Reacties voor: Gerucht: Mac OS X krijgt functies van iOS

Mac OS X krijgt elementen van iOS, zoals het stuitereffect bij het bladeren door webpagina's en andere scrollbalken.
Lees het complete artikel → Gerucht: Mac OS X krijgt functies van iOS
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 73 reacties

  1. Wat ik onder andere voor me zie, is een nieuw MobileMe-configuratiepaneel met sliders als in iOS, in plaats van vinkjes. Ik denk sowieso dat er met sliders gewerkt zal gaan worden en niet met selectievakjes.

  2. ..En, inderdaad, een scrollbar zoals op de iPhone en iPad: een grijs balkje dat slechts verschijnt bij het scrollen.

  3. Ik ben benieuwd.

  4. Koop je net een macbook pro 15 inch.. komt er een nieuwe os uit :L

  5. Ik hoop dat de upgrade van 10.6 naar 10.7 niet al te duur gaat worden. Wil het wel allemaal legaal houden natuurlijk 🙂

  6. Over enkele jaren lopen alle mac’s op iOS. Mark my words 🙂

  7. 10.5 naar 10.6 was vorig jaar 29 euro…

    hoop dat volgende versie dan wel wat langer mee kan 🙂

  8. Redelijk bizar wel dat dit een ‘nieuwe versie’ van een OS moet voorstellen waar geld voor wordt gevraagd 😉 Ik mag toch hopen dat er nog wat andere verbeteringen inzitten, naast het vervangen van checkboxen door ehm… anders uitziende checkboxen.

  9. Ik hoop dat ze gratis mobile me gaan activeren

  10. @Jim Kroon,

    Als er nu één iets is waar Apple niet duur in is, dan is het wel hun operating software. Die kost slechts een fractie van wat Microsoft hiervoor durft te vragen. Dus op zich zou dat geen probleem mogen zijn.
    Ik dacht dat een nieuwe licentie voor Snow Leopard destijds iets rond de 30 euro was.

  11. @Jim Kroon: Kan me niet voorstellen.

    De update van 10.5 naar 10.6 (een grotere aangezien Tiger meer een update zal worden van Snowleopard) koste ook maar €29,95 (en 8,50 voor nieuwe mac’s)

  12. zou t ook mogelijk zijn om van Leopard naar Lion te gaan?

  13. @yoeri:
    Precies, en Leopard ging voor rond de honderd. Ook nog prima te doen. Ik hoop dat de release niet al te ver weg is, ik ben van plan het nieuwe OS op een nieuw te kopen SSD te mieteren.

    Weet iemand trouwens of het event live gestreamed wordt, net als twee maanden terug?

  14. Origineel geplaatst door yoeri
    waar Apple niet duur in is, dan is het wel hun operating software. Die kost slechts een fractie van wat Microsoft hiervoor durft te vragen. Dus op zich zou dat geen probleem mogen zijn.
    Ik dacht dat een nieuwe licentie voor Snow Leopard destijds iets rond de 30 euro was.

    ja klopt die was 29 euro. helaas kan je die niet apart installeren dat is dan wel weer jammer. je moet deze echt upgraden. ik kreeg bij mijn mac 10.4.8 met een update naar 10.5, daarna een update gekocht naar 10.6.

  15. Origineel geplaatst door yoeri
    @Jim Kroon,Als er nu één iets is waar Apple niet duur in is, dan is het wel hun operating software. Die kost slechts een fractie van wat Microsoft hiervoor durft te vragen. Dus op zich zou dat geen probleem mogen zijn.
    Ik dacht dat een nieuwe licentie voor Snow Leopard destijds iets rond de 30 euro was.

    Jep. Dacht ik al. Had al ergens gezien dat snow leopard upgrade slechts 30 euro kostte, maar ik wist het niet zeker. *Nieuwe mac gebruiker sinds een jaar* 🙂

  16. @Fish:

    Dat hangt denk ik van je systeem af. Leopard draait op zowel een Intel als PCC Macs. Snow Leopard was alleen voor Intel Macs.

    Het was mogelijk om van Tiger naar Snow Leopard te gaan, dus ik denk dat het ook mogelijk wordt om van Leopard naar Lion te gaan. Als het inderdaad weer EUR 30 gaat kosten, ga ik over!

  17. Vinden jullie trouwens ook niet dat het plaatje wat weg heeft van een Trackpad -> Touch? Het orginele plaatje heeft ook ronde hoeken en die klap Apple kan wel eens gaan wijzen op een die klap iMac, tevens is die heel dun dus een nieuwe Macbook Air en Lion natuurlijk die Touch ondersteunt, yeaah. 8D

  18. Mag ik even aankaarten dat Steve Jobs bij de introductie van Mac OS X 10.6 Snow Leopard had gezegd dat de lage prijs van $29,- slechts eenmalig was omdat Apple het nodig vond dat alle gebruikers deze upgrade móésten doen.

    Reken dus maar op $79,- of $129,-, zoals altijd.

  19. Ik ben erg benieuwd, deze zomer ga ik een iMac aanschaffen. Dat zal dan weer een septembermodel worden.

  20. Origineel geplaatst door Tsjaap
    @Fish: Dat hangt denk ik van je systeem af. Leopard draait op zowel een Intel als PCC Macs. Snow Leopard was alleen voor Intel Macs. Het was mogelijk om van Tiger naar Snow Leopard te gaan, dus ik denk dat het ook mogelijk wordt om van Leopard naar Lion te gaan. Als het inderdaad weer EUR 30 gaat kosten, ga ik over!

    Good to know..interessant..moest zoiezo weer een keer aan de update..

  21. @Jim Kroon:
    grappig genoeg is het extreem makkelijk om de software illegaal te installeren.
    ten eerste is er geen serial code verijst.
    ten tweede word de installatie niet geregistreerd
    ten derde, als je het goed doet heb je niet eens een installatie cd nodig
    en als laatst het installatie pakket is maar 6,16GB groot, en is daarom extreem klein als het gaat om download tijd.

    apple vertrouwd gewoon op de loyaliteit van zen klanten voor legale installaties van Mac OS X 10.6.

  22. @Robbert
    Aannemelijker is dat het Apple logo staat voor de deur die open gaat naar de toekomst en eventueel voor 3d, al ben ik erg skeptisch over het laatste. Ik hoor er veel geruchten over en zie nog niet hoe het van enige waarde kan zijn, en hoe het goed kan functioneren. Maar Apple zal er wel een goede oplossing voor vinden, as always. Maar nu je het zegt zou het grijze vlak best voor een trackpad kunnen staan, waarmee apple de suggestie wekt dat de 3d interface met het trackpad bestuurd gaat worden, maar dit is slechts speculatie.

  23. Lijkt me een systeem worden gericht op trackpad gebruik. die trackpad zou wel eens standaard meegeleverd kunnen gaan worden bij imacs. trackspad krijgt ook denk ik een letterlijk en figuurlijk grotere rol bij de laptops met nieuwe modellen met meer trackpadruimte zeg maar.
    Ik kan bijna niet geloven dat nieuwe macs al een duur touch scherm krijgen, dat zal denk ik pas kunnen bij ook een totaal touch Macos.

  24. Quick Look is super, en al een reden om een iMac te kopen :-). Gewoon geniaal hoe de meest ongebruikte toets (behalve bij tekstverwerking dan) de meest intuitieve van het hele OS is geworden. Tja, en dat durfden ze bij Windows7 nou net niet te kopieren/jatten…

    Maar goed, als ze quick view nog sneller en informatiever (bestandsinfo pop-upje of zo) maken (a la SneakPeek van Code Line: http://www.code-line.com/software/sneakpeekpro/) dan ben ik op voorhand al verkocht.

  25. Origineel geplaatst door Julianl
    Mag ik even aankaarten dat Steve Jobs bij de introductie van Mac OS X 10.6 Snow Leopard had gezegd dat de lage prijs van $29,- slechts eenmalig was omdat Apple het nodig vond dat alle gebruikers deze upgrade móésten doen. Reken dus maar op $79,- of $129,-, zoals altijd.

    Juist. En 129 als maximum vind ik persoonlijk prima. Dat is opzich flink, maar niet om stijl van achterover te vallen. En de functies die Apple toevoegt zijn het tot nu toe altijd dubbel en dwars waard geweest!

  26. De meeste hier weten niet waar ze het over hebben blijkbaar. Een echt nieuw Mac OS X kost $/€129. Snow Leopard (10.6) was een relatief kleine update op Leopard (10.5). En daarom slechts $/€29. Maar Mac OS X Lion (10.7) is weer eeb echt nieuwe versie van Mac OS X en gaat gewoon weer +/- $/€129 kosten.

  27. De mensen die speculeren over eventuele verborgen boodschappen in de uitnodiging: is dat ooit al eens gebeurd? Dat de uitnodiging een hint bevatte? Volgens mij doen we dit namelijk iedere keer, overal wat achter zoeken, maar nog nooit is er wat uit gekomen.

  28. @Roy:
    Dat is al meerdere keren gemeld.

    Maar de mensen die menen dat dertig knaken een redelijke prijs is voor een volledig nieuwe OS, zijn inderdaad niet helemaal lekker.

  29. Hij wilde bij mij destijds niet van Tiger naar Snow Leopard updaten, maar toen ik de schijf helemaal gewist had (overschrijven met nullen) kon ik gewoon een schone installatie doen met het Snow Leopard update schijfje van €29,-

    Hoop trouwens wel dat Lion het zal doen op m’n MB van begin 2007, als deze dan weer €29,- wordt gaat ik het zeker doen.

  30. Origineel geplaatst door poserman
    Origineel geplaatst door yoLeopard destijds iets rond de 30 euro was.ja klopt die was 29 euro. helaas kan je die niet apart installeren dat is dan wel weer jammer. .

    Jawel hoor. Kan gewoon.

  31. Ik ben blij on te horen dat de interface van de mac weer eens wordt aangepakt 🙂

  32. @Renko
    Dat gebeurt bij iedere ‘major’ OS X release (zelfs van Leopard naar Snow Leopard waren er wat tweaks)

    @Joopiej
    Ja, klopt; maar het is gewoon leuk om er wat achter te zoeken. Bovendien weten we al dat het 10.7 Lion gaat heten.

  33. Is deze update dan gratis voor recent aangekochte macbooks? (2maanden oud?)

  34. Ik verwacht een AppStore voor Mac OS.
    Een overzichtelijk systeem voor toepassingen en games.
    Gekoppeld aan je iTunes account zodat het allemaal super makkelijk is.

    Kopen Kopen Kopen…

  35. Ben blij dat er na dat ipad en iphone geweld weer gewoon naar mijn mac gekeken word. Niet dat hij slecht werkt maar he een keer iets nieuws is ook wel lekker.

  36. Hoop niet dat de batterij van je Mac dan ook maar een halve dag mee gaat. Jezus die iPhone loopt sinds een week binnen een paar uur leeg. En laat ik nu net een week ios4 hebben..

  37. Met de komst van de magic trackpad zullen er veranderingen binnen het Mac OS komen die optimaal werken en gebruik maken van dit device in de lijn van het al langer bestaande coverflow.

  38. als er nu iets NIET is is het games voor de Mac, tenminste niet recente games, ik denk en hoop dat FaceTime zal komen, leuke GUI elementen zijn altijd mooi meegenomen, verder hoop ik indd een appstore die leuke, snelle fun games ook op de OS X laten draaien, en dat daarmee dus op de MAC ook meer games zullen komen. die dus makkelijk te coderen zijn voor de developers.

    laat maar komen! heb het weekend een nieuwe iMac gehaald, 27inch (wat een bak zeg >.<) dus laat maar komen!

  39. Ik heb afgelopen zaterdag een nieuwe iMac gekocht, dus ik hoop niet dat ik het volledige bedrag voor de nieuwe software hoeft te gaan betalen 😐

  40. Origineel geplaatst door poserman
    Snow Leopard destijds iets rond de 30 euro was.ja klopt die was 29 euro. helaas kan je die niet apart installeren dat is dan wel weer jammer. je moet deze echt upgraden.

    Op een intelMac kon je hem perfect los installeren zonder upgrade met de update DVD hoor 😉

  41. Stuitereffect! Nou echt een revolutie hoor!

  42. Origineel geplaatst door Melvin
    ..En, inderdaad, een scrollbar zoals op de iPhone en iPad: een grijs balkje dat slechts verschijnt bij het scrollen.

    Ben een beetje skeptisch daarover. Want dat zou betekenen dat je de lege zijkanten van de website moet gebruiken om de pagina naar beneden te trekken. 1) Dat betekend dat je je browserscherm altijd breeder dan 1024px moet hebben. 2) Laat die ruimte nou net ideaal zijn voor een grote (flash) banner.. Tevens bied het verbergen van de scrollbar ook geen heldere indicatie meer hoever je op een pagina zit.

  43. Origineel geplaatst door Patty Brard
    Stuitereffect! Nou echt een revolutie hoor!

    Da’s net de grap, Pat. Apple implementeert stiekem allemaal UI-elementen die we al kennen waardoor er langzaam maar zeker ongemerkt een naadloze overgang mogelijk is. De iPad was ook niet zo opzienbarend als de iPhone; werd vaak als een grote iPhone beschreven. Maar daar zit net de truc: iedereen weet al hoe je ‘m moet gebruiken. Genius!

  44. @joopieej:
    Ga er maar vanuit dat elk onderdeel in het plaatje zeer bewust is uitgezocht er zal niks aan het toeval worden over gelaten.

    In dit geval is het natuurlijk duidelijk dat het om “Lion” gaat maar ook om “Multitouch”.. Vanwege de grijze mat glazen trackpad als achtergrond.

  45. Origineel geplaatst door Max
    @joopieej:
    Ga er maar vanuit dat elk onderdeel in het plaatje zeer bewust is uitgezocht er zal niks aan het toeval worden over gelaten.In dit geval is het natuurlijk duidelijk dat het om “Lion” gaat maar ook om “Multitouch”.. Vanwege de grijze mat glazen trackpad als achtergrond.

    Weet je nog de uitnodiging van het event waarop de iPad werd onthuld? Een witte achtergrond met allemaal verfspatten. Men sprak ook van een zorgvuldig doordacht plan. Het zou de Apple Canvas gaan heten. Niks van waar, gewoon een geinig vormgegeven dingetje.

    Afgelopen keynote; een gitaar met een Apple-logo als klankhol. Apple kwam met een nieuwe Garageband, Apple kwam met een soort Guitar Hero. Ook dat ontwerp betekende niks substantieels.

    Nu is hier natuurlijk wel overduidelijk de leeuw aanwezig, dat de volgende Mac OS de nickname ‘Lion’ mee gaat krijgen mogen we dus best vanuit gaan.

    En het zou zomaar kunnen dat er deze keer inderdaad geheime hints verstopt zitten in de uitnodiging. Maar ik wacht rustig af 😉

  46. Ik ben super benieuwd. Als Apple fan kan je natuurlijk niet wachtenXD.

    Ik hoop dat ze eens met een soort Netbook komen. Ik weet dat ze daar niet in geloven. Maar ik hoop het wel.

  47. @Roy:
    Hoezo kleine update? Ze zijn volledig 64bit gegaan..
    Van OSX naar OS11 is pas een grote update. 🙂

    En je zou verwachten dat deze er na 10.7 wel zit aan te komen of staat er nog iets boven de leeuw in het rijtje katachtigen? “Uber Monster Lion” misschien.. 😉

  48. off topic: de prijzen zijn voor een volledig OS mooi, maar wat vaak verkeerd ingeschat wordt is dat het feitelijk een service pack is… toegegeven: er zitten een flink aantal nieuwe features in, maar om nou te zeggen het is een volledige nieuwe versie van het OS… nee

    on topic: persoonlijk vind ik het een achteruitgang wanneer de scrollbar niet meer standaard getoond wordt, het is namelijk niet alleen een middel om mee te scrollen maar ook een indicatie van waar je bent op de pagina.
    het ‘stuiteren’ wat ook wel een easing effect genoemd wordt is leuk maar ook niet meer dan leuk. ‘pull to refresh’ vind ik persoonlijk wel een enorm handige feature, maar ik weet niet zeker of dat zomaar in het OS verwerkt gaat worden, aangezien dat een patent van een andere ontwikkelaar is.

  49. @Max:
    Ze gaan pas naar OS 11 (XI?) als ze iets nieuws compleet revolutionairs hebben bedacht.
    Ondanks dat 10.6 in het niets lijkt op 10.1 was de complete structuur van 10 dusdanig anders tov 9 dat het een “nieuwe” versie rechtvaardigde.

    Overigens de volgende in het rijtje katachtigen? OS X 10.8: Sabre-tooth Tiger!

  50. Komt hier een livestream van?

  51. @Benjamin: Daar lijkt het nog niet op. De vorige keer was een test van Apple. En was het veel eerder aangekondigd.

  52. Ik hoop dat Apple meer van het iOS in Mac Os X gaat stoppen.

    Zo zal een app store niet gek zijn. en met game center kun je de status en achievements synchroniseren met je iphone en je ipad.

    ook lijkt het me mooi, als Apple het blauwe aqua gaat vervangen door een combinatie van wit en zwart.

  53. Origineel geplaatst door Max
    @Roy:Hoezo kleine update? Ze zijn volledig 64bit gegaan..Van OSX naar OS11 is pas een grote update. En je zou verwachten dat deze er na 10.7 wel zit aan te komen of staat er nog iets boven de leeuw in het rijtje katachtigen? “Uber Monster Lion” misschien..

    Mac OSX 1.8.0 Yeti 😉

  54. Origineel geplaatst door Roberto
    Is deze update dan gratis voor recent aangekochte macbooks? (2maanden oud?)

    De kans is heel klein dat 10.7 morgen direct uitkomt. Het is eerder een preview met een geplande release in lente 2011.

  55. Hoi
    is het verstandig om een mac book pro 13 inch te kopen op de vooravond van een nieuwe snow naar leon.

  56. Origineel geplaatst door Sam
    Hoi
    is het verstandig om een mac book pro 13 inch te kopen op de vooravond van een nieuwe snow naar leon.

    Hoewel een update van de Macbook Pro serie onwaarschijnlijk is, zou ik altijd even wachten.

    Een dag meer of minder maakt ook niet uit, toch?

  57. ik denk dat FaceTime voor mac beschikbaar komt…

  58. Weet iemand of het event morgen weer live te volgen is? Heb daar nog niets over gehoord namelijk.

  59. Origineel geplaatst door Melvin
    Wat ik onder andere voor me zie, is een nieuw MobileMe-configuratiepaneel met sliders als in iOS, in plaats van vinkjes. Ik denk sowieso dat er met sliders gewerkt zal gaan worden en niet met selectievakjes.

    Een slider zou nergens op slaan zonder touchscreen

  60. Back to the Mac: Je bent net bij de McDonalds’ geweest en je hebt daar lekker je buikje rond gegeten en een uur later heb je weer trek:

    Back to the mac!

  61. Ik denk dat deze updates komen vanwege Mac computers met touchscreen… Is er morgenavond weer een live verslag te zien? Of is dit weer een gesloten iets?

  62. Ik denk eerder dat ze de universele toegang in Mac OS X 10.7 flink onder de loep gaan nemen. VoiceOver (stembesturing) a la iPhone, hiermee zullen ze de taal van Alex ook naar het Nederlands brengen (handige text-to-speech).

    En natuurlijk de snelle opstart tijd.

  63. http://ogarciadesign.com/2010/10/back-to-the-mac/

    De afbeelding komt hier vandaan. De maker heeft gezegd dat het voor een event is die “back tot the Mac.” heet. Hij vertelt niks over een nieuwe versie van de OSX oid dus ik denk niet dat het met de nieuwe OSX te maken heeft.

  64. Grappig dat jullie er van uit gaan dat Lion morgen beschikbaar is. Tussen de aankondiging van een nieuw OS en wanneer het beschikbaar is zit meestal een jaar of meer (bij Tiger 9 mnd, Leopard 15 mnd, SL 14 mnd)

  65. Origineel geplaatst door Daan
    Ik denk eerder dat ze de universele toegang in Mac OS X 10.7 flink onder de loep gaan nemen. VoiceOver (stembesturing) a la iPhone, hiermee zullen ze de taal van Alex ook naar het Nederlands brengen (handige text-to-speech).En natuurlijk de snelle opstart tijd.

    Nog sneller? :p
    M’n mac is al opgestart in nog geen 30 sec.

  66. Origineel geplaatst door Niels
    Ik hoop dat Apple meer van het iOS in Mac Os X gaat stoppen.Zo zal een app store niet gek zijn. en met game center kun je de status en achievements synchroniseren met je iphone en je ipad.ook lijkt het me mooi, als Apple het blauwe aqua gaat vervangen door een combinatie van wit en zwart.

    Denk nou even na.
    iOS is een subset van OSX met wat extensies voor touchscreens die de Mac niet heeft.
    En waarom wil je van een sync-master een sync-client maken? Om je Mac te activeren via je iPhone ?

  67. Neem gewoon met een aantal mede clubleden een familie pac en je hebt voor Rond de 30€ een Lion upgrade
    Ik doe het al jaren met een aantal familie leden.
    Gewoon legaal wel zo prettig
    Ik heb overigens sinds Windows me nooit meer een legale Windows versie meer gekocht en stapte in 2004 over op de mac

  68. Family pack is alleen legaal als je daadwerkelijk bij elkaar in huis woont.
    Lion gaat gewoon 129 euro kosten trouwens, is een major upgrade, nieuw OS.

  69. Nou ja bijna legaal dan.
    In elk geval. Betaal je voor de software.

  70. Leuk al die speculatie

    Ookal wacht liever af tot de keynote zelf.
    Ik maak mijzelf altijd blij met een dooie mus door hier te diep in mee te gaan.

  71. Ik hoop voornamelijk dat het een betere update is dan Leopard naar Snow Leopard want jah uiteindelijk werd mijn Mac er niet sneller op!!

  72. Het zou mooi zijn als de ‘Voice-Over’ uit Ios zou komen op de Imac. De huidige is maar een blikken computerstemmetje in vergelijking met de mooi uitspraak van de Ios versie.
    Als die uitspraak nu nog aan de taal kan aangepast worden zodat engelse of franse woorden in een nederlandse tekst direct herkent en juist uitgesproken worden dan kunnen we spreken van een echt volwassen Voice Over systeem. Wat een groot aantal mensen met visuele beperkingen kan helpen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.