Reacties voor: Foxconn laat opnieuw verslaggever toe in fabriek, Apple’s concurrentie houdt zich stil

Foxconn heeft een tweede verslaggever toegang gegeven tot fabrieken waar de iPad wordt gemaakt. Marketplace mocht spreken met medewerkers. Apple's concurrenten zoals HP, Dell en Samsung houden zich echter stil.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 14 reacties

  1. Wat een gejank allemaal over de werkomstandigheden… Het is daar een volledig andere markt met andere regels. En niemand verplicht die mensen om in de fabriek te werken, dan gaan ze toch elders werken. Zo werkt de markt van vraag en aanbod nou eenmaal…

  2. Wel een beetje verdacht dat al die andere merken niets loslaten over de werkomstandigheden in hun fabrieken…

  3. Origineel geplaatst door Julio
    Wat een gejank allemaal over de werkomstandigheden… Het is daar een volledig andere markt met andere regels. En niemand verplicht die mensen om in de fabriek te werken, dan gaan ze toch elders werken. Zo werkt de markt van vraag en aanbod nou eenmaal…

    Jij hebt makkelijk praten. Zou jou wel eens willen horen als jij in zo’n situatie zit, waarbij je lange dagen moet werken voor een hongerloontje. Niemand in de wereld wil afgebeuld worden. Maar als je moet kiezen tussen geen eten of een beetje eten, kies je natuurlijk voor het laatste en ga je dus toch voor een hongerloontje werken.

  4. Wauw. Eindelijk denken ze: “Maar wacht eens, er zijn meer dan tien enorme corporaties die daar ook klant zijn.. Daar horen we niks van?”. Je zou denken dat de media een stuk slimmer waren en daar al eerder aan gedacht hadden. Schijnbaar zijn ze toch zo eenvoudig dat ze zich maar op 1 onderwerp, 1 situatie en 1 bedrijf kunnen richten.

  5. Op zich niet heel gek dat Apple wel moest reageren, Apple is allang meer geworden dan alleen maar een merkje dat slimme telefoons produceert. Het is tegenwoordig een way of life geworden, als iemand je vraagt wat voor computer je hebt, dan krijg je vaak antwoorden als een Mac/Apple of gewoon een laptop. Je hoort niemand zeggen “ik heb een Dell” (of Samsung, HP).

  6. Laten we hopen dat Apple een voorbeeld wordt voor de anderen. Die zich vooral niet laten zien omdat bij hen de omstandigheden (nog) veel slechter zijn. Overigens behoorlijk hypocriet. Allerlei zooi bij Blokker, kruidvat, V&D en noem ze maar op komt grotendeels ook uit China. En welk electronisch apparaat wordt er tegenwoordig niet daar gemaakt.
    En daar hoor je niemand over; kapitalisme is nu eenmaal het afwentelen van de kosten en problemen op een ander. In dit geval de arme kansloze arbeiders in de Aziatische en derde wereldlanden…

  7. En ook hier zijn al die Apple bashers opeens stil, waar ze eerder over dit onderwerp moord en brand schreeuwden…

  8. Ik heb destijds op dit forum al de omschreven omstandigheden gerelativeerd. Leuk om te lezen dat ik achteraf gelijk heb.

  9. Iedereen maar zeiken over overuren, gebeurd hier in NL ook vaak zat

  10. @Rawish Hanoman: Je hebt gelijk.Als ik mijn overuren meetel ben ik al jaren met vervroegd pensioen. Niemand hoeft als slaaf te werken maar teveel regels is ook niet goed. Let maar op wat er met het westen gebeurd. Alle grote bedrijven gaan weg omdat ze hier helemaal,weggeregeld’ (nieuw woord mischien) worden.

  11. Het lijkt me sterk om zomaar een mening te verkondigen zonder alle factoren in beschouwing te nemen.
    Overuren in China kan je niet vergelijken met overuren in West-Europa. Ook de werkomstandigheden, peer-pressure, het overheidsapparaat en het loon spelen een rol.
    Het lijkt me, gezien de reputatie van China, al verdacht dat iemand op bezoek mag komen in de fabriek. De rondleiding lijkt me “clean”.
    Aangezien de onderzoeksmethode niet beschreven is, ga ik er van uit dat de verslaggever rekening houdt met de “bias” van zijn onderzoek.

  12. @Julio: Precies dezelfde redenering kun je natuurlijk opzetten over de regels die de Nederlandse werknemer beschermen. Regels omtrent minimumloon, werktijden, arbeidsomstandigheden etc. etc. : allemaal afschaffen maar? Mensen kunnen toch zelf bepalen waar ze gaan werken?

    Jeez…

    @Ray: Des te belangrijker dat we er aan vasthouden dat onze producten worden geproduceerd onder op zijn minst redelijke omstandigheden. Dat is goed voor onze relatieve concurrentiepositie.

  13. ze hoeven niet te werken ze mogen werken, als daar alle werkomstandigheden op ons nivo komen, wordt de prijs hoger, kunnen ze het net zo goed hier laten maken, hebben ze daar helemaal geen werk meer

  14. @Larss. Zo wordt er wel gedacht in deze wereld maar niet nageleefd.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.