Reacties voor: Gartner: iOS derde besturingssysteem voor smartphones in 2015

Het iOS besturingssysteem van de iPhone zal per jaar meer nieuwe eigenaren vinden, maar het marktaandeel van Apple op de smartphonemarkt zal afnemen. Dat verwacht onderzoeksinstantie Gartner, die denkt dat Microsoft en Android in 2015 beter zijn vertegenwoordigd op telefoons.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 43 reacties

  1. tja, het is niet omdat ios op plaats drie zou staan dan het niet goed is. ios blijft volgens mij het meest gebruiksvriendelijk besturingssysteem en voor developpers ook het gemakkelijkste.

    Windows heeft toch ook meer gebruikers…
    Is het daarom beter?

  2. Origineel geplaatst door ipieter
    tja, het is niet omdat ios op plaats drie zou staan dan het niet goed is. ios blijft volgens mij het meest gebruiksvriendelijk besturingssysteem en voor developpers ook het gemakkelijkste.Windows heeft toch ook meer gebruikers… Is het daarom beter?

    Toen ik dit bericht aanklikte wist ik al dat het een kwestie van tijd was voor mensen in de bres zouden springen voor het geliefde Apple. Dat dat al bij de eerste reactie zo zou zijn, had ik nooit kunnen dromen.

    Zeg eens eerlijk, gaat jouw reactie over dit artikel? Nee hè, inderdaad. Geen woord in dit artikel dat betwist of iOS wel of niet gebruiksvriendelijk is, en toch heb jij de onhoudbare drang in de verdediging te gaan. Dat is lekker discussiëren op deze manier. U zeikt ook altijd over de koffie als de jaarcijfers worden gepresenteerd?

    Verder is het natuurlijk een logische ontwikkeling, omdat Android en straks Windows hun besturingssysteem op zoveel mogelijk toestellen proberen te verkopen en Apple exclusief de software voor zichzelf ontwikkelt. Zou me niet verbazen als Apple op de lange termijn hetzelfde gaat doen, want marktleider zijn is natuurlijk nooit verkeerd… het past op dit moment echter nog totaal niet in het bedrijfsconcept van Apple. Maar goed, wat niet is, kan nog komen.

  3. Is wel normaal niet? Apple brengt ieder jaar maar 1 iPhone uit terwijl er al tientallen android’s zijn. En dat microsoft apple gaat voorbij steken geloof ik toch ook geen zak van hoor… Als eens met windows phone gewerkt? Die dingen zijn super traag.

  4. Roald – Ik reageer gewoon op het artikel. Volgens die voorspelling zou ios op de 3de plaats komen te staan, wel ik geef gewoon mijn betekenis aan die voorspelling.
    Overigs, android heeft ook het probleem dat er te veel verschillende configuraties zijn. Een neef van mij heeft android, het ziet er wel leuk uit. Vooral dat inloggen, maar hij heeft enkele app’s die constant crachen…

    als ik toch op het artikel moet reageren en niet mijn interpretatie geven: “Zou logisch zijn, android staat op meer telefoons.”

    Ik wil toch iets meer schrijven dan alleen die ene zin. En over jaarcijfers gesproken: als die tegenvallen ga ik wel ‘zeiken’ over waarom en wat de concurrenten doen…

    Dat lijkt mij niet verkeerd.

    ps: ik heb niets van apple (jep, windows en linux) , behalve een ipod touch. Het is gewoon een zeer gebruiksvriendelijk mobile os.

  5. Sterker nog, ik zou zeggen dat Apple zich zijn handen mag wrijven als ze met slechts één of twee modellen op de markt (nu bijvoorbeeld de 3GS en 4) 17,2% van de markt in handen heeft. Een markt waarin keuze is uit honderden modellen, bovendien.

  6. Vandaag een HTC vastgehad met Windows erop en dat werkte erg vlotjes en gebruiksvriendelijk. Het oogde zelfs mooi, iets wat ik van Windows niet gewend ben. (Hun computerOS vind ik persoonlijk maar lamme zooi. Apple loopt op dat gebied mijlenver voor.)
    Apple heeft er inderdaad een paar geduchte concurrenten bijgekregen. Ze hebben de smartphone misschien wel (her)uitgevonden maar nu is het aan hen om die superioriteit vol te kunnen houden.
    Benieuwd wat Apple klaar heeft voor iOS5 in juni.

  7. Gartner voorspelt: Apple maakt 66 Miljard winst op iOS apparaten in 2015. He, dat klinkt een beetje anders. En daar hoort dan de kanttekening bij: tenzij ze besluiten een goedkope iPhone op de markt te brengen.

  8. De vergelijking gaat niet echt op vind ik.
    Als we het over de iPhone hebben kunnen we deze “telefoon” al niet meer onder de smartphones plaatsen, veeleer onder de app-phones.

  9. Dat is toch de geringste zever! Precies of Gartner weet wat Apple in zijn mars heeft. Zij baseren zich gewoon op het feit dat Apple zijn prijzen niet doet zakken om zo de massa aan te spreken. Wie zegt dat ? Kennen ze de agenda van Apple toch? Zever dus. Tevens, het zou mij niet verbazen mocht er een dag komen dat Apple Microsoft gewoon opkoopt. Bill Gates is niet meer aan het roer en kijk eens wat die nieuwe CEO van bakt. Niet veel dus. Apple heeft nog waarschijnlijk technologie liggen tot 2030. En nee dit is niet puur omwille van het feit dat er mensen zijn die in de verdediging gaan omdat het over apple gaat. Het is een kwestie van business en feiten. Gartner baseert zich op een trend van hoe de bedrijven zich evolueren maar hebben ook geen kristallen bol hé! Speculaties noemen ze dit. Niemand had ooit verwacht dat Apple zo in de markt zou komen. En het is nog niet gedaan. Natuurlijk zal er een moment komen dat zij een kleinere versie van de Iphone gaan uitbrengen, maar daar is de markt nog niet ruim voor. Tevens hebben ze genoeg marge om nu als markleider hun positie aan hoge prijzen te behouden. Op het moment dat er een werkelijk dreigenment komt, of ze voelen dat hun aandeel daalt, of dat de concurentie scherper wordt, zullen ze wel de nodige acties ondernemen.

    @Roald: Alvorens mensen aan te vallen met het feit dat ze, als het over apple gaat, in de bres springen, stel ik voor dat je eerst even diep nadenkt over die marktstudie van Gartner en dan je conclusies trekt.

  10. @ipieter: Hoppa! Die voelt Roald zitten.

    OT: Denk zelf ook dat Android het grootst wordt. Maar qua winst denk ik dat Apple ver bovenaan staat.

  11. Origineel geplaatst door ipieter
    tja, het is niet omdat ios op plaats drie zou staan dan het niet goed is. ios blijft volgens mij het meest gebruiksvriendelijk besturingssysteem en voor developpers ook het gemakkelijkste.Windows heeft toch ook meer gebruikers… Is het daarom beter?

    Ik ben het helemaal met je eens =)
    Ik heb ongeveer gewerkt met alle smartphones en vindt ios veel gebruiksvriendelijker =) Oke android zal misschien veel meer markt aandelen hebben maar Android zit op een: Acer, LG,Samsung en noem maar op.. Ios staat alleen maar op de iPod en de iPhone. Als android alleen op google phones stonden zou apple zeker 1ste of 2de gestaan hebben.

  12. Ik denk dat Apple ook iets moet gaan veranderen of iets spectaculairs moet gaan laten zien ofzo. Vind t al lange tijd onveranderd op multitasking na

  13. Deze voorspelling vind ik niet opzienbarend. Apple heeft zich altijd op het topsegment van de markt gericht qua prijsstelling, design en gebruiksgemak en ik zie Apple niet snel dit succesvolle (i)pad verlaten.

    Toch mis ik een veronderstelling in het onderzoek van Gartner c.q. dit bericht, en dat is de m.i. voor de hand liggende veronderstelling dat de gebruiker steeds beter begrijpt dat product B wellicht goedkoper is dan A, maar A toch een in alle opzichten fijnere ervaring, kwaliteit, look etc, heeft.

    Ik zie Android juist vanwege OS-structuur en het opener karakter (van applicatie winkels) een steeds groter doelwit voor virussen en/of mal- en spyware worden net als Microsoft dat al heel lang is.

    Voor mij hoeft Apple niet het grootste deel van de markt te hebben hoewel ik wel verwacht dat dat gezien het bovenstaande toch gaat gebeuren. Hoe dan ook, het aandeel van Apple zal groot genoeg zijn om hun doelgroep op winstgevende wijze te bedienen, als ze maar vasthouden aan hun strategie is er niets aan het handje en zal de rest van de markt voor de kiloknallers zijn. Who cares? I don’t.

  14. Als Apple hun prijzen niet verlaagd zal dit idd gebeuren. Ik denk wel dat ze goedkoper aan het worden zijn. Kijk naar de iPad. Deze is scherp geprijsd tov andere tablets.

    Ze moeten ook denken aan hun App Store. Hun iDevices zijn vooral populair door de hoeveelheid apps die er voor beschikbaar zijn. Als ze dit willen behouden, moeten ze wel goedkoper worden.

  15. Origineel geplaatst door Michel van Drongelen
    Ik denk dat Apple ook iets moet gaan veranderen of iets spectaculairs moet gaan laten zien ofzo. Vind t al lange tijd onveranderd op multitasking na

    precies en dan niet eens echt multitasken

  16. Was te verwachten.. Er moet wel rekening mee worden gehouden dat dit alleen over de iPhone gaat en niet iTouch of iPad.

    Daarnaast is het ook zo dat Apple alleen 1 toestel heeft om mee te pronken, terwijl alle andere grote merken rondlopen met Android. Dit zal denk ik ook een voordeel zijn voor Apple. Die het OS gekoppeld heeft aan het toestel. Verder is de concurrentie afhankelijk van Google. Mocht google een fout maken zullen zij dat zien terugkomen.

  17. Logisch ook, Android en WM werken op zowat ieder toestel. iOS werkt enkel op iDevices.

  18. Ach zij hebben zoveel voorspeld en zaten er mijlen ver naast, daarbij heeft een ander onderzoeksbureau een andere voorspelling gedaan.

    We zullen zien en het interesseert me eigenlijk oom niet.

  19. Offtopic. Weet iemand welke achtergrond die iphone van de foto heeft * thanks voor de reactie alvast

  20. Ik hoop dat de Iphone’s nog duurder Worden & Beter! Dan heb je ten minste waar voor je geld. Android?! komaan seg. installeer je taskkiller en tweak m maar voor hij perfect werkt. Hoeveel keer moet je hem uitzetten als er meer als 20 apps opstaan? 1 keer per week? Mijn Iphone werkt perfect ! en hier gaat niets boven.

  21. Ik heb liever iets van de beste dan iets van de grootste…

    Liever een Rolls dan een Suzuki 😉 (bijvoorbeeld…)

  22. Het mooie van voorspellingen is A) dat ze meestal niet uitkomen (voorspelling de iPhone flopt, de iPad flopt, Android wordt in 2010 de grootste en ga zo maar door) en B) dat het koffiedik blijft kijken.
    Mocht er binnen nu een 2 jaar problemen bij Android komen door fragmentatie, klagende ontwikkelaars of virus/privacy problrmrn (en die kans zit er echt wel in), dan kan Android zo maar instorten.
    Ook het succes van WP7 moeten we allemaal nog maar afwachten. Voorlopig slaat het echt nog niet aan.

    Apple heeft wel vaker verbaasd en we kunnen alleen maar wachten tot 2015 en dan dit artikel nog eens teruglezen.
    Tegen die tijd ben ik waarschijnlijk zeer tevreden met mijn iPhone 9 met een quad core 3D 7 gb processor met 1 petabyte geheugen.

  23. Hmm,

    Apple die reeds jaren iedereen heeft kunnen verbazen en dit nog steeds doet op HEEL wat vlakken! Hoe kunnen die onderzoekers nu in godsnaam weten wat Apple nog voor ons in petto heeft de volgende 3-4 jaar. Apple kan bij wijze van spreken het warm water opnieuw uitvinden en iedereen zal het dan nog uitermate spectaculair vinden. Om een voorbeeld te geven, via bluetooth bestanden verzenden is tot op heden niet op de gewone manier mogelijk, ooit wordt de iphone ermee uitgerust en zoveel anderen zullen de nieuwe iphone met de IOS MOETEN hebben. Zo werkt het nu eenmaal, Apple vind de zaken zoveel jaar later opnieuw uit en iedereen is vol loof! Chapeau dat ze het kunnen! Zo houden ze hun sterke positie hoog en denk dat ze dit nog jaren zullen kunnen doen

  24. Ik hoop dat Apple in 2015 eens ladertjes en snoertjes gaat maken die niet van ellende uit elkaar vallen.

  25. Ik vind dit weer een schrijnend voorbeeld van Fanboys die last hebben van de eeuwige tunnelvisie.

    Android zal de grootste worden. Windows is dat op dit moment ook.. Waarom? Goedkoper.
    Snap dan ook niet waarom iedereen daar over klaagt. Wat maakt het nou uit dat je marktleider bent in marktshare? Helemaal niks. Zegt namelijk niks over kwaliteit of wat dan ook.

    Er rijden ook meer Suzuki’s rond dan Mercedessen. Ik denk dat de Mercedes rijder hier maar al te blij mee is. Kwaliteit = hogere prijs. Fijn toch, dat niet elke breezer met een iOS device loopt. Houden zo.

  26. Origineel geplaatst door ipieter: tja, het is niet omdat ios op plaats drie zou staan dan het niet goed is. ios blijft volgens mij het meest gebruiksvriendelijk besturingssysteem en voor developpers ook het gemakkelijkste.

    Windows heeft toch ook meer gebruikers…
    Is het daarom beter?

    Het artikel gaat over aantallen, kwantiteit. Het zegt niets over kwaliteit en al helemaal niet over jouw voorkeuren. Waarom is het toch dat mensen zich informatie over appel persoonlijk aantrekken?

  27. dit is toch gewoon logisch apple met elk jaar 1 telefoon
    met in totaal nu 4
    en android/windows met kweetniethoeveel
    logisch dat android meer gebruikt gaat worden.
    maar is er 1 android/windows telefoon die meer verkocht is dan iphone 4/3g/3gs/2g

  28. zolang er constant maar 1 iPhone uitkomt zal het zoiso niks worden… komop wie wil er nou een telefoon die iedereen al zou hebben?

    en microsoft gaat ze natuurlijk voorbij… windows phone is (EINDELIJK) gebruiksvriendelijk, vlot, simpel zoals je van apple ook verwacht, en je hebt meerdere modellen…
    bovendien zijn er meer ontwikkelaars voor windows programma’s dan apple…

  29. Awel ik denk dat we pas mogen spreken na ios5 uit is!
    Want ik denk wel dat apple zware veranderingen gaat doen dan!!!

  30. Apple zou er is over na moeten denken de iphones / ipads / imacs / ipods enz. goedkoper te gaan maken! Of net als Andriod meerdere toestellen per jaar maken hoewel de iPhone wel uniek is maar te prijzig en meer voor de eliten…

  31. Toch denk ik dat Apple nog een redelijke tijd een marktleider blijft. Uiteraard zal er heel veel gaan veranderen als Steve Jobs het uit handen geeft.

    Wat Microsoft betreft… Die heeft geen schijn van kans in de Mobile Os industrie. Tot nu to hebben alle op Windows draaiende Phones hard gefaalt op alle fronten. Ze moeten met een wel heel superieur product op de markt komen kom nog omhoog te kunnen krabbelen.

    Android maakt daarin tegen een hele grote kans, aangezien ze nu ook open scource platforms gaan maken. En ze hebben nu al een mooie doorstart.

    RIM… op de Blackberry is ook maar een eenvoudige software waar je heel veel aan kan verbeteren. en ik hoop ook ten zeerste dat ze dit gaan doen.
    Zo’n telefoon in die prijs klasse moet meer kunnen.

    En even tot slot wil ik melden “VIND IK”!!!!!

    Gr. D.V.

  32. Wat doen de NIET-FANBOYS eigenlijk op IPHONECLUB? 🙂

  33. Mensen die zeggen dat Apple maar 1 telefoon heeft hebben ook hersenen van een uitgekauwd stuk sinaasapple.

    iPod Touch, iPad? Daarnaast maakt Android (Google) toch geen mobiele telefoons van Samsung e.d.? Ze zorgen alleen maar voor een besturingssysteem en blijkbaar vinden genoeg fabrikanten het goed genoeg om hun mobiele telefoon daarop te laten draaien ;).

  34. problem now is ios looks old fashioned , easy yes but it looks the same as the first iphone , android has developed and changed a lot over a short space of time , and windows phone will become more popular as well , the nokia deal will boost windows phone as well. apple need to update the ios system soon as for now adding functions mobile phones had years ago , who uses facetime ? knowone used the video calling that came out 10 years ago , the biggest problem for both ios and mac is apple , all other systems on mobiles or computers will always kick apples butt for the one simple reason , lack of choice and being expensive , android and windows phone will crush apple as they have choice for all users , the days of apples boasting are now over , will be interesting to see how apple can beat the competition with the iphone 5 , they cant say ios is number one anymore its not andoid is , if apple make a sort of 3gs upgrade to the iphone 4 then that will kill the iphone , the ipad apples new baby is very safe and will remain the number 1 for many years , maybe like the death of mac which is sadly starting the iphone could go as
    apple will find the ipad the most important product , like the cool ipod classic which is not updated anymore , when steve jobs leaves apple we could see a whole new apple where money is important and only the big products will survive , i think by 2015 the iphone will be dead and just a memory , which will be sad as i like owning an iphone and find android ok and windows phone wierd , i love apple products and have them all but iam not a blind apple fanboy i see the futures not apple so i enjoy what i have now , what the future holds knowone knows , my first mobile was on vodafone a huge brick and that was only 15 years ago , tech and gadgets change so quickly and that part is fun to see , what phone we will have in 15 years will be interesting to see ,

  35. Laten we eerlijk zijn, als je heel reeel kijkt brengt het niet echt nieuwe dingen met zich mee zoals in het begin. Ze zijn weinig vernieuwend bezig vind ik.

  36. 2015 halen we niet volgens de Maya’s..

  37. Android heeft tig toestellen waar het op draait. En Apple? Net 15 o.i.d. Logisch dat Android bovenaan gaat staan.

  38. ‘t Is een beetje appelen met peren vergelijken. The I-phone is één toestel, inclusief de Hardware. Android en MS zijn besturingssystemen. Het verbaast me eigenlijk dat de I-phone, 1 product in de duurdere prijsklasse, zolang standhoud inzake topverkoop.
    De winsten op HW-produkten zullen bij Apple steeds meer onder druk komen te staan (cfr. de scherpere prijszetting voor hun tablet). Apple zal zich meer moeten focussen op massaverkoop (met meer opbrengsten uit hun app-store) zonder hun karakter van exclusiviteit te verliezen. De oplossing : een ‘I-phone satelliet’ product. Onder een andere merknaam een lage kosten I-phone lanceren.
    Ik heb trouwens een Samsung Galaxy, goedkoper en betere hardware als de I-phone, en achteraf toch spijt dat ik geen I-phone heb gekocht. Een gevoel dat ik omgekeerd bij Apple-gebruikers nooit hoor.

  39. Ik hou het toch maar op IOS, als zou het de %e besturingssysteem worden, ik heb naast mijn iphone/ipad een samsung tab voor mijn werk erbij gekregen, dit kan je dus totaal niet vergelijken, wat een bagger systeem dat android, als je dat vergelijkt met een ipad, ik stond open voor dat android, maar als je dat vergelijkt, wat een kwaliteits verschil, dus ik zou zeggen, liever kwaliteit als kwantiteit

  40. Ik ben erg gecharmeerd van apple producten maar zie wel hoe in veel markten innovatie van onderuit de markt uiteindelijk ook de top segmenten gaat kanibaliseren. Zoals de eerste slechte digitale toestellen geen enkele bedreiging vormden voor de canonikons etc.. uiteindelijk gaat de armt wel om.
    Nu is een smartphone nog iets bijzonders wordt steeds meer een gewoon apparaat die doet wat het moet doen. Apple heeft denk ik wel een dilemma: hoe kunnen ze andere segmenten bereiken zonder hun eigen winstgevende segment te kanibaliseren…

  41. Diversiteit in specificatie en prijs winnen het van dure maar geniale duidelijkheid…..

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.