Uitgelicht
WWDC 2023: alle highlights
Toon of verberg de lijst met posts

FLA: ‘Fabrieksmedewerkers Foxconn werken nog steeds te veel’

Medewerkers in fabrieken van Apple-fabrikant Foxconn maken nog altijd meer uren dan wettelijk toegestaan. Dit concludeert een Amerikaanse belangenorganisatie.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

FoxconnEr is nog steeds sprake van problemen in de fabrieken van Foxconn, dat onder meer iPhones en iPads voor Apple produceert. Dat concludeert de Fair Labor Association op basis van onderzoek. Hoewel er sprake is van verbetering in de werkomstandigheden in de fabrieken, draaien medewerkers gemiddeld nog altijd meer uren dan wettelijk is toegestaan. Zo valt de lezen in een nieuw rapport dat de FLA donderdagnacht publiceerde. Het nieuwe rapport volgt in een reeks berichten over de werkomstandigheden in de fabrieken van verschillende Apple-fabrikanten.

De Chinese wet schrijft voor dat fabrieksmedewerkers maximaal 49 uur mogen werken. Het aantal overuren mag daarnaast niet meer zijn dan 36 uur per maand. FLA concludeert in haar rapport dat Foxconn deze regels nog altijd niet respecteert. Van de 170.000 werknemers die Foxconn telt, zou ruim de helft nog steeds te veel werken. FLA verwacht dat Apple er samen met Foxconn voor zal zorgen dat het wettelijk maximum aantal uren zal worden gerespecteerd. Foxconn-medewerkers zelf willen zoveel mogelijk geld in een korte tijd verdienen en zien liever niet dat de overuren beperkt worden, schrijft persbureau Reuters.

Eerder deze week ontstond nog grote ophef over de dood van de 15-jarige medewerker Shi Zhaokun bij Pegatron, een andere Apple-fabrikant. Zhaokun, die volgens zijn papieren 20 jaar was, zou volgens arbeidsinstantie China Labor Watch in drie weken tijd achtereenvolgens 79, 77 en 75 uur gewerkt hebben. Zestig uur is inmiddels algemeen geaccepteerd. Zhaokun stierf aan een longontsteking. Vanwege zijn minderjarige leeftijd mocht hij niet in de Pegatron-fabriek werken. De organisatie kwam vergelijkbare klachten op het spoor bij vier andere medewerkers.

Hoewel Pegatron zelfde concludeerde dat de dood van de Zhaokun niet werkgerelateerd was, stuurde Apple toch medische experts naar de fabriek om het voorval te onderzoeken. Die trekken dezelfde conclusie: de jongen stierf aan een longontsteking. China Labor Watch stelt daarentegen dat uit de medische keuring vooraf bleek dat Zhaokun gezond was toen hij in de fabriek begon te werken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
13 december 2013 om 13:24
Onderwerpen
,
Categorie
Apple
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.