Reacties voor: Apple ziet plan van Europees Parlement voor universele lader niet zitten

“Zorgt voor meer elektronisch afval”
Eerder besprak het Europese Parlement opnieuw plannen om een universele oplader voor smartphones in te voeren. Nu heeft Apple zich uitgesproken tegen deze plannen. Het is al meer dan tien jaar geleden dat Europa zich sterk maakte voor een universele oplader, maar door een sterke lobby en te veel vertrouwen in zelfregulering is het er nog steeds niet van gekomen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 48 reacties

  1. Had idd allang gemoeten.
    Vooral voor de smartphone was t een woud aan verschillende ook merk had weer verschillende bij verschillende toestellen.
    Maar goed het wordt nu bijna mosterd na de maaltijd nou er geruchten gaan over geen enkele poort alleen draadloos….

  2. Het moge duidelijk zijn dat de Lightning kabels niet accuut op de afvalberg terechtkomen. Je wil je oude devices natuurlijk nog wel even blijven opladen….
    En, laten we eerlijk zijn. Zo heel lang gaan de kabeltjes van Apple ook weer niet mee, ze liggen toch al vrij snel op de vuilnisbelt…

  3. Hmmm , weer de mensen op kosten jagen.

  4. Verwacht niks goeds uit het Europees parlement. Alles wat ze doen zijn nieuwe regeltjes maken waardoor wij als consument soms tot jaren moeten wachten op producten van een Amerikaans bedrijf zoals Apple dus.

    Zal alleen blij zijn als ze het flikken om Apple verplicht USB-C te laten gebruiken. Maar dat verwacht ik niet. Apple is een te grote naam om zich zo te laten pushen.

  5. Dat ze zich eens met echte problemen bezig gaan houden en dit soort zaken door de markt laten reguleren. Met dit soort standaarden werk je de innovatie alleen maar tegen

  6. Ik snap het wel, maar om het te gaan reguleren.

    Hoe erg is het om twee verschillende kabeltjes nee te nemen op een standaard USB wall plug met USB aansluiting voor de consument? Of een reguliere USB aansluiting op een computer of ander device?

  7. Als ik dit zo lees gaat het dus niet om een standaard lader/voeding-adapter, maar om een standaard kabeltje tussen de lader en smartphone, e.d. De diverse connectors moeten dus gestandaardiseerd zijn, en moet de voeding voldoende vermogen hebben voor veel soorten apparaten.
    Trouwens, als elke apparaat verkocht wordt met een voeding e.d., zal er niets veranderen. Dat zal alleen gebeuren als er verboden wordt om een automatisch mee te leveren, en dus los moet worden aangeschaft, dan wel een oudere/universele te gebruiken. De meeste draadloze opladers gebruiken ook gewoon een losse voeding, dus daar is ook weinig/geen winst te behalen, IMHO.

  8. Als er één bedrijf niet groen is, dan is het Apple wel.

  9. Origineel geplaatst door koekiemonster
    Als er één bedrijf niet groen is, dan is het Apple wel.

    Volledig onderbouwd lees ik.

  10. Nog 2 jaren en de iPhone is alleen nog maar draadloos op te laden dus is het hele probleem opgelost

  11. Top! Liever vandaag dan morgen!

  12. Misschien moeten ze niet standaard bij hardware een kabel meeleveren, dit moet optioneel zijn tegen een meerprijs. Dit geldt trouwens ook voor koptelefoons Ik heb nog veel originele kabels en koptelefoons in de verpakking zitten. Verder is dit probleem met draadloos opladen een beetje achterhaald.

  13. @koekiemonster: zijn andere fabrikanten dan groener? Volgens wordt een iphone 6 jaar softwarematig ondersteund en wordt dus langer gebruikt…hoe zit dat met een androidtoestel??

  14. Origineel geplaatst door P4Z
    Het moge duidelijk zijn dat de Lightning kabels niet accuut op de afvalberg terechtkomen. Je wil je oude devices natuurlijk nog wel even blijven opladen….

    En, laten we eerlijk zijn. Zo heel lang gaan de kabeltjes van Apple ook weer niet mee, ze liggen toch al vrij snel op de vuilnisbelt…

    Dat is niet waar of in mijn geval, ik heb kabels die rond de 3 jaar mee gaan. Natuurlijk gaan ze op de duur stuk maar mij hoor je niet klagen.

  15. Ik heb hier maar 1 ding over te zeggen: ga je aub even met wat belangrijkers bezighouden van mijn betaalde belastinggeld!!!

  16. Meeste oplaadkabels hier zijn nog origineel van Apple, we herkennen ons niet in verhalen dat ze te snel stuk gaan.

    Het zou wel goed zijn om alle oplaadkabels te standaardiseren, alhoewel het al bijna mosterd na de maaltijd is ivm draadloos laden. Maar de bijgeleverde kabels hadden allang usb-c moeten zijn.

  17. Origineel geplaatst door Suzanne
    Ik heb hier maar 1 ding over te zeggen: ga je aub even met wat belangrijkers bezighouden van mijn betaalde belastinggeld!!!

    Zoals…

  18. @Applefan_kmw01: ik gebruik nog steeds dezelfde lader voor mijn iPad mini 2 uit 2013, dus al 6 jaar! Maar die zal het niet meer lang volhouden.

  19. Dat ze dan maar USB-C verplichten in plaats van Micro-USB want die laatste is echt een vreselijk domme poort waarbij je ook nog eens moet gaan zoeken wat onder en boven is. 🙄

  20. Origineel geplaatst door Rv
    Misschien moeten ze niet standaard bij hardware een kabel meeleveren, dit moet optioneel zijn tegen een meerprijs. Dit geldt trouwens ook voor koptelefoons Ik heb nog veel originele kabels en koptelefoons in de verpakking zitten. Verder is dit probleem met draadloos opladen een beetje achterhaald.

    Dat vind ik ook. Zou optioneel moeten zijn. Denk dat iedereen al een massa micro-usb kabels heeft. Ik koop zelf ook altijd een stevige lightning kabel waarmee ik verschillende jaren kan doen. De standaard kabeltjes blijven in de doos, oogt ook mooier als je je iPhone wil doorverkopen.

  21. @Ronald: het rendement van draadloos opladen is slecht, en kan ook niet beter worden. Tevens heeft een warmteontwikkeling een slechte invloed op je batterij.
    In deze tijden van anti-verspillen gaat dat niet echt op.

    USB-C is wel een mooie oplossing, en Apple gebruikt het al op de MacBooks, iPad Pro, Apple TV, dus nu de iPhone nog 😊

  22. Origineel geplaatst door Rv
    Misschien moeten ze niet standaard bij hardware een kabel meeleveren, dit moet optioneel zijn tegen een meerprijs. Dit geldt trouwens ook voor koptelefoons Ik heb nog veel originele kabels en koptelefoons in de verpakking zitten. Verder is dit probleem met draadloos opladen een beetje achterhaald.

    En vervolgens de prijs van de iPhone niet verlagen, maar wel extra bijbetalen voor de kabel! 😂😂👍

  23. En dan komt Apple ineens met een connector loze iphone . Opgelost.

  24. Troosteloos
    Echt onbegrijpelijk dat er nog geen universele kabel is. Apple inclusief!!!

  25. Powerbank hebben nog teveel met mirco usb aansluitingen. Laat dat maar eerst oplossen. En lightning kabel wordt ook voor aan doelen gebruikt zoals keyboard of apple tv afstandsbediening

  26. Courage noemen om geen lader meer bij te leveren en standaard draadloos?

    Nee dat is geen moed, moed was geweest heel lang terug al bij micro usb aanhaken.

    Al bij de iPhone 4; die 30 pins was vanaf minuut 1 een stuk antiek ( mijn Philips savvy in 1998 had moderner vormgegeven compacte connector)

    Wetgeving was nodig geweest, ook Apple had dan gemoeten of was niet meer welkom op de Europese markt.
    En verloopstekker of adapter is ook ongein, raak je kwijt en niet handig en extra vuilnis uiteindelijk en andersom moet er dan ook verloop zijn zodat je Android met lightning kan laden.

  27. Als de EU altijd zijn zin zou krijgen hadden we nu met klassieke USB aansluitingen op smartphones gezeten.

  28. Misplaatste arrogantie van Apple op destijds de verklaring van het Open Mobile Terminal Platform te ondertekenen, maar daarna het volledige te negeren. En dan met dure verloopkabeltjes te schermen en ook nog te zeggen dat een dergelijke standaard verspilling in de hand werkt omdat je moet overstappen. Nee, Apple, alleen iOS gebruikers moeten overstappen. Alle andere fabrikanten hebben wel gestandardiseerd.

    Overigens is dit probleem natuurlijk al veel ouder dan 2009. Mijn favoriete referentie is deze rant van Douglas Adams uit 1998.

  29. @redactie: hoe zit dat met omzeilen van die regels betreft dat verloopstukje. Ik heb dit verloopstukje nog nooit bij mijn iphone meegeleverd gekregen. Hoe kan apple dan die regels omzeilen door alleen een verloopje te ontwerpen en die vervolgens als accesoire los te verkopen?

  30. (Red.) Artikel bijgewerkt met reactie van Apple.

  31. Maar wat willen ze nou? Een universele lader? Of één aansluiting die alle apparaten gebruiken? Moeten dus alle kabels hetzelfde worden? Want de laders zelf zijn universeel. Tenzij sommige bedrijven een lader leveren met een vaste kabel.

    Tevens is dit toch een tijdelijk probleem. Als Apple daadwerkelijk met een iphone zonder poorten komt en alles draadloos opladen word dan zijn we klaar.

  32. Ik blijf het een stomme discussie en argumentatie vinden. Apple is destijds zelf veranderd van connector (40-pin naar lightning). Toen heb ik niemand gehoord over de overbodige kabels. Er is trouwens al een standaard namelijk USB. Kabels zijn er ook nog in diverse maten (mini-USB/micro-USB/USB-C). De markt vraagt helemaal niet om een standaard. EU kan zich beter richten op belangrijkere zaken. Tegen de tijd dat die standaard er is, is hij toch weer achterhaald. Straks hebben alle devices draadloze laadmogelijkheid en is dit hele onderwerp niet meer interessant.

  33. Ik snap het aan de ene kant wel. Stel die chip brengt een beetje veiligheid mee en beschermt iOS gebruikers tegen malware en zooi?

    iPhones zijn een van de veiligste telefoons als dit omzeilt kant worden door een kabel zonder chip is Apple de rotzak in het verhaal. Nee dan betaal ik liever iets meer!

  34. Ik vind het zeer storend dat ik twee kabels op de bank nodig heb. Een USB-C voor mijn iPad Pro en een Lightning voor mijn iPhone Pro.

    Hoewel de iPhone op een of andere manier tegenwoordig met gemak een lange dag mee gaat.

    Origineel geplaatst door Albert
    Ik snap het aan de ene kant wel. Stel die chip brengt een beetje veiligheid mee en beschermt iOS gebruikers tegen malware en zooi?
    iPhones zijn een van de veiligste telefoons als dit omzeilt kant worden door een kabel zonder chip is Apple de rotzak in het verhaal. Nee dan betaal ik liever iets meer!

    Maar hier heb je wel een goed punt Albert. Veiligheid gaat wat mij betreft ook voor gemak.

  35. Dat Europa zich eerst maar eens druk maakt om veiligheid en een 🚫verbod🚫 legt op de vaak goedkope ONVEILIGE kabeltjes die via webwinkels als Ali Express etc. worden verkocht.
    Mijn nichtje had laatst zo’n kabel gekocht, daar voelde je aan de buitenkant van de kabel gewoon de spanning doorslaan. Levensgevaarlijke situatie kan dat opleveren.

    Dat ze zich daar eens druk om maken!!!

  36. @P4Z: Dit is compleet onwaar. Mensen moesten eens leren omgaan met hun spullen. de hele dag aan een kabel lopen trekken met je telefoon in je hand terwijl hij oplaad is natuurlijk niet de manier.

    Waarom denk je dat de kabels dan snel stukgaan?

    Ik heb sinds mijn eerste iPhone 5S mijn kabel nog steeds en werkt nog perfect en is niet beschadigd.

  37. @Applefan_kmw01: Ik heb zelfs nog mijn originele kabel van de iphone 5s die ik indertijd kocht.
    Wat ik mijzelf heb aangeleerd is dat ik de telefoon nooit gebruik wanneer hij aan de kabel ligt.
    Dan gaat hij echt enorm lang mee.
    Mijn vrouw gebruikt de telefoon wel wanneer deze aan de lader zit en de kabels leven niet langer dan een half jaar. Max.

    Zelfde geldt voor mijn kinderen die het ook niet kunnen laten, al krijgen zij als straf 24 uur niet opladen

  38. @Rv: een android werkt na 6 jaar ook nog, niet veilig misschien maar hij werkt wel.

  39. Iedereen heeft t maar over draadloos opladen en hoe goed apple dan wel niet is. Ze vergeten dat die miljard kabeltjes dan misschien niet nu maar over 6 jaar op de berg liggen. Dus hoezo groene gedachte van Apple? Er liggen nu ook miljoenen 32pin (eerste iphones en ipad) op de hoop.

  40. “Bovendien komt de industrie volgens Apple zelf al met een oplossing, aangezien bedrijven steeds meer voor USB-C kiezen.”

    Via kabel opladen moet zeker blijven (niet alleen draadloos) dus waar blijft Apple met USB-C op de iPhone?? Had al in de 11-versie moeten zitten!

  41. Wat een onzin redenen van Apple.

    Innovatie qua laders ja hoor! Die AirPower zeker.

    En dan moet er juist weggegooid????

    Ze hadden jaaaaaaren geleden al over gemoeten en dan waren al die Apple gerelateerde accessoires er niet geweest.
    En wat Niels ook al zegt, ze zijn keer veranderd van kabels , dat was sowieso dom daar was een mooi moment geweest om naar micro usb over te gaan dan hadden we nu gewoon overal dat, dat men nu weer naar andere usb c ofzo overstapt is ook niet handig maar ja, overal hetzelfde is mooi maar wanneer je dan met zijn allen weer naar een andere overstapt heb je ook een kink in de kabel.

  42. Beetje kortzichtig allemaal. Ben kijk vaak alleen naar wat NU wenselijk is. Hoewel USB-C nu inderdaad wenselijk is, is het niet verstandig om bedrijven te verplichten dit te implementeren. Dit komt innovatie inderdaad niet ten goede.

    Bijvoorbeeld: als dit besluit jaren eerder was genomen dan hadden we light ing (met alle voordelen daarvan) niet gehad maar zouden we onze iPhones opladen met micro USB.

    En als de standaard verplicht micro-USB was was er ook geen mogelijkheid voor de eerste telefoonfabrikant om USB-C te introduceren.

  43. @APlasmeijer: De lightning is van de ene kant wel beter, alleen de kwaliteit van Apple zelf niet.

    Ali is vaak nog beter.

    Maar we hadden gewoon naar micro usb gemoeten met zijn allen, was veel beter geweest.

    En dan hadden we ook niet beter geweten.
    Want dan hadden we lightning nooit gezien.

  44. Idee: wil je USB-C? Meldt dit dan even aan Apple via apple.com/feedback

  45. Mijn ervaring met de Apple kabels is dat ze erg lang meegaan als je ze op de juiste manier behandelt. Alles wat je slecht behandelt gaat vroegtijdig kapot, dat is altijd zo.

    Sinds Apple alle laders van een chassis-deel voorziet en niet meer van een vaste kabel, zijn hun laders volledig universeel. Ik kan met een Apple lader ieder mobiel device opladen dat ik maar tegenkom. Die laders zijn degelijk, veilig en gaan ook nog eens een eeuwigheid mee. Daar zit dus ook geen probleem.

    Het oorspronkelijke EU-plan voor universele laders is meen ik nog van vóór laders met losse kabels. Ik vond het idee op zich wel begrijpelijk, maar ze kozen nu juist die ene plug waar je niets aan hebt. Ik zie overigens nog steeds veel kleine ladertjes met vaste snoeren. Als daar nou een verbod op zou komen kan ik erin meegaan.

    Al met al heeft het eerdere EU-plan er wat Apple betreft voor gezorgd dat hun laders volledig universeel zijn. Aan de Android-kant is men wel ermee bezig, maar daar is nog een weg te gaan. Zolang de EU er geen wet van maakt maar blijft dreigen, zal het de ontwikkeling in de goede richting sturen.

  46. Als je af en toe eens aan smartphones sleutelt weet je donders goed dat die lightning plug in de iphone een heel stuk duurzamer is dan de gemiddelde USB-C poort. In een lightning komt wat stof, even blazen, klaar.
    Een USB-C die dagelijks wordt gebruikt breekt na langere tijd gewoon kapot binnenin.
    Kabeltje op de vuilnisbelt (hangt er ook weer vanaf hoe je dat hanteert, heb er in al die jaren nog geen enkel origineel Apple kapot gehad), of ganse smartphone. Ik weet het wel wat het meest milieuvriendelijke alternatief is.

  47. @koekiemonster: Google is lekker groen of Microsoft.. hahahaha

  48. Zo xie je maar eu is niks zelfs tegen apple gaan ze ten onder
    Uit de eu kan mij die lader nou schelen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.