet elke telefoon al jaren, met driepuntsmeting, en dit wordt op last van justitie zelfs voor een beperkte periode vastgelegd…

    Origineel geplaatst door Dagaloni
    Dan ga ik toch voor iOS4 die je locatie achterhaald.

  11. Dus theoretisch kunnen ze een scan van afstand doen, kijken of je niet betaalde applicaties op je telefoon hebt en met 1 druk op de knop alles eraf halen.. Poehee!!
    Gevalletje privacy kwestie? Maar ja, daar hebben ze daar bij Google wel meer problemen mee

  12. Het zal allemaal wel een beetje meevallen, maar ik dacht dat android zo ‘open’ was en dat dat juist zo positief eraan is…….NIET DUS. Het is al vaker gezegd, maar ik heb ook liever kwaliteit als kwantieit als het om apps gaat.

  13. Tis stìììl
    aan de óóóverkant, tis stil aan de óóóverkant 

  14. Ja, wat Apple al een hele tijd doet doet Google nu misschien een keer maar meteen wordt Google wel evil afgebeeld, al pakt Google het natuurlijk anders aan…

  15. Wat heeft dit in feite met een iPhone te maken? Omdat Apple er een paar keer in voor komt? Of was het gewoon op de verkeerde site gepost op iPhoneclub I.p.v. Op Androidplanet?

  16. Het is op een Android trouwens niet nodig om je apps via de market te installeren, als je wilt kun je ze ook downloaden via een concurerende market of gewoon van een website.
    En daar hoef je niet voor te rooten (jailbreaken).

    Dus ondanks dat Google dit doet voor zijn eigen market apps betekent dit niet dat ze zomaar alles van je phone kunnen halen…

    En dat, mijn beste vrinden, is bij de iPhone weer niet mogelijk.

  17. Vic Gundotra, Google’s Vice President of Engeneering, beweerde hij dat Apple de mobiele telefoonmarkt probeert te monopoliseren.
    ‘Google: ‘Android is gecreëerd om iPhone-monopolie te voorkomen’
    En nu verwijdert Google op afstand apps van hun Android toestellen? Nou dan heb ik liever een monopolist als Apple dan een dictator als Google. Dit illustreerd wel mooi wat er een praatjes verkocht worden.

  18. Dit klinkt toch als bangmakerij eerder dan een serieus verhaal. Het is wel goed dat Google applicaties die schade kunnen berokkenen kan verwijderen he. Android blijft het meest open en vrije platform, zeker in vergelijking met Apple.
    Verder is iedere applicatie op de market verplicht om te melden welke permissies die kan/zal gebruiken na installatie. Als app smsjes moet versturen om te werken (bv. app voor sms-parkeren), zal die dat dus bij installatie zeggen, lijkt me toch transparant genoeg. En mocht er dus een applicatie zijn die misbruik maakt, verdwijnt die snel van de market en haalt Google die van je telefoon om je te beschermen… Wat is het probleem hier juist?

  19. @Delano: Het is een wapen; voor ons fanboys om Android te bashen in de WFW II(World FlameWar II; in na volging van WFW I: de Computer era)

  20. “After the researcher voluntarily removed these applications from Android Market, we decided, per the Android Market Terms of Service, to exercise our remote application removal feature on the remaining installed copies to complete the cleanup.”

    Het gaat hier dus om compleet nutteloze applicaties.

    Verder staat er in de terms and services van Android dat die functionaliteit erin zit.

    Bij de iPhone stond dat niet (Killswitch). Ik heb de voorwaarden van iOS4 niet goed doorgenomen, dus ik weet niet of het daar inmiddels wel in staat.

    Wat het onderzoek van SMobile Systems betreft, blijft er verdomd weinig over van die 20% als je het verslag leest.

    Imho vind ik dit geen slechte actie van Goole, de apps waren nutteloos. Als er niet zo’n groot probleem van gemaakt zou worden, zou er geen haan naar kraaien.

    Het zou pas beginnen op de vallen als Google applicaties weghaalt die mogelijk kunnen concurreren (iets wat Apple al bij het selectieproces al doet).

  21. Ik vind het wel goed op zich, al word hier duidelijk iets verkeerds aangegeven: “Zo’n actie zou je eerder van Apple verwachten, een bedrijf dat bekend staat om de strikte controle op apps en het soms wat dictatoriale beleid. Apps die bij nader inzien niet aan de eisen van Apple voldoen verdwijnen uit de App Store. Als gebruikers ze al geïnstalleerd hebben, kunnen ze aanstootgevende apps zoals Baby Shaker gewoon blijven gebruiken”, dat is dus niet waar. Mocht er heel gevaarlijke (virus) applicaties zijn, dan heeft Apple de Killswitch, wat precies hetzelfde doet als bij Google.

  22. Ja snap ook nie waarom dit artikel hier staat… Totaal niks met Iphone te maken! Kunne ze er ook een artikel bij maken dat Windows 7 in oktober uitkomt..

  23. Ik vind dat dit artikel hier WEL hoort. Google pretendeerd immers een eventueel monopolie van Apple te voorkomen met het Android platform, maar op afstand iemands apparatuur controleren vind ik vele stappen verder gaan.

    Beste Google: een monopolie is niet per definitie slecht, het komt er meer op aan wat je er mee doet.

  24. Origineel geplaatst door Furideno: Ja, wat Apple al een hele tijd doet doet Google nu misschien een keer maar meteen wordt Google wel evil afgebeeld, al pakt Google het natuurlijk anders aan…

    Eens, Apple doet ook nogal belerend onder het mom van veiligheid en ‘t is beter voor de gebruikers. Nou, ik heb al een vader en een moeder en Steve Jobs hoef ik er niet bij. Maar – toestemming of niet – van een afstand apps wissen, stuit me toch vreselijk tegen de borst. Nog afgezien van de vraag of die algemene voorwaarden werkelijk worden gelezen en er dus sprake is van toestemming…

  25. Iphone beats Andriod … again 😉

  26. Niet alleen dat Google blijkbaar vrijelijk op je telefoon kan prutsen baart me zorgen, maar vooral dat Android Apps ongecontroleerd op beveiligingsrisico’s in hun store terecht komen.

    Ik bedoel: Apps die met jouw telefoon ongemerkt kunnen bellen en SMSen???? Pardon??? Dan kunnen ze vast veel en veel meer. Leuk als je je mail leest op je smartphone. Wie leest er mee? Wie kent jouw wachtwoord? Binnenkort hebben de meeste banken een mobile-banking App… leuk zo’n rekeningnummer.

    Creditcard Appje bai meneel?

    Android lijkt me een vrijplaats voor computerhackers en virusmakers. Google controleert alleen achteraf na klachten van gebruikers, maar dan is het kwaad al geschied. Als iemand er al achter komt!

    Apple controleert de Apps die aan hun worden toegestuurd en controleren die software op onveilige acties. Apple wordt vaak monopolistisch en dictatoriaal gedrag verweten. Ik denk dat het strategie is: het ongecontroleerde Microsoft en Google platform zal op termijn bezwijken aan de hackers, virussen en ander rotzooi.

    Alleen met volledige controle over de software die op jouw platform (Apple dus) terecht komt, kan je een veilig platform voor de onschuldige & onwetende gebruiker creëren. Dat is 90%? van de gewone niet-IT burger.

    Apple heeft een echte klantfocus. Dat zie je ook aan de iPad: veilig en inderdaad gecensureerd. Maar daardoor kan wel het brave gezinnetje gezellig om de keukentafel nieuws lezen, filmpjes kijken, spelletjes en vermakelijke apps gebruiken.

    De andere platforms zijn uiteindelijk gedreven door IT techneuten. Je weet wel: die vreemde eenzame, pizza etende en cola drinkende kerels onder in de kelder…

    Wat hou je dan nog over? Een commerciële organisatie die mogelijk hetzelfde kan als die computerhackers. Hun operating system wordt echter voor een deel open gesteld aan de ontwikkelaars van Apps. Dat geeft enige mate van inzicht in wat Apple zou kunnen doen met jouw gegevens.

    Natuurlijk bestaat het risico dat Apple in het niet openbare deel van hun operating system fratsen uithaalt die je niet wilt weten (of juist wel natuurlijk).

    Maar ik denk dat Apple wel uitkijkt om op dat punt toch een keer tegen de lamp te lopen. Dat zal een forse kras op hun imago geven: dat van een zeer degelijke en zorgvuldige, kwalitatief hoog en eenzaam aan de top staande computerleverancier.

    Binnen 2 jaar zijn alle (mobiele) platformen net zo onder controle als die van Apple.

    Vreemd eigenlijk dat je wel nog ongecontroleerde software op je Apple desktop computer kan installeren. Dat zal ook binnenkort wel onder controle worden gebracht. Er komen vast snellere en grotere iPads, dan is het gedaan met desktops en vrije onveilige software.

    Alleen een veilig, betrouwbaar en dus gecontroleerd platform heeft toekomst.

  27. Google is zo lekker ‘open’….als je google software hebt dat gebruiken ze gelijk heel je leven….alles wordt gebruikt en doorverkocht!

    Shitbedrijf!

  28. Origineel geplaatst door Geert-Jan
    “Het gaat hier dus om compleet nutteloze applicaties.

    Ik maak graag zelf uit wat nutteloos is. Jij toch ook?

  29. Origineel geplaatst door Wessel Meijer
    Beste Google: een monopolie is niet per definitie slecht, het komt er meer op aan wat je er mee doet.

    En dictators zijn ook niet altijd slechter dan democratie, toch? (En voor je daar op antwoord, zoek een paar willekeurige dictators op en vraag hoe het volk en de rest van de wereld over ze dacht voor en nadat ze afgezet waren.)

    Origineel geplaatst door rlr
    Niet alleen dat Google blijkbaar vrijelijk op je telefoon kan prutsen baart me zorgen,

    Er is een goed gedocumenteerde API routine gebruikt die het mogelijk maakt apps te verwijderen, mocht dat nodig zijn. Hier teken je voor als zodra je de voorwaarden voor de Market accepteert. Lijkt me iets heel anders dan “vrijelijk prutsen”.

    Zoals gezegd kan Apple dit ook, alleen staat dat voor zover ik weet niet in de voorwaarden en krijg je ook geen vriendelijke melding. Eerlijk gezegd voel ik meer voor de Google aanpak (“dit is wat we kunnen doen, we vertellen je wanneer we het gebruiken”) dan de Apple aanpak (“*stilte*”).

    Origineel geplaatst door rlr
    maar vooral dat Android Apps ongecontroleerd op beveiligingsrisico’s in hun store terecht komen.Ik bedoel: Apps die met jouw telefoon ongemerkt kunnen bellen en SMSen???? Pardon??? Dan kunnen ze vast veel en veel meer.

    Heb je het onderzoek gelezen? Het gaat hier om applicaties die een “verdachte” combinatie van volledig legale permissies aanvragen. Dat het overgrote deel van die applicaties waarschijnlijk een goede reden hebben om die permissies nodig te hebben laat men voor het gemak even buiten beschouwing.

    In ander nieuws: onderzoek wijst uit dat bijna alle Nederlandse huishoudens chemische stoffen in huis hebben waarmee bommen gemaakt _kunnen_ worden. Dat maakt nog niet van alle Nederlanders terroristen.

    Bij het installeren van een app krijg je op Android een melding van de permissies die de app wil gebruiken. Je moet die expliciet accepteren. Voor zover ik weet is dat op de iPhone niet zo. Weet jij welke permissies alle apps op je telefoon hebben?

    Origineel geplaatst door rlr
    Leuk als je je mail leest op je smartphone. Wie leest er mee? Wie kent jouw wachtwoord?Binnenkort hebben de meeste banken een mobile-banking App… leuk zo’n rekeningnummer.Creditcard Appje bai meneel? Android lijkt me een vrijplaats voor computerhackers en virusmakers. Google controleert alleen achteraf na klachten van gebruikers, maar dan is het kwaad al geschied. Als iemand er al achter komt!Apple controleert de Apps die aan hun worden toegestuurd en controleren die software op onveilige acties.

    Sociale controle is ook controle. Bovendien is controle absoluut geen garantie voor veiligheid.

    Microsoft (en Apple en Adobe en etc.) controleert (vermoedelijk) ook haar software voor ze die uitstuurt, toch zijn er wekelijks gaten te dichten. Linux is open, en toch lijkt het in vele opzichten veiliger.

    Origineel geplaatst door rlr
    Apple wordt vaak monopolistisch en dictatoriaal gedrag verweten. Ik denk dat het strategie is: het ongecontroleerde Microsoft en Google platform zal op termijn bezwijken aan de hackers, virussen en ander rotzooi.Alleen met volledige controle over de software die op jouw platform (Apple dus) terecht komt, kan je een veilig platform voor de onschuldige & onwetende gebruiker creëren. Dat is 90%? van de gewone niet-IT burger.Apple heeft een echte klantfocus. Dat zie je ook aan de iPad: veilig en inderdaad gecensureerd. Maar daardoor kan wel het brave gezinnetje gezellig om de keukentafel nieuws lezen, filmpjes kijken, spelletjes en vermakelijke apps gebruiken.De andere platforms zijn uiteindelijk gedreven door IT techneuten. Je weet wel: die vreemde eenzame, pizza etende en cola drinkende kerels onder in de kelder…

    Wat een schrikbeeld van een toekomst! Wij weten wat goed is voor jou, ga nu maar lekker slapen en vooral niet te hard nadenken. Infantilisering van de techniek, noem ik dat.

    Kinderen begrijpen de techniek beter dan hun ouders, maar de kinderen van nu zijn de ouders van de toekomst.

    (En voor je het vraagt: ik woon samen in een bovenhuis en maak mijn eigen pizzadeeg.)

    Origineel geplaatst door rlr
    Wat hou je dan nog over? Een commerciële organisatie die mogelijk hetzelfde kan als die computerhackers. Hun operating system wordt echter voor een deel open gesteld aan de ontwikkelaars van Apps. Dat geeft enige mate van inzicht in wat Apple zou kunnen doen met jouw gegevens.Natuurlijk bestaat het risico dat Apple in het niet openbare deel van hun operating system fratsen uithaalt die je niet wilt weten (of juist wel natuurlijk).Maar ik denk dat Apple wel uitkijkt om op dat punt toch een keer tegen de lamp te lopen. Dat zal een forse kras op hun imago geven: dat van een zeer degelijke en zorgvuldige, kwalitatief hoog en eenzaam aan de top staande computerleverancier.

    En zelfs als ze tegen de lamp lopen zijn er drommen fans die hun idool tot de afgrond zullen volgen. iPad e-mail leak, anyone?

    Origineel geplaatst door rlr
    Binnen 2 jaar zijn alle (mobiele) platformen net zo onder controle als die van Apple.

    Daar durf ik wel een kratje bier tegenover te zetten (of een fles wijn, wat jij wil).

    Origineel geplaatst door rlr
    Vreemd eigenlijk dat je wel nog ongecontroleerde software op je Apple desktop computer kan installeren. Dat zal ook binnenkort wel onder controle worden gebracht. Er komen vast snellere en grotere iPads, dan is het gedaan met desktops en vrije onveilige software.Alleen een veilig, betrouwbaar en dus gecontroleerd platform heeft toekomst.

    Veilig, betrouwbaar en gecontroleerd zoals het internet, bedoel je?

    De Chineese geheime dienst belde net, ze vroegen of je een baan zoekt…

    Origineel geplaatst door Wessel Meijer
    Ik maak graag zelf uit wat nutteloos is. Jij toch ook?

    Ja, en dat kan ook. Als je het niet eens bent met de beslissing van Google om de applicatie uit de Market te halen, kun je de applicatie nog steeds gewoon buiten de Market om installeren (de “Untrusted Sources” optie); als je de originele .apk te pakken kunt krijgen tenminste.

    Ik stel voor dat je die onderzoeker een mailtje stuurt en vraagt of hij je de app kan opsturen, dan kan je die gelijk op je telefoon installeren, zonder dat Google daar ook maar iets aan kan doen.

    Wat zeg je? Dat kan op een iPhone niet?! Jammer joh!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.