Reacties voor: Linux op M1 Macs: ontwikkelaar start inzameling om het mogelijk te maken

Maar de bedenker van Linux ziet het niet zitten
Linux-bedenker Linus Torvalds acht het onwaarschijnlijk dat Linux wordt geport naar Macs met M-chip. Zelf zou hij er graag gebruik van maken, maar hij ziet de kansen somber in. Een ontwikkelaar is nu een inzameling begonnen om het toch mogelijk te maken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 11 reacties

  1. Helder verhaal. En een behoorlijke uitspraak van een van de meest verantwoordelijke maintainers van het hart van Linux (de kernel). Dit is geen goed signaal richtig developers. Iets waar velen al “bang” voor zijn: Apple sluit zich steeds meer af om het eigen eco systeem en dus ook diensten te beschermen (= verdienmodel naast dure hardware). Jammer, want als de kernel developers er geen brood in zien, krijgen parallels en co het gigantisch zwaar goede (actuele) virtualisering (performant, ondersteuning gpu, periferie) aan te bieden. Windows is sowieso al heel ver weg, maar op dit nieuws van Linus had ik niet gerekend. Jammer dat Apple de deur echt dicht houdt. Benieuwd wat de power users (dus niet de doorsnee “ja maar ik wil juist die kooi want dat is zo goed voor mij” gebruiker) gaat doen.

  2. @Jaap Couro: Hoe groot is de groep eigenlijk die Linux op Apple computer installeert?

    Voor gebruikers van Windows-software, waar ze niet omheen kunnen, kan ik me voorstellen dat het een grote eis is, dat Windows eens ook probleemloos op M1’s zou moeten kunnen werken, zij met goede emulator. Maar Linux?

  3. Origineel geplaatst door iSan
    @Jaap Couro: Hoe groot is de groep eigenlijk die Linux op Apple computer installeert?

    Voor gebruikers van Windows-software, waar ze niet omheen kunnen, kan ik me voorstellen dat het een grote eis is, dat Windows eens ook probleemloos op M1’s zou moeten kunnen werken, zij met goede emulator. Maar Linux?

    Linux is niet alleen voor developers, maar ook voor data analisten, server beheerders, it’ers en veel meer. Als Apple deze groep kwijt raakt komen veel power user apps alleen nog maar naar Windows. Dit betekent dat het moment dat prosumers ook een ander systeem gaan kiezen na verloop van tijd. Hierdoor word de Mac een
    iPad op steroïden

  4. @Maarten: Ik heb redelijk wat ervaring met (Solaris) en Aix server beheer. Workstations: windows 7, red hat en OSX. Never nooit problemen met beheer gehad. Ook voor websphere en cognos had ik geen enkel probleem op een (standard) mac. Dos ook voor webhosting en data-analyse is linux absoluut geen noodzaak.

    Apple ondersteunt gewoon Bash en Ksh dus voor development van (unix) scripting heb je echt geen linux nodig. http://scottlab.ucsc.edu/xtal/shells.html

    De stelling dat voor server-beheerders, data-analisten of development (persé) linux support nodig is, is nogal kort door de bocht.

  5. Mac draait nog steeds op Darwin (aangepaste FreeBSD). Je kunt nog steeds de unix / linux commando’s uitvoeren met de terminal. Het lijkt mij dat er wel genoeg linux experts zijn die het een uitdaging vinden om linux draaiend te maken voor de m1 systeem.

  6. @Maarten: Ik heb veel developers meegemaakt die een mac gebruiken, die gebruiken gewoon MacOS native. Developers die graag Linux gebruiken kopen een thinkpad of een dell ultrabook. Geen powertools meer is ook onzin want homebrew is nu al geport naar M1. Sluit me volledig aan bij Het.draakje

  7. Origineel geplaatst door Het.Draakje
    @Maarten: Ik heb redelijk wat ervaring met (Solaris) en Aix server beheer. Workstations: windows 7, red hat en OSX. Never nooit problemen met beheer gehad. Ook voor websphere en cognos had ik geen enkel probleem op een (standard) mac. Dos ook voor webhosting en data-analyse is linux absoluut geen noodzaak.

    Apple ondersteunt gewoon Bash en Ksh dus voor development van (unix) scripting heb je echt geen linux nodig.
    De stelling dat voor server-beheerders, data-analisten of development (persé) linux support nodig is, is nogal kort door de bocht.

    Misschien kort door de bocht, maar Linux is wel het systeem dat in de pro wereld vooral om de vele tools die niet voor Mac OS ARM ter beschikking staan wordt ingezet. Sluit mij volledig bij Maarten aan: op deze manier verliest Apple haar pro users. Is een Mac nu geweldig omdat je er qua os scenario alles mee kan, kun je straks niks dan uitgeklede arm versies van andere os-en op draaien. Voor mij zelf zou dat het einde van de Mac betekenen. Inderdaad, een betere iPad is voor mij ongeschikt. We zullen zien wat de toekomst brengt.

  8. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  9. Bewonderenswaardig dat deze man dit project wil starten. Qua continuïteit helaas geen oplossing. Zolang de kernel developers niet mee gaan levert deze one man show op zijn hoogst weer een project op dat altijd achterloopt, waar niemand van weet of het er “morgen” nog is en dat via allerlei omwegen werkend gemaakt moet worden. Je hebt een aardig ingeschoten club Linux professionals, ondersteuning van Apple en de kernel maintainers + driver ontwikkelaars nodig om dit project te laten slagen.

  10. Ik denk dat het begrip pro users te pas en te onpas wordt ingezet… zijn fotografen, video editors, muziek producers geen pro users? Hebben deze pro users behoefte aan Linux? Nee dus…

  11. Ik blaas altijd oude hardware nieuw leven in met Linux, met name oude Macs. Kan iemand nog Yellow Dog herinneren? Enfin je kunt normaliter binnen een Mac best veel leuke Unix based software draaien. Ik zeg normaliter, want ik heb nòg geen idee of en hoe dit werkt op de m1 Het vergt soms alleen wel iets meer kennis van Unix en je moet wat ondernemend/handig zijn. Voor mijn doeleinden moest ik mijn Mac wel eerst inrichten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het installeren van bijv. MacPorts (via xcode), Ruby (MacOS bevat een verouderde versie), Homebrew en PostgreSQL. Daarna kun je met wat sleutelen applicaties als Nessus, Netcat en SQLmap prima laten werken. (Google is je vriend!) Dus ja het kost wat werk, maar dan werkt het wel native op je MacOS machine. En als ik eerlijk ben, ben ik vaak ook wel even bezig om een willekeurige distributie goed werkend te krijgen zoals ik het echt wil. Of dit generiek is, ik kijk uiteraard met mijn eigen bril naar de mogelijkheden en onmogelijkheden dus daar durf ik geen uitspraak over te doen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.