Reacties voor: ‘Gevoel van een boek’ weerhoudt mensen van lezen op de iPad

Een onderzoek van Bain & Company wijst uit waarom boekenliefhebbers nog niet massaal aan de e-reader en iPad zijn. Ze vinden de prijs te hoog en missen het gevoel van een boek.
Bart Breij -

Reacties: 36 reacties

  1. Bij dit soort onderzoeken krijg ik vaak het gevoel dat veel respondenten niet eens een reader of tablet hebben, maar vooral antwoorden vanuit een gevoel: ik denk dat…Dat maakt zo’n onderzoek dan behoorlijk gekleurd. Hoor graag het tegendeel.

  2. Waarom is het zorgelijk dat mensen er niet eens over denken op een tablet een boek te lezen? Wat is er mis met een ouderwets boek?

    Maar lezen op een iPad is gewoon geen optie, want niet te doen buiten. Laat staan als je lekker in het zonnetje zit.

  3. Tja, de prijs… de uitgevers van boeken hebben dus nix geleerd van de neergang van de muziek en filmindustrie. gelukkig zijn de meeste boeken ook verkrijgbaar in de winkel van de pirate-bay 😉

  4. @Peter van Loevezijn: Ben het met de vorige mening eens. Familieleden, kennissen, die ik hierover spreek hebben voor het merendeel geen ervaring met een e-reader. Zelf gebruik ik de iPad o.a. in de vakantie om op m’n gemak een aantal boeken te verslinden, terwijl mijn vrouw al langere tijd gebruik maakt van een Sony e-reader, die haar o.a. vanwege het gewicht en het ingebouwde leeslampje uitstekend bevalt.

  5. Het lezen op de ipad bevalt mij inmiddels heel goed. Het gemak van al die boeken bij je te hebben onderweg op vakantie. Weerspiegeling buiten valt mee als je een beetje handig gaat zitten, maar idd een gewoon boek of ereader is dan beter.
    Wel handiger: ik stel de kleuren vaak in op sephia en ook in het pikdonker kan ik lekker blijven lezen.

  6. Voor NL geldt overigens het gebrek aan aanbod.

    Het is belachelijk dat je, zelfs als je bereid bent te betalen voor je boeken, je gedwongen wordt om op een minder legale manier je boeken te krijgen. Ik wil NL boeken in iTunes!

  7. Mee eens meer nederlandstalige titels. De prijs is voor mij geen probleem, een stuk goedkoper dan een gedrukt boek, soms tot wel 25% goedkoper. Het is een illusie te denken dat een eboek nog maar de helft van de vaste boekenprijs zou kosten.

  8. Heb een ereader en lees op de iPad. Leest bijde heerlijk. Eerst doen en dan pas oordelen. iPad leest eigenlijk nog beter dan de ereader.

  9. Als ik een ebook wil lezen op mijn iPad ben ik voornamelijk aangewezen op de piratenbaai. Kocht ooit bij Bol.com een ebook over programmeren op de ipad. Kon die echter tot mijn verbazing en mijn verontwaardiging op diezelfde ipad niet lezen!
    Ook als ik via de boekwinkel een ebook koop moet ik me in duizend bochten wringen om die op mijn ipad te kunnen lezen. Er was eens een mevrouw op de helpdesk die me probeerde uit te leggen dat dit normaal was!
    Ik lees veel ebooks op mijn ipad, hij wordt inderdaad na enige tijd redelijk zwaar maar daar staat tegenover dat het piraten aanbod groot en actueel!
    Verder wil ik geen prijs betalen voor een ebook die bijna even hoog is als een papieren versie.

  10. @Demion: Waarom zou een eboek meer moeten kosten dan de helft van een gewoon boek?

    Gewoon boek:
    – vaste oplage met daarbij risico van teveel boeken gedrukt.
    – papier- en drukkosten.
    – opslag en transport

    Allemaal kosten die je bij een eboek niet hebt. Daarom lijkt mij een maximale prijs van 50% van de normale boekprijs meer dan redelijk.

    Verder is een eboek minder dan een gewoon boek, je kan hem, dankzij DRM, na afloop niet doorverkopen dus voor de klant zou de waarde minder moeten zijn.

  11. @Demion: Waarom zou een digitaal boek niet de helft kunnen kosten van een gedrukt boek?

    De kosten zijn aanzienlijk lager: geen papier, drukkosten, transport, opslag, voorraadfinanciering, fysieke winkel etc.

    Verder heeft een e-book toch minder mogelijkheden, je kan het lastiger uitlenen of doorverkopen. En het kan inderdaad ook wel leuk zijn om een goed gevulde boekenkast te bezitten, is toch een ander gevoel dan een goedgevulde harde schijf.

    Als er gebruik zou worden gemaakt van de extra mogelijkheden van een iPad (of e-reader) zou de hoge prijs misschien wel gerechtvaardigd kunnen zijn.

    Ik denk ook dat er veel meer lezers zouden overstappen als je maar de helft van een papieren boek moest betalen. Vergelijkbaar met de populairteit van relatief de goedkope games in de Appstore.

    edit: te langzaam getypt…

  12. Wat ik zou willen weten, en wat het bericht niet vermeldt, is over welk percentage van ALLE lezers we het hier hebben, die om verschillende redenen geen e-book willen gebruiken. Die 41 procent is het percentage onder niet-adepten, toch?

    Dit soort berichten leidt nogal onder het misverstand dat als je mensen ondervraagt je een redelijk antwoord krijgt. Ik geef je op een briefje dat een behoorlijk deel hiervan nog nooit een e-reader van dichtbij heeft gezien.

    Maar dat wil niet zeggen dat er geen problemen zijn. Naar mijn idee is de iBooks-aanpak, die de ervaring van het ‘oldskool’ papieren boek op de iPad probeert te emuleren, de verkeerde weg. Als je de authenticiteit van de ‘papieren ervaring’ probeert te emuleren, verlies je het altijd van de authentieke papieren ervaring. Wat ik wil is niet de emulatie van een boek, maar goed leesbare woorden op een pagina. Die pagina-effectjes maken het lezen alleen maar trager.

  13. Het is niet zozeer dat ik de iPad te fragiel vind, maar hij is en niet goed leesbaar in de zon, en ik ga er niet mee in bad zitten. En dat zijn nu net plaatsen waar ik graag lees. Evengoed lees ik wel op de iPad, maar ook nog ‘ouderwets’. Dat gevoel van papier snap ik dan niet helemaal.

  14. @draakje en Sander: Dat punt van doorverkopen is idd een goeie. Een gedrukt boek zet je op Marktplaats en levert altijd nog 5,- euro op. Een eboek kun je niet doorverkopen als je hem uit hebt. Daar mag idd wel wat tegenover staan ja.

    De helft lijkt mij daarom ook redelijk.

  15. Voor iedereen die moeite heeft om DRM-beveiligde boeken van bol.com of andere boekensites op iPad te krijgen. Installeer gratis leesapp Bluefire Reader en klaar is kees.

  16. @Peter van Loevezijn. Dat zei de mevrouw van de helpdesk ook toen ik mijn in de winkel gekochte eBook niet aan de praat kreeg.
    Ze legde me ook uit dat e.e.a met DRM te maken had.
    Bluefire is echter een rampen app. De ipad crasht of blijft steken. Waarom zou ikeen ebook kopen als ik niet 100% zeker ben die ook te kunnen lezen. Overigens dat DRM verhaal is een uitgevers probleem. Zij gaan gewoon door in hun oude verkoopsysteem en hangen daar dan een beveiliging overheen.
    Ik zou zeggen, zoek een nieuw verkoop model, wees creatief, leer van de andere media dat dat gewoon doorgaan op de oude weg met een “extra slotje toegevoegd” niet werkt. Zeker niet als ik daar als consument last van heb.
    Als ik een ebook koop wil ik dat gewoon direct kunnen lezen zonder conversie of andere poespas.

  17. Gevoel van papier…

    Dat gevoel heb ik alleen in mijn portemonnee 😉

    Mij niet gezien, prijzen van papieren boeken alsmede E-boeken zijn hier in NL gewoon veel te duur!

    Alles wordt hier maar kunstmatig hoog gehouden door de boeken-mafia, gaat dezelfde kant op als met muziek/film/software enz.

    Ik heb nu bijna 1 jaar mijn iPad, en nog nooit zoveel gelezen.
    En ja ik beken!, alles 100% illegaal 😉
    Waarom… veel meer aanbod dan legaal en gratis en géén problemen met gebruik op andere apparatuur en DRM gezeik, eigenlijk alleen maar voordelen!

    Heerlijk…

  18. @Hobbeskind Het heeft inderdaad met de DRM te maken. Momenteel wordt er wel geëxperimenteerd met social DRM: een soort Ad Libris in je eigen e-book. Weet niet of het echt wordt ingevoerd. Uitgevers gedragen zich net als als muziekuitgevers: angstig en bang voor omzetverlies. We weten hoe het met de muziekuitgevers is afgelopen. Heb er trouwens nog een artikel over geschreven op Bijgespijkerd.nl: E-publishing: uitdaging voor uitgevers.

    Bluefire draait bij mij als een zonnetje, maar blijkbaar heb ik geluk als ik de reviews in de Appstore lees en nu jouw ervaring erbij hoor. Jammer, want het blijft een van de weinige apps die wel DRM-beveiligde boeken op een iPad kan laten zien.

  19. @Hobbeskind: Via de site zamzar.com kun je allerlei bestandsformaten omzetten, zoals video, plaatjes, office documenten maar óók ebooks. Als je iPad niet je ebook lust, converteer ‘m dan naar epub-formaat.

  20. Kijk ook eens naar het programma “calibre” op de Mac en de plugins, die je daarbij kunt installeren.

  21. @Foobart. Dat is een beetje beside the point.

    Als ik een boek koop wil ik hem 100% zeker kunnen lezen.
    Er zijn ongetwijfeld allerlei manieren om boeken en bestanden te converteren, maar het is toch te gek voor woorden dat ik eerst een overpriced bestand koop en dan maar moet hopen dat ik het aan de praat krijg.

    Ik heb erg veel boeken (papier) en ben echt niet te beroerd om digitaal bij te kopen. Maar niet voor deze prijzen en op deze klant onvriendelijke manier.
    De boekhandel klaagt en jammert over rechten en BTW. Sorry jongens misschien een reden, maar geen excuus.

    Leg dit niet op mijn bordje maar verzin iets!

  22. Een ipad haalt het echt niet bij een echte ereader, dat leest 100x beter dan een ipad kan ik uit ervaring vertellen.

  23. Een echt boek mag wél vallen en vies worden, is goed te lezen in de zon en bevat in de praktijk meer dan genoeg leesuurtjes. Het enige voordeel van een ereader of ipad is dat er meer boeken op passen. Maar dat is een veel te overschat voordeel. Een boek is geen muziekstuk.

  24. Origineel geplaatst door Tom Kersten
    Een ipad haalt het echt niet bij een echte ereader, dat leest 100x beter dan een ipad kan ik uit ervaring vertellen.

    Mijn ervaring is juist heel anders…
    Voor mij dus nooit geen waardeloze e-readers meer.

    Dus ga jij maar lekker hele jaargangen magazines/strips/ lezen in full color op je zogenaamde ‘echte’ e-reader.

    Blij dat ik mijn waardeloze Sony e- reader kwijt ben, waardeloze dingen.

  25. iPad is geweldig voor strips, al die oude, uit elkaar vallende strips staan nu keurig op de iPad. Ibooks, je leest op de iPad en synct dan zodat je ook op je iPhone op de juiste pagina door kan gaan. En dan een woordenboek voor je Engelse boeken, even je vinger op een woord houden en je krijgt de vertaling! Mijn zoon heeft op vakantie 6 Harry Potters gelezen op de iPhone, sleep dat maar eens mee in een koffer! Alleen in bad, da’s lastig… Maar geef mij maar ebooks!

  26. @Hobbeskind:
    Boeken lezen is een van die dingen die ik niet verwacht had tedoen op de ipad. Maar koop bijna geen papieren boeken meer. En lezen op ipad met bluefire reader gaat perfect. Geen last van crashes en hij slikt alles. Rechtstreeks kopen op de ipad bij oa. Bol.com en meteen openen in bluefire. Geen ingewikkelde procedures,dat is iets van de eerste maanden geweest.
    Enige nadeel is en blijft buiten in de zon lezen. Maar ik lees vooral voor het slapen in bed…perfect…geen lampje aan en reader op nachtstand.

  27. Steeds meer shitty apps en artikelen. Ik haak af…..

  28. @josje:
    Gast, ik heb het over boeken lezen. Puur boeken, dus tekst, geen plaatjes, leest vele malen fijner op een e-reader. Een e-reader koop je niet voor tijdschriften. Sowieso zijn tijdschriften niet meer van deze tijd

  29. Ik ben vooral bang dat ik hem in het water laat vallen, aangezien ik meestal in bad lees 😛 . Verder moet ik zeggen dat ik het echt omslaan van een pagina wel prettig vind. En als je alleen een boek hebt wordt je niet afgeleid door toch even je twitter/mail of internet te lezen 😉 .

    Ik denk wel dat ik eens ergens digi boeken vandaan ga halen voor op vakantie, scheelt veel gewicht en daar lig ik toch niet in bad, maar aan het zwembad/zee of op bed/bank 😛 .

  30. @Erik: zit dat woordenboek standaard in de reader?

  31. Vooral magazines, comics (Donald Duck natuurlijk!) lezen heel fijn op de iPad.

    Er is geen e-reader die dat aan kan in full-colour.
    En wat zijn die e-readers meestal belachelijk langzaam.
    Je ziet je pagina’s bijna ‘gedrukt’ worden. ; )

    Oh ja; en handleidingen op de iPad zijn ook erg fijn.
    Ik hoef nooit meer op zoek naar de handleiding van de TV, stereo, Foto-toestel, Magnetron, etc.
    Die heb ik nu altijd en overal bij de hand.

  32. @hobbeskind Je kunt epub boeken van bol.com gewoon openen in ibooks, geen bluefire nodig.
    En pdfs kun je ook openen in ibooks.

  33. @Maaike, dat van die PDf’s weet ik hoor.
    Net als Karel-Willem scan ik de meeste van mijn handleidingen in en bekijk die in iBooks.
    Bol.com heb ik sinds de ramp met dat programmeer boek niet meer geprobeerd.
    Moet wel zeggen dat de problemen met Bluefire en epubs gekocht in de boekwinkel, vrij recent zijn. Nl. sinds de boekenweek.
    Wat me ook stoort is de verontwaardiging en de houding van moreel gelijk bij de epub-helpdesk en Bol.com.
    Zo van dit had je moeten weten en tsja helaas DRM.
    Nogmaals het is hun probleem.
    Hun paranoide gedrag, gekoppeld aan het vasthouden aan een traditioneel verkoop model zorgt voor deze klant onvriendelijke methoden.
    Dus:
    Luid en duidelijk en klantvriendelijk oplossen en anders… jammer dan. Leve de piratenbaai.

  34. Voordat ik de iPad had las ik boeken op de Sony e-reader. Nu dus op de iPad. De meeste boeken koop ik netjes op Bol.com en ontdoe ik dan van de DRM, om ze gewoon netjes in iBooks te kunnen lezen.
    Ik vind de iPad prettiger lezen dan de Sony e-reader overigens.

  35. Joost,
    nou dat klinkt alsof het heel simpel is.
    Ik ben best bereid om “legaal” te gaan als dat ook inderdaad (eenvoudig) werkt op een Mac.
    Enige tips, links, aanwijzingen, how to’s?

  36. Juist de combinatie van ebook lezen op de iPad én de mogelijkheid om zo even het internet op te gaan, muziekje op te zetten of een emailtje te maken vind ik ideaal, vandaar voor mij geen ereader, die vind ik voor mij veel te beperkt.
    Op vakantie moet je even handig plekje opzoeken, niet in de volle zon om te lezen. Maar ja, lezen en zonnen gaan ook niet echt samen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.