Reacties voor: ‘Apple blokkeerde Facebook-update vanwege melding over Apple-vergoeding’

Kleine ontwikkelaars hebben er een nieuwe bondgenoot bij. Facebook zegt dat Apple's 30% afdracht tijdens de coronacrisis rampzalig is geweest voor kleine ontwikkelaars. Apple zou ook een update van de Facebook-app geblokkeerd hebben, omdat daarin duidelijk aangegeven stond dat Apple 30% van het aankoopbedrag opeist.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 34 reacties

  1. Facebook heeft in zekere zin gelijk dat Apple iets zou moeten doen aan de 30% die zij vragen. Maar wat mij onduidelijk is, is het feit dat Facebook aangeeft dat ze het kosteloos op hun playform aanbieden. Dan is er dus geen betaling nodig. En 30% van 0 is volgens mij nog steeds 0. Dus ik vraag mij af of het wel echt gratis is, zoals facebook beweert.

  2. Bullshit. Facebook neemt het op voor zichzelf over de rug van “de kleintjes”.
    Laten we eerlijk zijn; juist doordat er 1 Appstore is weet iedereen waar zijn apps eenvoudig en veilig te halen en is er ook direct een koppeling met betalingsgegevens die veilig worden opgeslagen en niet gedeeld. Gemak voor de consument maakt dat er zo’n robuste app economy heeft kunnen ontstaan, anders was deze al wel ontstaan pre-iPhone.
    De hele aanval op de 30% regeling is daarnaast “disingenuous”, selectieve verontwaardiging ten top; je hoort bv Epic niet over het niet vrijelijk kunnen aanbieden op de platformen van Microsoft, Sony en Nintendo…

  3. “Facebook rekent zelf niets”.. en Facebook zelf is een non-profit organisatie die zelf altijd de regels en wetten der privacy netjes allemaal volgt.
    * sarcasm off*

    Facebook is een instelling die andere manieren heeft om aan inkomsten te komen en die heeft zich sowieso niet in deze discussie te mengen.

  4. Origineel geplaatst door Arno1975
    “Facebook rekent zelf niets”.. en Facebook zelf is een non-profit organisatie die zelf altijd de regels en wetten der privacy netjes allemaal volgt.

    * sarcasm off*

    Facebook is een instelling die andere manieren heeft om aan inkomsten te komen en die heeft zich sowieso niet in deze discussie te mengen.

    Apple toch ook? iPhone’s en al het andere apparatuur waar ze dik op verdienen.

  5. Facebook verdient hier wel degelijk aan maar dan, zoals altijd al door de gegevens van een ieder die zich inschrijft te verkopen aan de hoogste bieder(s).
    Apple verdient z’n geld door verkoop van hardware, diensten en het platform appstore. Dan nog ben ik het wel mee eens dat ze op zn minst tijdens Corona de 30% gage wel mogen verlagen

  6. Als iedereen wil dat de vergoeding omlaag gaat, dan wordt er wel een dagelijkse/weekelijkse/maandelijkse/jaarlijkse vergoeding gegooid op Swift. Want vergeet niet dat apple behoorlijk veel tools gratis aanbied om apps mee te maken. Hoeveel app ontwikkelaars zijn er niet begonnen met het gratis programma Swift.

    Dus heel dit gebeuren vind ik een beetje klets. Apple’s platform dus Apple’s regels. Vergeet niet wat je voor die 30% terug krijgt. Een wereldwijd groot platform, iemand die controleerd of de app ook doet wat het moet doen, tools om apps mee te maken en nog veel meer waar ik nu niet aan zit te denken.

    Dus prima dat iedereen zich ermee bemoeid. Maar laat Apple daar dan ook voor krijgen wat het verdiend om jou als ontwikkelaar het gemakkelijk te maken.

  7. Facebook is rampzalig snap niet dat mensen zich er nog mee bezig houden

  8. Er is duidelijk een beweging gaande die Apple dwingt om over de 30% afdracht te gaan nadenken. Dit is ook weer een geval waarvan je zou kunnen zeggen: is het nou nodig om mensen die zelf een product of video leveren 30% af te snoepen via een transactie waar de appmaker (Facebook) niets aan verdient (directe inkomsten dan, de data is weer een heel ander verhaal natuurlijk…).

    Dat Apple nog wel iets er aan wil verdienen is logisch als het betaalplatform van iTunes gebruikt wordt. Maar Facebook een eigen betaalfunctie geven dan is het hek van de dam. Dan wil Epic dit ook. En elke andere app die nu iTunes (moet) gebruiken.

    Tegelijkertijd kán Apple dit niet zomaar opgeven. De inkomsten uit diensten en services is steeds belangrijker geworden en gaat nog veel groter worden. Het zou mij niet verbazen als Apple in 3 jaar net zo veel verdient met services als met de hardware.

  9. Mensen die de apps en updates controleren, datacenters, beveiligde servers. Allemaal gratis? Natuurlijk niet. Er blijft niet heel veel over van die 30% denk ik. Natuurlijk maken ze er winst op. Maar veel mensen denken dat die kosten erg laag zijn. Of er helemaal niet zijn. Het kost geld om een app store aan te bieden en het kost nog meer om dat op een veilige manier te doen met veel controle. Verkopen via de website van Bol.com kost je ook 30%. Je kunt het wel via je eigen website verkopen. Maar via Bol heb je een miljoenen publiek. En je mag alleen via het betaal systeem van Bol verkopen. Is een beetje hetzelfde als met veel grote bedrijven die op deze manier geld verdienen. Alibaba, Amazon, Google etc. Gaan we dan al die bedrijven aanklagen?

  10. En ondertussen haalt facebook wel binnen no time een live stream down als je een stream van je favoriete artiest aan het kijken bent die wat probeert bij te verdienen.

  11. Ik mis iets… De aanbieders van apps krijgen een fantastische marktplaats voor die 30%.Het zijn de grote softwarebedrijven die gaan miepen. Die bieden in-app aankopen waarvoor er hoge premiums worden gevraagd. Kijk naar Bubble Witch, die vragen 55 euro voor een goudstaven pakket.Dat is serieus geld. De Candycrushen, Fortnites etc.Je maakt van datzelfde app platform gebruik als iedere kleine ontwikkelaar die een app uitbrengen die maar door kleine groep gebruikt worden.

  12. Facebook neemt het helemaal niet op voor “de kleintjes”. Dat is alleen maar zieligdoenerij om hun eigen, vele malen grotere belang te maskeren. En die zgn. “kleintjes”, zoals Epic en Spotify zijn net als Apple, Google, Facebook enz. evengoed op geld belust. En Facebook is wel de laatste die hierover een grote mond moet opzetten, want als het op macht en geldbelustheid aankomt is er geen erger bedrijf te verzinnen. Onbeschaamde vlegels zijn het, daar bij Facebook. Onbegrijpelijk dat zoveel mensen hier (nog) in (blijven) trappen, en hun hele ziel en zaligheid verkwanselen aan een criminele organisatie. Ik heb niks te verbergen, zeggen die mensen dan. Flauwekul. Iedereen heeft wat te verbergen, nl. zijn eigen privacy.

  13. @igadgetman: Beter zou zijn om iedereen een kleine afdracht te laten betalen (dus ook Airbnb, Uber, Martkplaats etc immers profiteren deze spelers ook van prachtige AppStore platform). Laat Apple soort Visa/MasterCard zijn en gwn kleine commissie per transactie gaan vragen “voor iedereen zelfde prijs”. 🙂

  14. @Dick de wit: de maniertjes facebook zijn nogal “apart”. Ze zoeken nogal eens de grens op. En gaan erover.
    Maar Facebook mag zijn mening voor zich houde

  15. Apple Charity Inc.

  16. Wat een onzin. Iedere winkel doet een bedrag boven de inkoop, of wat de onkosten voor de winkel ook zijn. Winkels kunnen toch niet gratis werken. Meestal is dat meer dan 30%. Ze mogen eigenlijk helemaal niet klagen.

  17. Facebook neemt het alleen maar op voor zichzelf omdat ze door Apple worden beperkt in het data graaien zoals ze dat zelf graag zouden willen, heeft helemaal niks met 30% te maken. Ze zien de bui al hangen dat ze in IOS 14 nog meer worden beperkt. Wordt er een beetje misselijk van als Facebook gaat vertellen wat een ander verkeerd doet. Facebook zelf is namelijk het kwaad.

  18. En FaceBook is ineens de goodguy? Jarenlang privacy schenden, geld verdienen met gepikte data en het nu ‘opnemen’ voor de kleinen? Ik heb 100x liever dat een kleine ontwikkelaar sneuvelt omdat hij niet kan rondkomen van 70% van zijn opbrengsten, dan dat ik als consument maar continu mijn best moet doen mijn privacy te schenden of er mallware op mijn devices komt. Kwaliteit en service hebben een prijs.

  19. Heb nog nooit een betaalde app gehad of iets aangekocht in een app dus geen 30% voor Apple 😃. Als ik ontwikkelaars was zou ik een gat op zoeken misschien kun je zonder app werken met je spel direct op de browser en dan kan Apple weinig doen, de gebruiker plaatst een snelkoppeling ipv een app. Ik noem maar iets, Apple zoekt zelf eeuwig de mazen op om geen belasting te betalen, geen enkel medelijden met Apple wat dat aan gaat. En los daarvan de ontwikkelaar zal t door rekenen aan de consument dus die betaald zelf niet wij zijn de pisang, alleen de prijs is daardoor hoger waardoor meer mensen afhaken daarom heeft ook de ontwikkelaar liever niet dat 30% verhaal. Is ook wel een hoog percentage, mogelijk viel t ook voor Apple beter uit wanneer het lager was, was het 10% ziet de prijs er beter uit in de store en wordt de aankoop vaker gedaan 3 keer 10 % is zelfde als 1 keer 30….

  20. Omdat Facebook zich er mee bemoeit weet je eigenlijk een ding zeker: Apple heeft gelijk. Lol
    Ze verkopen zelfs je ziel als ze er zelf maar van kunnen profiteren. Waarom zouden ze anders de developers helpen?

  21. Als je een android hebt, dan zou je kunnen kiezen voor een andere app store, bij Apple is die keuze er niet.
    Ik denk zeker, gezien hun omvang dat ze moeten toestaan dat je ook ander app stores moet toestaan op hun platform. Zelfde als Microsoft destijds ook andere browsers moest toestaan, of dat regfiber (KPN) ook ander internet providers moet toestaan op hun infrastructuur.
    Je kunt wel roepen hun store hun regels, maar als je dermate groot bent dan ben je gewoon een monopolist en uiteindelijk ben je als klant altijd slechter af.

  22. Kan Apple dan niet een “Android” versie van IOS maken naast de standaard IOS waar wel een andere AppStore geïnstalleerd kan worden?
    Maar dan moet je als klant als je daar gebruik van maakt ook niet bij Apple klagen voor problemen.
    Ik kies juist bewust voor Apple.
    En iedereen die denkt dat de apps goedkoper worden als Apple hun marge niet krijgt komt denk ik bedrogen uit. Want hooguit de ontwikkelaars die hun abonnementen ook op een andere manier goedkoper verkopen zullen hun prijs aanpassen, maar de rest van de ontwikkelaars houd gewoon de zelfde prijs maar gaat er zelf meer op verdienen.

  23. Iedereen loopt wel te zeiken maar Google vraagt zelf ook 30% dus gewoon onzin dat ze apple zo aanvallen

  24. Wat een bedrijf is het ook dat Facebook. Dat ze dan ook even gelijk vermelden hoeveel geld adverteerders betalen per Facebook “hit”. En dan niet weggemoffeld in de zogenaamde privacy voorwaarden die je privacy waarborgen (lees; schenden)

    Inmiddels gaat het nergens meer over.

    Ik krijg steeds meer de indruk dat ze Apple op deze manier in een kwaad daglicht willen zetten om de negatieve aandacht die op deze bedrijven liggen wat betreft privacy te weerleggen.

  25. Is het Facebook niet ook te doen om ios14?
    Aangezien iedereen dan ziet wat voor informatie Facebook gebruikt, ze hebben zelf al aangegeven dat ze bang zijn voor minder reclame opbrengsten. Dit omdat reclames minder waard zijn als het niet op de juiste personen gericht is.

    Maar sowieso is apple en Facebook hun verdien model gewoon totaal anders, Apple verdient op producten en services en Facebook met reclame.

  26. Ik vind het toch wel fijn om te lezen dat de meeste mensen FB de rug aan het toekeren is.

    En over het bericht zelf: met de vingertjes wijzen is FB heel goed in. Wordt tijd dat ze eens naar hunzelf kijken.

  27. (Red.) Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd naar aanleiding van blokkering van update Facebook-app.

  28. @Thom: Dit dus. Geheel mee eens!

  29. Origineel geplaatst door Indie De Groot
    Mensen die de apps en updates controleren, datacenters, beveiligde servers. Allemaal gratis? Natuurlijk niet. Er blijft niet heel veel over van die 30% denk ik. Natuurlijk maken ze er winst op. Maar veel mensen denken dat die kosten erg laag zijn. Of er helemaal niet zijn. Het kost geld om een app store aan te bieden en het kost nog meer om dat op een veilige manier te doen met veel controle. Verkopen via de website van Bol.com kost je ook 30%. Je kunt het wel via je eigen website verkopen. Maar via Bol heb je een miljoenen publiek. En je mag alleen via het betaal systeem van Bol verkopen. Is een beetje hetzelfde als met veel grote bedrijven die op deze manier geld verdienen. Alibaba, Amazon, Google etc. Gaan we dan al die bedrijven aanklagen?

    De discussies gaan juist over de content en diensten die niet over de servers en datacenters van Apple lopen waar ze toch willen dat alle betalingen via Apple Store verlopen.

    Bij Netflix kun je via de IOS app geen abo kopen, want dan zouden ze 30% van de kosten in 1e jaar en 2e jaar 15% moeten betalen aan Apple. Willen ze niet dus bieden ze geen mogelijkheid aan om via de App een abonnement te kopen. Netflix is echter te groot dat Apple daar een vuist tegen maakt.

    In Fortnite gaat het om het virtueel geld, wat is dat nu precies?, maakt voor Apple niet uit, ze willen 30% over de transacties om voor geld virtueel geld te kopen (Vbucks in dit geval). Fortnite had effe grapje uitgehaald door op webpagina te zetten: wil je Vbucks kopen direct bij ons betaal je $7,99 en wil je het via de Apple Store kopen (als in-app) dan kost het $9,99. Omdat EPIC weigert deze webpagina eruit te halen, zijn ze uit de App store gekickt.

    Bij WordPress gaat het om het kopen van commerciele domeinen. WordPress verkocht dat niet via de App, maar wel op de website. Wilde Apple wordpress dwingen om commerciele domeinen via de App te gaan verkopen, met afdracht van 30%.

    Spotify betaald 30% over de abonnementen afgesloten via App. Alleen niet voor degene die via de website van Spotify zelf worden afgesloten. Hier zit een oneerlijkheid, want Apple Music betaald geen 30% aan moeder Apple. Dus Apple houdt bij $9,99 over en Spotify die ook $9,99 vraagt mag $3,33 afdragen aan Apple.

    in geval Hey mail abonnement wilde de firma via de eigen website premium abonnementen gaan verkopen (en niet via hun App). Mag niet van Apple, want moet perse via hun App store en 30% aftikken.

    Snap wel dat bedrijven daar niet blij mee zijn.

  30. Origineel geplaatst door Patrick
    Iedereen loopt wel te zeiken maar Google vraagt zelf ook 30% dus gewoon onzin dat ze apple zo aanvallen

    Inderdaad. Waarom geen titel waarin meteen staat dat zowel Google als Apple dit doen? Het is altijd Apple die aangevallen wordt… maar zij houden hun store wél veiliger dan Google… hoge bomen vangen veel wind.

  31. Eens met Edwin. Het aanschaffen via de app van abonnementen of virtuele tickets is voor Apple niets meer dan een financiële transactie. 30% afromen staat in geen enkele tot de geleverde dienst. Credit card bedrijven rekenen daar maximaal enkele procenten voor. Als Apple Pay de middenstand 30% zou kosten, zou helemaal niemand het aanbieden. Ze rekenen die 30% voor IAP alleen omdat het kan.

  32. @Edwin: Vind jij het wel eerlijk dat ze de apps gratis maken dus Apple niks verdiend en dan ook nog eens de in app aankopen/ abonnementen buiten Apple om doen?

    Dat is hetzelfde als naar een restaurant gaan en je eigen eten op eten terwijl je daar zit.

    Over het percentage vind ik dat best een discussie mag komen maar dan moet je met de app makers samen een discussie naar Apple toe brengen en als Apple niet akkoord massaal de apps uit de Apple App Store halen, maar dat doen ze niet want dan missen hun alle gebruikers van Apple.

    Het is niet een zwart wit verhaal en aan alle kanten zit een logica maar vind echt iedere keer dat Apple omdat ze zo groot zijn geworden nu iedere keer zwart word gemaakt.
    Apple is ook in een garage begonnen maar heeft het zo ver gebracht en nu moeten ze ineens gestraft worden omdat ze zo groot zijn geworden.
    Waarom wil je dan nog als bedrijf succesvol worden als je dan word afgestraft?

  33. Die 30% geldt trouwens alleen het eerste jaar daarna is het 15%
    Op tweakers staat een mooie duidelijke reactie van iemand die het naar mijn idee goed uitlegt.
    CT is de schrijver (eerste reactie bovenaan)

  34. Vind dat apple geen gelijk heeft is wel degelijk relevant voor de betaler, je mag wel weten waar je geld heen gaat. Beetje typisch weer, wel 30% willen maar naar de buitenwereld dat stil willen houden bah.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.