Reacties voor: Geruchten over 5 megapixel-camera in volgende iPhone

Volgens geruchten uit Korea krijgt de volgende generatie iPhone een 5 megapixel camera. LG Innotek zou zijn begonnen met de productie van de camera-modules.

Reacties: 72 reacties

  1. EINDELIJK!!! Die paupercamera die op de 3g(s) zit is echt waardeloos vanaf het moment dat er ook maar 1 wolkje in de lucht komt. En een flitser… nice!!!!

  2. Fantastisch nieuws – voor de iPhone gemeenschap.
    De rest van de wereld haalt zijn schouders op.
    How could we fall this far, Steve.

  3. Het gaat niet om het aantal megapixels, ik weet het. Maar toch had ik gehoopt dat ze een grotere stap zouden maken. Ben benieuwd naar de kwaliteit t.o.v. de concurrenten. Apple loopt qua camera zeker niet voorop.

  4. @René: niet alleen qua camera blijven ze achter. 😉 maar toch ik tevreden met mijn 3GS. Maar meer ook niet. Ben ondertussen heel benieuwd geworden naar de nieuwe iPhone…

  5. maar achterop ook weer niet. Zowel de 3G/S maken beide best goede foto’s.

  6. Zou is tijd worden ook, die zat 4 jaar geleden al in m’n N95…

  7. Origineel geplaatst door René
    Apple loopt qua camera zeker niet voorop.

    Jah, en een paar maanden na de release zelfs weer achter op. Dat gewoonte van Apple zou het een zwakte kunnen noemen, maar het is eerder een sterkte.

  8. @René: Als je het weet, waarom dan een grotere stap, Wil je graag sneller je geheugen vol hebben? 3MP en een grotere CCD+lens had ik graag gezien.

  9. Origineel geplaatst door René
    Het gaat niet om het aantal megapixels, ik weet het. Maar toch had ik gehoopt dat ze een grotere stap zouden maken. Ben benieuwd naar de kwaliteit t.o.v. de concurrenten. Apple loopt qua camera zeker niet voorop.

    Ik vind anders dat mijn 3GS behoorlijk goed is voor 3/3.2 MP qua video opnemen en ook in foto’s maken..!

  10. Volgens mij is toch alles al bekent door Gizmodo, dus niets nieuws. Ik ben alleen benieuwd of de nieuwe iPhone ook A4 processor heeft zelfde als de iPad.

  11. Het werd eens tijd dat ze een fatsoenlijke camera in de iPhone stopten! Nu maar hopen dat met met die 5MP ook fatsoenlijke foto’s oplevert…

  12. Foto’s van een mobiel zijn altijd kwalitatief uitermate teleurstellend te noemen, om nou allemaal te roepen dat de iPhone allang een 5.0 of meer MP camera moest hebben vind ik gewoon lulkoek. Wil je goede foto’s kunnen maken dan koop je een spiegelreflexcamera en is het aantal megapixels het minst belangrijk wat mij betreft. Megapixels nemen een hoop ruimte in beslag als we 2 MP omhoog gaan. Ik hoop dat je dan ook in OS 4.0 kan instellen welke resolutie je wil.

  13. Btw? Is inmiddels al bekend over hoeveel GB de volgende iPhone beschikt?

  14. Mooi, pixels zegt inderdaad niet alles.
    Moet zeggen dat de HD2 hele mooie foto’s maakt bijvoorbeeld, zou mooi zijn als het die kwaliteit krijgt dan ben ik zeer tevreden.
    Sommigen zullen nu wel weer zeggen dat de camera onzin is op de iPhone en je je normale camera moet gebruiken.
    Maar vind ik niet, maak vaak onverwachts ff een leuke foto van mijn kinderen ergens waar ik vantevoren niet een camera mee had genomen. Want nee, ik neem niet elke dag mijn camera mee..dus hoe mooier de foto’s, hoe minder vaak ik de camera mee hoef. Weer een apparaat minder.

  15. Mensen, de megapixels zegt alleen iets over de resolutie. Niet de scherpte/kwaliteit van de foto.

  16. Wat een gezeur ook weer. Jullie zijn zeker van die types die vroeger Samsungs kochten omdat er van die briljante 10mp-camera’s in zaten… Laten we nou eerlijk zijn: nu zeuren jullie en bij de release zit iedereen weer te schreeuwen op het internet hoe briljant dit nieuwe toestel weer is.

    Leuk dat jullie meer-meer-meer willen, maar ik ben juist blij dat Apple rustig aan doet en betrouwbare techniek in hun apparaten zet dan constant maar voorop zouden willen lopen zoals veel goedkope(re) merken het doen.

  17. Laat komen dat ding! Mijn 3G is aan vervanging toe maar ik love him nog steeds LOL! Ik wil niks anders meer. Ik weet niet wat ik mis met die andere toestellen maar zolang ik dat niet weet… Mis ik (bijna) niets! Apple love-ster!

  18. http://www.kenrockwell.com/tech/mpmyth.htm

    De megapixel-mythe met uitleg. (ik heb zo’n hekel aan digitale camera’s in winkels kopen met dat verkopersgezwam); en wij geloven het nog ook…

  19. Origineel geplaatst door Roy
    Mensen, de megapixels zegt alleen iets over de resolutie. Niet de scherpte/kwaliteit van de foto.

    Dat kun je blijven herhalen maar iedereen blijft meedoen met die megapixelhype…

  20. 45 miljoen stuks? Da’s best veel. Als ze daarmee verwachten te voldoen aan alleen de iPhone, that is.

    Nee, ik denk dat de iPod Touch, iPod Nano en iPad 2.0 hier ook van voorzien worden. Dan is 45 miljoen ineens een heel ander getal.

  21. Origineel geplaatst door blauwgestreept
    Zou is tijd worden ook, die zat 4 jaar geleden al in m’n N95…

    Mei 2007 kwam de N95 uit. Ach wat is een jaar?

  22. Origineel geplaatst door Roy
    Mensen, de megapixels zegt alleen iets over de resolutie. Niet de scherpte/kwaliteit van de foto.

    Toch ook niemand die zegt dat het alleen om de megapixels gaat?

  23. het gaat helemaal niet om de MP, mensen kijken hier veel te veel naar, als ik vergelijk mijn iPhone camera de kwaliteit daarvan vergeleken met een 5MP nokia dan zuigt dat 5MP gewoon heel hard, ze doen het gewoon heel goed met minder MP’s

  24. De megapixels daar loop ik niet echt warm voor, maar een (xenon) flits is zeer welkom! En wat dacht je van een fysieke knop om foto’s mee te nemen!! Die mis ik pas!

  25. ik zie dat veel mensen last hebben van het Stockholm syndrome. (uitleg; http://en.wikipedia.org/wiki/Stockholm_syndrome) maar heb ik misschien zelf ook wel, want ik maak mooie fotos met mijn iPhone 2G

  26. Dan heb ik dus een LG(!) camera in m’n iPhone :s

  27. is toch logish .. hier en daar blijven ze achter met bepaalde dingen om in de toekomst hun nieuwere toestellen beter te laten verkopen 🙂

    het gaat allemaal niet feir maarjah .. wie zijn wij he .. hun geldschieters!

  28. 2e Helft dit jaar dus voor dat de G4 hier in Europe is zit je al september/ november 🙁

  29. Origineel geplaatst door geonot
    2e Helft dit jaar dus voor dat de G4 hier in Europe is zit je al september/ november

    Hoe kom je daarbij? De iPhone is tot nu toe nog steeds in juli gelanceerd, ook in Nederland.

  30. @geonot: Van zulke posts word ik zó moe!! Kom gewoon met een nuttige en onderbouwde contributie aan het nieuwsbericht of aan een discussie. Of reageer gewoon niet!

    Wat is het soms een verschrikking om door de comments te lezen zeg… 🙁

  31. heb die camera uit mijn iphone (3g) en al mijn voorgaande (waardeloze) nokia’s en htc’s misschien 4 x gebruikt per toestel.

    Foto’s zijn niet om aan te zien, daar hebben we inderdaad een spiegelreflex voor uitgevonden. Wat voor mij veel belangrijker is, is snelheid en batterijduur.

  32. Mensen verkijken zich te vaak op het aantal MP vanaf 3 MP zijn de fotos kwalitatief gezien goed genoeg. Wat het er meer toe doet is de lens. Groter
    Aantal MP is alleen handig voor macrofotos

  33. Mensen, verdiep je er nou eens een keer in voordat je conclues trekt!!! Die iPhone 3gs camera is hartstikke goed. MP zegt niks over de kwaliteit! En tot nu toe heeft Apple nog nooit iets slechts to

  34. @mwoeha: De opslagcapaciteit houdt gelijke tred met de verhoging van het aantal megapixels, ga ik vanuit.

  35. klinkt goed

  36. Overigens blijft goed lezen een vak. Ik had het over het vergroten van het aantal megapixels en een betere lens.

    Mijn telefoon heb ik bijna altijd bij me en een fotocamera niet. Onzin dus om te zeggen dat je dan dus ook maar altijd een fotocamera bij je moeten steken.

  37. Origineel geplaatst door jesper
    Mensen, verdiep je er nou eens een keer in voordat je conclues trekt!!! Die iPhone 3gs camera is hartstikke goed. MP zegt niks over de kwaliteit! En tot nu toe heeft Apple nog nooit iets slechts to

    Nee en juist daarom moet Apple EN meer mp’s EN de goede kwaliteit bieden.
    Jij levert de motor van je auto toch ook niet in omdat je er zulke mooie LED lampen op hebt.

  38. Ik hoop echt dat het gerucht klopt en dat er een 5 mp cam in komt 😀

    Zal me dan ook niets verbazen dat de kwaliteit erg goed zal zijn aangezien de cam van beide phones (3G/S) al behoorlijk goed waren. (Althans bij mooi weer :P)

    Laat maar komen !

  39. 5 Megapixel zegt geen drol zolang het een ontzettend veel ruis producerend ding is met een redelijk waardeloze lichtzwakke lens.

    Ik verwacht kwaliteitsfoto’s van mijn eos 40d met 50mm usm 1.4 lens of van mijn d700 met 50mm 1.4 lens.

  40. Ik ben gewoon benieuwd naar de foto’s van al die schreeuwers hier om meer meer meer. Het gaat om de fotograaf en niet om de apparatuur. Mijn neefje bijvoorbeeld heeft een prachtige Canon spiegelreflex voorzien van alle toeters en bellen. Maar als je dan de uiteindelijke resultaten ziet… bedroevend!

    De huidige camera op de iPhone 3GS is prima ongeacht het aantal pixels kun je er mooie foto’s en filmpjes mee maken. Als er een update komt naar een nieuwe 5 MPix camera is dat prima, maar hoeft voor mij niet zo nodig, is geen vereiste. En nogmaals wie er hier loopt te gillen om meer: laat je foto’s eens zien en ik zal proberen niet te lachen 😉

  41. Als er nou ook een chip in de iPhone komt voor HD video-opnames, ideaal! 😀 (Had eigenlijk al in de 3Gs moeten zitten, die chip.)

    En tja, mensen… die megapixels maken écht niet zoveel uit hoor… Das alleen handig als je foto’s wilt maken met heel veel details, maar dan kun je beter gewoon een echte camera nemen. Die kunnen tenminste nog mooie foto’s maken met zoveel MP’s. (Heeft te maken met de grootte van de lens e.d.) Of wou je een hele grote lens op je iPhone, die dan ook weer een centimeter dikker wordt voor ‘t beste resultaat?

  42. Ik dacht dat camera’s met een lagere mp in mobieltjes over het algemeen mooiere foto’s maakte omdat de pixels groter zijn en je dus minder licht nodig hebt…

    Maar zoals al gezegd, het is en blijft een mobieltje.. wil je goede foto’s koop een camera 😉

    Dus als je t mij vraagt mag er lekker een 1 mp.. dan zit je op de resolutie van hd-ready tv’s. Of desnoods 2mp om full hd te krijgen.. Dan kun je tegen al je vrienden zeggen ja ik heb een full hd camera :D. En zeg nou eerlijk.. meer is toch niet nodig?

  43. De mythe begint al bij het tellen van de pixels uitgedrukt in megapixels. De CCD- of CMOS-sensor in je camera bestaat uit miljoenen pixels (receptoren) die het licht opvangen en samen de foto vormen. Als je de hoeveelheid pixels in horizontale rij met de verticale vermenigvuldigt, dan krijg je megapixels. Een sensor met 2800 bij 2180 pixels bestaat in het totaal uit 6.104.000 pixels en wordt afgerond naar beneden als zijnde 6 megapixels. Het is precies hetzelfde als de oppervlakte van een huiskamer berekenen en daar zit het addertje. Verleng je huiskamer met slechts 1 meter en het oppervlakte neemt dramatisch toe. Zonder al te wiskundig te worden gaat het om een kwadratische berekening. Je hoeft slechts de horizontale en verticale rij pixels met 40 procent te vergroten en je verdubbelt het aantal megapixels. Het verschil in werkelijke resolutie tussen een 4 en 6 mp camera is dan ook veel minder dan je zou denken en kan zien. Maar al met al is de resolutie van de 6 mp toch groter dan die 4 mp camera en dus beter?

    Niet perse. De kwaliteit van de opname wordt mede bepaald door de grootte van de sensor in de camera. Als je twee camera’s neemt met eenzelfde aantal megapixels, dan zal de beeldkwaliteit van de camera met de grootste sensor het hoogst zijn. Dat komt omdat op de grotere sensor de pixels ook groter kunnen zijn en deze daardoor de kwaliteit van het licht beter kunnen opvangen.

    Als je de afmeting van een pixel op een kleine sensor vergelijkt met een vingerhoedje en die van de grotere sensor met een forse mok wordt het een stuk duidelijker. Vul de 6.104.000 vingerhoedjes en mokken met koffie. Dump deze vervolgens één voor één in je lege privé 2800 x 2180 centimeter zwembad in de achtertuin. Zowel de koffie uit de vingerhoedjes als de mokken beslaan hetzelfde oppervlak van de bodem van het zwembad. Het laagje koffie uit de vingerhoedjes is echter ondiep. Je ziet de bodem van het zwembad er door heen en de prachtige diepe kleurtonen van donkerbruine, bijna gitzwarte koffie ontbreekt. De kleuren zijn onverzadigd en missen diepte. De laag koffie uit de mokken daarentegen is wel diep genoeg zodat je de bodem niet ziet. De laag koffie ziet er uit zoals koffie er uit moet zien; een diep verzadigde kleurtoon.

    De grootte van de sensor voel je in je portomonnee. Professionele en semi-professionele digitale spiegelreflexcamera’s (dSLR) zijn aanzienlijk duurder dan een digitale compactcamera en dat is naast kwalitatieve objectieven en de body mede te danken aan de fabricagekosten van de grotere sensoren. Je krijgt uiteindelijk waar je voor betaalt.

    Maar als je binnen je budget blijft en je richt je bijvoorbeeld op een compactcamera, dan nog ben je slachtoffer van de megapixel mythe. Neem nou de Nikon P1 met 8 megapixels. Deze gebruikt exact dezelfde sensor als zijn kleinere broer P2 met 5 mp’s. Nikon perst dus uit dezelfde sensor voor de P1 meer megapixels dan voor de P2. De pixels van de P1 zijn namelijk kleiner dan die van de P2. Kortom, het is goed mogelijk dat de P2 met minder maar grotere pixels een hogere kwaliteit foto’s levert.

    Mijn advies? Koop een digitale spiegelreflexcamera en vooral een goede lens, dan maak je de mooiste foto’s.

  44. Cooool! Maar waarom van lg?

  45. 5mp is good just a shame a useless led for night shots , but we have had 8mp cameras on phones which take bad photos , the quality of the iphone 3gs is the norm for that 3mp , why is apple so far behind camera wise we should have by now an 8mp on our iphones not yesterdays cameras

  46. Origineel geplaatst door Karel schapie
    Cooool! Maar waarom van lg?

    Nou, daar lag nog een partijtje dat geen enkele smartphone-maker meer wilde hebben.

  47. Lol, goede opmerking en voor alle duidelijkheid. Ik neem aan dat mensen die leuk foto’s maken net als ik helemaal geen behoefte hebben aan een ‘betere’ camera in hun iphone.

    Voor foto’s geschoten met mijn oude 40d zie Flickr en zoek op Patrick_BK

    @René:

  48. Een flitser of lampje? Veel verschil, zal wel een ledje worden….

  49. Foto’s maak je met een fototoestel niet met een telefoon

  50. Origineel geplaatst door Beef
    De megapixels daar loop ik niet echt warm voor, maar een (xenon) flits is zeer welkom! En wat dacht je van een fysieke knop om foto’s mee te nemen!! Die mis ik pas!

    Ik ben het helemaal met je eens over die knop! Gewoon een klein knopje aan de zijkant kan geen kwaad. Nu ben ik altijd op de tast aan het drukken als ik van mijzelf (ja wel mét iemand samen) een foto wil maken.

    En die flitser zou ook erg handig zijn. Kwaliteit is erg goed. Maar dan moet het ook wel erg licht zijn op de plek waar je een foto wilt maken, anders wordt het een erg mislukte foto.

  51. @pierre: Klopt, en muziek luisteren doe je via een hifi-set, niet met je telefoon. Oh, wacht…

  52. Waarom doen sommigen alsof iedereen zeurt om meer pixels?
    Zoveel wordt daar niet eens om gezeurt, dus waar hebben jullie het over?

  53. hoera, grotere slechte foto’s!

  54. En de ipod touch? zal daar ook zoiets in komen? zo ja, dan koop ik zeker de nieuwe 😉

  55. Origineel geplaatst door alchemist
    @pierre: Klopt, en muziek luisteren doe je via een hifi-set, niet met je telefoon. Oh, wacht…

    Het punt is, wil je kwalitatief goede foto’s dan schaf je een fatsoenlijke dSLR aan. Ben je audiofiel en wil je kwaliteit schaf je ook wat beters aan. Telefoons vervullen de behoefte bij gebrek aan beter, het streven naar een geluikwaardige kwaileit is zinloos maar verbetering is altijd goed. Dat mensen gaan zeuren dat 5MP weer te weinig is(dit was precies hetzelfde bij de overstap naar de 3GS) is complete onzin. Voor dat ene twitter foto’tje is de kwaliteit goed genoeg.

    En als je meer megapixels wilt, kun je altijd de 7MP app uit de appstore aanschaffen, iedereen blij 😉

  56. Is een camera dan zo belangrijk?
    Als je echt goede foto’s film trekken of filmen dan bestaan er veel betere zaken dan een gsm.
    Maar altijd mooi meegenomen als je eens wat wil leuks filmen en oa op youtube wil zetten dus ik begrijp het wel, voor mij alvast geen reden om naar een ander toestel te grijpen, ik blijf bij de iphone.

  57. @Gonny van der Zwaag: Toch maak ik me steeds meer zorgen over Apple’s productie. Ik zie steeds vaker dat Apple deadlines niet haalt, met de iPad tot nu toe als dieptepunt. Ik had stiekem gehoopt dat de productie al gestart zou zijn zodat we op de WWDC zouden horem “And it’s available: Now!”.

  58. Flits vind ik toch erg belangerijk. had laatst een aanrijding en het was in de avond. met me iPhone 3GS wou ik foto’s maken maar zag het helemaal niet. gelukkig had ik die dag een LED licht in me auto (heb het nooit bij me). gebruikte ik het als flits

  59. Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
    Origineel geplaatst door geonot2e Helft dit jaar dus voor dat de G4 hier in Europe is zit je al september/ novemberHoe kom je daarbij? De iPhone is tot nu toe nog steeds in juli gelanceerd, ook in Nederland.

    De componentenfabrikant is deze maand in een fabriek in Gumi begonnen met het maken van de cameramodules. De massaproductie begint in de tweede helft van dit jaar.

    Zal 7 juni bekend worden dat er een nieuwe iphone komt zal eerst in Amerika verkocht worden zal dan misschien september/ november in Europa beschikbaar zijn. als ze alle iphones van een 5 megapixel-camera willen voorzien.

  60. @Gonny van der Zwaag: Ik weet zo niet wanneer de 3G precies was gelanceerd, maar ik weet wel dat 26 JUNI vorig jaar de courier voor de deur stond met m’n 3GS.

  61. Had liever 3 milj. gehad maar met een betere lens. Scheelt veel geheugen en de foto’s gemaakt met iPhone laat ik toch niet op poster formaat afdrukken. Heb ook sonyericsson gehad en die had gewoon een hele goede lens en maakte goede foto’s met 3,2

  62. speculatie over 5 megapixel… klinkt een beetje als een hype van 3 jaar geleden. De nieuwe nokia N8 heeft 12 megapix, carl zeiss lens, HD video, xenon flash en heeel veel meer. Jammer, maar ik denk niet dat Iphone deze zomer nog de biggest bang for the buck is….

  63. Straks is het geen 5 megapixel… En koopt iedereen ‘m toch. 

  64. Ochja. Ik ben fotograaf en heb met m’n iPhone 3GS al prachtige foto’s gemaakt. Ondertussen al 1200 foto’s. Die touch to focus is toch helemaal te gek? Welke andere gsm kan dat? En ik ga die foto’s echt niet afdrukken op A2 hoor, daarvoor neem ik m’n spiegelreflex wel.
    Dus hou het maar bij 3 MP, grotere aperture en lens: graag.

  65. Ik vind dat schandalig van apple dat wij achter staan.dat moest al eerder komen.en als dat gaat maak maar een 8 mp cam

  66. Euhm Peter: Amen!

    Overigens Apple moet wel uitkijken. Met een toestel als de de Evo kon wel eens eindelijk een echte concurerende telefoon op markt komen.

  67. Origineel geplaatst door René: Het gaat niet om het aantal megapixels, ik weet het. Maar toch had ik gehoopt dat ze een grotere stap zouden maken. Ben benieuwd naar de kwaliteit t.o.v. de concurrenten. Apple loopt qua camera zeker niet voorop.

    Eens, maar nog meer MP’s lijkt me ook niet handig. Levert alleen maar ruis op met een kleine sensor.

  68. Samsung komt binnenkort ook met een nieuwe touchscreen smartphone, voorzien van volgens mij een 8MP camera!

    ontzettend slank design (heb al een prototype vast mogen hebben) Metalen behuizing met een goede afwerking. Apple zou met een 5 MP camera dus al achterlopen op de concurrentie, de technologie is er schijnbaar klaar voor..

  69. @Bashb
    Megapixels zegt niet alles..gaat om meer dingen.

    @Dutchie. hoe weet jij wanneer ze met massaproductie beginnen etc.

  70. Origineel geplaatst door Daejji
    @BashbMegapixels zegt niet alles..gaat om meer dingen.@Dutchie. hoe weet jij wanneer ze met massaproductie beginnen etc.

    @Daejji heb jij het verhaal wel bovenaan gelezen?? Of alleen de comments? De rest kun je er wel bij bedenken.als je logisch kunt nadenken.

  71. Origineel geplaatst door Daejji
    Waarom doen sommigen alsof iedereen zeurt om meer pixels? Zoveel wordt daar niet eens om gezeurt, dus waar hebben jullie het over?

    Hahaha, fantastisch hoe iedereen zonder goed te lezen doet alsof er hier bij iemand het idee bestaat dat meer megapixels beter is… Maar merk wel vaker dat het hier gaat om zo snel mogelijk te reageren dan om kwalitatief een bijdrage te leveren.

    Bij deze…

  72. Iedereen loopt hier te klagen over “de maar 5MP camera van de iPhone”.

    Mensen kijk naar die 3MP en vergelijk die eens met een 3MP cameraatje uit een Nokia, Samsung, …
    Apple loopt op dat vlak echt niet achterop hoor!!!

    Apple moet gewoon zorgen dat wat het in de iPhone steekt gewoon topkwaliteit is. En als je met die 5MP camera een foto neemt zoals je die met een traditioneel digitaal cameraatje (met 5MP van bv. Panasonic, Canon of Nikon) zou nemen zou dit echt al enorm mooi zijn.

    Ik blijf hopen op een hogere capaciteit van geheugen (kleinste model zou 32GB moeten hebben).
    Een veel betere batterij, het toetsenbord die nog beter afgestemd wordt (want ik blijf problemen hebben bv. op een touch om juist te drukken).
    enz.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.