Reacties voor: EU wil geen voorgeïnstalleerde apps meer op toestellen

Bedrijven zoals Apple moeten ook data delen
De EU heeft plannen om ingrijpende eisen te stellen aan grote techbedrijven. Daardoor worden ze gedwongen om data te delen met concurrenten. Ook mogen ze geen voorrang geven aan eigen apps en diensten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 55 reacties

  1. Slechtste idee ooit, maakt het zeer ongebruiksvriendelijk. Luistert de EU ooit naar de gebruikers?

  2. SLECHTE ZAAK!!

  3. Zonder eerste App Store of browser of andere apps hoe installeer je dan de eerste app?

    Bij de Europese commissie gebruikt niemand Apple lijkt het wel.
    En daar gaat ons belastinggeld dus deels naar toe…..

  4. Origineel geplaatst door Pieter
    Slechtste idee ooit, maakt het zeer ongebruiksvriendelijk. Luistert de EU ooit naar de gebruikers?

    Inderdaad slechtste move ooit, doet de EU ooit iets anders?
    En luisteren naar gebruikers doen ze zeker niet…

  5. Begin toch zachtjes aan het gevoel te krijgen dat machtswellust steeds mee bij de moloch EU gaat liggen.

    Blij dat m’n iPhone safe gepre-installeert is. Hoop dat dat lang zal blijven!!

    Denk dat ook mee speelt dat Apple geen data wil/kan delen!

  6. Manomanomanoman!

    Gelukkig kunnen we nog wel uit de EU stappen. Het begint hier al aardig op China te lijken, dat de EU regering bepaalt welke apps wij op onze telefoon zien. Geen woorden voor.

    Misschien kunnen we een hashtag beginnen. Bijv. #Ikdoenietmee

  7. Slecht plan waar ik als gebruiker niet op zit te wachten. Ik betaal graag voor een gesloten, gecontroleerd en daardoor veilig en solide platform (hard- en software en besturingssysteem). Als je dit niet wil is er een andere keuze mogelijkheid (Android), met vele besturingsysteem- en hardware varianten.

  8. Hoi
    Ik ben het hier echt niet mee eens, Apple moet gewoon blijven zoals ie is. Als deze wet uitkomt zal  de naam privacy af moeten staan. En dan wordt een iPhone en alle andere producten onnodig want de concurrentie wordt dan te groot.

    Ik vind dit heel zielig van de EU

  9. Dan krijg je het toestel € 50 goedkoper en je koopt de rest thuis via het internet voor € 50, case closed!

  10. Origineel geplaatst door Appeltje
    Manomanomanoman!

    Gelukkig kunnen we nog wel uit de EU stappen. Het begint hier al aardig op China te lijken, dat de EU regering bepaalt welke apps wij op onze telefoon zien. Geen woorden voor.

    Ik zou zeggen stem volgend jaar met de 2de kamer verkiezingen in maart op juiste partij !

  11. Ik snap dit niet als gebruiker kies je voor een toestel met alles dat er bij hoort. Dus ook alle voor geïnstalleerde meuk.

    Daarnaast wordt het als dit door gaat ook voor veel mensen met weinig verstand van smartphones veel lastiger om ze te gebruiken en een nieuwe in gebruik te nemen

    Het gaat op deze manier een beetje op een Windows pc lijken. Waar je eerst een halve dag bezig bent om alles te installeren en te zorgen dat het goed bruikbaar is

  12. Origineel geplaatst door Appeltje
    Manomanomanoman!

    Gelukkig kunnen we nog wel uit de EU stappen. Het begint hier al aardig op China te lijken, dat de EU regering bepaalt welke apps wij op onze telefoon zien. Geen woorden voor.

    Misschien kunnen we een hashtag beginnen. Bijv. #Ikdoenietmee

    Dat dus moet niet gekker worden hebben ze in dat Brussel nik beter te doen van onze belastingcenten.

  13. Dit zou een fantastische oplossing zijn voor de wallet garden van Apple en ook het niet kunnen de-installeren van Google meuk op je Android telefoon.

    Keuze voor de consument, wat een idee!!!

  14. @Pieter: Nope, beste oplossing. Keuze voor de consument. Laat Apple, Google, Microsoft en 3rd party vendors zoals Spotify en Deezer nu maar strijden om de consument. Wij zullen de winnaars zijn ipv de bedrijven zelf

  15. Daar gaat alle veiligheid en privacy

  16. Goed plan, blij met de EU. Een markt die wordt gedomineerd door 2 bedrijven is zeer slecht voor de gebruiker en kleinere partijen die geen kans hebben deze marktmacht “even” te keren. Hopelijk snel wetgeving. Alle “ik kies bewust voor totale controle argumenten” snap ik niet. Dat lijkt op een vrijwillige keuze voor “Chinese toestanden”…..

  17. En hoe zouden we dan apps moeten installeren als er geen App Store is?
    Ik ben totaal geen voorstander.

  18. @Appeltje: @Appeltje: De EU bepaalt dus juist niet welke apps je op je telefoon krijgt. Ook Apple of Google bepaalt niet meer welke apps je op je telefoon krijgt. Alleen JIJ mag dat bepalen. (Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat ik het een goed plan vind.)

  19. Leuker kunnen ze het bij de EU niet maken, moeilijker wel! Ze houden daar absoluut geen rekening met de digibeten!
    Dus weer extra werk voor mij als familie of vrienden een telefoon kopen.
    #ikdoenietmEU

  20. Ik wil helemaal niet dat er data verplicht gedeeld moet worden met concurrenten van google, Apple etc. Dat betekent dat ze onderling ook moeten gaan uitwisselen.

    Daar gaat je data ongecontroleerd rond tussen allerlei bedrijven waar je geen weet van hebt.

  21. Origineel geplaatst door Patrick
    Slecht plan waar ik als gebruiker niet op zit te wachten. Ik betaal graag voor een gesloten, gecontroleerd en daardoor veilig en solide platform (hard- en software en besturingssysteem). Als je dit niet wil is er een andere keuze mogelijkheid (Android), met vele besturingsysteem- en hardware varianten.

    Precies. DE reden dat ik jaren geleden overstapte van Android naar iOS. De EU moet ophouden met onzinnige acties als deze en aan de bak met echte onderwerpen.

  22. Denk voor Android gebruikers nog slechter is. Dan gaan al die gesponsorde app verdwijnen en zullen de telefoons een stuk duurder gaan worden. Ben wel benieuwd hoe ze het gaan oplossen als de App Store er ook vanaf gaat. Denk dat de consument er op achteruit gaat ipv voordeel van heeft zoals de EU het gepland heeft.

  23. Dus dan kopen we straks een telefoon zonder telefoon app 🤔

  24. Ik koop juist Apple omdat ik niet dat geneuzel van android wil.
    En gaat de EU vertellen dat bij alle telefoons geneuzel moet.
    Lijkt mij een slecht idee dit.

  25. Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha😂😂🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂🤣🤣🤣😂😂😂🤣🤣🤣😂😂😂

    Dit is de eerste keer in 2020 dat ik zo hard moeten lachen om een nieuwskop! Succes EU! Lukt je niet! Net als de “elke telefoon zelfde lader” 😂😂😂😂

  26. Oh! Alsjeblieft niet zeg!

    Er zullen toch genoeg politici zijn met iPhone en vinden dat het zo fijn systeem is!

    We kopen geen iPhone om merk, maar om gesloten eco systeem. Als dat opengesteld moet worden, zie ik niet meer in waarom ik straks dan nog steeds meer moet betalen voor een iOS….

  27. Dit wordt dan weer bedacht door mensen achter een buro door mensen die er nulkommanul verstand van hebben

  28. Niet eens een store dat gaat dus nooit gebeuren, dan kan je dus als normale gebruiker niks meer op je iPhone zetten.

  29. Als dit werkelijk zo zal zijn zoals het nu geschetst wordt, ga ik gewoon een US iOS image downloaden. Want in de VS gaan ze dit echt nooit doorvoeren.

    Maar ik vermoed dat dit enkel gaat om non-essentiële apps. Dus bv de calculator, weer, muziek, video apps. De App Store is een essentiële app voor het installeren van andere apps.

  30. De EU moet misschien minder wetgevingen doen op dit gebied en meer kijken naar User Experience…….want volgens mij hebben ze geen idee wat de gebruiker wilt…..

  31. Totaal geschift idee, alweer niet gekeken naar de behoefte van de klant. Heel éénzijdig bedacht en zomaar op tafel gelegd. 😤

  32. Onzinnig. Laten ze meer aandacht besteden aan het stelen van persoonlijke informatie of aan “fake news” of aan het fatsoen van mensen op de asociale media. Er is genoeg werk. Nee, gaan ze een probleem oplossen dat niemand een probleem vindt.

    Wat een onzin.

  33. Laten we dan ook meteen alle Tesla’s, smart-tv’s, speakers, smartphones en win/macos systemen aanpakken. Wat een EUnorme sukkels! #eunormesukkels

  34. Slecht idee van Eu! ,Reden waarom ik jaren geleden voor Apple koos was de geslotenheid van het systeem, de voorgeïnstalleerde apps, waar ik heel tevreden over ben en vooral de veiligheid en stabiliteit, gebruiksgemak!
    Het idee, om dit te verlaten alleen om de zogenaamde vrije marktwerking, data delen met (kleinere) concurrenten. Het wordt er echt niet beter op!

  35. De oplossing lijkt me vrij simpel en niet per se heel ingrijpend. Ik kan me voorstellen dat je dan voortaan bij het instellen van een iPhone/ iPad de keuze krijgt om de apps van Apple te installeren of om dit niet te doen. Voor ieder wat wils: de mensen die graag de gehele Apple-ervaring willen worden bediend en ook de gebruikers die waarde hechten aan keuzevrijheid.

  36. Haha domme eu komen ze nu mee alle data ligt er al

  37. En ik wil geen EU meer, zo willen we allebei wat 🙃

  38. Origineel geplaatst door Jacques
    Ik wil helemaal niet dat er data verplicht gedeeld moet worden met concurrenten van google, Apple etc. Dat betekent dat ze onderling ook moeten gaan uitwisselen.

    Daar gaat je data ongecontroleerd rond tussen allerlei bedrijven waar je geen weet van hebt.

    Inderdaad! Hoezo controle aan de consument geven??

    Bizar wat de EU weer bedenkt. Laat ze eens met nuttige zaken bezig houden. Om te huilen dit.

  39. Ik vind dit een hele goede eerste stap, Apple en Google nemen te veel een machtspositie in door hun eco systeem.
    Als je een toestel koopt is het jou toestel en mag jij bepalen wat er op staat en niet Apple of Google. Het zelfde als met een PC, jij kunt zelf bepalen of je windows, linux of iets anders er op zet.
    Het zou nog beter zijn als ze hardware en software helemaal los zouden koppelen, zodat je als gebruiker ook nog zo kunnen kiezen welk OS je wilt gebruiken.

  40. Is dat alles wat ze te doen hebben ? Zijn er geen andere , echte problemen ? Of is het nog een middel om meer vat te krijgen op de burgers ? Eu 🤑🤮

  41. Zeer slecht idee en hopelijk gaat dat niet gebeuren. Ben juist heel blij met de veilige  producten en hun platform. Ik wil juist niet dat geouwehoerd dat je met Android hebt.

  42. Dit wil ik echt niet. Ik heb juist gekozen voor de combinatie hard- en software van Apple. Anders had ik toch wel een windows kloon gekocht? Scheelt me heel veel geld. En als dit echt doorgang krijgt: Denk je dat Apple zijn software dan gratis ter beschikking stelt aan Samsung gebruikers? Dan zullen we allemaal moeten gaan betalen voor de apps die we erop willen hebben.

  43. @Jaap Couro: Er was keuze genoeg in smartphone land. Nokia, Microsoft, Google en Apple hadden allemaal een smartphone besturingssysteem. De consument heeft er zelf voor gekozen om alleen producten van de laatste twee te kopen en daarmee zelf de markt verkleind naar twee spelers.

    Daar over klagen is hetzelfde als al die mensen die klagen dat de kleine ondernemers (bakker, slager, groenteman, etc.) verdwijnen maar vervolgens alleen maar bij grootwinkelbedrijven of online kopen.

  44. Origineel geplaatst door Patrick
    @[Jaap Couro](#comment-862141): Er was keuze genoeg in smartphone land. Nokia, Microsoft, Google en Apple hadden allemaal een smartphone besturingssysteem. De consument heeft er zelf voor gekozen om alleen producten van de laatste twee te kopen en daarmee zelf de markt verkleind naar twee spelers.

    Daar over klagen is hetzelfde als al die mensen die klagen dat de kleine ondernemers (bakker, slager, groenteman, etc.) verdwijnen maar vervolgens alleen maar bij grootwinkelbedrijven of online kopen.

    Met dien verschille dat dit 2 Amerikaanse, oligopolisten zijn. Juist als de EU keuzevrijheid gaat afdwingen is er kans verandering. En iedereen die hier moord en brand roept over het veilige gesloten gouden kooitje waar ze voor gekozen hebben: dan installeer je toch gewoon de default Apple apps met een druk op de knop en blijf je lekker opgesloten? Te denken dat data bij Apple veilig is, is ronduit naïef. Daarnaast is zelfs iOS goed te exploiten, kijk naar de jailbreaks, drive by attacks en de onbekende exploits die af en toe uitlekken. Zeer naïef om te denken dat je data in de Apple kooi gewoon veilig is. Apple maakt mooie hardware, daar betaal ik graag voor. Maar dat er meer keuzevrijheid moet komen is duidelijk. En ja, ik heb ook liever een Europese mooie gsm incl goed os. Maar ja…

  45. Straks mogen auto’s ook niet meer met vooraf geïnstalleerde stoelen worden verkocht.

  46. Nou op een enkeling na is het vanuit dit topic wel helder wat we hiervan vinden haha.
    Die mannen die deze regels maken moet ook hun bestaansrecht realiseren.
    Net als die andere EIS dat alle apparaten microUSB moeten krijgen. Jaaaaaa neeeee heeft Apple goed naar geluisterd en jullie hebben ze goed tuk gehad (NOT).

  47. Ok, ook ik ben in Apple gestapt wegens hun privacy-standpunt en de uitstekende hardware-software synergie. Eigenlijk heb ik alleen nog Apple-compatible spullen. Gaat goed met huidige leiding van Apple, maar die is eindig. Wat als er een nieuwe CEO komt die zijn koers verlegt en samenwerking aangaat met partijen waar ik helemaal niet blij van word. Die via achterdeuren wel informatie van mij verzamelt om mijn consumptiegedrag, stemgedrag en sociale opvattingen te kunnen sturen? Dan zit ik voorlopig wel muur vast met al mijn spullen. Is het dan niet wijzer als ik wel de mogelijkheid heb alsnog voor andere partijen te kiezen, die dan meer aansluiten op wat ik belangrijk vind? Alleen al als stok achter de deur, voor wie aast op de positie van onze Tim?
    Apple heeft veel goeds gebracht, maar is niet heilig. Vergeet niet, dat Apple niet bestuurd wordt vanuit democratische legitimatie, maar door commerciële toppers. Die beschouwen hun klanten als belangrijk, voor zover ze veel te verliezen hebben omdat er serieuze concurrentie is. Dat risico is nou net, wat Apple behoorlijk heeft weten te reduceren. Op zichzelf misschien niet zo’n raar idee dus, van de EU.

  48. @Jaap Couro: Ja zou echt super wezen als je kan kiezen, alleen ooit aan gedacht wat Android op een iPhone doet? Is gelukkig al uitgezocht omdat het al mogelijk is.

    Maar veel plezier met je keuzevrijheid
    Hoe verpest je een dure iPhone…
    Gewoon houden zoals het nu is en bevalt het je niet ga je maar lekker naar Android toe

  49. Lijkt mij moeilijk realiseerbaar, zoals met alles in europa. Maar is de Europese commissie niet de plek om politicie die het in hun eigen land niet kunnen waar maken naar weg te promoveren? Dus kunnen ze er daar een zootje van maken.

  50. Origineel geplaatst door Mark
    @Appeltje: De EU bepaalt dus juist niet welke apps je op je telefoon krijgt. Ook Apple of Google bepaalt niet meer welke apps je op je telefoon krijgt. Alleen JIJ mag dat bepalen. (Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat ik het een goed plan vind.)

    Volgens mij mogen we nog altijd zelf bepalen welke apps ik op mijn toestel zet. Je hoeft de Apple apps niet te gebruiken. Je kan het merendeel gewoon verwijderen.

  51. Origineel geplaatst door Leroy
    Dus dan kopen we straks een telefoon zonder telefoon app 🤔

    Nokia ruikt zijn kans met de 3310 😄

  52. Origineel geplaatst door Ximpel
    Laten we dan ook meteen alle Tesla’s, smart-tv’s, speakers, smartphones en win/macos systemen aanpakken. Wat een EUnorme sukkels! #eunormesukkels

    Leuke hashtag! 😁😂

  53. Origineel geplaatst door R.J.
    Ik vind dit een hele goede eerste stap, Apple en Google nemen te veel een machtspositie in door hun eco systeem.

    Als je een toestel koopt is het jou toestel en mag jij bepalen wat er op staat en niet Apple of Google. Het zelfde als met een PC, jij kunt zelf bepalen of je windows, linux of iets anders er op zet.

    Het zou nog beter zijn als ze hardware en software helemaal los zouden koppelen, zodat je als gebruiker ook nog zo kunnen kiezen welk OS je wilt gebruiken.

    Je kan ook een Huawei kopen. Met hun eigen besturingssysteem. Bijzonder veilig. Zegt China. 😁

  54. Ik denk dat het tijd wordt dat we de EU in stukjes moeten gaan opdelen. Ze willen veel meer macht hebben dan goed is voor de mensheid. Ik heb veel meer vertrouwen in de oprechtheid van Apple dan in de EU. Corrupte bende in Brussel… 🤬🤮

    Het zou fijn zijn als ik in de EU kan wonen en zelf kan bepalen aan welke regels ik moet voldoen… Wat zegt u? Dat kan niet?! Waarom bemoeit u zich dan met welke apps ik op mijn telefoon heb? Daar heeft u ook niets over te zeggen!

  55. Origineel geplaatst door Jaap Couro
    Met dien verschille dat dit 2 Amerikaanse, oligopolisten zijn. Juist als de EU keuzevrijheid gaat afdwingen is er kans verandering. En iedereen die hier moord en brand roept over het veilige gesloten gouden kooitje waar ze voor gekozen hebben: dan installeer je toch gewoon de default Apple apps met een druk op de knop en blijf je lekker opgesloten? Te denken dat data bij Apple veilig is, is ronduit naïef. Daarnaast is zelfs iOS goed te exploiten, kijk naar de jailbreaks, drive by attacks en de onbekende exploits die af en toe uitlekken. Zeer naïef om te denken dat je data in de Apple kooi gewoon veilig is. Apple maakt mooie hardware, daar betaal ik graag voor. Maar dat er meer keuzevrijheid moet komen is duidelijk. En ja, ik heb ook liever een Europese mooie gsm incl goed os. Maar ja…

    Misschien zien wij 2 Amerikaanse grootmachten door een te roze bril. Chinese tegenhangers zijn minstens net zo groot, maar wij in Europa gebruiken ze niet. China doet precies hetzelfde. Dus we gaan die Amerikaanse bedrijven kleiner maken. Briljant idee. En wat zou er dan gebeuren met de Chinese?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.