Reacties voor: FBI-baas geeft toe dat iPhone-zaak precedent kan scheppen

FBI-baas James Comey heeft toegegeven dat de huidige FBI-zaak rondom een iPhone consequenties kan hebben voor toekomstige zaken. Apple waarschuwde daar al voor.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Onderwerpen

Reacties: 23 reacties

  1. Het bevestigt wat ik altijd al gezegd heb en dacht. Het blijft niet bij deze ene zaak. Moment dat Apple nu toe moet geven dan zijn ze voor altijd de klos. Hetzelfde geldt voor de andere bedrijven.

    • @Frits: Ik ben razend benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen. Stel dat Apple door het Hooggerechtshof, Congres of andere supermacht in de VS gedwongen wordt om mee te werken. Komt er dan een miljardenboete? Komt Tim Cook in de gevangenis? (geen grap)

      Tegelijk kan de Amerikaanse regering niet zover gaan dat ze Apple kapotmaken. Want als de aandelen van Apple kelderen, trekken ze de hele economie mee. Beetje jammer is dat Cook nu alle energie op deze zaak moet stoppen, terwijl ik liever heb dat ‘ie zich met producten bemoeit.

  2. Exact wat ik al had gezegd. Dit draait niet om 1 iphone. Deze 5c is van een terrorist geweest die veel slachtoffers gemaakt heeft op Amerikaanse bodem en daar gaat de FBI nu gebruik van maken in de hoop dat ze de burgers mee krijgen. De verborgen agenda zijn tientallen zo niet honderdtallen andere iphones.

  3. Kunnen we dan nu iedereen die op dit forum zegt: “Laat ze maar ,ik heb niets te verbergen” verwijzen naar dit artikel? Deze man zegt dat hij onze iPhones ook zou willen inzien als hij dit nodig acht

  4. Dit is dus echt het summum van proberen misbruik te maken van je rechtspositie, misleiding van het volk én aperte domheid.

    “Volgens hem kan Apple een tool maken die alleen werkt bij de betreffende telefoon en niet bij andere.” Als Comey dat zo goed weet, had hij dat al in de laboratoria van de FBI klaar kunnen hebben. In het betere geval had Comey bij Apple gewerkt….

    Het is een goed teken dat andere techbedrijven zich achter Apple scharen. Dat geeft tenminste duidelijk aan dat die zich ook duidelijk om burgerprivacy bekommeren ook al lijkt dat niet altijd zo.

  5. Origineel geplaatst door Mike
    Dit is dus echt het summum van proberen misbruik te maken van je rechtspositie, misleiding van het volk én aperte domheid.

    “Volgens hem kan Apple een tool maken die alleen werkt bij de betreffende telefoon en niet bij andere.” Als Comey dat zo goed weet, had hij dat al in de laboratoria van de FBI klaar kunnen hebben. In het betere geval had Comey bij Apple gewerkt….

    Het is een goed teken dat andere techbedrijven zich achter Apple scharen. Dat geeft tenminste duidelijk aan dat die zich ook duidelijk om burgerprivacy bekommeren ook al lijkt dat niet altijd zo.

    Inderdaad, je legt feilloos de vinger op de nieuwe leugen. “Een tool (…) die alleen werkt bij de betreffende telefoon en niet bij andere”, yeah, right. Alsof zo’n beperking hacker-proof te maken zou zijn, introductie van een zwakke plek afschermen met een nieuwe zwakke plek 😕. Alsof je de sleutels van een zware kluis bewaart in een blikken geldkistje van een tientje 😖

    Maar ik betwijfel of het aperte domheid is, denk eerder aan willens en wetens zich van de domme houden om deze commissie, rechters, de media en de publieke opinie (opnieuw) op het verkeerde been te zetten. ‘Misleiding’ is dus wel weer de spijker op z’n kop.
    _

    Ben trouwens ook wel benieuwd wie (echt) achter het verkeerd citeren van Bill Gates zat, het lijkt me uitgesloten dat dat een ‘honest mistake’ is geweest in deze context…

  6. Een beetje domme uitspraak van Comey:

    Wanneer die Tool bestaat kan je die voor elke iPhone gebruiken. En een beetje daarop door denkend….

    Binnen Apple Pay heb je je gegevens opgeslagen om betalingen te doen. Ok hier in Nederland werkt dat nog niet, maar ook dat zal steeds meer gebruikt gaan worden. Dan wil je toch als crimineel dat tool bezitten om telefoons te kraken en achter de gegevens komen die gebruikt wordt voor Apple Pay.

    Of zie ik hier iets over het hoofd?

  7. En toch he, het is dus wel mogelijk lijkt het.

  8. @Adriaan Noordhuis: Nee, het is goed gezien. Het is een kat-en-muisspel. En als de overheid het kan kraken, kunnen criminele hackers het ook. Ik vind het helemaal niet zo’n goede ontwikkeling dat alles in handen komt van een paar technologische bedrijven (ja, ook Apple Pay). De banken hebben zitten slapen, hebben niets nieuws bedacht en wij zijn straks met huid en haar overgeleverd aan één van die Amerikaanse bedrijven. Als die ons niet kunnen beschermen, wat dan?

  9. Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
    @Frits: Ik ben razend benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen. Stel dat Apple door het Hooggerechtshof, Congres of andere supermacht in de VS gedwongen wordt om mee te werken. Komt er dan een miljardenboete? Komt Tim Cook in de gevangenis? (geen grap)
    Tegelijk kan de Amerikaanse regering niet zover gaan dat ze Apple kapotmaken. Want als de aandelen van Apple kelderen, trekken ze de hele economie mee. Beetje jammer is dat Cook nu alle energie op deze zaak moet stoppen, terwijl ik liever heb dat ‘ie zich met producten bemoeit.

    Als Apple (of Tim) verliest gaat ze in hoger beroep. Tot die tijd hoeven ze dan nog niks te doen bij mijn weten. En dat hoger beroep zal dan wel even duren. Al met al goed dat ie zijn poot stijf houd. Ze hebben al geholpen en nog verder gaan is in mijn ogen privacy schending. Ben ook benieuwd hoe dit afloopt.

  10. Ik ben waarschijnlijk de enige hier die er totaal anders over denkt…

    Maakten jullie je in de jaren ’90 eigenlijk ook zo druk over jullie privacy?

    Ik begrijp jullie dus echt niet. Let op, ik accepteer het wel. Ieder recht op zijn eigen mening.
    Maar waar zijn jullie nu eigenlijk zo bang voor? Ik kan me echt niet voorstellen dat jullie allemaal iets te verbergen hebben. Dus denk ik dat het om het principe gaat.
    En is jullie principe dan echt de veiligheid waard?
    Men kan terroristen niet meer aanpakken zonder diepgaand te gaan neuzen. En dan bedoel ik niet nu alleen deze ene telefoon. En het is zo makkelijk om te roepen dat de overheden dat dan maar op een andere manier moeten doen. Je kunt niet beiden hebben, het is óf absolute privacy of veiligheid tegen dergelijke terroristen.

    Ik hoop zo, dat die wereldwijde roep om privacy de juiste weg zal blijken te zijn. Want als ik gelijk krijg, staan ons nog vreselijke dingen te wachten en dan zal het echt niet een ver van mijn bed show blijven. En nee, ik wil geen angst zaaien. Ik wil realistisch zijn.

    En zoals ik al zei, ik accepteer jullie mening. Accepteer dan ook ajb de mijne.

  11. @Gonny van der Zwaagx: Ook ik ben razend benieuwd, maar laten we nu één ding eens niet over het hoofd zien: geen enkele wet in de U.S kan iemand dwingen iets te maken wat nog niet bestaat ( en Apple beweert dat de tool nog niet bestaat en dus nog “uitgevonden” moet worden).
    Er kan wel beslag gelegd worden op iemands materiële zaken ( ook een stuk software), maar niet op iemands intellectuele bezit ( de capaciteit of gave om iets te maken of uit te vinden, iemands brein of geest dus ).
    Dan zou elke wetenschapper dus gedwongen kunnen worden om naar wens van de regering iets uit te vinden of ontwikkelen en bij weigering een boete of erger krijgen. Dat dit wellicht verborgen en onder druk wel gebeurt zal mij niet verbazen, maar kan niet onder wetsdruk.
    Dit zou een veel groter precedent scheppen en alle wetenschappers/ uitvinders en in feite alle mensen, vogelvrij verklaren ( net zoals in die films over geniale wetenschappers die door regeringen en andere slechterikken worden gegijzeld en gedwongen hen te helpen de wereldheerschappij te veroveren ). Dus als Apple zich beroept op het feit dat de tool nog niet bestaat en dus nog uitgevonden moet worden kan geen enkele wet ze daartoe dwingen.
    Wetten hebben alleen macht in de fysieke, materiële wereld, maar kunnen niemand voorschrijven wat te denken en wat wel of niet te creëren of uitvinden.
    Vandaar dat het bijvoorbeeld ook niet strafbaar is je iets niet te herinneren en daarom wordt daar ook zoveel gebruik/misbruik van gemaakt in de rechtzaal.

  12. Vergelijk Apple en de iPhone met een dokter en zijn medisch dossiers. De dokter moet ook na een bevel van de officier van justitie de dossiers overhandigen aan justitie maar hoeft niet zijn inlogcodes van dossiers aan justitie te geven. Apple moet wel, als zijn dit kunnen, de data van de betreffende iPhone aan justitie geven, maar niet hun tool.

  13. Natuurlijk schept het een precedent. Dat is nou net altijd de bedoeling van een uitspraak van een rechter. Wat Comey bedoelt is dat Apple op zich een stukje software kan schrijven wat alleen op deze iPhone werkt. Zo moeilijk is dat niet door een check op het serie- of ander uniek nummer te doen. Bovendien kan Apple alles doen in hun ultra geheime en beveiligde laboratoria, de iPhone daar kraken, uitlezen en een schijfkopie aanleveren. Op die manier komt de ‘hack’ nooit in de buitenwereld. Kennelijk is het echt heel moeilijk om de beveiligingscode te omzeilen want anders hadden een paar knappe koppen van de overheid het zelf wel voor elkaar gekregen.

    Als je nagaat hoeveel werk en moeite dit al kost dan snap je wel dat geen enkele opsporingsdienst al deze heisa gaat inzetten voor simpele zaken die de moeite niet waard zijn. En ik snap de zorgen om de zogenaamde privacy op zich best maar ik geloof er echt geen moer van dat de FBI geïnteresseerd is in ook maar een byte dat op mijn telefoon staat. Als ik zie wat mensen voor troep delen via Facebook en andere sociale media dan hoef je niet eens in te breken in de telefoon van de gemiddelde burger. Je wil niet weten hoeveel mensen vrolijk schrijven wanneer ze op vakantie gaan en wanneer ze weer terugkomen. Inbrekers smullen er van.

  14. @Flieps: en waarom zou Comey überhaupt interesse hebben in mijn of jouw telefoon? Voor een grappig kattenfilmpje of om te bekijken welke boodschappen ik ga doen? Of welke foute pornosites we bezoeken? Je gelooft toch niet dat een organisatie als een FBI al die moeite gaat doen om ons onbenullige leventje in kaart te brengen? Mensen doen hier heel spastisch om maar we leven gelukkig in een land waar mensen vrij zijn en opsporingsdiensten onder toezicht staan en dat een rechter of (in Nederland) een officier van justitie zaken moet toetsen als inbreuk gemaakt wordt op je privacy. En dat gebeurt echt niet omdat je door rood gereden bent of omdat je schuin bent overgestoken.

    Ik ben er wel voorstander van dat Apple heel streng deze software in eigen beheer houdt. Dat moeten ze makkelijk kunnen met al hun geheimzinnige locaties en projecten. Als je de software schrijft in een afgesloten locatie op een pc die geen verbinding met de buitenwereld kan maken dan is er geen enkele kans dat deze software in verkeerde handen komt tenzij de software bewust door Apple gelekt wordt.

    Bovendien zijn er duizenden mensen bezig die continu veiligheidslekken proberen te vinden in iPhones en er tientallen per jaar vinden. Volgens mij is tot nu toe elke iOS versie gekraakt door de jailbreak community wat bewijst dat iOS nog steeds niet waterdicht is (en dat zal ook een illusie blijven). Bovendien zijn er ook hele gevaarlijke lekken waar op Apple op gewezen wordt door serieuze onderzoekers (in het geheim) waar ze soms jaren (!) over doen om die gaten te dichten. Ik wou dat Apple de beveiliging echt zo serieus nam als ze nu publiekelijk beweren.

  15. Origineel geplaatst door King Kurt
    Vergelijk Apple en de iPhone met een dokter en zijn medisch dossiers. De dokter moet ook na een bevel van de officier van justitie de dossiers overhandigen aan justitie maar hoeft niet zijn inlogcodes van dossiers aan justitie te geven. Apple moet wel, als zijn dit kunnen, de data van de betreffende iPhone aan justitie geven, maar niet hun tool.

    Kan het niet beter verwoorden!

  16. @WvB22: Als die software eenmaal ontwikkelt is dan is het, zelfs voor een beginnend programmeur, een fluitje van een cent om id-nummer ‘xyz’ te vervangen door ‘abc’ or ‘*.*’.

    Dus: een masterkey voor alle iPhones.
    En dat is nu net het probleem: dat wil Apple (terecht) niet ontwikkelen.

  17. Origineel geplaatst door WvB22
    En ik snap de zorgen om de zogenaamde privacy op zich best maar ik geloof er echt geen moer van dat de FBI geïnteresseerd is in ook maar een byte dat op mijn telefoon staat. .

    Nee, je hebt daar een punt…Ze mogen het dan inbreken in de telefoons van terroristen. En boeven natuurlijk! En vergeet de witteboardencriminelen niet. Ah ja, en pedofielen. Misschien ook van verkeershufters? En iemand die is doorgeslagen en een wapen heeft en misschien een aanslag op een winkelcentrum of school wil plegen. Dat lijkt me een duidelijk kader.

    En hoe te herkennen?

  18. Apple maakt er wel een halszaak van maar m.i. moet je bij ernstige zaken zoals dit altijd de opsporing helpen. Wel moet het dan echt ernstige zaken zijn en zou een rechter moeten toetsen of het zo is (FBI moet bewijzen dat ernstige verdenkingen zijn). Het moet dus niet een heksenjacht worden op iedereen en dat zou de overheid wettelijk moeten afgrenzen. Wie weet vinden ze zo andere potentiële gekken die een aanslag willen plegen. En iemand die zo’n aanslag heeft gepleegd heeft zijn krediet op bescherming wel verbruikt.

  19. Al zou de FBI bij mijn gegevens kunnen zou ik dat niet erg vinden hun zullen toch niks spannends vinden. Maar als de FBI er bij kan kan een slimme crimineel er ook bij en dat is waar ik bang voor ben. Dus ik ben blij dat apple dit hoog opspeelt want het is niet alleen privacy van de gebruikers maar ook de veiligheid van de gebruikers. En de FBI os er toch voor de veiligheid van de mensen? Maar niet voor de mensen met een iPhone want die moet door hun en dus door criminelen te benaderen zijn.

  20. Origineel geplaatst door WvB22
    En ik snap de zorgen om de zogenaamde privacy op zich best maar ik geloof er echt geen moer van dat de FBI geïnteresseerd is in ook maar een byte dat op mijn telefoon staat. .

    Origineel geplaatst door Flieps

    Nee, je hebt daar een punt…Ze mogen het dan inbreken in de telefoons van terroristen. En boeven natuurlijk! En vergeet de witteboardencriminelen niet. Ah ja, en pedofielen. Misschien ook van verkeershufters? En iemand die is doorgeslagen en een wapen heeft en misschien een aanslag op een winkelcentrum of school wil plegen. Dat lijkt me een duidelijk kader.
    En hoe te herkennen?

    Ja dat is moeilijk natuurlijk. Maar daar hebben we rechters voor om dat te toetsen. Op zich zou bijvoorbeeld alleen grootschalig terrorisme een reden kunnen zijn. Maar ja wat als jouw kinderen slachtoffer zijn geworden van kinderporno? Dan wil je zo’n hufter ook achter de tralies hebben.

  21. Wat zo komisch is aan sommige die hier reageren. Jullie zeggen dat Apple gewoon mee moet werken om voor die ene iPhone toegang te geven, daarnaast gaan jullie allemaal argumenten geven die van toepassing zijn als het hele OS toegankelijk is voor de overheid (achterdeur)Beetje vreemd, het ging toch om die ene iPhone.

    Ik ben het overigens eens met Apple, werk overigens zelf bij de overheid en zie veel privacy gevoelige gegevens langs komen in mijn werk. Wat ik niet begrijp van sommige is de “ik heb niets te verbergen mentaliteit” . Nou in dat geval post dan even je wachtwoord een gebruikersnaam van jullie mail. Gooi even je pincode/wachtwoord van je telefoon in de comments. Vergezeld van je adres, telefoonnummer, banksaldo en rekeningnummer, etc. Of wordt het nu ineens een andere zaak. Voor de instanties hebben jullie misschien niets te verbergen, maar privacy gaat veel verder dan dat. En op het moment dat deze gegevens in handen vallen van criminelen piep je wel anders. Zeker als gegevens aan elkaar gelinkt worden.

  22. Precies,

    Denk even niet na in het klein maar in het groot. Als er een hack bestaat zullen hackers dit ook kunnen vinden. Kwestie van tijd.
    Voor iedereen die zegt dat ze geen geheimen hebben…. er zijn mensen die dit wel hebben. Denk aan bedrijven, politici, enz enz….
    Zij kunnen niet meer zoals nu communiceren als de FBI, Chinese, Russische, Iraanse, Noord Koreaanse of welke andere inlichtingen diensten gebruik kunnen maken van een hack methode. Wat denk je welke impact dat heeft op je toekomst. Het raakt je dus wel zeker. Of nog spannender… Als verzekeringsmaatschappijen toegang krijgen tot je gegevens. Zeker als je een smartwatch hebt met al je persoonlijke data erop. Hartslag, sport je wel, ziek zwak misselijk? Nee jullie hebben niets te verbergen……Iedereen piept wel anders als alle data met elkaar verbonden wordt en je levensverzekering premie omhoog gaat of je ziektekostenverzekering of dat je geen hypotheek meer krijgt en… en…..
    Er wordt niet voor niets gezegd dat Facebook eerder weet of je binnenkort gaat scheiden of niet dan jezelf. ZIj hebben alle data… niet alleen die van jouw…. welke ze kunnen combineren en conclusies eruit kunnen trekken. Als deze samen met je telefoongegevens gekoppeld kunnen worden……..Nog meer data…. enz enz….
    Nee het klopt… Ik heb niets te verbergen ….totdat iemand iets gaat doen met al die data wat ik niet wil…. Dan hoor je iedereen roepen. Dus denk even verder na dan alleen je eigen telefoon en situatie.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.