Reacties voor: Help, mijn favoriete 32-bit app gaat verdwijnen, wat kan ik doen?

Sinds iOS 11 werken 32-bit apps niet meer en in 2019 geldt dit ook voor de Mac met macOS 10.15. Wat kun je doen als jouw favoriete app niet meer wordt ondersteund? Hoe vind je een alternatief, hoe bereik je de ontwikkelaar? Dit artikel legt het uit.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 42 reacties

  1. Als je die apps al jaren hebt tot daar toe nog . Maar als je ze recent gekocht hebt ondertussen 3 weken geleden) voel ik me wel bestolen .. Als je je geld terug vraagt krijg je een mail van een apple medewerker die zegt dat je maar contact moet opnemen met de ontwikkelaar voor een update en dat iOS 11 ook nog niet beschikbaar is dus ik ook gewoon kan afwachten 🤔

  2. Wie weet een goed alternatief voor SABmobile (SABnzbd client)?
    Het handige van deze 32-bit app vond ik juist dat je nzb’s kunt toevoegen aan je server, je de download rij kunt monitoren en je de lijst ook kunt leegmaken.

  3. Net een netwekspeaker (lenco) gekocht. Nu blijkt de bijbehorende app dus ook oud te zijn. Ik hoop dat ze nog gaan updaten. Anders is goedkoop duurkoop.

  4. Heb bij twee van de drie oude Apps die ik graag zou willen houden een mailtje gestuurd naar de maker.
    Gaven beide aan dat er een kleine update naar 64bits komt. 😊

  5. Ach zo is apple. Hebben we wel vaker gezien. Denk aan toen de lightning adapter kwam en alle accessoires niet meer compatibel was. Toen schreeuwde ook van de daken. En is allemaal goed gekomen haha.

  6. @D: Upload NZB files to SABnzbd & NZBGet
    Zit zelf ook met het zelfde probleem. Maker reageerde voorheen wel maar nu niet meer. Zal denk ik ook een hobbyproject zijn geweest.

    Alternatief, dropbox op je server/nas en sabnzb naar een map in dropbox laten scannen. Voordeel dat je je nzb’s overal vandaan richting je server/nas kun zetten. Sabnzb is zo ie zo lokaal en extern te bereiken. Zie github site voor info.

  7. Misschien een rare vraag, maar hoe kom ik er achter welke van mijn apps nog 32 bit zijn?

  8. Kunnen we hier een nieuwe tool verwachten:
    “welke alternatief voor uw 32-bit favoriet”?
    Lijkt me super interessant.

  9. @FP: iOS 10 geeft je nu een waarschuwing als je een 32bit app opent.

  10. Origineel geplaatst door FP
    Misschien een rare vraag, maar hoe kom ik er achter welke van mijn apps nog 32 bit zijn?

    Het had eigenlijk wel in het artikel mogen staan. Maar goed,

    1. → Instellingen
    2. → Algemeen
    3. → Info
    4. Tik op ‘Apps’

    Dit werkt echter alleen als je op iOS 10.3 zit. In alle andere gevallen zal sinds iOS 10 (elke versie) de melding worden getoond a la “Deze app maakt uw toestel mogelijk trager”, direct bij het openen van de app.
    (Red.) Dank. Dit is nu toegevoegd aan het artikel.

  11. @D: SABMini

  12. Ik gebruik de app “Garantie” nog steeds heel vaak, vooral bij wat duurdere zaken zoals iPhones, duurdere kleding,meubels enz. Foto maken van je aankoopbon, aangeven wanneer de garantie verloopt en verder geen zorgen meer tot een melding komt dat de garantie bijna verlopen is. En altijd je garantiebewijs bij de hand.

    Wie weet voor deze app een alternatief? Please?

  13. Jammer dat een groot bedrijf als jumbo (de spellenmaker) de apps zo laat verstoffen. Onze dochter vind ganzenborden zo af en toe erg leuk. Maar helaas, nooit een update van gekomen.
    En Jumbo zelf? Die nemen niet eens de moeite om te reageren op vragen hierover. Stelletje prutsers.

  14. m.b.t. de Garantie app: ik heb het net even geprobeerd en een reminder met foto gaat helaas niet in de standaard ios reminders of (google) calendar apps; wel in evernote en omnifocus (toegegeven, een vrij dure oplossing als je ze speciaal hiervoor aan moet schaffen)

  15. En voor de mensen die nog wat meer achtergrondinformatie willen lezen (Engels, dat wel). Met dank aan Timosha op het iCulture forum.

  16. @Sander: Ik heb versie 10.3.2, ik kan drukken tot ik een ons weeg maar er gebeurd niets. (er staat ook geen pijltje bij)
    Zit het alleen in versie 10.3.0 ?

  17. Betreffende de Lenko speaker (zie boven):

    Zojuist een mailtje gehad dat er een update aankomt.

  18. Origineel geplaatst door Lokker
    Ach zo is apple. Hebben we wel vaker gezien. Denk aan toen de lightning adapter kwam en alle accessoires niet meer compatibel was. Toen schreeuwde ook van de daken. En is allemaal goed gekomen haha.

    Je geeft zelf al aan waarom die vergelijking volkomen mank gaat.

    Er kwam destijds namelijk inderdaad ook een (30-pins naar) lightning adapter toen apple met de lightning connector kwam.

    En er is nog een wezenlijk verschil. Het gaat hier om software, waarbij het veel makkelijker is de ‘oude’ naast de ‘nieuwe’ oplossing te handhaven ihkv backwards compatibility. Die heeft Apple vanaf de introductie van 64bits iDevices (5S ihb) ook geboden, en schrappen ze nu met wat vage smoesjes als ‘rechtvaardiging’ maar zonder echte noodzaak.

    Ze boffen dat ze de iPad nog maar zo kort als ‘pro’ proberen te positioneren in de markt, want voor (de meeste) professionele gebruikers is continuïteit (en dus ook backwards compatibiliteit) een onvoorwaardelijk vereiste. Elke IT’er die langer dan een paar maanden meeloopt kan je vertellen dat een héél groot deel van de professioneel gebruikte software (op alle andere OSsen) in de basis zo oud is dat het als ‘legacy’ wordt bestempeld, en toch maar mondjesmaat wordt vervangen…

    Voor iOS kunnen ze er daardoor nog relatief makkelijk mee wegkomen, voor MacOS nemen ze niet alleen langer de tijd maar is de kans ook levensgroot dat ze zelfs op die langere termijn nog terug zullen moeten komen en nog véél langer 32 bits moeten blijven ondersteunen als ze niet héél veel (juist trouwe) klanten willen verliezen 🤔

  19. Ik denk rond de tijd als IOS11 uitkomt er veel updates gaan komen,
    maar ik ben bang dat een deel, van de nieuwe vervangende apps, met abonnement aan komen, het is nu de ideale tijd om te doen.

    Ik denk dat ik wel een tijdje wacht om naar IOS11 te updaten, zodat ik vervangende apps kan zoeken.

  20. @Frans: Foto van je bon maken, opslaan in map “bonnen” in je foto app en de verloop datum in je agenda zetten 😉
    Heb je geen app nodig.

  21. @Robbert: als er geen pijltje bij staat heb je geen 32 bit apps!

  22. @Robbert: Het zit ook in 10.3.2.
    Als er geen pijltje staat betekent dat dat er geen 32 bits op je iPhone/iPad staan?

  23. Al heel lang gebruik ik autostitch, ideaal om panorama te maken van losse foto’s, bijvoorbeeld die je van een camera haalt. De maker is ook al lang geleden overgenomen door Google dat prompt de app uit de store haalde. Jammer, maar autostitch heeft het lang volgehouden zonder updates.

  24. Origineel geplaatst door Remundo
    Al heel lang gebruik ik autostitch, ideaal om panorama te maken van losse foto’s, bijvoorbeeld die je van een camera haalt. De maker is ook al lang geleden overgenomen door Google dat prompt de app uit de store haalde. Jammer, maar autostitch heeft het lang volgehouden zonder updates.

    Dat is inderdaad ook één van de 32-bits apps waardoor ik iOS11 voorlopig nog lange tijd vooruit blijf schuiven. Tot op heden heb ik er ook helaas nog geen goede vervanger voor kunnen vinden…

  25. Origineel geplaatst door Frans
    Ik gebruik de app “Garantie” nog steeds heel vaak, vooral bij wat duurdere zaken zoals iPhones, duurdere kleding,meubels enz. Foto maken van je aankoopbon, aangeven wanneer de garantie verloopt en verder geen zorgen meer tot een melding komt dat de garantie bijna verlopen is. En altijd je garantiebewijs bij de hand.

    Wie weet voor deze app een alternatief? Please?

    Google keep. Kun je een foto in een note zetten en dan een reminder erop zetten. Maar ik denk dat er legio dingen zijn zoals dit. Evernote zal het ook wel ondersteunen.

  26. Ik heb Philips Fidelio speakers, met een 32 bits app Airstudio. Al een paar keer ben ik bijna op de vuist gegaan met Katarina van het Philips support forum, dat ze er iets aan moeten doen, want dat nu toch echt 64 bits noodzakelijk gaat worden. Maar er gebeurt helemaal niets.
    Kan dus maar zo zijn dat ik mijn speakers straks niet meer kan gebruiken, dus dan kun de wel de makers kennen, zelfs met ze in contact zijn, maar zelfs dat hoeft niet te helpen.

  27. Ik heb momenteel 96 32-bit apps op mijn iPad Pro staan 😅.
    Pakweg 85% games. I’m screwed 😅.
    Ben zoveel mogelijk 32-bit apps aan het uitspelen, zodat ik ze kan verwijderen.
    Maar bepaalde games zoals Call of Duty: Zombies en Trivial Pursuit kun je gewoon blijven spelen.
    En die zijn niet meer te vinden in de App Store. Ook Battlefield: Bad Company 2 niet.
    Ook gewone apps zoals Autodesk Visual Design, Google Earth en Vectorize It werken nog perfect.

  28. Origineel geplaatst door Gabor

    Origineel geplaatst door Frans
    Ik gebruik de app “Garantie” nog steeds heel vaak, vooral bij wat duurdere zaken zoals iPhones, duurdere kleding,meubels enz. Foto maken van je aankoopbon, aangeven wanneer de garantie verloopt en verder geen zorgen meer tot een melding komt dat de garantie bijna verlopen is. En altijd je garantiebewijs bij de hand.

    Wie weet voor deze app een alternatief? Please?

    Google keep. Kun je een foto in een note zetten en dan een reminder erop zetten. Maar ik denk dat er legio dingen zijn zoals dit. Evernote zal het ook wel ondersteunen.

    Dropbox ondersteunt deze functionaliteit ook. Eventueel ScannerPro of iets soortgelijks.

  29. Ik heb Igo primo W. Europa navigation aangekocht met lifetime kaartupdates.
    Ik vermoed dat de 32 bit app niet ge-update zal worden. Dus 35€ weggegooid ?

  30. Ik vrees van wel, heb deze ook.

    Voor mij een reden om mijn iOS niet up te graden.

    Hoe moeilijk kan het zijn om 32bit emulatie te maken waardoor het allemaal wat trager gaat maar nog wel enigszins werkt (a la Rosetta)

  31. Origineel geplaatst door jero98
    Ik vrees van wel, heb deze ook.
    Voor mij een reden om mijn iOS niet up te graden.
    Hoe moeilijk kan het zijn om 32bit emulatie te maken waardoor het allemaal wat trager gaat maar nog wel enigszins werkt (a la Rosetta)

    Rosette is hier een heel ander verhaal in. Rosetta zorgde er voor dat oude applicatie’s die gemaakt waren voor de PowerPC processor architectuur konden draaien op die van Intel.

    32bits applicaties draaien goed op een 64bits machine. Kijk maar naar alle mac’s en nieuwere PC’s. Allemaal 64bits architectuur, waar vast ook nog wel een aantal (legacy) 32 bits applicaties op draaien.

    Probleem alleen is dat 32bits ook zo’n shortcomings hebben. Minder dingen tegelijk kunnen verwerken (32bits ipv 64bits). Maar bijvoorbeeld gaat de tijd ook een probeem worden. Of laat staan nog een potje schaken te spelen op Chess.com

    Naar ontwikkelaar is het verkoop praatje ook vaak: “Het grootste gedeelte van onze users is bij de laatste ios met features.” Nu maakt het voor ontwikkelaars het nog een stap makkelijker om niet rekening te houden met 32bits software en shit.

    Anderszijds kun je ook boos naar de App ontwikkelaars kijken. Zij vragen geld er voor en doen verder niks meer aan de app. Dat is ook gewoon zonde van je eigen geld en slechte klantvriendelijkheid 😉

  32. Ik begrijp dat je een keer technisch vooruit moet. Ik was bang dat er veel apps onbruikbaar zouden worden. Maar dat valt mee. Wat de gekochte apps betreft heb ik er een paar van 5-8 euro waarmee je creatief muziek kunt maken, zoals Animoog-iPhone (synthesizer), iKaossilator, Bloom (prachtige en makkelijke app van Brian Eno om zelf relaxmuziek te maken) en Kling Klang Music Machine van Kraftwerk, die je zelf kunt instellen. Ik heb nooit updates van die apps gezien, maar blijkbaar zijn ze er toch geweest. Alleen de Kling Klang Machine raak ik kwijt op mijn iPhone. Hebben ze nooit bijgewerkt en fabrikant reageerde totaal niet op mijn verzoek..! (Heb hem ‘gered’ op mijn oude iPad Mini).

    Ik heb vrij veel apps (vind ik). Zo’n 175. Maar er waren verder alleen een paar onbelangrijke apps die op de 32-bits lijst staan. Die heb ik weggegooid. Enige die beetje jammer is, is Songify, waarmee je heel makkelijk automatisch grappige liedjes kunt maken.

  33. Origineel geplaatst door Sem Schilder
    Rosette is hier een heel ander verhaal in. Rosetta zorgde er voor dat oude applicatie’s die gemaakt waren voor de PowerPC processor architectuur konden draaien op die van Intel.
    32bits applicaties draaien goed op een 64bits machine. Kijk maar naar alle mac’s en nieuwere PC’s. Allemaal 64bits architectuur, waar vast ook nog wel een aantal (legacy) 32 bits applicaties op draaien.
    Probleem alleen is dat 32bits ook zo’n shortcomings hebben. Minder dingen tegelijk kunnen verwerken (32bits ipv 64bits). Maar bijvoorbeeld gaat de tijd ook een probeem worden. Of laat staan nog een potje schaken te spelen op Chess.com
    Naar ontwikkelaar is het verkoop praatje ook vaak: “Het grootste gedeelte van onze users is bij de laatste ios met features.” Nu maakt het voor ontwikkelaars het nog een stap makkelijker om niet rekening te houden met 32bits software en shit.
    Anderszijds kun je ook boos naar de App ontwikkelaars kijken. Zij vragen geld er voor en doen verder niks meer aan de app. Dat is ook gewoon zonde van je eigen geld en slechte klantvriendelijkheid 😉

    ‘Fraai’ staaltje klok zonder klepel. 🤔
    Alleen het rosetta stukje klopt, verder sla je de plank flink mis.

    32 bits apps draaien alleen prima op 64 bits processoren omdat die iha hardware-emulatie bieden van de 32 bits instructieset. Apple claimt dat dat je hele telefoon (etc) zou vertragen, niet alleen de 32 bits apps. Als dat al zo zou zijn, dan moet je daar toch echt alleen Apple (boos) op aankijken. Zij ontwerpen de A* processoren immers zelf, dus hebben ook zelf de flexibiliteit en efficiëntie van de 32bits ondersteuning in de hand.

    Het verhaal van de datum raakt helemaal kant nog wal. Op 32 bits (en zelfs 16- en 8 bits) hardware kun je altijd softwarematig alsnog 64 bits (of 128 of 256 etc. bits) berekeningen doen. Dat dat minder snel gaat zal juist voor datums zelden of nooit een probleem zijn, maar heel weinig (zeker smartphone-) apps zullen langdurig zwaar staan number-crunchen op datums. Het interne datumformaat staat dan ook los van de (bit)breedte van de databus van de processor(architectuur).

    Als je de App ontwikkelaars lelijk aankijkt hierop lijdt je in het gunstigste geval aan tunnelvisie. Veel app ontwikkelaars ontwikkelen hun apps niet alleen maar voor iOS. Dat betekent enerzijds dat hun prioriteit vaak bij het ecosysteem met de meeste gebruikers zal liggen, en dat is helaas nog altid Android. Anderzijds kiezen velen daardoor ervoor om dubbel werk voor de verschillende OSsen te voorkomen door multi-platform ontwikkelsoftware, meestal van derden, te gebruiken ipv direct Apple’s Xcode. Daardoor zijn ze afhankelijk van die derden voor een soepele overgang naar bv 64 bits.

    En die derden maken ook hun eigen prioriteitsafweging obv de populariteit van zo’n OS. Of, erger nog, die derden kunnen inmiddels (on)vrijwillig de ondersteuning volledig hebben laten vallen waardoor de app ontwikkelaars moeten roeien met de riemen die ze nog hebben, of een tijd-, geld- en frustratie-intensieve transitie naar een andere (multiplatform) ontwikkelstraat doorstaan. Waarbij opnieuw de prio niet altijd bij iOS zal liggen, en sommige apps zelfs volledig buiten de boot zullen vallen.

    Een eenzijdige actie als deze van Apple zal de prioriteitsstellingen iha ook niet positief tov iOS beïnvloeden, in tegendeel: app- noch IDE-ontwikkelaars hebben hierom gevraagd of zitten hierop te wachten…

    Origineel geplaatst door jero98
    Hoe moeilijk kan het zijn om 32bit emulatie te maken waardoor het allemaal wat trager gaat maar nog wel enigszins werkt (a la Rosetta)

    Helemaal niet moeilijk, sterker nog: het bestaat al lang. Hoe denk je anders dat iOS 7 t/m 10.x al die tijd wel zowel 32 als 64 bits apps hebben kunnen draaien?

  34. @jero98: dat doen ze al sinds iOS7, eens houdt het op.

  35. @Werner: kaart updates zonder app updates? Dan moet je bij de maker zijn die je opgelicht heeft

  36. Schat zo in dat als de gebruikers het vertikken om te upgraden naar 11 Apple hierop terug komt. Voor hun is het altijd van grootste belang om binnen 3 maanden na RM versie aan de buitenwereld te laten zien dat hun nieuwe OS omarmd wordt.

    Als dit achter gaat blijven omdat mensen hun betaalde apps willen blijven gebruiken is dat een signaal dat moeilijk onder het kleed geschoven kan worden. Apple is in het verleden ook in diverse IOS versies terug gekomen op onderdelen die er plots uitgehaald waren.

    De gebruikers hebben het laatste woord, niet Apple. Doe er je voordeel mee. Ik ga zeker niet mee, heb te veel apps (bv full version Team viewer à €99,-) die nu prima werken en dat gooi ik niet zomaar weg.

    USERS RULES!

  37. Bubbli! 😔
    Voorbeeld:
    Check out this bubble

  38. @Ferryman: @Sem Schilder: Ik vind jullie beiden eerlijk gezegd veel halve waarheden verkondigen. Veel termen smijten en aannames maken. Uiteindelijk beginnen jullie posts redelijk goed maar verzand het in een ontzettend langdradig verhaal wat voor een gemiddelde lezer niets toevoegt.
    Op zich als je aannames maakt kan dat prima, maar noem het dan ook zo. Met termen en afkortingen smijten zit niemand op te wachten. Mensen die je post begrijpen begrijpen het al, die vertel je niets nieuws. Andere mensen denken ‘het zal wel’.
    Niks persoonlijks verder, ik ken jullie niet.

    Goed, mijn aanname is dat het vooral komt doordat Apple de 32 bit libraryś uit IOS wil halen. Die zijn ook nodig om een 32 bit app te laten werken.

    Ik ben benieuwd wat Apple gaat doen met de 32 bit App Thinning varianten.

  39. @erik-jan: Volstrekt mee eens.

  40. Dat je telefoon of ipad trager wordt vind ik geen goed argument van Apple. Veel oudere apps zijn lichter dan de huidige apps. Straks word je geacht een apparaat aan te schaffen met meer GB, vanwege die zwaardere apps. Daar gaat het uiteindelijk om. Wat je device werkelijk trager maakt is tracking.

    Ik vraag me af waarom de apps met templates weg moeten van Apple. Wat is daar nu mis mee?

    @Macaanzee: Je moet niets! Laat je niet onder druk zetten.

  41. Wel een beetje flauw dat ik pas kan zien of een app 32 is NADAT ik het gekocht heb in de AppStore. Een simpele regel toevoegen onder details zou goede info zijn voorafgaand aan koop.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.