Reacties voor: Europese Unie verplicht universele lader voor smartphones

De Europese Unie gaat smartphonemakers verplichten een universele lader gebruiken. De iPhone krijgt mogelijk een micro-usb-poort.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 53 reacties

  1. Eindelijk

  2. Belachelijk, iedereen kan zien dat Lightning veel beter is dan micro-usb. Het verplichten van een verouderde standaard is voor niemand gunstig. Zoveelste misser van de EU.

  3. als ik het goed begrijp gaat het hier om de lader.
    dus apple kan gewoon een verloop stukje maken op toekomstige laders…
    het gaat hier dus niet om het apparaat zelf of de kabel….?

  4. Apple kennende vinden ze hier wel een omweg voor. Durf er een maandsalaris op te wedden dat de iPhone over een jaar of 2 geen mini usb ingang heeft.

  5. Heetlijk zulke innivatieremmende ideeen van de EU. En tegen welk nut? Een lader krijg je toch wel bij je telefoon dus het is niet zo dat er ineens minder laders geproduceerd (en uiteindelijk ook weggegooid) zullen worden.

  6. @Henkie: Het idee erachter is dat er minder laders in omloop komen, dus straks is een lader optioneel bij aankoop van een telefoon.

    Maar, de EU slaat de plank weer eens volledig mis. Apple gebruikt al een standaard lader, een USB lader.
    Het kabeltje tussen de telefoon en lader heeft niks met de lader zelf te maken en hoeft dus volgens de EU richtlijnen niet aangepast te worden.

  7. Man man man man, laat ze bij de EU eens de echte problemen aanpakken en niet de iPhone gebruikers ongelukkig maken.
    Lightning aansluiting is heerlijk en moet er niet aan denken om een Micro USB te gebruiken. Dat is juist weer een stap terug.

    Zo houdt de EU innovatie tegen. Mag toch hopen dat de uiteindelijke wetgeving niet betekend dat de lightning aansluiting uit de iPhone moet.

    Stel gekken..enige voordeel wat we tot nu toe aan de EU hebben is dat je geen geld meer hoeft om te wisselen voor de vakantie.
    Alhoewel zelfs dat op zich wel meer een vakantiegevoel gaf en leuk was.
    Krijg steeds meer een hekel aan de EU in zijn huidige vorm.

  8. Volgens mij, na de iphone 6 zal er al geen kabelaansluiting mogelijk zijn en zal men het toestel gewoon met inductie of ander methode opladen… alsook synchronisatie draadloos zal gebeuren.

  9. Je kan uiteraard discussiëren wat precies met een lader wordt bedoeld, maar een stap terug; er wordt dacht ik gesproken over ‘een‘ universele oplossing. Hierbij is de richting nog niet bepaald (toch?).
    (Niet dat ik verwacht dat Samsung, Nokia, etc de Lightning aansluiting gaan omhelzen, maar ik lees niet wat de universele oplossing moet zijn.)
    Ben benieuwd hoe het in praktijk gaat werken.

  10. Waar houden die EU poppetjes zich wel niet mee bezig, ga je druk maken om andere dingen, maak zelf wel uit waarmee ik mijn iPhone mee op wil laden… tjonge jonge zeg!
    usb laders zijn zo lelijk!!

  11. Ik zie de voordelen van een lightning kabel tegen over een microusb kabel absoluut niet. Ik ken wel een hoop nadelen opnoemen.

    Ik hoor iedereen brullen… ‘lightning is innovatie’, waarom dan? Omdat je je nooit zorgen hoeft te maken HOE je de stekker in je telefoon stopt? Of dat je op afstand kabels kan ‘blokkeren’ omdat een fabrikant geen licentie op jouw kabel heeft genomen? Laat er nou AUB 1 slimmerik zijn die iets zegt over de 2A laadoptie.

    Sufferds, jullie mogen ook je poen gewoon naar mijn bankrekening over maken hoor. Innovatie.. lachen.

  12. Voor een ieder die een hekel heeft aan micro-usb, ik las in een ander artikel dat er ook gewerkt wordt aan een andere usb poost die net als de lightning connector op twee manieren in de connector gedaan wordt.
    Dus ALS dat de standaard wordt, en als alle telefoons (dus ook Apple/Samsung/nokia-microsoft/hts en noem ze allemaal maar op) gaan deze nieuwe gebruiken, dan is er wel iets voor te zeggen.
    Terug naar de huidige micro-usb lijkt mij ook waardeloos.

  13. Micro-USB heeft nog geen fractie van de mogelijkheden van Lightning.
    Als Apple een Micro USB moet gaan gebruiken is dat een ontzettende stap terug. De EU moet eens ophouden zich te bemoeien met zaken waar ze geen verstand van hebben

  14. De laders van apple zijn nu al supper universeel.
    Je kan er een gewone usb aansluiting in steken zo als elke computer heeft.
    Volgens mij ga je niet veel smartphones vinden die je niet kan opladen mat een apple kader.

  15. Goede zaak! Het is inderdaad van de gekke, al die verschillende opladers, etc. Apple verzint wel iets slims om op een goede manier te kunnen blijven opladen en synchroniseren. Jammer dat Apple hiertoe pas over gaat als het door wetgeving gedwongen wordt.

  16. Origineel geplaatst door mark
    @Henkie: Het idee erachter is dat er minder laders in omloop komen, dus straks is een lader optioneel bij aankoop van een telefoon.Maar, de EU slaat de plank weer eens volledig mis. Apple gebruikt al een standaard lader, een USB lader. Het kabeltje tussen de telefoon en lader heeft niks met de lader zelf te maken en hoeft dus volgens de EU richtlijnen niet aangepast te worden.

    Mark heeft gelijk. Apple voldoet al aan de standaard! Er kan zo een andere USB kabel aan de stekker.

  17. Iets zegt me dat als Apple relatief kleine boetes zal krijgen door hier niet aan mee te werken dit voor lief neemt. Tot dat het draadloos opladen echt goed werkt. En ze alsnog hier geen gebruik meer van hoeven te maken.

    Aan hoeveel regels heeft Apple zich steeds niet gehouden in voordeel van hun klanten? Een aantal volgens mij. Apple zal goed voor ons zorgen denk ik.

  18. @Aaipad: Het is nogal verwarrend steeds, bedoelen ze nou de echte ‘oplader’ of de kabel..
    Ze praten steeds over de lightning poort, dus zal het niet de oplader zelf zijn die ze bedoelen maar de kabel ben ik bang.

  19. Er is idd een nieuwe USB 3 Type-C connector onderweg welke beide kanten in de poort kan. Tot die tijd wil ik helemaal niks met usb te maken hebben en mogen ze m lekker verkeerd om in hun gat douwen

  20. Maar er is een standaard lader. De laders die Apple meeleverd doen toch gewoon USB type A, zoals alle laders? Ik snap het punt niet zo goed, en dit lijkt op de politiek die zich met cookies/downloaden/apps/ebooks/geweld in games bemoeit.

    de politiek moeten gewoon zich niet meer bemoeien met techniek, helemaal het Europees parlement niet.

  21. Zal wel even duren voordat het allemaal geïmplementeerd is. Ik vind de EU prima. Ze zorgen voor Europese standaarden en ik ben een voorstander van de vier vrijheden. Maar ze zijn wel bureaucratisch en daarom zal het allemaal wel los lopen voorlopig.

  22. Hahaha laat maar komen die mini USB.
    tegen die tijd heeft apple wel de inductie lader geïntroduceerd.

    En loopt de rest met een zwakke connector nog rond in hun mobiel. Hoe vaak ik al niet hoor dat hun mobiel niet meer oplaad om dat de connector kapot is gegaan HAHAHAHA.

    De tekens zijn er al jaren bij apple, over the air update, Itunes sync via Bluetooth&WiFi. Met BLE(Bluetooth Low Energy) is een kabel tussen Iphone en accessoires ook niet meer nodig ook omdat BLE geen auth chip meer nodig heeft.

    Dus waarom hebben we een USB of Lightning connector nog voor nodig zijn? Het brikken van je iphone ? dat heb ik al jaren niet meer gehad sinds Iphone 4.

  23. Maak gewoon een lader zoals Apple die al heeft met USB aansluiting. hoeft de telefoonfabriek alleen een kabeltje met de telefoon mee te leveren.

  24. Kijk ze allemaal trippen 😀 Voor je gaat schreeuwen denk gewoon even na. Innovatie tegen houden bla bla bla.

    Wat is die universele lader dan? Hoe ziet die er uit dan? Wat kan die allemaal dan? PRECIES! dat weet helemaal niemand! Want daar is nog HELEMAAL niks over bekend. Maar oh oh wat zijn we weer in paniek. Echt het na schreeuwen van elkaar en druk maken om iets wat niet eens bekend is in welke vorm het gaat komen.

    Dat hele stukje “gaat innovatie tegen” is natuurlijk al helemaal een non argument. Alle uitspraken hier zijn gebaseerd op niks. Want nogmaals, er is nog helemaal niks bekend over wat de standaard gaat worden voor de universele adapter.

  25. Wat voor oplader word nu verplicht een iphone5 oplader of een samsung oplader?

  26. Kortzichtig van de EU om alleen telefoons op te nemen. Waarom niet meteen voor alles dat oplaadbaar is zoals tablets, camera’s, koptelefoons, handsfree apparaatjes, navigatiekastjes, etc etc..

    Is een Samsung Phablet een telefoon of valt die hierbuiten?

    De “USB” lader oplossing met specifiek snoer voor van alles voldoet voor mij prima! Bij liggen er een aantal nog in de doos en gebruik of m’n iPad oplader of nog steeds die van m’n iPhone 3G voor mijn huidige 5!

  27. of ze maken 2 oplaad poorten, 1 omdat het moet, en 1 van apple zelf, dan heb je de keuze om zelf te kiezen welke kabel je wilt laden, welke kabel in de buurt ligt.

  28. Of Apple betaald gewoon de boete twv €100 miljoen (schatting) en blijft lekker de eigen oplaadkabels gebruiken!

    Big deal met een kleine 75 miljard op de spaarrekening.

  29. Waarom lightning beter is?

    – inderdaad kan hij op beide manieren er ingestoken worden, en dat lijkt geen big deal, maar er zijn al heel wat micro usb-connectortjes kapot gegaan door lompe mensen die maar blijven duwen.
    – Afspelend geluid wordt doorgegeven

    Dat Apple namaak blokkeert is idd fout, maar staat los van het principe lightning.

    De uitwerking van de EU moet nog komen, maar vergis je niet, de kans is groot dat het om de connector gaat! Dit is ook het enige wat tussen fabrikanten nog verschilt, en hét voordeel wat door veel politici genoemd wordt.

  30. Eindelijk, dat gekloot met die verschillende laders. Prima voorstel

  31. Lightning heeft nog veel meer voordelen dan de huidige microUSB standaard (de microUSB 3 buiten beschouwing latend):

    – omkeerbaar
    – hoger wattage doorvoerbaar (voor bijvoorbeeld tablets met steeds krachtiger batterijen voor grote schermen)
    – pins wisselen dynamisch (dus in de toekomst blijft de huidige form factor behouden, ondanks het toevoegen van functionaliteit)
    – door dynamisch wisselen tal van mogelijkheden in het doorvoeren van data (sd kaart van de camera, HDMI, geluid, database uitlezen, fm-zenders, audio doorvoer, interface besturen, extra opslag zoals de nieuwe mophie juice pack en tot slot zelfs internet (zij het niet helemaal legaal))

    Kortom, alles waar nu soms verschillende kabels voor nodig zijn in 1 poort. En zelfs toekomstige functies of kabels kunnen ondersteunt worden.

    En laten we niet vergeten dat de nano sim ook een standaard van Apple is, die gratis gelicenseerd wordt. Dus waarom niet met lightning?

  32. Dit is toch zuur! Ben er van overtuigd dat de lightning beter is dan die kleine en slappe USB-zooi. De lightning zit er lekker strak ik. Ik hoop dat de tweede interpretatie niet juist is.

  33. @mark: Precies! Dat is ook mijn idee daarover… Hoop dat je gelijk hebt.

  34. Lightningkabel is geniaal. Noem mij één kabel waar data(beeld, geluid etc.) doorheen kan en “omkeerbaar” aangesloten kan worden?……
    Scart, hdmi, usb, enz enz? Verrek die lightning versie 1 is idd geniaal en dit is pas HET BEGIN vh lightning verhaal!!!

  35. Wat een omgekend bureaucratische maatregel wordt dat. Nu moeten de fabrikanten dus speciaal voor de Europese markt een andere aansluiting in hun producten ontwikkelen.

    Ik vind de lightning aansluiting prima en bovendien gaat de sturing van de overheid zo wel erg ver. De consument bepaalt of zij het belangrijk vinden om één aansluiting te hebben in telefoons, en niet de overheid.

  36. Origineel geplaatst door Arie
    Er is idd een nieuwe USB 3 Type-C connector onderweg welke beide kanten in de poort kan. Tot die tijd wil ik helemaal niks met usb te maken hebben en mogen ze m lekker verkeerd om in hun gat douwen

    Klopt maar dat is een complete copy van de Lightning, kan je net zo goed die als standaard gebruiken.

  37. @jeroen: Helemaal mee eens.
    Trouwens, wanneer is iets standaard? Als de een iets bedenkt en de rest van de wereld doet het anders?
    Zoveel voorbeelden te noemen van “standaard” wat nooit overal gebruikt werd of al achterhaald.

  38. Staat me iets van bij dat men toen ook de verplichting op wilde leggen dat de accu/batterij vervangbaar moest zijn.

  39. Blijven huilen mensen…. Niet normaal wat een gestress om een stekkertje

  40. Maar wat gebeurt er als je het toch niet doet? Krijgen ze dan een boete? Ik denk dat Apple die boete gewoon voor lief gaat nemen en door gaat met de lighting kabel.

  41. Dus als ik het goed begrijp is een oplader die op twee manieren in de telefoon kan innovatie? Hoe dan? Wat het maakt het in godsnaam uit wat je erin steekt als ie maar oplaad toch? Kabeltjes van micro usb is niet zwakker tegenover die van apple. Gaat om de manier waarop je met je telefoon om gaat.

  42. Haha stelletje zenuwlijers hier zeg. Wat kan mij dat nou r*tten wat die Lightning kabel/aansluiting allemaal kan. Denk dat 90% van de iPhone 5/C/S gebruikers die kabel alleen maar gebruiken om zijn/haar iPhone 5/C/S mee op te laden. Syncen doe ik al via WiFi. De enige keer dat ik die kabel op de computer heb aangesloten was met het activeren en het jailbreaken van mijn iPhone en iPad. Dus van mij mag die universele lader/aansluiting er wel komen. Scheelt me weer de wereld aan kabels.

  43. Wat een betutteling…

  44. Laat ze in Europa naarst eens met een universele stekker komen. Voor Frankrijk en Engeland hebben we andere stekker nodig.

  45. MAAR… als ze nu gewoon een universele telefoonlader maken zoals de iphone/ipad lader is alles toch opgelost? een usb aansluiting op de lader zelf? dan kan elk merk zijn eigen kabels gebruiken van USB naar hun connector? Apple heeft ZELF al het mooiste voorbeeld, je gebruikt de 30 polige OF lightning kabel op dezelfde lader… waar is het probleem?

  46. Apple heeft al een universele oplader, het oplaadblokje kan je gewoon met andere kabels gebruiken. Blijkbaar heeft de EU niks beters te doen dan deze betutteling…

    Maar stel dat Apple de boete niet voor lief neemt en ook geen verkoopverbod voor lief neemt en daadwerkelijk een micro USB aansluiting plaatst op de iPhone, dan gaan we toch gewoon lekker naar de UK, maken we er gewoon een weekendje Londen van en kopen we daar onze iPhone! Geen EU, geen micro USB!

  47. Origineel geplaatst door Victor: Apple heeft al een universele oplader, het oplaadblokje kan je gewoon met andere kabels gebruiken. Blijkbaar heeft de EU niks beters te doen dan deze betutteling…

    Maar stel dat Apple de boete niet voor lief neemt en ook geen verkoopverbod voor lief neemt en daadwerkelijk een micro USB aansluiting plaatst op de iPhone, dan gaan we toch gewoon lekker naar de UK, maken we er gewoon een weekendje Londen van en kopen we daar onze iPhone! Geen EU, geen micro USB!

    Het gaat helemaal niet om een boycot tegen Apple. Het gaat om wetgeving die van toepassing is op alle producenten. En dat is maar goed ook! Wat ben ik immers met al die samsung-, nokia-laders nu ik een iphone heb.. UK zit trouwens wel bij de Eu:)

  48. Origineel geplaatst door Victor
    Apple heeft al een universele oplader, het oplaadblokje kan je gewoon met andere kabels gebruiken. Blijkbaar heeft de EU niks beters te doen dan deze betutteling…Maar stel dat Apple de boete niet voor lief neemt en ook geen verkoopverbod voor lief neemt en daadwerkelijk een micro USB aansluiting plaatst op de iPhone, dan gaan we toch gewoon lekker naar de UK, maken we er gewoon een weekendje Londen van en kopen we daar onze iPhone! Geen EU, geen micro USB!

    Sinds wanneer is GB geen deel van de EU?

  49. Origineel geplaatst door juppe
    Sinds wanneer is GB geen deel van de EU?

    Je hebt gelijk 😛 Sorry, dan wordt het dus USA 😉

  50. @Rutger: Inderdaad! Het concept is heel goed, alleen jammer dat ze dan een wet aannemen die al verouderd is voordat ze uitgevoerd kan worden. Een verplichte micro-USB aansluiting gaat m.i. de technologische vooruitgang de komende jaren alleen maar tegen!

  51. ik heb dus dit gestuurd naar de EU
    Hoop dat het werkt

    Hallo,

    Vindt u het niet belachelijk om een verplichting te stellen voor opladers, opladers ja. Jullie kunnen zich beter richten op niet zinloze dingen zoals dit. Ik vind het onzin die verplichting. Ik ben niet de enige, er staan nog een paar miljoen mensen achter mij die dat ook onzin vinden. Apple heeft de Lightnerkabel, Android(Google Inc.)heeft een Mini USB, en dat blijft zo. Het heeft dus geen zin. weer een plank misgeslagen

  52. Geef dan elke telefoon lightning :’)

  53. Is maar goed al die verschrikkelijke connectors.
    Heb trouwens onlangs de mobiele oplader van S-Charger gekocht. En die werkt ideaal, daar krijg je ook gelijk 3 verschillende connectors bij dus dat is wel handig!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.