ePub-boeken maken met Calibre en Stanza

Hoe maak je zelf een ePub-bestand? We hebben het getest met Calibre en Stanza, twee populaire gratis oplossingen. Ook epub2go en eCub zijn kanshebbers, maar in veel gevallen gaat de opmaak verloren.

ibooksAls je boeken wilt lezen op je iPad, kun je daarvoor diverse applicaties gebruiken. Maar omdat Apple’s iBook zo’n beetje als de standaard boekenapplicatie voor de iPad gepresenteerd wordt (en eigenlijk ook wel handig in gebruik is), heb ik gekeken hoe ik bestaande boeken zou kunnen omzetten naar ePub-formaat. Ik heb daarvoor twee applicaties getest: Calibre en Stanza.

ePub-boeken maken met Calibre

Calibre is een open source-applicatie, verkrijgbaar voor Windows, Mac OS X en Linux. Ik heb de Mac-versie geïnstalleerd en heb daarmee het boek Max Havelaar van Multatuli omgezet. Dit boek kun je overal op internet als digitale tekst vinden. Maak er een html- of tekstbestand van en je kunt het importeren in Calibre. Bijna alle formaten worden ondersteund, van pdb tot pdf.

calibre boeken

Vervolgens geef je wat metadata aan. Vul je het juiste ISBN-nummer in, dan kan Calibre ook meteen een geschikte cover ophalen.
metadata

Na een druk op de knop ‘Converteer E-boeken’ gaat het omzettingsproces van start. Calibre maakt een aparte map aan waar je de geconverteerde boeken kunt terugvinden. Ik heb ze daarna handmatig naar iTunes gesleept, maar het kan eventueel ook vanuit Calibre zelf. Na het synchroniseren met iTunes verschijnt het boek op je iBook-boekenplank. Eventueel kun je via iTunes een andere cover kiezen of de metadata aanpassen.

Hoewel het allemaal erg makkelijk gaat ben ik toch niet helemaal tevreden over Calibre. Vooral bij het importeren van pdf-bestanden gaat er nogal eens iets mis. Kadertjes in de tekst worden als plaatjes opgevat en komen lelijk ‘korrelig’ in de tekst te staan. Ook wordt de volgorde van de tekst soms omgegooid, als Calibre de structuur niet goed kan herkennen. Bij een html-tekst zoals Max Havelaar valt dat wel mee, maar bij het inlezen van pdf-bestanden gaat toch veel mis. Zo worden afbeeldingen los ingelezen, waardoor een boek van normaal gesproken 400 pagina’s opeens 2.000 pagina’s groot is. Voor boeken met ingewikkelde opmaak (studieboeken, veel plaatjes en tabellen) is Calibre dan ook niet geschikt. Daar staat tegenover dat je met deze software enorm veel instellings- en aanpassingsmogelijkheden hebt.

Calibre is behalve voor het converteren van boeken ook geschikt voor het beheren van je boeken. De applicatie is geschikt voor vele ereaders (dus niet alleen de iPad) en kan eventueel ook automatisch synchroniseren.

ePub-boeken maken met Stanza

Stanza is een applicatie die op de iPhone al wat bekender is. Deze iPhone-applicatie kan veel bestandsformaten, websites en diensten van boekaanbieders aan. De desktopapplicatie is bedoeld om boeken te lezen, maar kan ze ook converteren van html-, pdf-, doc-formaat of een van de andere ondersteunde formaten (in totaal 21 stuks). Stanza Desktop is verkrijgbaar voor Windows en Mac.

Stanza gaat in vergelijking met Calibre nog slordiger met opmaak om: bij het inlezen van een pdf-bestand verdwijnen de plaatjes en witruimtes tussen paragrafen en bij nieuwe hoofdstukken. Lees je echter een .epub-, MobiPocket- of eReader-bestand in, dan zou de opmaak met hoofdstukken wel gehandhaafd blijven. Het probleem is alleen dat je veel boeken als platte tekst of als pdf beschikbaar hebt.

stanza export

Als alternatieven zijn er ook nog epub2go, een online dienst die van pdf-bestanden rechtstreeks een ePub-bestand maakt. Die is alleen geschikt voor Engelstalige teksten. Ook kun je eCub gebruiken, maar die leest net als Stanza alleen pdf-bestanden met alleen tekst in. Alle plaatjes en opmaak gaan verloren. De beste optie van de besproken oplossingen is daarom Calibre.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 mei 2010, 21:48
Categorie Apps
Onderwerpen dreamcatcher, epub, iPhone, stanza, video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.