Reacties voor: Wie goedkoop wil lezen, stapt over naar ebooks

Boeken lezen wordt steeds goedkoper, vooral als je voor ebooks kiest. Voor het eerst in jaren zijn ebooks goedkoper geworden en zijn er meer initiatieven dan ooit. Vooral de lezer wordt er beter van.
Lees het complete artikel → Wie goedkoop wil lezen, stapt over naar ebooks
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 24 reacties

  1. Ik lees al jaren boeken via de e-reader, maar vind het verschil tussen een papieren boek en een e-book veel te klein. Als voorbeeld kost: “De Stalker” van Lars Kepler €19,99 bij Bol.com, de digitale versie kost €14,99. Dat is toch bijzonder klein vind ik, zeker gezien er geen drukwerk of wat dan ook aan te pas komt.

    Gelukkig zijn er veel meer mogelijkheden om aan e-books te komen 😉

  2. Ha! Erger nog, ik lees veel stephen king die als ebook vaak zelfs duurder zijn …

  3. Om het e-boek succesvol te maken, moet de prijs omlaag. Nu is het prijsverschil tussen een nieuw boek in papieren of elektronische versie te klein. Een kritische drempel is de prijs van €9,99 voor een nieuw e-boek.
    Bovendien zou je bij de aankoop van een papieren exemplaar een code moeten krijgen om ook de elektronische versie te kunnen downloaden. Vergelijk het met het kopen van een vinyl-plaat.

    • @iPim: De prijs gaat dus al behoorlijk omlaag. In het artikel noem ik het voorbeeld van €2,99 voor een boek van Herman Koch. Jouw voorstel om bij een papieren exemplaar ook de digitale versie te krijgen klinkt me ook bekend: dat doen we bij FMT al bij mijn boek ‘Fit met apps‘. Maar toch blijken mensen daar niet zoveel behoefte aan te hebben, want ze kopen toch vaker het boek via Bol.com of Managementboek (waar je alleen het boek krijgt) dan rechtstreeks bij FMT (waar je voor exact dezelfde prijs het papieren boek + DRM-vrij ebook krijgt). Veel betere deal dus, maar voor veel mensen blijkbaar toch niet doorslaggevend.

  4. Origineel geplaatst door evad1st
    Ha! Erger nog, ik lees veel stephen king die als ebook vaak zelfs duurder zijn …

    Welnee, ik de laatste ebook releases van King zijn allemaal goedkoper dan de paperbacks. Revival is 19,95 in paperback, 14,95 als ebook (idem voor mr Mercedes), Joyland 12,50 als paperback, 5,95 als ebook enz. Maar eerlijk is eerlijk, ik vind het verschil wel te klein.

  5. (Red.) Deze reactie is niet toegestaan.

  6. Tijd voor een netflix/spotify concept voor ebooks. De biebliotheek heeft wel iets wat er op lijkt, maar helemaal lekker werkt dat (bij mij) nog steeds niet.
    Gewoon direct, ongelimiteerd kunnen lezen voor een laag bedrag. Misschien niet de allernieuwste boeken (ja ik kijk jou aan netflix 🙂 ) maar wel aardige keuze voor een goede prijs.

  7. Kind van de rekening zijn de auteurs (en in hun kielzog de uitgevers) die zich bewegen op het terrein van creativiteit en innovatie. De huidige ontwikkeling betekent uiteindelijk een verschraling van het aanbod. Alleen de kiloknallers zie je nog voorbijkomen. Naar kwaliteit is het steeds vaker zoeken omdat die binnen dit verkoopmodel niet meer betaalbaar is. Een spijtige, maar blijkbaar onvermijdelijke ontwikkeling…

  8. Betalen voor een ePub haha lees ze wel lekker gratis dhr king heeft geld genoeg

  9. Ik vind €9,99 nog een boel geld voor een ebook. Lang leve internet….!!

  10. De prijzen zijn te hoog voor e-boek, maar waar ik zelf tegen aan loop is dat er weinig oude boeken uitkomen.
    Ik kan ze niet vinden nog legaal als illegaal.
    Paar titels, Jaws, toren in vlammen en nog meer van dit soort.
    Vooral film titels van de jaren 80 en 90 en in het Nederlands.

  11. @Barend: @Erik: jullie egoïstische mentaliteit is toch wel erg droevig. Je mag e-boeken duur vinden, je mag ze (on)handig vinden, je mag ook vinden dat de heer King geld genoeg heeft, maar stelen is en blijft niet alleen strafbaar, het is ook bijzonder verwerpelijk.

  12. Origineel geplaatst door Barend
    Betalen voor een ePub haha lees ze wel lekker gratis dhr king heeft geld genoeg

    Met jouw mentaliteit stopt dhr king er wellicht gewoon mee. Waarom zou hij voor dieven moeite doen?

  13. Een e-book trekt mij totaal niet om vanaf zo’n e-reader te lezen, ik mis zelf toch wel wat.
    Ik vind de geur van papier van het boek lekker ruiken (ja zulke mensen bestaan ook :p) en op vakantie neem ik meestal 1 dik boek mee, net voor 2 tot 3 weken. Voor sommige mensen zijn e-readers wel handig natuurlijk als je een groter lezer bent en dat vind ik ook prima! Ik vind zelf fijn om een boek fysiek vast te houden, persoonlijk :-).

    Een e-book kopiëren en verspreiden illegaal vind ik verwerpelijk en dit mag ook niet volgens wet en ook niet toen een downloadverbod nog niet actief was – er was geen uitzondering om een boek of e-book te kopiëren.
    Zo verdiend een auteur helemaal nergens aan. Qua prijs voor een e-book vind ik opzich wel prima. Al snap ik wel dat voor anderen dat ze de prijs iets omlaag willen, maar er is niet eens zo’n grote verschil bij een gemiddeld gewone boek en met een e-book. Maar ach, wie weet veranderd in de toekomst de prijzen.

  14. €2,99, dat zijn prijzen waartoe ik me inderdaad zou kunnen laten verleiden, tot €5 lijkt me doenbaar. Ik heb ook geen zin om meer dan dat te spenderen aan een eBook. Verder zou er inderdaad een soort van abonnementservice à la Netflix of Spotify moeten komen voor boeken, dat zou ik ook aantrekkelijk vinden.

  15. Origineel geplaatst door Barend
    Betalen voor een ePub haha lees ze wel lekker gratis dhr king heeft geld genoeg

    Wat een treurige mentaliteit. Er zijn ook andere mensen die schrijven om te voorzien in hun levensonderhoud die geen geld genoeg hebben. Ikzelf download ook best wel eens iets, terwijl ik weet dat dat eigenlijk niet correct is.. Maar ik verschuil me nooit achter: ‘die acteur/schrijver/director/etc heeft toch geld genoeg’. Dat is tevens zoiets als inbreken bij iemand die een mooi huis heeft, de boel leegroven, en dan jezelf vertellen dat dat niet erg is aangezien die persoon toch meer geld heeft dan jou.

  16. Net als comedian Louis CK zelf publiceren (video in zijn geval) en de volle opbrengst pakken, alle winst voor de auteur, zet de uitgevers buitenspel. Dat is lastig voor een onbekende auteur maar als er b.v. een site is voor gratis “samples” van boeken/auteurs met download/aankoop link kom je een heel eind lijkt me.

  17. Veel mensen hier willen ebooks heel veel goedkoper dan de gedrukte versie. Ik vond deze gedachte wel begrijpelijk. Maar 5 euro verschil is in principe al veel, omdat de drukkosten lager zijn dan vijf euro.

  18. Bij iTunes kost geachte heer m van Herman koch trouwens ook €2,99. Meteen aangeschaft!

  19. maar goed, een tweede hands ebook is er ook niet meer bij…

  20. @Gonny van der Zwaag: Ik mis Boenda.nl nog als poging om de marges van de tussenhandel te verkleinen ten gunste van schrijvers en lezers.
    Goedbedoeld, maar nog steeds een beetje knullig uitgewerkt. iDeal betalen wordt bv in de FAQ als mogelijkheid aangegeven, maar de knop ontbreekt als je je winkelmandje wilt afrekenen 🙁 . (Ik geloof dat er nog meer van dergelijke sites zijn maar die heb ik niet 123 paraat)

    Verder mooi gebalanceerd artikel, met heel veel relevante factoren die groter succes in de weg staan.
    Zoals dat belachelijke verschil in BTW tarief. Om ebooks echt goedkoper te krijgen zonder de schrijvers te duperen moet daar echt iets aan worden gedaan. Maar ja, daarvoor is politieke wil en een parlementaire meerderheid nodig in beide kamers… wordt nog een hele uitdaging dus.

    O ja, en ik mis de waarschuwing dat e-readen verslavend is 🙂 Het bevalt mij (e.v.a.) zo goed dat papieren boeken hopeloos ouderwets lijken, zonder zoekfunctie en automatische bladlegger etc. Om over die vieze papieren bieb-boeken nog maar te zwijgen. Leve de e-bieb, wel zo hygiënisch!

    Origineel geplaatst door Jeroen
    …. Verder zou er inderdaad een soort van abonnementservice à la Netflix of Spotify moeten komen voor boeken, dat zou ik ook aantrekkelijk vinden.

    Zoiets als bibliotheek.nl en/of de bibliotheek app bedoel je? Die bestaat al en noemt Gonny al in het artikel…

    Origineel geplaatst door Reindert
    … maar als er b.v. een site is voor gratis “samples” van boeken/auteurs met download/aankoop link kom je een heel eind lijkt me.

    Dat doen veel sites al, bijvoorbeeld bol.com en boenda.nl maar ook de itunes bookstore. Alleen niet voor alle boeken geloof ik, zal wel een rechtenkwestie zijn.

  21. E-reading heeft absoluut de toekomst. Ik koop al jaren geen krant meer. Lees al het nieuws op internet. Met boeken zal het net zo gaan. Alleen heel bijzondere, luxe uitgaven van boeken zullen blijven bestaan. Boeken met mooie foto’s of kaarten, die je afgedrukt wilt hebben, zullen verkocht blijven worden. Voor al het andere is het e-boek ideaal. Goed voor het milieu en uiteindelijk ook goed voor uitgeverijen en schrijvers. Een deel van het antwoord zit al in het artikel: 40% van de verkoopprijs van print-boeken gaat op aan onkosten. Daar blijft erg weinig van over als je niet meer hoeft te drukken, papier hoeft in te kopen en ingewikkeld hoeft te distribueren! Alleen een goede lay-out voor de tekst en je bent klaar! Schrijvers en uitgevers hoeven niet bang te zijn: met goede marketing kunnen ze wellicht door lage prijzen veel meer (e)-boeken verkopen dus toch flink verdienen. Aan luxe kleinschalige print edities kunnen ze ook blijven verdienen.
    Met name non-fictie gericht op kunst, cultuur, reizen etc. Jongens: (bijna) m’n hele bibliotheek straks in mijn iPhone 6 Plus…heerlijk!!

  22. @Bastian: Misschien idee aan accessoiremakers die een hoes kunnen ontwerpen met materiaal die echt naar papier ruikt en weegt zoals een dik boek :).

  23. Origineel geplaatst door macaanzee
    Goed voor het milieu

    Is echt een fabeltje dat ebooken beter zijn voor het milieu. Zeker op de langere termijn. Opslag van data kost 24/7 energie. Bij papieren boek is dat éénmalig. Bovendien zijn er in Europa juist door de papierindustrie meer bossen dan er anders zouden zijn. Afijn, zo is er nog een hele lijst argumenten. Komt er op neer dat papier milieu vriendelijker is dan electronische data. Maar dat wil bijna niemand horen, laat staan geloven…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.