iFixit batterij in iPhone

Reacties voor: Waarom een verwisselbare iPhone-accu geen goed idee is

Het kan vanaf 2027 ingevoerd worden
De EU wil dat smartphones, tablets en andere apparaten een verwisselbare batterij krijgen die je als consument gemakkelijk kunt vervangen. Wij leggen je uit waarom we dat geen goed idee vinden.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 33 reacties

  1. Wel erg eenzijdig belicht. Je kunt met net zoveel moeite argumenten aanvoeren dat het juist de innovatie stimuleert. Waarschijnlijk innovatie op andere vlakken; voor alles dat hier aangevoerd wordt is een oplossing te bedenken. Ik heb werkelijk niet één valide argument in dit artikel gelezen.

  2. Eigenlijk allemaal non-argumenten die relatief simpel op te lossen zijn.
    Ik had vroeger een Motorola Defy+, telefoon met klepje en IP67 rating, zo zullen er meer zijn geweest.
    Gezien het merendeel toch een hoesje gebruikt maakt het ook niet uit als het wat minder esthetisch is.
    Spoelen kunnen ook gewoon in een klepje gemaakt worden voor draadloos opladen.

  3. Snap het nut niet van zo voorstel. Tegen de tijd dat een accu echt vervangen dient te worden is meestal het toestel al verouderd en als dan toch wordt besloten door de consument om dit te doen vallen de kosten over het algemeen mee. Een verwisselbare accu kost ook wat natuurlijk. Daarnaast snap ik niet dat de eu zich bezig houdt met dit soort zaken, als je de consument zich hier druk om maakt kiest hij wel een toestel uit waar het al mogelijk is de accu te wisselen.

  4. Vind de insteek van dit artikel matig, je kunt het ook andersom brengen ,waarom het makkelijk verwisselen wel een goed idee is.

    En innovatie kan ook juist uitgelokt met een makkelijk verwisselbare accu.

    Maar een tussen mogelijkheid is er ook, makkelijker en goedkoper maken dan het nu is.

    Opzich is het wel mooi, voor ik Apple had kon ik altijd makkelijk de batterij eruit trekken.

    Deed ik ook wel s wanneer een toestel volledig vast gelopen was.

    Maar om nou te zeggen dat ik vaak een accu verving , nooit gedaan.

    Je zit ook met de overige veroudering van technologie en met software updates.

    Overigens ik ben nog nooit door water of vloeistof een gsm kwijt geraakt….
    Gezien de losse after fit contactloos laden is dat moeilijkere draadloos laden volgens mij ook niet aan de orde.

  5. Voorstel is niet om de batterijen door consumenten te laten kunnen vervangen, maar dat dit mannelijker moet worden voor derden. Dat betekent dat het niet (perse)een klepje hoeft te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook met schroeven los te maken zijn. Veel van de hierboven genoemde nadelen gaan dan niet of minstens minder op.

  6. Ervaring leert van de oude GSM’s, dat de markt overspoeld wordt met slechte en gevaarlijke accu’s,
    en met het huidige snel-laad systemen kan dit brandgevaarlijk zijn, laat de EU zich eerder op richten op verplicht recyclen en betaalbare (lees gemakkelijker te vervangen door Apple) vervanging van accu’s.

  7. Origineel geplaatst door Robenroute
    Wel erg eenzijdig belicht. Je kunt met net zoveel moeite argumenten aanvoeren dat het juist de innovatie stimuleert. Waarschijnlijk innovatie op andere vlakken; voor alles dat hier aangevoerd wordt is een oplossing te bedenken. Ik heb werkelijk niet één valide argument in dit artikel gelezen.

    Nou ben benieuwd naar de argumenten die je dan kan aanvoeren waarom het wel innovatie stimuleert?

    Wat in het artikel verkeerd is dat verwisselbaar en vervangbaar samen word gevoegd terwijl dit een verschil is. Verwisselbaar dan zou de consument het kunnen doen bijv dmv een klepje zoals vroeger. Vervangbaar is niet per se verwisselbaar en zou de insteek zijn dat de verkoper dan wel 3de partijen de accu makkelijk kunnen vervangen.

    Dit word als milieu maatregel aangevoerd maar als hierdoor “ draadloos “ opladen niet meer mogelijk is dan heb je wel nog die afvalberg met kabels die minder snel gerecycled worden dan accu’s.
    Als de waterdichtheid minder word dan zullen telefoons ook sneller kapot gaan door waterschade aangezien de geest nu al uit de fles is en mensen gewend zijn dat hij waterdicht is en laten we dan ook niet het gezeik over garantie niet vergeten.

  8. Origineel geplaatst door Robenroute
    Wel erg eenzijdig belicht. Je kunt met net zoveel moeite argumenten aanvoeren dat het juist de innovatie stimuleert. Waarschijnlijk innovatie op andere vlakken; voor alles dat hier aangevoerd wordt is een oplossing te bedenken. Ik heb werkelijk niet één valide argument in dit artikel gelezen.

    Precies wat ik dacht. Ik denk eerder dat Apple bang is dat de omzet en marge naar beneden gaat.

  9. Makkelijker maken!? Het vervangen van een iPhone accu is helemaal niet moeilijk. 10 minuutjes werk. Ze kunnen producenten beter verplichten om originele onderdelen breder beschikbaar te maken. Lost ook het probleem van gevaarlijke slechte accu’s op. Als je het nu zelf wil doen, is het heel lastig om te beoordelen of je een goede accu koopt.

    Als EU zich met dit soort zaken bezig gaat houden…… gaan ze autoproducenten dan ook verplichten dat ik eenvoudig onderdelen van de motor of de remblokken kan vervangen…..?

  10. Uit de eu… koop zelf me batterij wel en ging bij de 6 prima👍

  11. Ik ben voor. Ik heb een iphone7 nog geen 2 jaar oud en de accu wordt serieus slecht. Heb ook een ipad1 die accu is nog topfit.

  12. Wat een geneuzel, die EU. Er zitten tegenwoordig accu’s in heel veel apparaten en auto’s. Voordat ze er uit zijn is draadloos opladen de standaard. Er is zelfs sinds 2015 een telefoonhoesje waarmee je kunt opladen via WiFi. Ook die universele kabels zijn een dom idee. Dan moet de EU ook iedere wijziging bijhouden en goedkeuren terwijl ze al 10 jaar bezig zijn met standaardiseren.

  13. Origineel geplaatst door Ruud
    Snap het nut niet van zo voorstel. Tegen de tijd dat een accu echt vervangen dient te worden is meestal het toestel al verouderd en als dan toch wordt besloten door de consument om dit te doen vallen de kosten over het algemeen mee. Een verwisselbare accu kost ook wat natuurlijk. Daarnaast snap ik niet dat de eu zich bezig houdt met dit soort zaken, als je de consument zich hier druk om maakt kiest hij wel een toestel uit waar het al mogelijk is de accu te wisselen.

    VEROUDERD: Ik heb eind 2018 de accu van mijn iPhone 6 laten vervangen omdat die het scherm omhooggedrukt had. Nog niet verouderd, wel stuk. Vijftig euro betaald, meen ik.
    Overigens heb ik de indruk, dat accu’s tegenwoordig ook electronica bevatten om het laden en ontladen te regelen, plus een voorziening om de accu slechts te kunnen aansluiten op een apparaat van de overeenkomstige bedrijfsspanning. (Inderdaad, ik denk nu ook aan electrisch gereedschap – ook een wirwar van contacten en nokjes.) Die electronica op de accu zou goed moeten kunnen samenwerken met die van het apparaat – en daar zie ik Apple weer eigen chipjes plaatsen. “Met onwillige honden is het slecht hazenvangen.”

    EU: Tja, consumentenveiligheid en wat men daar ziet als een “level playing field” lijken terreinen waarop de EU (althans de Europese Commissie) lijkt te willen scoren. (Ik noem ook de veiligheid, omdat Yamaha twintig jaar geleden een dergelijke Europese Richtlijn aangreep om een muziekinstrument (nou ja, de WX5) van de Europese markt te halen, met zware druk op winkels om parallel-import tegen te gaan.) Volgens mij had Yamaha evengoed met een minimale ingreep het ding aan de voorschriften kunnen laten voldoen.
    Je kunt er verschillend over denken. Wel lijkt het recente onderzoek van de Consumentenbond te bewijzen, dat we in de EU baat hebben bij de regelgeving.

  14. Vind het een uitstekend idee. Design hoeft er niet zo onder te lijden. Maak die telefoon gewoon 1mm dikker en klaar. Niemand die daar van wakker mag liggen.

    Het is gewoon veel te veel gedoe om een accu te laten vervangen.

  15. Mijn LG G4 had een los klepje met Qi-lader. Het klepje maakte dmv twee contactjes verbinding met de telefoon. Batterij verwisselen was klepje er af, andere batterij, klepje er weer op. De telefoon was niet extra dik. Wel Android, dus uiteindelijk niet mijn ding.

  16. Gewoon de maximale prijs van een accu vervanging beperken tot x% van de telefoonaanschafwaarde in dat land en binnen x tijd om te voorkomen dat je 20 weken moet wachten tot je telefoon heen en terug naar China is geweest. Max 7,5% met een cap op € 75 of vergelijkbaar bedrag in dat land. Zorgt ervoor dat ze gaan innoveren om het voor die prijs te leveren en te vervangen.

  17. @EOTB: Eens, allemaal kulargumenten uit het artikel. Als je als uitgangspunt hanteert dat een batterij vervangbaar moet zijn, dan neem je dat dus mee als design principe en dan is het juist iets om innovatief mee om te gaan !

  18. Origineel geplaatst door EOTB
    Vind het een uitstekend idee. Design hoeft er niet zo onder te lijden. Maak die telefoon gewoon 1mm dikker en klaar. Niemand die daar van wakker mag liggen.
    Het is gewoon veel te veel gedoe om een accu te laten vervangen.

    Het is volstrekt geen gedoe. Ik heb een half jaar terug al de accu van m’n 5s laten vervangen. Was letterlijk een afspraak maken, een hapje gaan eten en weer ophalen. Totaal geen moeite. Nieuwe accu en buik vol binnen een uur.

    De schrijver heeft helemaal gelijk met dat de EU meer moet hameren op het drukken van de kosten in plaats van zich gaan bemoeien met technische aspecten.

  19. Innovatie is misschien niet het beste argument, maar het werkt twee kanten op. Als je eisen krijgt opgelegd, moet je daar een ingenieuze oplossing op verzinnen. Dat maakt het toestel zelf niet per se beter, maar het laat wel zien hoe slim fabrikanten om een beperking heen weten te werken. Of ik daar als consument op zit te wachten, is natuurlijk een ander verhaal.

    Van de andere kant: als de EU geen eisen stelt, heeft Apple alle vrijheid om te innoveren (een argument dat ze zelf graag aanvoeren). De vraag is alleen hoeveel Apple met die vrijheid doet. Ik denk dat veel mensen nog wel wat meer van Apple verwachten en meer innovaties in smartphones willen zien.

    Zelf kunnen vervangen zie ik niet zo zitten. Als ik bij Apple een losse batterij moet kopen, gaat dat ook al snel 50 euro kosten. Ik heb dan liever dat ze ‘m er voor 50 euro ook meteen in zetten, zoals nu het geval is.

    Wat ik wel héél erg ziet zitten, is dat het interne design van iPhones en andere Apple-producten een stuk eenvoudiger wordt, zodat reparaties (door externe bedrijven) makkelijker en goedkoper worden.

  20. @Gonny van der Zwaag: Met punt 2 ben ik het in ieder geval niet eens. Gewoon een cover met wat contactpunten, dan heb je geen enkel probleem met gebruikers die eraan gaan pielen. Volgens mij zijn er ook wel telefoons met een verwijderbare achterkant en draadloos opladen.

  21. @Gonny van der Zwaag: Goed het gaat er niet om wat personen individueel wel en niet zien zitten want dat is altijd weer anders en ook niet om wat bedrijven wel of niet willen want die hebben niks te willen wat mij betreft, het gaat om wetgeving en daar heeft een ieder zich vervolgens aan te houden. Het speelveld is ook voor iedere fabrikant gelijk, en men innoveert maar om de wetgeving heen.

  22. (Red.) Omdat het voorstel is goedgekeurd door het Europese Parlement hebben we dit artikel herschreven en opnieuw gepubliceerd. Eerder geplaatste reacties kunnen daardoor minder relevant zijn geworden.

  23. Ik mis in het verhaal van de EU een concrete en duidelijke onderbouwing waarom deze verplichting gaat bijdragen aan minder elektronische afval en het verlengen van de levensduur. Persoonlijk zie ik meer nadelen dan voordelen en zijn er betere regels te bedenken die gaan zorgen voor minder elektronisch afval en een langere levensduur van elektrische apparatuur.

  24. Ik zou de hele andere kant op denken. Gewoon het recht op reparatie (right to repair) in wet verankeren. Zorg maar dat apparaten demonteerbaar zijn (dus boutjes ipv lijm) en dan onderdelen (voor een redelijke prijs) beschikbaar zijn. Dat geldt dan automatisch ook voor batterijen.

    En dit zorgt juist voor innovatie! Dat je een telefoon open kan maken hoeft geen invloed te hebben op draadloos opladen of waterbestendigheid. iPhones kunnen nu ook geopend worden, dus zoveel impact zal het niet hebben op het design. Maar toestellen kunnen hierdoor wel duurder worden. Lijm is lekker goedkoop.

  25. Als ze nu gewoon een regel maken: een batterijvervanging mag X Euro kosten en moet door de originele fabrikant op een snelle manier aangeboden kunnen worden (zelfde dag ophalen-model).
    Apple heeft met het hele batterij-fiasco met de iPhone 6 en later al laten zien dat ze dit zonder problemen kunnen opzetten. Je kon toen voor €29 een batterij vervangen (wel even een afspraak maken) en dezelfde dag terug ophalen.

    Op welke manier (met of zonder klepje enz.) die batterij vervangen wordt, lijkt me irrelevant. Dat mag de fabrikant zelf bepalen. Als Apple daarvoor kiest, dan kunnen ze die hele procedure hierboven overslaan en kunnen de klanten het zelf. Het is dan aan Apple om te bepalen welk model ze kiezen.

    (En misschien even terzijde deze opmerking: gaan ze deze regel ook invoeren als het over Tesla’s gaat?)

  26. We moeten verduurzamen. Lijkt me twee jaar na de eerste plaatsing van dit artikel nog duidelijker. En als fabrikanten die verantwoordelijkheid niet willen nemen, moet de EU dus ingrijpen. De wegwerpmaatschappij is echt wel klaar. Ik heb hier een iPhone 6 liggen. Werkt nog prima, maar de batterij is klaar. Een nieuwe batterij kost me €100. Dat is de telefoon niet meer waard. Kan dus niets meer met die iPhone behalve hem inleveren bij Apple om het te laten recyclen. Voor €50 had ik er een nieuwe batterij in laten zetten en de iPhone aan mijn bejaarde moeder gegeven. Die hoeft geen nieuwere.

  27. Het artikel staat bol van de onjuistheden en aannames, er hoeft helemaal geen batterijklepje bedacht te worden, een schuifmechanisme wat de hele glazen achterkant omhoog schuift zou al voldoende zijn. IP68 rating hoeft helemaal niet, wil je duiken in het water met je iPhone? Doe ‘m dan in een speciaal ontworpen behuizing. Er zijn waterafstotende coatings die perfect werken om elektronica waterafstotend te maken, ook het logicboard in epoxy gieten zou heel erg helpen, waarom doet Apple dit niet? Dan hoeft de behuizing ook niet zo bizar dichtgelijmd te worden, en een glas water zou dan echt geen probleem zijn, maar dan geraken minder iPhones defect, en verkoopt Apple minder iPhones….

    Ook de suggestie voor een betere oplossing dat het vervangen van batterij goedkoper moet is klopt niet, betere oplossing is namelijk om een batterij te ontwikkelen die praktisch nooit verwisseld hoeft te worden.
    Ook dat het de innovatie in de weg staat is onjuist, wat is innovatie? Verniewing toch? Waarom zou je het opladen inperken tot alleen draadloos laden? Lijkt mij geen innovatie/vernieuwing, maar meer een beperking, Apple noemt trekt vaak de innovatiekaart, maar het motief van het bedrijf is altijd goedkoper produceren, want winstmaximalisatie, het scheelt weer een poort. Aandeelhouders blij, maar de functionaliteit wordt ingeperkt.

    Apple’s anti-repareer beleid heeft bij mij kwaad bloed gezet, en dit artikel waait een boel in de richting van Apple, jammer want het had voor mij meer objectiever mogen zijn, daarom vind ik het een flutartikel.

  28. Geen fijn artikel met zwakke argumenten. Alles is prima te weerleggen wanneer even opnieuw Out of the Box wordt nagedacht.

  29. @Test: helemaal met je eens. Een design kun veranderen, waterdichtheid ook nonsens ik heb vandaag 1998 telefoons nog nooit een water probleem gehad. Draadloos laden kan ook anders opgelost als dat een probleem is, wanneer iets moet vind men plots de oplossing wel. En ook dat veelal van goedkope batterijen, dat verandert er ook niet door want ook dat kan nu ook al. Ik laat zelf altijd een beker plaatsen wanneer het nodig is, nooit een probleem mee gehad net als de neppe kabeltjes.

  30. Beetje flauwe opmerkingen. Hoe kun je nou zeggen dat het gemakkelijker vervangen van je batterij nou een slecht idee is? Echt heel bijzonder.

    Liever meer focus op design dan het verkleinen van de afvalberg? Waarom dat nou?

    En brandgevaar voor slechte kwaliteit accu’s? De mensen die voor het dubbeltje op de eerste rang willen gaan zitten doen dat nu ook al. En daarbij, je kunt fabrikanten aansprakelijk stellen. En als je zelf AliExpres meuk koopt, dan had het net zo goed ook een accu voor een ander apparaat kunnen zijn.

    Het gaat erom dat het makkelijker te vervangen moet zijn. Dan is het dus ook makkelijker voor Apple en heb jij sneller je telefoon terug als je het persé door iemand anders wilt laten doen.

    Ik vind het alleen maar mooi en ben blij dat de EU dit soort dingen doet. En onzin als ‘beperkt de innovatie‘ in de wind slaat, want dat is pas echt onzin. Moet je zien wat voor innovatie je nu kunt doen voor duurzaamheid, iets waar wij als mensheid en bewoners van de aarde wel wat aan hebben.

  31. Zoals anderen ook al melden: een slecht onderbouwde opiniestuk.

    Waterdichtheid is al lang op te lossen. Een rubber of siliconen sealing is prima te doen.

    Draadloos opladen is makkelijk, maar daar staan wel een stevige efficiëntieverlies tegenover. Gezien de capaciteit van de accu (en die is dat weer dankzij de dunte van het toestel) moet de telefoon toch dagelijks aan de lader. Kleine moeite om hem dan ‘s nachts terwijl je ligt te slapen even aan een kabel te hangen. Ik heb er ze naast mijn bed (één voor mijzelf en één voor mijn vrouw). Heb dat ook geprobeerd met een draadloos oplaadpunt. Nadeel: het moet toch op een vaste plaats staan en ik heb daarmee mijn originele batterij op laten zwellen. Dichtsbijzijnde officiële applestore (eigenlijk een premium reseller) is op 400 km afstand. Lokale telefoonboer heeft er een accu in weten te stoppen en die werkt nu al weer drie jaar zonder enige probleem. En ja, hij was een stuk goedkoper dan de originele. Ik stond erbij (gewoon een stalletje in een winkelcentrum) en de reparateur was het meeste tijd kwijt aan het verwijderen van de oude vastgelijmde accu. Die schroefjes en, kabeltjes en printplaatjes verwijderen was 2 minuten werk (en drie minuten om het weer in elkaar te zetten). De lijm verwijderen was ruim 10 minuten. Leuk argument gezien de hoge loonkosten in West-Europa. Hier heb je voor 5 – 10 euro een ingenieur de hele dag aan het werk, materiaalkosten zijn de grootste kosten. (Hier is reparatie nog steeds lonend). In West-Europa maken loonkosten het grootste deel van de rekening uit. En dus is professioneel reparatie (bijna) onbetaalbaar. Leuk argument voor zelf de reparatie uitvoeren: dan heb je geen loonkosten.

    Geen glazen achterkant. Niet bepaald een geweldig argument aangezien veel mensen die kwetsbare telefoon in een hoesje stoppen. Kunnen ze meteen hun bankpasje (of ov-chipknip) opbergen. En de telefoon een keertje per ongeluk laten vallen zonder dat ze meteen aan een dure reparatie vastzitten.

    De telefoon wordt (wellicht) dikker. Prima, kunnen ze er meteen een grotere capaciteit accu in stoppen. Lijkt me wel wat, een hele week met één batterijlading doen.

    Een grotere batterij gaat langer mee. Zowel in gebruikstijd als in leeftijd. Aangezien we (eindelijk) langzaam tot het besef komen dat wegwerpen die minst goede optie is, had dat een argument moeten zijn (in het artikel) tegen de huidige manier van ontwerpen en tegen de “ach, dan maken we het vervangen (van de batterij) maar goedkoper”.

    Jammer, gemiste kans (op een goed artikel).

  32. Er worden hierboven een heleboel goede punten gemaakt, dus die ga ik niet ook nog een keer maken. Het zou de redactie sieren als ze feedback zouden gebruiken om het stuk aan te passen of te herschrijven.

  33. Ik heb zelden kwalitatief zo’n slecht onderbouwd artikel gelezen. Allereerst zou je soms de roze Apple bril af moeten zetten bij het schrijven van sommige artikelen en daarnaast is het verzinnen van non-argumenten gehalte in dit artikel erg hoog. Ik heb er zelfs door moeten giechelen. Alsof een middelbare scholier dit geschreven heeft die er tot op het laatste moment mee gewacht heeft.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.