Foxconn gaat salarissen met 20 procent verhogen

Foxconn gaat de salarissen voor medewerkers met 20 procent verhogen. Dat stond al langer op de planning en heeft volgens Hon Hai niets te maken met zelfmoorden.

foxconnFoxconn’s moederbedrijf Hon Hai heeft beloofd om de salarissen van ongeveer 420.000 fabrieksarbeiders te verhogen. De maatregel wordt misschien genomen om de reeks zelfmoorden in de fabrieken tot stilstand te brengen, maar Hon Hai zelf zegt dat de salarisverhoging al een tijd geleden was gepland. Wanneer de prijsverhoging ingaat werd nog niet gezegd. Medewerkers verdienen nu een gemiddeld maandsalaris van 131 dollar en krijgen er straks $26 dollar per maand bij. “It may help the suicide situation, because we workers just need money and the financial pressure on us is great,” zei een medewerker van Foxconn. De fabriek maakt elektronica voor HP, Dell en Apple.

Foxconn gaat ook veiligheidsnetten ophangen rondom de fabrieken en de gebouwen waar medewerkers kunnen overnachten (veel medewerkers leven 24 uur per dag op het fabrieksterrein). De loonsverhoging kan er wel vanaf: arbeidskosten vormen slechts 2 procent van de totale operationele kosten van Hon Hai. Toch zijn de medewerkers met deze loonsverhoging niet van alle problemen af: lange werkdagen, veel overwerk, autoritaire bazen en onpersoonlijke leefomstandigheden op het fabriekscomplex worden ook genoemd als factoren waardoor de medewerkers niet goed in hun vel zitten. De zelfmoordpercentages bij Foxconn zouden trouwens in lijn zijn met het nationale gemiddelde.

Beleggers kijken alweer naar de financiële consequenties: de loonsverhoging zou de arbeidskosten per kwartaal met $84 miljoen verhogen, waardoor de operationele winst met 10 tot 12 procent omlaag gaat, zo blijkt uit een rapport van de Citi Group.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 mei 2010, 13:10
Categorie Achtergrond
Onderwerpen foxconn, hon hai, salaris

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.