Reacties voor: Gastcolumn: ‘The Interconnected Web of Things’

Ontwikkelaar Jelle Prins kijkt in deze gastcolumn vooruit naar toekomstige ontwikkelingen. Hij ziet daarin de opkomst van 'The Interconnected Web of Things', waar alles met elkaar verbonden is.
Jelle Prins - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 39 reacties

  1. Mooi artikel. Bedankt!

  2. Mooi geschreven Jelle, je slaat de spijker op zn kop.

    Er zijn, mijns inziens, echter nog wel een aantal grote stappen die genomen moeten worden alvorens je scenario werkelijkheid zal worden. Er zitten nog een aantal gaten in het business model (vooral de financiële kant) waardoor er nog geen gunstig investeringsklimaat kan ontstaan op dit moment.

    De verwachting is dat deze mobiele generatie mainstream wordt vanaf de zomer van 2010, ben benieuwd waar we dan staan.

  3. Mooie visie….

  4. Intressant artikel…

    Ook leuk om nu en dan is columns van anderen te zien.

  5. muy interesante ! meer van dit !

  6. Interessant, leuk om te lezen, en een paar goeie links.

  7. MOOI LEESVOER

  8. Alles staat en valt inderdaad met de mogelijkheden die start-ups ons gaan bieden. Maar vooral op welke manier deze kleine services zelf het hoofd boven water kunnen gaan houden.

    Twitter heeft ongetwijfeld al vele, vele bedrijven geld opgeleverd (Tweetspam -> Bezoekers lokken). Maar Twitter zelf heeft nog geen cent verdient aan haar eigen service.

    En daar zit ‘m wel het gevaar in; je gaat ergens op vertrouwen waar wellicht geen reële toekomst in zit. Czech Fabchannel.com nog maar eens.

  9. Zeer interessant artikel

    Meer van zulke columns naar mijn mening altijd welkom op iphoneclub 🙂

  10. Ik vind het ook heel leuk dit, zeer interessant om te lezen. Weer wat anders 😀

  11. Nieuwe ontwikkelingen intresseren mij, en veel andere iphone/mac bezitters, altijd. Status quo, is maar niks. Het internet heeft voor een hoop nieuwe mogelijkheden gezorgd. Mobiel internet, bereid dit nog verder uit. Deze innovatie is door menig al eens vergeleken met de boekdruk kunst of de komst van elektriciteit. En terecht, het mobiele internet heeft mogelijk invloed op alle aspecten van het leven. Je kan dit als een positieven of negatieve verandering zien, maar ik ga voor het eerste.

    Waar zullen deze ontwikkelingen tot leiden? Wereld vrede? Is wel mooie paasgedachte.

    Ik ben benieuwd wat de toekomst ons verder brengen gaat!

  12. Leuk artikel en ik ben het voor het grote deel met je eens.
    Toch een kritische noot van mijn kant.
    Ik begrijp dat je Apple idolaat bent, wat ik ook grotendeels met je deel, maar……
    quote:”De eerste iPhone bracht mobiel internet” is natuurlijk een overstatement. Zonder windows mobile geen iPhone, laten we eerlijk wezen. Mobiel internet is mijn inziens toe te schijven aan NTT DoCoMo met hun iMode van heeeel wat jaren eerder dan dat er ook maar aan de iPhone werd ontwikkeld, en is vele malen eerder in praktijk gebracht door Windows Mobile. Ik ben het er wel mee eens dat de iPhone het werkelijk bruikbaar heeft gemaakt. Goed voorbeeld van leren van fouten die een ander heeft gemaakt, maar dat wil niet zeggen dat Apple het bedacht/gebracht heeft.
    Ook de quote:”Op dagen dat Apple een nieuwe SDK introduceert maken we zelfs een sprong voorwaarts” doet suggereren dat alleen alles wat Apple doet ons “dichter bij de toekomst” brengt.
    Ook hierin weer, neem een voorbeeld als “wikitude” welke echt als eerste werkt onder Android. Ook zijn een hoop dingen die je noemt voor de 3.0 FW al toepasbaar in Android, ook toen 3.0 nog niet officieel bekend was gemaakt.
    Kortom, ik deel je mening omtrent de ontwikkelingen en zie deze graag tegemoet! Ook ben ik net als jij onder de indruk hoe mooi Apple hun producten maakt en ontwikkeld. Alleen, verbreed je horizon en staar je niet blind op 1 merk. Waarschijnlijk heb je het niet zo bedoeld, maar op mij komt het erg “fanboy” over en dat stuit vele mensen tegen de borst. Persoonlijk is die visie een rede geweest om Apple altijd links te laten liggen, ik wilde niet bij een sekte horen. Pas enkele jaren geleden heb ik de knoop doorgehakt en als 2e systeem een Mac gekocht.
    Ik hoef niet uit te leggen dat het inmiddels mijn 1e systeem is in dagelijks gebruik. Toch kijk ik nog steeds naar andere systemen en ontwikkelingen.

  13. weinig ver vooruit gedacht though

  14. Een interessante toekomstvisie, doch in grote delen van Nederland is nog steeds geen 3G snelheid of zeer wisselend. Zelfs in sommige grote steden; in de ene straat wel en de andere niet. Terwijl ik 3G al traag vind.

  15. Weinig nieuws, mag geen visie heten. Slappe titel.

  16. @demian: wordt aan gewerkt 😉
    (nee, ik ben niet van een provider o.i.d., maar lees genoeg internet dat er heel wat te gebeuren staat op mobiel gebied)

  17. @Redchilly, ik hoop het van harte.

  18. @Redchilly:

    iMode en Windows Mobile ten spijt. Hun inbreng en inzet heeft werkelijk niks teweeg gebracht. Wat je zelf al zegt; iMode heeeel wat jaren eerder. Maar wat heeft het ons gebracht? Man wat een gruwelijke domper.
    En dat geld evenzo goed voor Windows Mobile. Wat dat aangaat was het Wap nog gebruiksvriendelijker.

    Natuurlijk was het mobiele netwerk destijds ook rampzalig én duur. Maar deze 2 voorbeelden hebben verder geen enkele boost gegeven aan de ontwikkeling van dat mobiele netwerk. Sterker nog; het maakte iedereen enkel en alleen maar sceptisch t.a.v. mobiel internet. Op verjaardagen kon je niemand verstelt doen staan hoor met je iMode toestel.

    Totdat de iPhone dus kwam. En uiteraard zijn de technieken nu wel beter, alhoewel 3G idd nog regelmatig hopeloos is. Maar de telco’s zien nu wel in dat investeren heus wel een toekomst heeft. En nog belangrijker; de consument ook.

    Maar goed, dit alles staat IMHO totaal los van jou geageer richting Jelle en Apple. Dat zielige gedoe over de sekte Apple hebben we toch al wel gehad inmiddels, toch?

  19. Mooi artikel! Ben het grotendeels met je eens.

    Echter verwacht ik dat ‘The Interconnected Web of Things’ grotendeels verbonden zal worden door apparaten met het Android OS en niet zo zeer door iPhones. Ik ben zelf een trotse iPhone-bezitter en ik weet dat het op dit moment het meest geavanceerde mobiele platform is, maar….

    Android! De meeste mensen weten nog niet eens wat het is. Ik verwacht dat het over 2 jaar overal om je heen gebruikt wordt! Op dit moment zijn er een aantal fabrikanten van mobieltjes aan het knutselen met Android. Maar doordat het een open platform is, hebben ook fabrikanten van allerlei andere apparatuur het licht gezien. Android zal niet alleen mobiel gebruikt worden.

    De App Store heeft binnen een jaar 25 000 applicaties aangeleverd gekregen door een groep ontwikkelaars (die tegen betaling meededen aan het ontwikkelprogramma van Apple!) dan zullen alle ontwikkelaars uit de hele wereld voor gratis minstens hetzelfde kunnen doen! Ik moet er wel bij vermelden dat Apple in het verleden een zogenaamde iFund beschikbaar had gesteld, een enorm bedrag die het ontwikkelen voor de iPhone heeft bevordert. Dit bedrag is er niet voor Android, maar toch! Open source heeft zich al in het verleden bewezen. Het is niet onwaarschijnlijk dat de opensource oplossingen voor pc’s overwaaien naar Android, alleen al omdat ontwikkelaars het leuk vinden om hun hobby uit te oefenen.

    En laten we niet vergeten dat Android van Google is. Dit bedrijf heeft “het meest verstand van internet”. Zij bezitten alle kennis die nodig is om dit platform te laten groeien. Zij meten gebruikersgedrag en voorspellen klantwensen als geen ander, puur omdat ze een overvloed aan meetgegevens met weinig moeite kunnen ophalen. Dit zal de groei van het platform versnellen.

    En ja, Android is een opensource platform die overal op mag draaien! En als fabrikant kost het je een stuiver meer om een app te schrijven die aansluit op je apparaat. Een kleine investering voor een modificatie kan resulteren in een heel nieuw product met eindeloze mogelijkheden! Dit is waar Apple zal blijven hangen, hun software draait alleen op eigen apparaten.

    Moet je eens voorstellen. Alle informatie van het web op elk schermpje om je heen, op je mobiel, op de tv, op het fotolijstje, in het openbaar vervoer, in de auto en zelfs op de display van je wasmachine! Thuis, op het werk, onderweg, waar en wanneer dan ook zullen de mooiste diensten van het internet gebruikt worden. Daar gaan we heen en Android zal een grote rol spelen!

    ‘The Interconnected Web of Things’ Zouden we hierna nog steeds geloven in eeuwen oude boeken?

  20. Origineel geplaatst door Joid
    @Redchilly: iMode en Windows Mobile ten spijt. Hun inbreng en inzet heeft werkelijk niks teweeg gebracht. Wat je zelf al zegt; iMode heeeel wat jaren eerder. Maar wat heeft het ons gebracht? Man wat een gruwelijke domper.

    Grappig dat je alleen kijkt naar ervaringen in NL (EU).
    In “het verre oosten” is iMode DE grondlegger van het hele mobiele (internet) gebeuren waar wij nu hier in het “ontwikkelde westen” gebruik van maken. Dat iMode hier geen succes is geworden heeft i.d.d. te maken met de standpunten die je al noemt. Toch zijn er nog steeds functies die nu als “nieuw” gelanceerd worden die voor iMode ontwikkeld zijn. Denk aan parkeren met je mobiel etc.. Ook de Pathe app in de app store lijkt wel heel erg veel op de belbios toepassing die ik nog van jaren geleden ken van mijn NEC toestel 😉 . Sterker nog, dat werkte zo recht toe recht aan, dat dat beter (zelfs sneller) werkte dan de Pathe app van nu.
    Dat er op verjaardagen niet heftig gereageerd werd op de toepassingen van iMode had misschien ook met de tijdgeest te maken. Dat ik volwaardige mail kon sturen en ontvangen (ok, geen HTML) boeide men toen niet, particulieren snapte sowieso niet wat ik moest met een zakelijke toepassing als email (mind you, heb ik regelmatig gehoord toen). Ook het GPRS netwerk wordt door veel mensen nog steeds gebruikt, is nog hetzelfde netwerk als in de iMode tijd, zelfs de eerste iPhone maakt daar nog dankbaar gebruik van! Als ik dit soort dingen op een rij zet, denk ik toch dat het zeker het startschot is geweest van de mobiele toepassingen die vandaag de dag onmisbaar zijn voor vele mensen.
    Mijn broer gebruikt net als ik al anderhalf jaar een iPhone, vanaf de USA import af aan. Toen de 3G in NL werd gelanceerd is zijn werk (groot bedrijf) direct overgestapt op de iPhone. Na 3 maanden alles weer ingeruild voor Windows Mobile, zakelijk voldoet het niet aan de wensen. Denk aan onderweg even een document (Word) bijwerken, spreadsheet aanpassen, stabiele beveiligde exchange server ondersteuning.
    Natuurlijk word er aan gewerkt door de knappe koppen van Apple, maar vooralsnog heeft WindowsMobile hier echt de koppositie. Kijk ook naar het artikel een pagina terug, Applestore medewerkers gebruiken windows mobile apparaten tot op de dag van vandaag (nogmaals mind you!).

    Origineel geplaatst door Joid
    Maar goed, dit alles staat IMHO totaal los van jou geageer richting Jelle en Apple. Dat zielige gedoe over de sekte Apple hebben we toch al wel gehad inmiddels, toch?

    Dat dacht ik ook, daarom verbaas ik mij ook zo er over dat Jelle daar nog zo aan hangt. En zoals ik al schreef, ik gebruik ook een iPhone (ok, nu Android, tot 3.0 er is) en OSX.

  21. Om heel eerlijk te zijn een visie die ik al zo vaak en al zo lang geleden heb gehoord… Beetje een oprateling van bekende wegen en niet onderbouwde standpunten. Ik snap dat je een Iphone fan bent, en geloof me ik vind hem ook heel fijn, maar het is niet de enige phone op de wereld die mooie dingen doet, en het is ook zeker niet DE phone die ALLES teweeg heeft gebracht. Hierboven wordt al gesproken over de iMode e.d. Grondleggers van mobiel internet zijn mensen die eerste versies van het mobiele internet ontwikkelen, niet mensen die simpelweg dat combineren met een touchscreen.

    Eigenlijk vind ik dat je dan dezelfde vergelijking legt als ‘Vanaf Web 2.0 was internet pas echt internet’, wat natuurlijk onzin is. Mijn oude nokia n73 kon al (en vele phones eerder) een vorm van internet ontvangen en tonen, alleen nog niet een volledige versie daarvan, en zonder touchscreen. Iphone kan ook niet alles laten zien.

    Wel een erg leuk initiatief en ben benieuwd of er meer van dit soort artikels komen

  22. Iphone did not invent internet on the phone..it just made it look good.
    hehe, of zoiets..Ben het ermee eens dat men nu niet moet doen alsof de iphone het allemaal bedacht heeft internet etc. was er veel eerder en velen zullen nog steeds windows mobile gebruiken omdat de iphone nog steeds sommige dingen niet kan..ze hebben het gewoon veel makkelijker en mooier gemaakt en inderdaad, met 3g werd het ook echt interessant

  23. Dank voor alle leuke reacties! Na een mooie nacht in New York met @kluivers is dit leuk thuis komen! (ook 90+ mails, en veel nieuwe Twitter followers). – Na een goede nacht slapen ga ik morgen in op de uitgebreide replies.

    Om alvast een deel van de reacties te beantwoorden; het artikel is geschreven met het idee om in te gaan op de mogelijkheden die we krijgen met de nieuwe SDK 3.0. Dit is dan ook de reden dat de nadruk op de iPhone ligt (dit is ook iPhoneclub.nl!) – Ik ben me er uiteraard terdege van bewust dat de iPhone niet de “eerste” was, maar ik wil wel benadrukken dat ik met reden een Apple fan ben 😉 – Laat dit geen Apple vs. ‘The World’ discussie worden, laten we in de aard van het artikel blijven!

  24. Origineel geplaatst door Jelle (Moop.Me)
    Dank voor alle leuke reacties! Na een mooie nacht in New York met @kluivers is dit leuk thuis komen! (ook 90+ mails, en veel nieuwe Twitter followers). – Na een goede nacht slapen ga ik morgen in op de uitgebreide replies. Om alvast een deel van de reacties te beantwoorden; het artikel is geschreven met het idee om in te gaan op de mogelijkheden die we krijgen met de nieuwe SDK 3.0. Dit is dan ook de reden dat de nadruk op de iPhone ligt (dit is ook iPhoneclub.nl!) – Ik ben me er uiteraard terdege van bewust dat de iPhone niet de “eerste” was, maar ik wil wel benadrukken dat ik met reden een Apple fan ben – Laat dit geen Apple vs. ‘The World’ discussie worden, laten we in de aard van het artikel blijven!

    dat is nu juist het punt. De aard van het artikel gaat voor een groot deel over iets “revolutie achtigs”, namelijk de iphone en zijn internet, wat dan gezien de aard misschien iets te “pro iphone” is en iets te weinig ingaand op het doel van het artikel.

    Een echt goed artikel over dit onderwerp had een algemeen voorstukje over internet op het mobiel geschreven, mogen het de android, iphone of windows mobile iets zijn.

    ik vind je artikel overigens hartstikke goed hoor, ik zou alleen persoonlijk de volgende keer iets minder de iphone ophemelen (ook al vind ik het zelf een geniaal apparaat ;)).

  25. Hmm… niet echt een column… Noem het idd maar een artikel.

  26. In het boek “Wikinomics” (Williams, Tapscott e.a.) staat meer over de verschuivingen die door de technologie voortgebracht worden. Simpel gezegd weeft Web 2.0 individuen aaneen tot platte, democratische samenwerkingsverbanden die vele malen sterker zijn dan de klassieke, hierarchische bedrijven.
    Voorbeeld: Wikipedia vs. gangbare encyclopedien
    De “domme” massa blijkt vele malen krachtiger dan de best georganiseerde bedrijven waar de best betaalde specialisten werken. Intellectual property heeft dan weinig waarde meer…
    Zo bezien kan Apple zich op de kop krabben: past zij zelf nog in de door haarzelf in gang gezette ontwikkelingen ? Android gebaseerd op de zelf-ontwikkeling door de massa, zal het dan altijd winnen van de authoritair en centralistisch opgezette Appstore…

  27. Volgens mij mag je het belang van de iPhone niet onderschatten.
    Ik ben akkoord met de commentaren die zeggen dat Apple geen grondlegger was, wanneer het op mobiel internet aankwam. Maar ik herinner me de dagen dat ik met horten en stoten, met véél vallen en moedeloos opstaan mobiel internet gebruikte op mijn Windows Mobile-GSM. De les was toen vooral dat je veel geduld moest oefenen en weinig resultaat had.

    Apple heeft de industrie wakker geschud: het moet eenvoudig zijn.

    Google heeft indertijd iets geniaal gedaan: één simpel zoek-venstertje voor de gebruiker máár een ingewikkelde motor die de beste zoekresultaten naar boven brengt zonder verdere tussenkomst van de gebruiker. Zij hebben het web open getrokken.

    Zo heeft Apple de mobiele apparaten-markt geniaal aangepakt. Programma’s met één duidelijk doel: een app voor internet, een app voor kaarten, een app voor mail, … Allemaal héél eenvoudig voor de gebruiker.

    En daar komt het correcte punt van Jelle: Apple heeft er voor gezorgd dat die filosofie doorgetrokken wordt naar alle nieuwe apps. De nieuwe programma’s hebben de mogelijkheden om in de achtergrond, zonder gebruikerstussenkomst, hun “werk” te doen. Ik zie grote toekomst voor applicaties die één ding goed doen. Die iets heel eenvoudig laten lijken voor de gebruiker dat in de achtergrond toch complex is.

    Het voorbeeld: ‘ik heb honger, waar kan ik eten?’ is volgens mij nog het beste voorbeeld. De eenvoudige vraag resulteert in een antwoord dat rekening houdt met locatie, verkeerssituatie, gebruikers-reviews, prijsgegevens, … Een simple vraag leidt tot een een simpel antwoord.

    Bedankt voor de column, de meerwaarde in de antwoorden geeft aan dat er iets te denken viel!

  28. Origineel geplaatst door Bram
    Volgens mij mag je het belang van de iPhone niet onderschatten.
    Ik ben akkoord met de commentaren die zeggen dat Apple geen grondlegger was, wanneer het op mobiel internet aankwam. Maar ik herinner me de dagen dat ik met horten en stoten, met véél vallen en moedeloos opstaan mobiel internet gebruikte op mijn Windows Mobile-GSM. De les was toen vooral dat je veel geduld moest oefenen en weinig resultaat had.Apple heeft de industrie wakker geschud: het moet eenvoudig zijn. Google heeft indertijd iets geniaal gedaan: één simpel zoek-venstertje voor de gebruiker máár een ingewikkelde motor die de beste zoekresultaten naar boven brengt zonder verdere tussenkomst van de gebruiker. Zij hebben het web open getrokken.Zo heeft Apple de mobiele apparaten-markt geniaal aangepakt. Programma’s met één duidelijk doel: een app voor internet, een app voor kaarten, een app voor mail, … Allemaal héél eenvoudig voor de gebruiker.En daar komt het correcte punt van Jelle: Apple heeft er voor gezorgd dat die filosofie doorgetrokken wordt naar alle nieuwe apps. De nieuwe programma’s hebben de mogelijkheden om in de achtergrond, zonder gebruikerstussenkomst, hun “werk” te doen. Ik zie grote toekomst voor applicaties die één ding goed doen. Die iets heel eenvoudig laten lijken voor de gebruiker dat in de achtergrond toch complex is. Het voorbeeld: ‘ik heb honger, waar kan ik eten?’ is volgens mij nog het beste voorbeeld. De eenvoudige vraag resulteert in een antwoord dat rekening houdt met locatie, verkeerssituatie, gebruikers-reviews, prijsgegevens, … Een simple vraag leidt tot een een simpel antwoord.Bedankt voor de column, de meerwaarde in de antwoorden geeft aan dat er iets te denken viel!

    maar ook daarmee is het maar een van de apparaten die vernieuwing heeft gebracht. Alle apparaten samen hebben heel veel in een chonologisch verhaal invloed gehad op de industrie.

    Ik zeg niet dat de iphone niks heeft gedaan op het gebied van innovatie, maar het is niet de enige. Het idee van het springboard zou goed van nokia’s symbian kunnen komen, hun menu structuur heeft een zelfde uiterlijk…

  29. Hier ook nog een leuk videootje op TED over welke kant het opgaat met de information-age: the sixth sense.

    http://www.ted.com/index.php/talks/pattie_maes_demos_the_sixth_sense.html

  30. @Samer Ik denk dat je je niet dood moet lopen op het feit dat Jelle het hier over de iPhone heeft dat alles verbind en niet over het Android systeem. Naar mijn mening is het punt van dit artikel dat o.a. systemen zoals de iPhone en Android dingen daadwerkelijk met elkaar verbinden, makkelijker maken. Daarom ook “The Interconnected Web of Things”. Het zijn twee heel verschillende systemen, maar hebben wel eenzelfde doel, namelijk de wensen van de eindgebruiker bedienen op een simpele manier.

    Nu ben ik niet zo goed thuis in de geschiedenis van dit alles, maar ik denk dat de iPhone toch wel een maatstaf is geworden voor nieuwe operating systems. Je hebt ook gelijk dat internet niet met de iPhone kwam, maar de iPhone heeft wel de ogen van de telcom providers en mobielmakers geopend.

    Tenslotte ben ik het eens met het laatste stukje dat alle techniek steeds meer met elkaar communiceert. Dit gaat waarschijnlijk ook steeds meer voorkomen en het zou me niet verbazen als Android en het iPhone OS uiteindelijk met elkaar samenwerken, als is het alleen maar gegevens uitwisselen tussen de twee gsm’s.

    P.S. Jelle, mag ik delen van je column gebruiken op mijn eigen blog?

  31. Origineel geplaatst door Gigs
    Hier ook nog een leuk videootje op TED over welke kant het opgaat met de information-age: the sixth sense.http://www.ted.com/index.php/talks/pattie_maes_demos_the_sixth_sense.html

    Ook zonder geluid is het niet interessant.

  32. Origineel geplaatst door demian
    Origineel geplaatst door GigsHier ook nog een leuk videootje op TED over welke kant het opgaat met de information-age: the sixth sense.http://www.ted.com/index.php/talks/pattie_maes_demos_the_sixth_sense.htmlOok zonder geluid is het niet interessant.

    Typisch… Aan de reacties van de mensen in de zaal meende ik af te kunnen leiden dat zij het wel interessant vonden. Maar ik zal me wel vergissen…
    Het lijkt me dat de userinterface waar het in dit filmpje uiteindelijk om draait, één van de meest wezenlijke onderwerpen is van computers e.d. Dat je uiteindelijk alles met alles kunt verbinden wist Griet Tittelaar ook al…
    Het punt is dat ze de techniek hier nu voor een heel billijk prijsje rond hebben!

  33. Natuurlijk zijn iphone os en anroid een vervolg ontwikkeling van eerdere producten. Maar dit zijn wel de eerste platformen die het praktisch mogelijk maken om iets zoals “the interconnected web of things” te realiseren.

    Op dit moment loopt iphone os ver voor velen platformen, vooral met de functies uit os 3.0….maar deze draait alleen op apple apparatuur!!!
    Android heeft wel soortgelijke functionaliteit en ontwikkelt ook verder. En apparaten met Android zullen er in alle prijsklassen komen, voor elke gebruiker met elk budget.
    Apple blijft high-end producten maken die prijzig zijn.

    Vandaar dat ik denk dat “the interconnected web of things” in de toekomst grotendeels connected is door apparaten met Android. Maar de grote bedrijven als Apple, Microsoft, Samsung, Nokia en andere pikken uiteraard ook een graantje mee zoals altijd….

    Maar de marktleider voor “the interconnected web of things”-Operating Systems zal Android worden!

  34. @demian ik snap niet zo goed waarom je zo reageert
    Het is zo onbeleefd naar de ander.
    Verschoon je toch van dat soort reacties
    Met de beste bedoelingen hoor

  35. Het idee achter “The Interconnected Web of Things” is dat alles met elkaar verbonden wordt. Niet enkel de iPhone met verschillende apparaten, RFID tags, services etc. – maar ook Android toestellen, WM etc.

    @Redchilly: Er zijn al jaren telefoons die informatie van het web weergeven, al dan niet via speciaal opgezette paginas etc. De iPhone brengt naar mijn mening het internet wel -echt- naar mobiele telefoons. Dit is ook duidelijk te zien aan de mate waarin internet gebruikt wordt door iPhone bezitters in vergelijking met bezitters van andere smartphones. Ik ben hier niet de fanboy, ik hoop innovatie te herkennen ook wanneer deze niet van Apple afkomstig is.

    Om de visie van ‘The Interconnected Web of Things’ werkelijkheid te maken moeten -juist- alle services met elkaar samenwerken. Dit kan dus per definitie niet enkel van Apple komen. Zoals gezegd is het verbinden van apparaten en services niets nieuws, ik merk echter op dat de introductie van de nieuwe SDK, zeker voor iPhone bezitters, wel een stap voorwaarts is. Ik zie de grote groep enthousiaste(!) iphone gebruikers en ontwikkelaars, de ‘community’, ook als een van de grootste potenties van de iPhone.

    @Samer: De Android discussie staat een beetje los van het geheel, en is naar mijn mening ook niet relevant voor dit artikel.. maar het is wel een interessante discussie die ik graag een keer voer!
    Op het moment zijn we bij Moop.Me uiteraard ook bezig met Android. Kort gezegd ben ik nog niet onder de indruk van de huidige staat, maar zie ik wel de absolute potentie van het theoretische systeem. Het ene platform sluit, zeker bij een Interconnected Web, het andere niet uit. Vooralsnog zie ik een gigantische markt mat Android toestellen, en een wat kleinere niche/duurdere markt voor Apple. – In een aantal jaren zal in theorie elke “telefoon” een smartphone OS draaien. Mijn moeder, die over het algemeen de goedkoopste telefoons koopt, zal onbewust met een Android toestel rondlopen.

  36. Misschien niet op zijn plek hier en moet ik eigenlijk een DM sturen, maar omdat de discussie lekker is aangewakkerd toch nog 1 keer zo.
    Zoals ik al noemde, ook ik ben Apple fan, en voor een heel groot deel ben ik het met je eens, maar….
    Als je enerzijds schrijft:

    Origineel geplaatst door Jelle Prins
    Ik ben hier niet de fanboy, ik hoop innovatie te herkennen ook wanneer deze niet van Apple afkomstig is.

    en anderzijds

    Origineel geplaatst door Jelle Prins
    De iPhone brengt naar mijn mening het internet wel -echt- naar mobiele telefoons.

    moet ik toch een kanttekening plaatsen. Ik ben het met je eens dat het bedieningsgemak van de iPhone suprieur is, maar dat is niet wat internet “echt” naar je mobiel brengt. Wat is het verschil tussen het weergeven van een webpagina op een WM toestel en de iPhone, los van het gegeven dat ik op mijn WM toestel met een plugin flash kan weergeven? (oh, wacht, de iPhone zou suprieur zijn, sorry). En als ik b.v. OperaMini als browser gebruik kan ik ook tappen om naar een deel van de pagina te zoomen (al vanaf versie 3.5!). Pinchen (multitouch) is voorbehouden aan de iPhone, mee eens, maar dat voegt aan de weergave niets toe, dat is weer het gebruiks gemak van het toestel, waarvan ik het met je eens ben dat de iPhone suprieur is. Kortom, het deel in je verhaal dat de iPhone “alles” heeft gebracht stoort mij, hoewel ik nogmaals wil benadrukken dat ik Apple hoog in het vaandel heb. Dat soort uitspraken komen juist wel heel fanboy over, hoe zeer je dat blijkbaar eigenlijk niet bedoeld. In de manier zoals je het later verduidelijkt kun je strikt genomen ook zeggen dat Android eigenlijk de messias is. Internet pagina’s laden namelijk vele malen sneller op de G1 dan op de iPhone. Ook heeft Android al achtergrond processen en gecombineerde functies. Maar… het volgende is vast al weer onderweg, en wie weet brengt Nokia straks op het Symbian platform weer de volgende stap voorwaarts en zijn zij weer degene die alles bedacht hebben (in de ogen van Nokia evangelisten natuurlijk 😉 ).
    Ik zie mijn reactie zeker niet als off-topic, omdat er ook heel duidelijk een mening gevraagd wordt over het stuk, los van de inhoud.
    Hoewel ik het dus voor het leeuwen deel met je eens ben, stoor ik mij aan het gegeven dat het verhaal doorspekt is van Apple aanbidding:

    Origineel geplaatst door Jelle Prins
    Op dagen dat Apple een nieuwe SDK introduceert maken we zelfs een sprong voorwaarts.

    Tenzij je mij mijn eerdere vraag duidelijk kunt maken moet ik dat toch betwisten; op welke manier geeft de iPhone internetpagina’s “echter” weer dan b.v. WM, Symbian of Android. (Nokia N95?? rings a bell?, “voor het eerst echt internet op je mobiel, volgens vele Nokia fans 😉 ).

  37. @Redchilly Kleine nuance, de iPhone brengt het -web- naar mijn mening naar de iPhone. Het blijft uiteraard puur mijn eigen mening, maar ik heb nog niet eerder op een dergelijk gebruiksvriendelijke mannier ‘volwassen’ (nee geen adult ;-)) websites op een mobiel-device kunnen bekijken. De concurrentie probeerde het, maar slaagde in mijn optiek niet.

    Als ik dit artikel voor Androidplanet o.i.d. had geschreven dan had ik de iPhone vervangen door een willekeurig ander toestel. Feit blijft dat ik vind dat Apple er op dit moment in slaagt om zowel ontwikkelaars als gebruikers werkelijk te prikkelen.

    Je hebt het voornamelijk over interactie met webpaginas. Mijn beleving gaat een stuk verder. Allereerst heb je SSB’s (site specific browsers), hybrides.. native applicaties die feitelijk al hun content van het web halen (File Info, NU, Facebook etc.) en vervolgens apps die services koppelen.

  38. Jelle,

    Leuk en inspirerend artikel. Alleen: ik wilde dat er – en dan heb ik het vooral over Nederland/Europa – al veel meer beschikbaar was van wat je schetst als nabije toekomst. Vaak zijn servies/apps die GPS en internet combineren of louter gevuld met Amerikaanse data of zo slecht (voor de iPhone) geschreven, dat het pijn aan je vingers doet (Iens bijvoorbeeld).

    Ik hoop dan ook vurig dat op platforms als van de iPhone of Android er een boost van dit soort apps komen, die ook buiten de USA echt bruikbaar zijn. Zoals het veelegeprezen trein , icc met iNap (al is Nederland wel wat klein om in de trein in slaap te vallen 😉 )

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.