Reacties voor: Franse Apple Store-vandaal krijgt 6 maanden voorwaardelijk en boete

De man die schade in een Apple Store in Dijon aanrichtte is veroordeeld tot een halfjaar voorwaardelijke celstraf en een forse boete.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 17 reacties

  1. Waarom greep er niemand in ze lieten hem gewoon zn gang gaan

  2. @Richard: Geld/apparatuur is niet duurder dan een leven. herinner dat

  3. @Ricky: Precies.

  4. @Richard: omdat ze toch winnen en het op camera hebben

  5. @Ricky: tot ze bij je thuis binnen staan zeker?

  6. Verkoopwaarde kan hoger zijn, maar dat is natuurlijk een onzinnig argument.

  7. @Daan: Niet helemaal, deze toestellen worden vervangen door toestellen die ze anders wel hadden kunnen verkopen. Verder vind ik dat ze die man sowieso de rechtzaak etc wel kunnen laten betalen. Imbiciel

  8. Je springt bij de derde iPhone die vent toch gewoon om zijn nek? Ben ik nou gek? Is gewoon heterdaad en dan mag iedereen aanhouden. Verzet ie zich dan mag je zelfs gepast geweld gebruiken tot de politie arriveert.

  9. Ik vind de man erg rustig en doordacht te werk is gegaan de enige(fysieke) agressie die die toont is naar de apparatuur die er ligt.En zelfs die vernielt die op een rustige doortastende manier.Er is geen enkele driegende houding naar het personeel of diegene die hem op het laatst aanhoud en meeneemt.Dit was een duidelijk beheersbare situatie.En het personeel heeft prima gehandeld rustig blijven de situatie beheersbaar houden en de zaak niet laten escaleren. Ik zeg niet dat het klopt wat de man deed(of zijn klacht nu terecht was of niet) Maar vind sommige reactie’s iets overdreven (ook in de andere media)

  10. @WvB22: Je mag als burger zeker geen geweld gebruiken. Officieel mag je de man niet eens aanraken.

  11. @Simon de Vegt: Los van de vraag of dat argument wel helemaal valide is, zou dan nog steeds niet de gehele verkoopprijs geëist moeten worden. Het enige wat Apple dan meer aan inkomsten zou hebben zou dan de marge zijn op de betreffende toestellen zijn.

    Daarnaast heeft de man de toestellen gesloopt die er lagen, en niet de vervangende.

  12. @Daan: In Nederland zit het als volgt: In geval van ontdekking op heterdaad is ieder bevoegd de verdachte aan te houden. Je mag geweld gebruiken, als het maar gepast geweld is. En bij iemand die een stalen bal in zijn hand heeft, kan dat best ver gaan.

  13. Ik vind de straf aan de lage kant. Een voorwaardelijke celstraf is niets. Je hoeft dan niet naar de gevangenis, behalve als je het nogmaals doet.

  14. Origineel geplaatst door Daan
    @WvB22:
    Je mag als burger zeker geen geweld gebruiken. Officieel mag je de man niet eens aanraken.

    Zeker wel. Elke burger mag op heterdaad aanhouden. Dat betekent ook dat je iemand mag beet pakken en vast houden tot de politie arriveert. Verzet iemand zich daarbij dan mag je gepast geweld gebruiken (hoewel dat zeker niet in alle situaties aan te raden is). Stelregel is dat je ongeveer evenveel geweld gebruikt als een verdachte. Wordt je geduwd dan mag je terugduwen. Pakt iemand een wapen dan mag je jezelf ook met iets dat als wapen kan dienen verdedigen (bijv. een bezem of een hark). Probleem is alleen dat het al heel snel heel fout kan gaan en er veel te veel geweld gebruikt wordt. Of erger: dat je zelf gewond raakt. Ik zou dat risico alleen nemen als ik zelf in gevaar ben en je jezelf moet verdedigen. Overigens zijn dat de regels in Nederland. Weet niet hoe het in Frankrijk geregeld is. Maar in Nederland had de man gewoon door het personeel overmeesterd mogen worden of in ieder geval de Jeu de Boulebal mogen afpakken (als je durft 😊). Aan de andere kant: Cook ligt vast niet wakker van een paar duizend euro schade.

  15. Origineel geplaatst door WvB22
    Je springt bij de derde iPhone die vent toch gewoon om zijn nek? Ben ik nou gek? Is gewoon heterdaad en dan mag iedereen aanhouden. Verzet ie zich dan mag je zelfs gepast geweld gebruiken tot de politie arriveert.

    In een plotselinge shock situatie handelt vrijwel niemand rationeel. Zo lang honderden auto’s nog een in brand staande auto met kinderen erin op de vluchtstrook vrolijk voorbij rijden, hoef je niet te verwachten dat iemand wel even adequaat optreedt als een gek plotsklaps iPhones in mekaar begint te rammen. Vanaf de bank met een kop koffie in de hand is het makkelijk redeneren wat jij wel niet even zou hebben gedaan..

  16. @Toine: Sluit ik me bij aan, ‘wij’ zijn het gelukkig niet gewend om in zo’n situaties terecht te komen en veel mensen weten niet hoe te reageren. In dit geval is dat ook maar het beste, de held uithangen voor wat materiële schade is het echt niet waard. Sowieso zijn die dingen verzekerd en het risico dat je zelf gewond geraakt is veel groter en het helemaal niet waard. Als hij natuurlijk het personeel begint te bedreigen, dan heb je een andere situatie.

  17. Dat het winkelpersoneel niet ingreep is standaard protocol en heel goed. Wat uiteindelijk de bewaking liet zien hoe met de gefrustreerde gek omgaan, is in mijn ogen een lachertje. Absoluut niet capabel voor de functietaken, ik zou ze ontslaan.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.