Reacties voor: EU onderzoekt garantievoorwaarden Apple

De Europese Unie roept landen in een brief op om de reclame voor garantie van Apple onder de loep te nemen. Ze willen er daarmee achter komen of klanten juist worden geïnformeerd over de meerjarige garantie.
Lees het complete artikel → EU onderzoekt garantievoorwaarden Apple
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 18 reacties

  1. Ik snap het nog steeds niet. Waarom zitten dit soort organisaties (zoals ook de Consumentenbond) Apple zo achter de broek, terwijl geen enkel ander bedrijf erop aangesproken wordt. Terwijl ze het vrijwel allemaal op dezelfde manier doen. Pas nog servers gekocht bij Fujitsu (ook geen kleine club): één jaar garantie en de rest bijkopen. Net zo fout als Apple dus, maar zij mogen het blijkbaar wel zonder een EU-onderzoek te krijgen. Kortom, ik vind het behoorlijk met twee maten meten.

  2. Het is onmogelijk alle bedrijven hierop individueel te laten onderzoeken, dit kost simpelweg te veel tijd en geld.

    De EU heeft wellicht in Apple een goede afspiegeling gezien van de totale retailmarkt en gaat ervan uit dat de uitkomst van het onderzoek een precedent schept voor de gehele markt.

  3. Als ik iPhone 5 koop via Apple store in Nederland, dan heb ik toch gewoon 2 jaar garantie????

  4. De wet geldt voor iedereen.

  5. Sowieso een fabrikant aanklagen om een garantie is kansloos, sinds wanneer moet een fabrikant garantie verlenen? Zolang Apple een fabrikant is hoeven zij geen garantie te verlenen, pas als je een product koopt in de Apple Store in bv Amsterdam DAN MOET Apple zich houden aan de wettelijke garantie.

  6. @Tom D: Echt niet…

  7. Apple is wel echt heel vaag over de wettelijke garantietermijn (zie URL):

    Geen vaste duur (vereist mededeling aan de verkoper binnen bekwame tijd na ontdekking)

    Op grond van artikel 7:17 e.v. BW dient een verkoper een product af te leveren dat “aan de overeenkomst beantwoordt” (conformiteit). Een product beantwoordt niet aan de overeenkomst (non-conformiteit) indien het gezien de aard van het product en de mededelingen van de verkoper niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst redelijkerwijs mocht verwachten. Een product dient op het moment van levering aan de overeenkomst te beantwoorden. Het feit dat een defect pas na levering ontstaat wil niet zeggen dat het product op het moment van levering aan de overeenkomst beantwoordde. In principe gaat de plicht om aan te tonen dat het gebrek bij levering reeds bestond na afloop van een periode van 6 maanden na levering over op de consument. Let op: een consument dient een gebrek binnen bekwame tijd aan de verkoper laten weten. Als een consument binnen 2 maanden na ontdekking van het gebrek heeft geklaagd, is hij volgens de wet op tijd. Consumenten kunnen onder meer aanspraak maken op kosteloze reparatie of vervanging indien een product niet aan de overeenkomst beantwoordt.

    http://www.apple.com/nl/legal/statutory-warranty/

  8. @Louis: Ik neem aan dat je die servers zakelijk hebt gekocht? Dan gelden de regels van het consumentenrecht niet. Bij zakelijke aankopen is een garantie van een jaar vrij standaard.

  9. “Apple’s AppleCare-garantie belooft slechts één jaar garantie.”

    Dat klopt niet. AppleCare is 3 jaar voor Macs en displays en twee jaar voor andere producten. Zie https://www.apple.com/nl/support/products/

  10. @Louis: uw server wordt waarschijnlijk professioneel gebruikt of wordt professioneel verkocht, dus de garantievoorwaarden zijn anders dan de CONSUMENTENgarantie die Europa of de Nederlandse overheid vooropstelt 🙂

  11. @Nils Breunese: Was te kort door de bocht inderdaad, excuses. Inmiddels genuanceerd.

  12. De vergelijking met andere bedrijven gaat niet altijd op mensen. Let hierbij dat voor consumenten andere regels gelden als bedrijven. Consumenten worden nog iets beschermd dus verzet je er niet tegen maar wees blij dat je in de EU woont! En we betalen ook meer dan in de USA voor onze producten dus terecht misschien? Al dat ja nee en discussie zaken daar gelaten. Als goede Apple consument blijf ik wel Kritisch! Apple zegt beter te zijn dan De rest als zij zijn wel niet de snelste of de 1e die iets doen maar
    Als zij het doen dan wordt het beter gedaan! Dit verhaal kent iedereen en dat is ook het gevoel dat Apple haar klanten mee wil geven bij ons betaal voor een premium en wij zijn de beste!!
    100% mee eens i love Apple. Maar zulk producten verdienen een garantie dat dit weerspiegelt dus EU wet zegt 3jr voor een laptop van €3000 ok wij bij Apple zeggen ok en als u extra wilt AppleCare dan betaald de bekende €350 en krijgt u daar 3jr boven op!! Immers u kunt toch niet onze volgende product weerstaan!! Neehh Apple zegt 3jr voor €350 en dat gedoe van de EU die 2jr nee das maar niks dan helpen wij u minder
    Goed !! Tja wees bijdehand als klant en vergeet niet zij zijn de rijkste bedrijf geworden door hun klanten. Dus eis waar je recht op denkt te hebben. Ps heb een aantal het geleden tv gekocht en kon garantie bij kopen dus 3 2 en niet neem meneer das 4-1voor €350 dus eigenlijk is met AppleCare 4jr toch Hhaha neh reken Ala Apple

  13. Even kort samengevat… de VERKOPER, dus de mediamarkt, T-mobile, Vodafone moet 2 jaar garantie leveren. Apple mag gewoon 1 jaar FABRIEKSgarantie leveren. Tenzij je direct van Apple koopt, dan moeten zij ook 2 jaar leveren. De meeste apple stores in nederland zijn resellers, en moeten jou ook gewoon 2 jaar garantie geven. Als redelijkerwijs aangetoond kan worden dat iets een fout in het apparaat is. De verkoper, kan dan bij Apple aankloppen voor de kosten.

  14. Dit had ik overlaatst nog… Mijn power knop was kapot en ik dacht dat ik maar 1 jaar garantie had. Toen kwam er een vriend af met hetzelfde probleem maar die wist wel dat het 2 jaar was en kreeg gratis een volledig nieuwe iPhone. Ik ging direct naar de winkel en ik was net 2 weken te laat (2 weken na mijn 2 jaar garantie), daar ging mijn nieuwe iPhone…

  15. @Michel: @Whacko: Psst… Apple Online Store & Apple Store? 😉

    Optioneel (fabrieksservice)
    Apple levert standaard 1 jaar fabrieksgarantie op elk onderdeel (inclusief oortjes, kabels, etc.) die je ergens gekocht hebt en dat door Apple is geproduceerd.

    Optioneel (bedrijfsservice/-dienst)
    Verder leveren ze standaard 1 jaar AppleCare wat rianter is dan hun fabrieksgarantie en ook rianter is dan de wettelijk verplichte verkoopgarantie van 2 jaar. Ook kun je (bij aanschaf) 1 tot 2 jaar extra AppleCare kopen afhankelijk van het product.

    Wettelijk verplicht
    Als er bij hun Apple Store of Apple Online Store jets wordt gekocht zijn ze ook verplicht aan de verkoopgarantie te voldoen, welke volgens mij dezelfde voorwaarden heeft als hun fabrieksgarantie: het moet geen schade zijn veroorzaakt door de gebruiker (denk aan iPhone laten vallen of een balk door het scherm van je Mac heen *shudders*).

    Erg duidelijk is dit allemaal niet.

  16. iPhoneclub kunnen jullie duidelijk vermelden of je nou 1 jaar of 2 jaar garantie krijgt bij aankoop van Apple producten.
    Of er verschillen zijn met aankoop bij Apple Store of een andere winkel zoals mediamarkt/T-mobile.

  17. “pastte”?

  18. @Nils Breunese: Dat is inderdaad verwarrend. Met het Apple Care Protection Plan biedt Apple uitgebreide garantie op een nieuwe iPhone, die geldig is TWEE jaar vanaf de aanschafdatum. Omdat de fabrieksgarantie al 1 jaar is, betekent dit feitelijk EEN jaar extra garantie.

    De garantie van Apple is echter uitgebreider dan de standaard- of wettelijke garantie. Je krijgt namelijk ook een vervangend toestel als je iPhone gerepareerd moet worden, zodat je nooit zonder telefoon zit. Bovendien krijg je kostenloze ondersteuning (helpdesk), al maak je daar wrschl. weinig gebruik van omdat er voldoende forums zijn waar je vragen kunt stellen en de benodigde info kunt vinden.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.