Foxconn dreigt fabrieken in China te sluiten

Foxconn zou van plan zijn om de fabrieken in China te sluiten en te verplaatsen naar Taiwan, Vietnam en India.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

terry gouVolgens een Chinese website is Foxconn van plan om hun productiefaciliteiten uit China weg te halen. Ze zouden worden verplaatst naar landen als Taiwan, Vietnam en India. De aankondiging werd gedaan op een aandeelhoudersvergadering van de Hon Hai Group, het moederbedrijf van Foxconn, zo schrijft The Register. Bestuursvoorzitter Terry Gou zei dat hij overweegt om de fabrieken in China te ontmantelen. Als dat gebeurt zitten 800.000 werknemers zonder baan.

Foxconn kondigde na een reeks zelfmoorden aan dat ze enerzijds de lonen willen verhogen, maar ook de kosten willen drukken. Ze keren geen compensatieregeling meer uit aan families van werknemers die zelfmoord hebben gepleegd. Zo’n uitkering zou volgens Foxconn de medewerkers juist stimuleren om van het dak te springen. Ook heeft Foxconn onderhandeld over prijsverhogingen, met klanten als HP, Dell, Apple en Sony. Die prijsverhogingen zijn nodig om de hogere lonen te betalen, die veelal vanaf 1 juli ingaan. Op een aandeelhoudersbijeenkomst in Taipei (een eerdere dan hierboven genoemd) zei Terry Gou dat uit eigen onderzoek geen verband leek te bestaan tussen de zelfmoorden en de werkomstandigheden. Terry Gou is de rijkste man van Taiwan en richtte het bedrijf in 1974 op om plastic schakelaars voor televisies te maken.

De aangekondigde plannen om fabrieken in China te sluiten, kunnen ook slechts een dreigement zijn in de onderhandelingen met de vakbonden of met grote klanten zoals Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 juni 2010, 12:07
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen foxconn, hon hai

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.