Reacties voor: Deze 6 maatregelen neemt Facebook om jouw vertrouwen terug te winnen

Nieuw privacymenu op komst
Facebook gaat 6 maatregelen nemen om het massaal delen van data via apps te beperken. Dat heeft Facebook CEO Mark Zuckerberg bekendgemaakt na het schandaal rond dataverzameling door Cambridge Analytica. Wat verandert er voor jou?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 21 reacties

  1. Ik heb mijn Facebook al reeds een halfjaar verwijderd en mis er eerlijk gezegd niks aan.(Behalve verjaardagen dan😆)

  2. @Joey: Tip: zet ze in je iPhone bij contacten, dan krijg je op de dag een melding zodat je diegene kunt feliciteren 😉

  3. Facebook komt met 5 maatregelen. Ik heb zelf 1 maatregel genomen: Facebook verwijderd.

  4. Origineel geplaatst door Veder
    Facebook komt met 5 maatregelen. Ik heb zelf 1 maatregel genomen: Facebook verwijderd.

    Precies, ook mijn ‘oplossing’!

  5. FB? Zielige app snap niet dat mensen er iets aan vinden

  6. Mijn account gisteren verwijderd.
    Facebook doet nu met die maatregelen voorkomen dat het allemaal aan externe apps ligt. Geen woord over de onvoorstelbare hoeveelheid privé infomatie die ze in bezit hebben en gebruiken. Google is daar niets bij vergeleken.

  7. Het is überhaupt voor mij wat duister. Ik doe nauwelijks iets met FB, heb zo ver ik weet nooit voor iets toestemming gegeven. Dan verbaast het me toch dat als ik al eens zo’n gekke quiz invul van een derde partij, deze al m’n vrienden kan verwerken in een vraagstelling. Je weet wel, b.v. deze vrienden zullen er altijd voor je zijn of dergelijke flauwe kul. Dat zijn dan juist degenen waar ik het meest op gereageerd heb. Ik vroeg me al eens af hoe een derde partij zomaar aan deze data komt. En eigenlijk vraag ik het me nog steeds af…..

  8. Die maatregelen doen toch niet echt ter zake? De essentie van Facebook is dat het jouw data, jouw privégegevens geeft aan adverteerders, of in ieder geval adverteerders mogelijk maakt om hun boodschappen aan precies die mensen te sturen die de adverteerders willen bereiken. Daar verandert dan ook niks aan.

    De ophef die ontstaan is door Cambridge Analytics snap ik dan ook niet helemaal. CA doet niets anders dan wat alle adverteerders al jaren doen. Maar omdat het een bedrijf is, is dat ineens wél oké?

    Daarbij bouwt Facebook ook een profiel op obv alle sites die je bezoekt, door de like-button die elke website heeft – zelfs als je geen Facebook-account hebt. Verandert ook niks aan.

    Dat Facebook en Instagram daarnaast zorgen voor een verwrongen wereldbeeld omdat iedereen daar doet alsof bij hen de zon altijd maar schijnt, hebben we het dan maar helemaal niet over.

  9. Ik vond het al jaren van de zotte dat je facebook moest gebruiken voor sommige apps. Langzaam aan meer mogelijkheden om gewoon een account te creeeren. Of gewoon spelen zonder (met risico op data verlies).

    Achja, wat kun je als een persoon hierin voor verschil in maken? Zijn overgeleverd aan allemaal voorwaarden zonder dat er vaak een alternatief is waarbij je wel kan kiezen hoe en wat.

  10. @Davey: Ik ben tegen (gratis) games die echt afhankelijk zijn van FB. Of je ertoe verplichten te ‘connecten’, anders kom je niet verder in het spel. Tot nu toe heb ik games kunnen spelen, die FB ook pushen, maar op punt dat ik zonder FB niet verder kon met het spelletje, was het makkelijk: delete the game. Of je FB hebt of niet, games moeten niet perse altijd maar onlosmakelijk verbonden zijn met FB. Of je kòopt kwaliteitsspelletje zonder in-app aankopen (moeilijker te vinden) en FB push meldingen.

    Maar goed, FB-loos leven is lekker, hoor. Ik doe het al 4 jaar, nadat ik 4 à 5 jaar FB gebruikt had. Je mist niks.

  11. Origineel geplaatst door Sandra
    @Davey: Ik ben tegen (gratis) games die echt afhankelijk zijn van FB. Of je ertoe verplichten te ‘connecten’, anders kom je niet verder in het spel. Tot nu toe heb ik games kunnen spelen, die FB ook pushen, maar op punt dat ik zonder FB niet verder kon met het spelletje, was het makkelijk: delete the game. Of je FB hebt of niet, games moeten niet perse altijd maar onlosmakelijk verbonden zijn met FB.

    Maar goed, FB-loos leven is lekker, hoor. Ik doe het al 4 jaar, nadat ik 4 à 5 jaar FB gebruikt had. Je mist niks.

    Niet verder vertellen maar om die reden heb ik ook een FB fake account extra. Moet er ooit iets gekoppeld worden dan neem ik die erbij.

  12. @Toine: Niet verder vertellen, maar met dat nep-account halen ze alsnog een hoop echte info binnen.

  13. Inderdaad. Van een echt account naar fake-accounts helpt niet. Dit wordt in mum van tijd gekoppeld aan jouw oorspronkelijke account (die ook na verwijdering gewoon bewaard wordt) omdat FB binnen een paar minuten al weet dat jij het bent.

    Deze maatregelen van Facebook zijn hetzelfde als de waarschuwingen op pakjes sigaretten. Als je denkt dat je van door die waarschuwing ineens geen kanker meer gaat krijgen, dan heb je er toch niet zo goed over nagedacht.
    Verwijder Facebook, log uit op YouTube, verwijder je Gmail-adres, verwijder alle Google-apps, zoek met DuckDuckGo, installeer UBlock op je computer en BetterBlocker op je telefoon, gebruik geen Android-based-devices en kijk uit met alle gratis apps op je telefoon, zeker als het gaat over sociale media.

  14. @Mark: Klopt helemaal.
    Mensen die Facebook vertrouwen zijn echt hopeloos naïef.

    Je account verwijderen? Goed idee, maar een beter idee is helemaal niet registreren op social media ellende. “Voorkomen dat je gegevens misbruikt worden of voorkomen dat je privacy geschonden wordt op facebook is super ironisch. Het business model van facebook is gegevens misbruiken en je privacy schenden.

  15. (Red.) Facebook heeft een extra maatregel aangekondigd, zoals een nieuw ontworpen privacymenu. Zie de update in het artikel.

  16. Lol, ik heb het artikel niet eens gelezen. Toen ik Facebook en vertrouwen zag staan wist ik al voldoende 🤭😁

  17. Dat heet mosterd na de maaltijd ‼️

  18. Origineel geplaatst door Erik-jan
    @Mark: Klopt helemaal.
    Mensen die Facebook vertrouwen zijn echt hopeloos naïef.
    Je account verwijderen? Goed idee, maar een beter idee is helemaal niet registreren op social media ellende. “Voorkomen dat je gegevens misbruikt worden of voorkomen dat je privacy geschonden wordt op facebook is super ironisch. Het business model van facebook is gegevens misbruiken en je privacy schenden.

    Owja. Alhier reageren is natuurlijk geen social media…

  19. @overVecht: Nee dat is het niet. Je hoeft nergens te registreren en je kunt ook geen “netwerk” maken met andere mensen die reageren, ik kan ook geen mensen volgen, ik heb geen eigen profiel pagina en zo heb je nog zat andere kenmerken van social media. Kunnen reageren op nieuwsartikelen kon al veel eerder dan dat social media bestond.
    Misschien zit er toch een kern van waarheid in de naïviteit?

  20. Privacy is een illusie, zeker op internet. Schandalig, maar helaas. Deze maatregelen van Facebook gaan daar echt niet bij helpen.

  21. Grotendeels stoer doen voor de bühne door Facebook.

    Facebook verdient aan onze data en voorkeuren en verkoopt die. Net als Google en andere bedrijven.

    Toch kan en wil ik niet zonder Facebook, omdat er geen goed en vergelijkbaar alternatief is. Het is en blijft een prima manier om op een makkelijke en leuke manier contact te onderhouden met familie en vrienden over de hele wereld.

    En om oude vrienden makkelijk op te sporen. Ik heb door Facebook weer mensen over de hele wereld kunnen vinden die ik al tientallen jaren niet gezien had.

    Ook bedrijven en organisaties geeft Facebook een gratis en heel makkelijk hanteerbare methode om informatie te verspreiden en reclame te maken voor activiteiten of producten.

    Waar je zelf veel aan kunt doen: je privacy-instellingen zo scherp mogelijk instellen. Voor vaste vrienden- of familiegroepen besloten groepen instellen die niet toegankelijk zijn voor anderen.

    NOOIT (meer) mee doen met al die grappige quizjes waarmee je je karakter kunt bepalen door je naam in te tikken enzovoort. Daarvoor moet je altijd accoord gaan met het geven van álle info van niet alleen je eigen account, maar ook dat van al je Facebook vrienden.

    PS: al die mensen met stoere praatjes over onzin op Facebook die je zo kunt missen: dat hangt (net als bij Twitter) helemaal af van de mensen of organisaties waarmee je zelf contact legt; die je zelf volgt.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.