Reacties voor: EU bereikt akkoord over digitaal rijbewijs en paspoort, landen moeten app zelf maken

De EU heeft een akkoord bereikt over een digitale wallet, voor bijvoorbeeld je rijbewijs en paspoort. Dit zou geldig zijn in alle Europese landen.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 18 reacties

  1. Hoe veilig is dat? Als in dat er een single point of failure wordt gecreeerd. Als je dit plat legt als ransom crimineel of vijandige overheid… dan ligt alles stil? En fraude? Deze richting Klinkt mij iets te veel als “laten we alle geld digitaal maken”, met alle bijbehorende risico’s. Identiteitsfraude is heel akelig, er zijn zo veel instanties die de systemen blindelings vertrouwen.
    Gedachtes van een IT-er.

  2. Origineel geplaatst door Jbmm
    Hoe veilig is dat? Als in dat er een single point of failure wordt gecreeerd. Als je dit plat legt als ransom crimineel of vijandige overheid… dan ligt alles stil? En fraude? Deze richting Klinkt mij iets te veel als “laten we alle geld digitaal maken”, met alle bijbehorende risico’s. Identiteitsfraude is heel akelig, er zijn zo veel instanties die de systemen blindelings vertrouwen.

    Gedachtes van een IT-er.

    Helemaal mee eens. Dag gecombineerd met de IT reputatie van overheden.

  3. En vaccinatie bewijs….

  4. @Jbmm: Het antwoord daarop is blockchain.

  5. Kan me niet voorstellen, dat mensen hun rijbewijs of paspoort willen opslaan bij een commerciële partij als Apple. Lijkt mij ook zeer onverstandig. Hoeveel Apple ook beweerd te werken aan de privacy van zijn/haar gebruikers.

  6. @Jbmm: Is nu toch ook zo met een DigID? Standaardisatie binnen de EU brengt datzelfde probleem mee, maar wel als voordeel dat het binnen de hele EU werkt.

  7. Ik kan dit alleen maar toejuichen. Nu het steeds normaler wordt om de portemonnee thuis te laten zou het fijn zijn als je ook echt helemaal zonder pasjes op stap kunt.

    Overigens moet hier nog wel veel voor gebeuren. Banken hebben er goed aan gedaan om Apple’s standaard voor betalen te ondersteunen. Nu het OV nog. Daar zijn ook mooie standaarden door Apple voor ontwikkeld. Een rijbewijs/ID mag wat mij betreft in een door EU ontwikkelde app. Deze heb je toch minder vaak nodig. Misschien dat een versimpelde versie in de wallet kan die goed genoeg is om je te identificeren in de supermarkt of bij een kroeg

  8. Origineel geplaatst door Bart
    @Jbmm: Is nu toch ook zo met een DigID? Standaardisatie binnen de EU brengt datzelfde probleem mee, maar wel als voordeel dat het binnen de hele EU werkt.

    Ja, en als nadeel dat het straks wordt gekoppeld aan je vaccinatiebewijs. Geen jaarlijkse prik? Geen toegang tot je rijbewijs, bankpas en DigID. Glad ijs dus.

  9. De kritische/achterdochtige mensen zouden eens dieper moeten kijken naar een EU-land dat al enige tijd op digital gebied zeer vooruitstrevend is.

    https://e-estonia.com/

    Een van hun grootste probleem/uitdaging is de cybersecurity en de schaalvergroting in dataopslag en dataververwerking. Iedereen in Estland heeft een e-ident. Digitaal je stem uitbrengen in Estland….kan al jaren.

  10. Origineel geplaatst door Bart
    @Jbmm:
    Is nu toch ook zo met een DigID? Standaardisatie binnen de EU brengt datzelfde probleem mee, maar wel als voordeel dat het binnen de hele EU werkt.

    Origineel geplaatst door Dennis Prins
    @Bart:

    Ja, en als nadeel dat het straks wordt gekoppeld aan je vaccinatiebewijs. Geen jaarlijkse prik? Geen toegang tot je rijbewijs, bankpas en DigID. Glad ijs dus.

    In geen enkel Europees land is vaccinatie verplicht, dus dit is alleen stemmingmakerij en niet gebaseerd op feiten. Des wappies dus.

  11. GreenPass

  12. @Dennis Prins: Vergeet je alu-hoedje niet!

  13. Je wordt gewoon in je vrijheden beperkt en dat is dus indirect een verplichting als je terug wil naar je oude leven!
    Dat mensen daar gelijk allemaal onzin bij gaan roepen zoals :wappies,alu-hoedjes slaat natuurlijk nergens op.

    De enige reden dat ik me laat vaccineren is uit goed fatsoen voor de medemens,maar niet voor m’n eigen gezondheid.
    Dennis Prins zet het wat extreem neer,maar heeft wel een punt

  14. @Eric: Ik word nu ook in mijn vrijheid beperkt omdat het niet kan terwijl ik juist wel hier een voorstander van ben. Dit argument kun je dus ook anders uitleggen.

  15. Ojee, overheden en apps…

    Dit zou kunnen betekenen dat wanneer je bv te hard hebt gereden, automatisch je rijbewijs ‘ingenomen’ wordt, en je kenteken gemarkeerd etc. En dan moet je de boete nog krijgen.

    Leuk wanneer ze fouten maken … kreeg onlangs een boete uit Hongarije, in steenkolen engels en grotendeels hongaars. Toch vreemd wanneer je daar nog nooit bent geweest. Dacht eerst dat het een scam was, maar ze wisten dingen die ze niet konden weten. Hele heisa om aan te tonen dat ik dat nooit geweest kan zijn.

    Lijkt mij een slecht plan.

  16. Ah, daar komt de Big Brother app. Om je sociale score bij te houden naar Chinees voorbeeld.
    Als je dit vertrouwt ben je een héél naïeve sukkel.

  17. Voor die virtuele identiteitsapp (vID) worden sinds eind april 2021 testers gevraagd die een beperking hebben. De mensen die moeite hebben met bv. de Nederlandse taal, of een visuele, auditieve, verstandelijke en/of een motorische beperking hebben, kunnen online de vID app beoordelen. Daarmee worden hopelijk de kinderziektes voor deze doelgroep eruit gehaald.

    De Rijksoverheid doet op dit moment onderzoek naar het ontwikkelen van een digitaal identiteitsbewijs ofwel: vID.
    Een vID is de digitale variant van jouw fysieke paspoort of ID-kaart in de vorm van een app op je smartphone.
    Met deze app is het in de toekomst mogelijk om digitaal te laten zien wie je bent en kun je bijvoorbeeld reizen met een digitaal paspoort.

    (Red.) — rest van de reactie verwijderd omdat het een letterlijke copy/paste was. Dat is niet toegestaan.

  18. (Red.) Artikel bijgewerkt na overeenstemming van het Europese parlement en de EU-raad over de digitale wallet.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.