Reacties voor: ‘Europa moet VoIP via mobiele telefoon stimuleren’

De VON-coalitie wil dat Europa regelgeving gaat maken, waarmee burgers worden gestimuleerd tot internetbelle via het mobiele netwerk. Ook Skype is lid van de VON-coalitie.

Reacties: 18 reacties

  1. Jammer dat je niet legaal mag Voip-bellen over 3G… Zal mij een stuk meer stimuleren om te bellen met Skype als ik dit ook buitenshuis kan!

  2. Ergens snap ik de providers wel, omdat ze bang zijn hun inkomsten te verliezen.

    Aan de andere kant houden dit soort ontwikkelingen de providers scherp om te zorgen dat ze goede prijzen blijven hanteren.

    Lang leve de marktwerking! 🙂

  3. Maar wij moeten dus niet T-Mobile aanspreken,maar Apple en Skype,die zoregn dat het niet mogelijk is…..

  4. @Pete:

    Niet skype, maar Apple. Die blokkeert het skype juist niet.

  5. Geweldig om te zien, hoe de iPhone zich in de politiek werkt! Kamervragen over de iPhone…

  6. Dat proximus eerst de internet prijzen maar eens aanpast !

  7. Origineel geplaatst door DanielJvdBerg
    @Pete: Niet skype, maar Apple. Die blokkeert het skype juist niet.

    wat?

  8. @TheStijg: Het is maar de vraag of dat niet legaal mag. Het verschilt per contract. Ook zijn die contracten nooit door een rechter getoetst. Bij ontrol LTE zul je wel VoIP moeten gebruiken want dat is een all-IP network.

    Bedrijven als Microsoft, Google, Nokia, eBay hebben makkelijk praten. Ze beheren immers geen mobiele infrastructuur zoals Vodafone, KPN, T-Mobile en AT&T dat hebben. Natuurlijk stribbelen die tegen; ze verliezen daardoor immers inkomsten. Hoe men hier mee omgaat verschilt behoorlijk per provider en zelfs land of abonnement.

    Het enige dat de EU kan doen is zorgen dat netwerkneutraliteit gewaardborgt wordt, en het illegaal wordt om bepaalde diensten te blokkeren mits een rechter daar bevel toe geeft. ISPs gaan dan kijken wie hoeveel gebruikt en bundels leveren voor data. Zo betaalt een gebruiker voor hetgeen hij of zij afneemt. In feite hebben we dat nu al maar eventueel nog flexibeler. Er is een nadeel: het kan ook zijn dat je data van iemand ontvangt terwijl je daar niet om vraagt. Denk aan iets als een DoS. De EU kan makkelijk praten over censuur (en dan China ed noemen) en andere zaken zoals netwerkneutraliteit, maar ik zie weinig constructiefs gebeuren. Sommige lidstaten gaan zelfs stapjes te ver.

  9. 1 vraagje. Waarom is Skype uit de appstore gehaald? Heb ik wat gemist? Wilde het net downloaden

  10. Origineel geplaatst door Kyhd
    1 vraagje. Waarom is Skype uit de appstore gehaald? Heb ik wat gemist? Wilde het net downloaden

    je hebt wat gemist…

  11. Een telecom-aanbieder heeft sowieso al vaste inkomsten van de iPhone-abonnementen die lopen. Dus inkomsten zijn er. Alleen hopen ze uiteraard dat je over je belminuten heen gaat of lekker via een normale verbinding naar het buitenland belt. Grappig deze starre houding… maar uiteindelijk zal marktwerking zijn werk doen, al is het maar dat WiMax eraan komt en spelers als bijv. UPC, xs4all zich opeens in de mobiele markt zullen begeven en zullen winnen als telecom providers deze starre houding zullen blijven hanteren. Doet me een beetje denken aan het begin van het mp3-downloaden… toen werden ook allerlei trucs toegepast die uiteindelijk niet bleken te werken 😀 en ze toch overstag gingen om het business model aan te passen…

  12. @Kyhd: @roderickz:

    Ik zie anders Skype nog in de top 25 staan. Snap dus niet waar jullie over praten.

  13. @roderickz:

    Idd je hebt skype gemist, staat er nl gewoon

  14. Origineel geplaatst door Jenz
    Dat proximus eerst de internet prijzen maar eens aanpast !

    Waarom zit je nog bij mobistar? http://www.mobilevikings.com komt je waarschijnlijk een pak beter uit als je veel mobiel surft.

  15. @Jmo: @Peter: ik heb niets gemist. Lees aub mijn ‘commentaar’ op de schrijvers. Zelf gebruik ik Skype icm 3G. Werkt goed.

  16. Deze werkgroep heeft gelijk, de EU zou dit moeten stimuleren.

    Data is goedkoop, mits over vaste lijn verstuurd. Momenteel is mobiel dataverkeer nog prijzig, kijk maar naar die (te) dure UMTS-licenties die men gekocht heeft enige jaren terug. Met dat in het achterhoofd is het te prijzen dat T-Mobile gewoon VoIP toestaat.

    Mobiel dataverkeer gaat de komend tijd/jaren goedkoper worden en dit is de markt waar nu nog marges te halen zijn. Dat houdt in dat er steeds meer mobiele aanbieders op de markt komen, die met databundels gaan stunten.

    Eigenlijk is het dus heel slim wat T-Mobile doet: bij hen mag alles, bij KPN/HI mag je pas sinds _kort_ YouTube etc streamen (ridiculous).
    De naam van T-Mobile wordt dus nu gevestigd als een data-aanbieder zonder limitaties en dat is marketingtechnisch natuurlijk puik.

    Zeg zelf, hoeveel mensen gaan proberen VoIP aan de praat te krijgen, tegoed kopen etc etc. Ik ken mensen in mn omgeving en die zie ik als ‘normale’ gebruiker. Die weten dus niet wat te doen, of het mogelijk is en noem maar op. De komende 2 jaar zie ik dus geen (enorme) netwerkbelasting optreden.

  17. is die afbeelding de nieuwe iphone ofzo?

  18. @Roeland: SMS kost geen geld. Bellen gebruikt huidige frequentie. Is de infrastructuur op gebouwt. Is ook low quality. VoIP (SIP iig) daarentegen betere kwaliteit, maar ook overhead, en vervolgens wordt UMTS ed meer gebruikt en telefonie minder. De huidige infrastructuur is daar niet voor geoptimaliseert. Daar hebben de telcos gelijk in. Bovendien heb je maar een upload van pak ‘m beet 384 kbit max. Daar gaat een aardig deel van af ivm VoIP (iig SIP). Je moet dan bijvoorbeeld rekenen op 64 kbit/sec, waarschijnlijk meer. Dat in een opkomende data markt _kan_ aantikken. Wanneer LTE is uitgerolt kunnen ze dit smoesje niet meer gebruiken. De oplossing zit ‘m dan ook eerder, zoals ik al zei, in: 1) netwerkneutraliteit 2) klanten laten betalen voor de data die ze gebruiken.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.