Foxconn fabriek Tsjechië

Foxconn betreurt moord in iPhone 6-fabriek

Een medewerker in de Foxconn-fabriek waar de iPhone 6 wordt gemaakt, is vermoord na ruzie met een opzichter. De medewerkers werken onder hoge druk, waardoor ruzie ontstond.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Volgens berichten uit China is een Foxconn-medewerker overleden nadat hij ruzie kreeg met een opzichter. In de fabriek in Shenzhen werd de nieuwe iPhone 6 gemaakt. Striktere veiligheidsmaatregelen en controles moeten voorkomen dat medewerkers vertrouwelijke informatie en onderdelen naar buiten kunnen smokkelen. Tijdens een inspectieronde in de nacht van 21 augustus brak er ruzie uit, waarna een productiemedewerker met een mes om het leven werd gebracht door een opzichter. De opzichter heeft inmiddels bekend.

Het incident zou hebben plaatsgevonden tijdens de nachtdienst. De medewerker werd met een metaaldetector gescand, om te controleren of hij onderdelen van de iPhone in zijn kleding had verstopt. Daarbij ontstond een woordenwisseling tussen de opzichter en de fabrieksmedewerker. De ruzie verplaatste zich vervolgens naar de toiletruimte, waar de medewerker rond 1:00 uur ‘s nachts werd vermoord.

arrestatie foxconn opzichter

De productie van de iPhone 6 is inmiddels in volle gang en medewerkers moeten overwerken om voldoende toestellen te produceren. Daardoor kunnen de spanningen hoog oplopen. Medewerkers kunnen een zakcentje bijverdienen door onderdelen van de iPhone 6 naar buiten te smokkelen en te verkopen aan geruchtenbloggers en accessoiremakers. Chinese bronnen spreken over onmenselijke toestanden op de werkvloer en autocratisch management. Alles staat in het teken van zoveel mogelijk iPhones produceren en daarbij mogen geen fouten worden gemaakt. Ook zijn er scherpe beveiligingsmaatregelen genomen, zodat mensen geen informatie naar buiten kunnen smokkelen. Toch zullen de meeste mensen die in september in de rij staan om een nieuwe iPhone te kopen nauwelijks nadenken over de moeilijke omstandigheden waarmee hun nieuwe speeltje tot stand is gekomen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 augustus 2014, 16:42
Categorie Achtergrond
Onderwerp foxconn

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.