Facebook-app op de iPad

Je kan nu instellen hoe lang je Facebook en Instagram maximaal wil gebruiken

Er is veel te doen geweest over de tijd die mensen met hun mobiele apparaten doorbrengen. Zowel Facebook als Instagram voegen nu functies toe die gebruikers de tijd die ze in de app steken in kaart laten brengen.
Jim Pedd - · Laatst bijgewerkt:

Digitaal welzijn wordt steeds belangrijker. Om die reden zal Apple in iOS 12 Schermtijd toevoegen als onderdeel van Digital Health, waarmee gebruikers precies kunnen zien hoeveel tijd ze in hun smartphone steken. Zoiets gaat Google ook down met Android. En dus vond Facebook, de meest gebruikte app op veel smartphones, dat het tijd was om ook met maatregelen te Koken.

Beperk je activiteit
Vanaf vandaag is het binnen de Facebook- en Instagram-apps mogelijk om te kijken hoeveel tijd je precies in de apps door hebt gebracht. Zodoende kan je van de apps vragen om elke dag tegen een uur of elf ’s avonds in een notificatie aan te geven hoeveel tijd je er aan besteed hebt.

Ook wordt het mogelijk om de apps na verloop van tijd een melding weer te laten geven. Stel dus dat je maximaal een half uur per dag door andermans Instagram-feed wil scrollen, dan kin je dat gewoon instellen. Doe je dat wat obsessief en like je soms per ongeluk foto’s van anderen, dan kun je met onderstaande tip voorkomen dat anderen het merken.

De app blokkeert dan niet, maar stuurt je wel een melding zodra je de tijd overschrijdt. Het is aan jou om te beslissen wat je daarmee doet. Ook mooi: zowel binnen Instagram als Facebook wordt het mogelijk om notificaties gedurende een bepaalde periode te blokkeren. Zo voorkom je dat je de verleiding voelt om de apps al te vaak te openen.

Your Time on Facebook

Snel beschikbaar
De functies worden de komende paar weken uitgerold. Voorlopig zijn ze dus nog niet voor iedereen beschikbaar. Binnen de Facebook-app vind je de “Your Time on Facebook”-functie binnen het instellingenmenu rechts onderin. In Instagram staat de functie ook in de instellingen te vinden en heet die in het Engels “Your Activity”.

Met de functies speelt Facebook in op recente kritiek dat de apps veel te veel tijd opslokken. “Het is voor ons van groot belang dat iedereen het gevoel heeft dat ze hun tijd met Facebook en Instagram ook echt goed hebben doorgebracht”, aldus Ameet Ranadive van Instagram in een statement tegenover The Verge.

Het is de bedoeling om de komende tijd meer van dit soort functies toe te voegen aan de apps. Daarvoor voert men onderzoek uit onder 1 procent van de gebruikers wereldwijd. Zo probeert Facebook te achterhalen wat voor functies mensen het liefst terugzien om het gebruik van de apps redelijk terug te dringen.

Ben je ondertussen benieuwd hoeveel je bezig bent met je smartphone? Dan zijn er verschillende apps om daar inzicht in te krijgen. Denk aan ScreenUse, maar ook Moment.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 september 2018, 22:04
Categorie Apps
Onderwerpen facebook, instagram

Instagram

Instagram is een populair sociaal netwerk voor het delen van foto's. Ontdek alles over de functies zoals Stories, Instagram Direct, gezichtsfilters en live video's. Zo haal je meer uit Instagram en krijg je meer likes.

Instagram

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.