Reacties voor: Google-topman: ‘App Stores hebben geen toekomst’

Apple heeft met de iPhone App Store laten zien dat er succes met zo'n softwarewinkel te behalen valt, maar Google ziet het eigenlijk helemaal niet zitten. Vic Gundotra, vicepresident Google Engineering vertelde op een conferentie in San Francisco dat het web heeft gewonnen.

Reacties: 45 reacties

  1. Ik denk SJ er toch niet rauwig om is dat ie heeft doorgezet…

    if you can’t beat them, join them…

  2. wat wil ie daar nou mee zeggen?? dat de iphone een *** ding is:P? de iPhone kan toch ook gewoon mee gaan met webapps… maar inderdaad denk ik ook dat er steeds meer webapps komen

  3. nou uuuhh ik zit niet op allemaal web applicaties te wachten hoor 😛 wat is dat voor onzin…dan moet je constant internet verbinding hebben en ben je daar afhankelijk van. totale onzin!

  4. Het oude Google liedje, alles wordt web. Foute boel, het is altijd en-en. Dus en web en apps, dat snapt een kind. Google heeft veel power maar geen visie.

  5. en dan heb je een keer geen internet :-C
    geen internet ook geen web apps dus dan an je dus niks 😀

  6. @Shorty007:
    ni beginnen é

    Ten eerste: bijna overal heb je internet.
    Ten tweede: nu al maken 8/10 AppS gebruik van internet

    dus wat is het verschil? je kan nu al websites offline bekijken… waarom zou dat niet mogelijk kunnen worden op de iPhone ? En dan gwn de webapplicaties locaal zetten… moet mogelijk zijn.

  7. Dan vraag ik me toch af hoe ze betaalde apps gaan vertalen naar webdiensten… vraag me af of mensen bereid zijn om daar voor te betalen.

  8. You have to really look at the whole mobile telephone history , it was only 15 years ago when we walked around with huge bricks in our pockets , in 15 years time if there is an iphone it will look nothing like the ones we love now , mobiles move so fast and in 15 years we will probably look at the current version of the iphone as a joke , internet speeds will increase and the future could well be internet based , the future of mobiles will change as computers get smaller , the iphone is a mini mac in a way and in the future expect mobiles to become more computer based as the tech allows everything to be smaller , if we have an iphone in 15 years it will probably have more than 1terra bite of memory as 32gb is even now abit small seeing as ipod classics use memory instead of hard disks and thats 250 gb now , so when will we get the same on our iphones? What the future of an app store is hard to say , as mobiles develop so does the devs programmes so i can see sometime in the future the app store being a thing of the past , its only really here for money really , take out the crap apps and games and you have less than a 1000 worth having

  9. wees maar niet bang mensen, de app store zal het nog wel een jaar of 3 overleven… En hopelijk wordt de onzin er uit gevist. Maar who cares… die onzin is toch praktisch onvindbaar en de onzin die dan nog vindbaar is in de top25 is dus blijkbaar geen onzin want mensen kopen het, en je zal altijd dingen hebben als: NU POEP OP JE MOBIEL VOOR MAAR 9 EURO PER WEEK!!!!… en dan is de appstore nog redelijk omdat je 1 keer betaald en niet 1 keer per week. Er zullen altijd applicaties blijven die voor iedereen beschikbaar zijn, want daar valt geld mee te verdienen. Waarom zou je nu een commerciële app maken die alleen via het internet beschikbaar is? Ik geef toe dat er al apps bestaan die alleen met internet kunnen en alleen voor de iPhone zijn, maar dat zijn meestal dingen die toch alleen nuttig zijn specifiek op een iPhone. Waarom zou je als ontwikkelaar alle iPod Touch eigenaren overslaan terwijl er bakken met geld te halen zijn? Apps veranderen met de tijd mee en over 10 jaar heb je overal ter wereld internet, en dan zullen ontwikkelaars zich op die situatie richten en we zijn nu bezig om toekomstige dingen op situaties van nu toe te passen en dan is het toch logisch dat het niet klopt…??

  10. De brave man doet een beetje aan geschiedvervalsing. Apple wilde al vanaf het begin een app store, alleen duurde het een tijdje voordat de SDK gereed was en het ‘sandbox’ concept voor de apps uitontwikkeld.
    Apple besloot niet te wachten met de lancering van de iPhone tot de SDK gereed was, dus moesten we het eerst even met webapps doen.

  11. Ik snap wat in het artikel gezegd wordt, nog sterker: ik denk ook dat we hier naartoe gaan. Maar de komende 5 jaren zal de AppStore eerst nog de koning zijn.

    Pas als we stoppen met gezeur over bandbreedtes en het niet mogen tetheren via de telefoon zullen we de stap naar cloudcomputing via de telefoon maken.

    Kijk maar eens naar Jolicloud voor Netbooks.. Ook een webOS dat als een soort browser alles online pakt en neerzet

  12. Interessante stellingname, al was het maar omdat ik al meer dan 15 jaar eenzelfde mening ben toegedaan.

    Desalniettemin ben ik erg onder de indruk van de Appstore. Niet zozeer alleen vanwege de werking ervan (betaling, installatie, gemak) maar ook de handhaving van bepaalde kwaliteitsaspecten in relatie tot een hardwareplatform als de Iphone.

    Om eerlijk te zijn vermoed ik dat er altijd behoefte aan dergelijkse aspecten zal zijn dus ik denk hoogstens dat er dan een soort ‘webstore’ (Appstore met webcontent/ webcode) zal ontstaan.

    Het oude model van Microsoft (Windows Mobile) waarin je zelf maar moet uitzoeken of een leverancier betrouwbaar is, of software wel compatibel is en je financiele zaken via paypal moet regelen is failliet.

  13. Ik ga het niet betwisten, als er 1 partij is die er goed kijk op heeft is het Google. Syncen wordt passé, je content gewoon waar je maar wilt kunnen benaderen, dat wordt de toekomst.

  14. hmmm…… app store heeft geen toekomst?!

    Newsflash: Apple behaald afgelopen week 1,5 miljard downloads.

    Goed ventje die Vic Gundotra…… hahahaha

    Oh, and Vic, je hoeft geen rekening te houden met de anderen…… focus maar op de Iphone van Apple! Net als de Ipod zal de (toekomstige) Iphone een revolutie ontketenen op het gebied van mobiele telefonie en mobiel internet.

  15. @Applefreedom: Precies: afgelopen week. Die man heeft het echter over de toekomst. (Duh)

  16. Origineel geplaatst door michiel93
    wat wil ie daar nou mee zeggen?? dat de iphone een *** ding is:P? de iPhone kan toch ook gewoon mee gaan met webapps… maar inderdaad denk ik ook dat er steeds meer webapps komen

    Waar haal je dat vandaan? Gundrota heeft helemaal niks over de iphone gezegd, hij heeft het puur over app stores en die van Apple is de grootste dus neemt hij die als voorbeeld.

    Ik vind juist een medium als de app store of itunes heerlijk om mee te werken. Het is vaak veel stabieler dan een web app. Ik geloof nog niet zo in al die “cloud” applicaties. Het internet is nog niet stabiel, snel en robuust genoeg om echte applicaties aan te kunnen. Bijna alle cloud apps zijn zo buggy als de pest, kijk naar Mobile Me. Een offline app dat alleen connectie maakt met het web is mij goed genoeg en komt op mij nog steeds veel betrouwbaarder over.

  17. @rob: zijn naam is Gundotra 😉

  18. Origineel geplaatst door Jacqie
    Syncen wordt passé, je content gewoon waar je maar wilt kunnen benaderen, dat wordt de toekomst

    Het ging niet zozeer over de data alswel applicaties. Overigens heb je wel gelijk; syncen is zeau 20ste eeuws.

  19. Syncen moet verleden tijd worden idd. En Apple is natuurlijk als eerste bezig met dat idee: MobileMe! Als je nou ook gewoon je muziek bibliotheek op een server kan zetten en dan vanaf elk platform al je nummers kan afspelen. En ook geen gekloot meer met accounts. Je kan gewoon inloggen met een vingerafdruk, chip of sofienummer op elk platform wat er is (iphone, pc/mac). Dat wordt de toekomst en Apple heeft al een beginnetje!

  20. @rob:

    Nouja, als hij de appstore van apple als voorbeeld geeft (die direct met de iphone geschakeld staat) en google heeft zelf die G1 phone… Dan lijkt mij het duidelijk wat hij bedoekt toch?

    En nog iets.. Jij vind iTunes fijn om mee te werken?? Ik vind het echt het slechtste van apple ooit… Iedereen zegt altijd maar dat het fijn is.. Maar ik vind het echt bagger… Laatst zag ik op gamekings een stuk over de iPhone en hij zei ook al dat iTunes gewoon *** is. Gelukkig maakt de rest van de iPhone dat dan weer goed maar itunes is gewoon irritant. Maar dat is mijn mening.

  21. @Fletchify:
    Eindelijk iemand die het ziet!!

    Vic Gundotra heeft gelijk!
    Het is onmogelijk om alles te ondersteunen. Kijk maar de problemen die WinMo en Symbian toestellen hebben.
    Er duizenden apps beschikbaar voor deze Os’en maar het probleem zit hem in ondersteuning het ene toestel ondersteunt dit niet en de ene heeft een te lage of te hoge resolutie.
    Dat is ook de reden dat Apple de iPhone’s allemaal dezelfde resolutie heeft gegeven. Zodat de apps geoptimaliseerd zijn voor alle toestellen. Wanneer Apple bijv voor de 3Gs een resolutie van 800 x 400 had gekozen. Dan was dat gegarandeerd een probleem geweest, je bent dan namelijk afhankelijk van de ontwikkelaars van de apps. Natuurlijk zou een deel overgaan maar niet iedereen zou dat gaan doen en dat mag je ook niet van iemand verwachten.
    Bij webapps heb je dit probleem niet. Bij webapps kan je namelijk verschillende OS’en ondersteunen.

    Vandaar dat een Appstore momenteel een mooie overbruggingsfase is. Iedereen kan wel zeggen dat internet op een telefoon (zonder wifi gebruik) geld kost (dat klopt ook) maar in de toekomst zal het goedkoper, sneller en beter worden. Waardoor je makkelijk kunt overgaan naar webapps. Wel vind ik dat aan het stroom gebruik van bijv. 3G moet worden gesleuteld.

    Wat ik denk dat handig kan zijn in toekomst wanneer er met webapps gewerkt gaat worden, is dat er een soort van Appstore blijft maar dan meer in de vorm links. Zodat je als ware naar de ‘Linkstore’ gaat en daar bijv. links kan terugvinden voor allerlei apps.

    Zoals Fletchify ook al zei, is Apple er ook al mee bezig met MobileMe. Alleen is MobilMe nog echter ‘te klein’ en te beperkt. Maar dat gaat ook in de toekomst gegarandeerd veranderen.

  22. Lol Google FAIL!

  23. Internet heeft zeker toekomst maar nu nog niet. Wat heeft het voor zin om over te stappen op app’s die aangeprijst worden met “net als op uw desktop”. Het zou alleen een voordeel bieden als web-apps voordelen zouden bieden, kwa functionaliteit, tegenover desktop applicaties.

  24. Ben het 100% met hem eens. Het is niet de toekomst.

    Het is nu.

  25. Web Apps vereissen toch vrijwel constant contact met het web? Vind ik niet zo handig en een beetje benauwend overkomen. Vind het wel lekker om off line te kunnen computeren.

    Bovendien vind ik web apps (volledig on-line browser gebaseerd) computeren te veel macht geven aan providers als Google.

    Ook al is Google wel een tof bedrijf naar mijn indruk; providers hoeven wat mij betreft echter niet de complete controle te krijgen over mijn (on)mogelijkheden m.b.t. het gebruik van een computer; of deze nou mobiel is of niet.

    Providers als Google hebben wat mij betreft de verantwoordelijkheid die machtsconcentratie niet te laten ontstaan door meerdere hardware platformen (die klanten nu eenmaal zelf willen kunnen kiezen) te ondersteunen.

    Want stel nou dat op een gegeven moment alle providers worden opgeslokt door de grootste speler?

    Dan is Big Brother toch echt een feit en dat moeten we volgens mij niet willen. http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Brother_(Nineteen_Eighty-Four)

    Bovendien: de hardware zal altijd blijven ontwikkelen en dat moet niet afgeremd (kunnen) worden door de (grootste) providers omdat zij de lakens uitdelen m.b.t. program code, wat uiteindelijk ook nog eens tot minder of geen innovatie leidt. Laten we a.u.b geen tweede Microsoft laten onstaan.

    Nee, lang leve de hardware bouwer die zijn hardware steeds beter maakt, en daar lekker een stukje software bij kan aanbieden vanuit zijn winkel. En ontwikkelaars zijn vrij om te switchen naar een ander platform als dat hen meer mogelijkheden biedt.

    Al met al spreken deze ideeën van Vic Gundotra mij dus totaal niet aan. Ze kunnen het misschien wel, maar ze moeten deze richting niet ingaan, ze moeten het niet willen als ze Big Brother niet zien zitten.

    Misschien moet het zelfs wel wettelijk verboden worden; de wetten op mededinging en privacy etc. bieden wellicht soelaas. Mevrouw Kroes van de EU zal daar zeker meer verstand van hebben dan ik.

    Enfin, een absoluut machtsmonopolie ligt op de loer. Ik ben tegen deze ideeën van Vic Gundotra.

  26. Hij heeft wel een beetje gelijk, maar het vraag is wanneer hij bedoelt met toekomst, want na zo’n 50 jaar heeft het web al wel gewonnen maar op korte termijn nog echt (sommige landen kunnen nog geen 5 mbit internet snelheden aan).
    Ook moet de smartphone nog een normaal ding worden en dat is het nog lang niet. Gewone “feature phones” domineren nog steeds.

  27. Er wordt niets over de kwaliteit van de Iphone gezegd alleen maar op d emanier waarop applicaties zouden moeten werken. Theoretisch heeft hij gelijk maar in de praktijk zal het niet zo gaan.
    De kwaliteit van het draadloos internet is te onbetrouwbaar om de gewone applicaties te vervangen.
    Zit je in de trein met je Iphone en …oeps…doet je applicatie het opeens niet meer.
    En geloof nou maar niet dat over 10 jaar de dekking opeens overla 10% is.
    De operators hebben het in de afgelopen 20 jaar ook niet voor elkaar gekregen om het telefoonnetwerk 100% te krijgen. Er komen steeds snellere en betere technologieën maar de operators zullen nog steeds blijven beslissen om op bepaalde plekken géén masten neer te zetten omdat het commercieel niet zo aantrekkelijk is.
    1,5 week geleden reed ik van vliegveld Weeze naar Enschede. Een ritje van een uur en 50% van de tijd had ik géén 3G dekking. Toen ik later met de trein van Enschede naar Gouda ging zag ik regelmatig de 3G dekking wegvallen. (T Mobile).
    Geloof maar dat de appstore blijft bestaan.

  28. Ik hoop dat in 5 jaar t-mobile heeft vol 3g dekking in nederland maar denk ik niet , apple wil kijk waar het kun het mestaal geld krijken , als dat is internet of appstore maar niet als een slechte netwerk in een kleine land heeft geen dekking het toekomst is niet 3g maar 4g 2x snelller dan nu dus je weet het niet wat komt alleen moet je kijk in een paar jaaren , voor het systeem nu is het makerlijk voor pirates , internet apps is niet zo makerlijk voor pitates , dus

  29. Sommige mensen hebben een beetje een tunnelblik, de appstore heeft veel downloads omdat er nu te weinig alternatieven zijn. Maar dat gaat zeker snel veranderen. Mobile.me is zeker geen uniek concept geweest, daarbij: Het is niet te hopen dat we daar afhankelijk van moeten worden want het werkt bepaald niet soepel.
    Ik ben begonnen met de XDA van O2, dat was zo’n beetje de eerste PDA met mobiel internet. Dan zie je nu wel veel verbetering qua netwerk. Dat was pas crap. Toen is er wel paar jaar voorbij gegaan dat mobiel internet ook echt ging doorbreken. Maar nu gaat het hard. En denk dat juist Google goed op weg is met al z’n diensten. Applicaties als Picasa en Notepad hebben meer functionaliteit dan Mobile.me, en daarbij: Google is zeer stabiel. En maakt geen onderscheidt tussen merken of OS. Vooral dat laatste mag Apple nog een puntje aan zuigen.

  30. Origineel geplaatst door Tim
    @Shorty007:
    ni beginnen é Ten eerste: bijna overal heb je internet.

    Vraag me toch echt af of je wel eens buiten je eigen gebied komt. Want hele stukken nederland hebben bij t-mobile nog steeds geen goed gsm bereik, laat staan internet op een normale snelheid. Gewoon in de buitenlucht wandelend in een driehoek tussen nunspeet, apeldoorn en zwolle moet je eens kijken hoe vaak er staat geen service op je iphone met t-mobile, stop er een kpn sim in en overal goed bereik waar t-mobile geen bereik heeft.

  31. Google??? Nooit van gehoord..

  32. De mensen die deze man niet serieus nemen vind ik een beetje kortzichtig, toekomst is nou eenmaal online, kom op, over 15 jaar is een internet verbinding zo permanent als ik weet niet wat stukken sneller en 10x betere hardware, mensen surfen naar een site om een video te monteren bijv ( al kan dat al maar is nog niet zo geavanceerd) ik ben iig benieuwd. Technologie gaat sneller dan ooit momenteel.

  33. Probleem is inderdaad dat we gewoon niet overal goed bereik hebben en daarom apps tot nu toe beter is, en dat is misschien niet de toekomst maar voor nu een prima alternatief, Ik erger me dagelijks aan het slechte t-mobile netwerk, ik heb een zaak middenin het centrum van Breda en gewoon een waardeloos bereik, vaak zelfs niet eens netwerkverbinding…… dan zijn web dingen voor mij absoluut geen alternatief.

  34. Origineel geplaatst door arend
    Probleem is inderdaad dat we gewoon niet overal goed bereik hebben en daarom apps tot nu toe beter is, en dat is misschien niet de toekomst maar voor nu een prima alternatief, Ik erger me dagelijks aan het slechte t-mobile netwerk, ik heb een zaak middenin het centrum van Breda en gewoon een waardeloos bereik, vaak zelfs niet eens netwerkverbinding…… dan zijn web dingen voor mij absoluut geen alternatief.

    Daarom wil ik juist geen T-Mobile meer…

  35. Dit hebben we toch allemaal al gehad. Thin clients waren in de 90erjaren ook de hype met alles op een server draaiend. Dit hele cloud concept is gewoon nog een stap verder en ook dat waait weer over. Standaard cyclus die komt en gaat, daarbij wel steeds wat meer kan.
    Oud nieuws in een nieuw jasje.

  36. Bedenk ook dat Google ditzelfde principe (webbased dus) ook wil toepassen in het nieuwe Google Chrome OS. Dus Gundotra’s mening komt niet zomaar uit de lucht vallen, het past in de strategie van het bedrijf…

  37. We mopperen wel op T-mobile maar vooralsnog hebben ze landelijk gezien toch het beste en snelste netwerk. Daarbij investeren ze het meest van alle providers.
    Inside info van iemand die zendmasten plaatsen coördineert. Maar tests van de consumentenbond wezen onlangs ook uit dat T-mobile het beste en snelste mobiele internet heeft. Iedere provider heeft gaten in de dekking, en T-mobile schijnt toch de minste gaten te hebben. Daarbij, ze rekenen bepaald geen woekerprijzen voor het onbeperkte internet.

  38. Hij zou wel eens gelijk kunnen krijgen als mobiel internet een keer of tien zo snel is.

    Niet voor niks slooft Apple zich uit om Java zo snel te krijgen als ze maar kunnen.

    Maar tot die tijd…

  39. De Nokia N97 is de pc die er is!
    Hij is er net en meteen in alle opzichten beter dan de iPhone (sowieso) maar ik weet dat ik reacties ga krijgen van; de iPhone is beter, maar idereen die de Nokia heeft zegt dat de N97 beter is, dat is die ook :P!
    De iPhone is voor mensen die snel onder de indruk zijn van bijv: apps, de AppStore heeft ook alleen domme of niet nuttige ‘troep’ apps 😉

  40. @TouchCast: Als je de reacties kunt voorspellen op jouw bericht, waarom post je dan zoiets in dit forum? (Note to self: niet reageren is beter voor je bloeddruk)

    Anyway, of het 5 of 10 jaar duurt: het is zeker dat internet aan verandering onderhevig is. Sneller, stabieler en daarmee meer mogelijkheden biedend. 15 jaar geleden begon ik met breedband internet; was handig om eens een website te bekijken en eens wat op te zoeken. Nu raak ik bijna in paniek als ik geen internet heb (om wat voor reden dan ook). Is er zoiets als internet-verslaving? 🙂

    Wat we in de toekomst zullen zien is een andere gebruikerservaring: het maakt niet uit waar je data vandaan komt; waar je applicaties draaien -> zolang we deze maar kunnen gebruiken. Nu draaien de apps nog lokaal – straks misschien centraal. Nu staat de data (vaak) nog lokaal – straks misschien centraal.

  41. Origineel geplaatst door iPhonez
    Als je de reacties kunt voorspellen op jouw bericht, waarom post je dan zoiets in dit forum? (Note to self: niet reageren is beter voor je bloeddruk)

    Denk inderdaad maar wat meer aan je bloeddruk. Als hij de Nokia N97 beter vindt, nou, dat kan. Ieder mag z’n mening hebben. En uiten.
    En wellicht heeft hij 2 devices. Ik heb ook een HTC en een iPhone. En op beiden merken wel eens kritiek.

  42. Ik wil als fervent G1 gebruiker natuurlijk niet te veel Apple fans tegen de borst stoten, maar ik denk dat Google misschien een beter idee over de hele applicatie markt heeft uitgedacht.

    Ik denk dat hij niet wil zeggen dat applicaties alleen nog maar online kunnen draaien, maar dat hij meer in de richting gaat van applicaties online beschikbaar maken.
    Het idee waar de android market nu uit bestaat. Ik kan waar ik maar wil via 3G een app binnenhalen die ik wil. En dit is natuurlijk wel de toekomst.
    Niet meer gebonden zijn aan je desktop, maar altijd en overal toegang tot de complete applicatie lijst.

    Wil niet zeggen dat ik wel graag een soort desktop versie van de android market zou zien, of in ieder geval online. Waar mensen screenshots en reviews kunnen plaatsen, want dit mis ik eerlijk gezegd wel.
    Een goede combi van beiden is denk ik de gulden middenweg!

  43. heeft de beste man ooit van roamingkosten gehoord? En weet ie dat je in zo’n dichtbevolkt land al nederland niet eens overal (understatement) dekking hebt. En ja het zal allemaal vast wel sneller worden, maar dat wordt de hardware ook.

  44. Google weet altijd alles beter .. nou gaan ze ook al hun eigen OS maken…. -_-

  45. wat is jnu eigenlijk het verschil, de appstore zal zich wel een beetje richting web ontwikkelen en web wordt steeds meer een app dan nu (zie googlé’s office dingen)

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.