Reacties voor: macOS Catalina laat sommige Macs compleet vastlopen [poll]

Doet jouw Mac niets meer na het installeren van macOS Catalina? Er is een groeiend aantal gebruikers dat last heeft van een compleet vastgelopen Mac.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl -

Reacties: 41 reacties

  1. Ja, heb Mac eind 2015 en na installatie vind ik dat deze trager reageert op veel commando’s ….het bekende draaiende “bolletje”😢

  2. Bij mij kwam halverwege de installatie de melding dat ik onvoldoende ruimte had om installatie af te maken. Uiteindelijk mijn MBA 2013 opnieuw moeten installeren en nu werkt ie weer zonder problemen.

  3. Nu meerdere apparaten geüpgraded gelukkig hier tot nu toe nog geen last van gehad.
    Zowel nieuwere apparaten (macbook pro2017 2x) als oudere (iMac 21 inch 2012, iMac 27 inch 2015)
    Enige waar ik wel tegen aanloop is dat sommige programma’s toevoegingen niet meer reageren.
    Bijvoorbeeld MyCloud is niet te installeren. DMG opent die wel maar start niet door. Bij Mojave geen last van

  4. Macbook Pro van 2016. Ik krijg regelmatig de kernel panic. Ook hangt de mac soms volledig vast en kan ik gedurende 10-tal seconden geblokkeerd

  5. Ik heb een Macbook Air begin 2015 alleen het opslaan bij word, Excel. is hij super traag sinds de update naar Catalina duurt zeker 5 min om op te slaan. voor de rest loopt hij goed, heb nog geen verder problemen gehad.

  6. Idem hier

  7. @Peter: Klopt, dat heb ik inderdaad ook. Niet eerder gehad.

  8. Bij mijn iMac uit 2016 had ik geen probleem maar mijn Mac mini uit 2018 herkent de HDMI poort niet totdat ik ben ingelogd, er lastig, zoniet onmogelijk om in te loggen zonder beeld scherm. Gelukkig heb ik een Work arround gevonden.
    1 voor aanzetten, sluit een usb-c naar HDMI verloop poort aan dan werkt het wel via die poort of.
    2 voor het aanzetten HDMI naar VGA verloop poort aansluiten (met 5 V hulpspanning).
    3 dan als ik ben ingelogd via 1 van bovenstaande opties werkt de normale Mac mini HDMI poort weer en kan voorgenoemde port weer weg.

    Ik heb de info naar Apple gestuurd, die hadden zelf geen oplossing.
    Zal wel verholpen zijn bij volgende update…

  9. Idem hier! (MacBook 12” ) loopt sinds nwe update veel trager en sommige apps starten langzaam op.

  10. Ik wacht nog even

  11. Mijn iMac late 2013 crashed na een aantal minuten en herstart zichzelf. Online gelezen over mogelijke Thunderbolt problemen dus de externe thunderboltschijf losgekoppeld maar het probleem blijft.

    Mijn MacBook Pro 2017 heeft geen problemen.

  12. Mijn Mac mini 2012 word enorm warm en gaat beduidend trager sinds Catalina
    Ik hoor ook nu de fan de hele tijd draaien
    Tot nu toe geen fix gevonden hiervoor…

  13. Toen ik mijn macbook air uit 2015 wilde updaten naar Catalina liep de mac compleet vast. Ik heb gelijk geprobeerd met Command R te herstellen maar dit leverde niets op helaas. Ik heb toen contact opgenomen met de Apple Support, en na ongeveer 2 uur meerdere dingen te hebben geprobeerd zijn we eindelijk tot een oplossing gekomen. Door via Alt-Command-R de mac op te starten werd de recovery software van apple geladen en hierdoor kon ik wel een schone installatie naar Catalina doen. Misschien zijn hier mensen met hetzelfde probleem, en kan ik jullie op deze manier helpen!

  14. De email snelkeuzelijst in mail is enorm traag en kan sommige vaak gebruikte namen niet meer vinden jammer, voor de rest lijkt het of de macs na een tijd uit geindexeerd zijn en weer vlotter werken,,,

  15. Mijn macbook air 11” uit 2014 en mijn mac mini uit 2018 (i3) versie draaien beiden als een zonnetje.

    Het wauw effect is overigens wel verdwenen wat de MacOsX releases als je het mij vraagt. Maar he, ze zijn gratis! 🤣

  16. Sinds de update loopt de iMac veel langzamer. Het bekijken van e-mails duurt een eeuwigheid tot zelf geen reactie. Maar programma’s zijn schandalig langzaam geworden. Het opstarten van Safari browser een internetpagina openen… het duurt gewoon echt wel langer dan hiervoor. (Nieuwe iMac)

  17. Mijn MacBook Pro (late 2013) laat vrij snel de ventilatoren draaien wat impliceert dat hij het zwaarder heeft met deze software. Hij is dus luidruchtiger geworden… Dit gebeurd soms al bij het gebruik van Numbers. Of een simpel spelletje als Mini Motorways van Apple Arcade.

  18. Mac liep totaal vast… na een dag wachten herstart en herstart en… alles terug moeten zetten van backup. Systeem bleef beweren te weinig ruimte. 350 GB vrij! Ik wacht nog wel even met software bijwerken

  19. Gelukkig bij mijn iMac late 2013 geen problemen.
    Werkt prima en hetzelfde als voor de update.

  20. Bij mij gaat zoeken niet meer in mails. Krijg searching maar voor de rest niks. Iemand?

  21. Ik heb een paar maanden terug Adobe Premiere Elements 2019 aangeschaft.
    Nu werkt het programma niet meer!
    Met Adobe gebeld, dat ik moet downgraden… Nou lekker! Of er een fix komt was ook vaag.
    Of wellicht zou een update naar Elements 2020 een oplossing kunnen zijn maar zeker weten ze het niet.
    Maar dan moet ik wel eerst weer 90 euro schuiven
    Lekker frustrerend

  22. Mijn iMacPro werkt wel, maar herstart vrijwel iedere nacht, soms herstart ie spontaan terwijl ik er mee aan het werk ben. Misschien inderdaad iets met Thunderbolt externe schijf.
    Mijn MacMini geeft minder problemen, al hapert ie regelmatig, vooral in Citrix.
    Maar hopen dat 10.15.2.

  23. Even wat tegengewicht: iMac uit 2014, Macbook Pro uit 2013 en Macbook Air uit 2017 > allemaal probleemloos geüpdatet.
    Alleen bij de MBP even moeten herstarten omdat het configureren maar bleef duren. Dat was het enige probleem.

  24. Ik wacht nog maar even als ik dit allemaal lees.
    Heb een MBA uit 2018

  25. Op mijn macbook pro eind 2016 herken ik enkee problemen ook. Lang nadenken over taken en ook bluetooth muis en toetsenbord reageren soms raar.

    Al enkele malen de smc gereset en dat helpt deels

    Al met al toch al niet tevreden met deze mac. Veel batterijproblemen en ook het toetsenbord en moederbord zijn al vervangen.

    Erg zuinig op mn macbook pro mid 2012 die als een zonnetje draait op Maverick

  26. Catalina werkt op zich goed, maar ik durf Apple Mail niet meer te gebruiken sinds hij een flink aantal emails kwijtgemaakt heeft (en via imap dus ook in de gmail mailbox!). Is met emails die ik automatisch naar lokale mappen verplaatste. Misschien ook niet de handigste manier om met mappen te werken. Ik ben nu overgeschakeld naar het ‘antieke’ Thunderbird (was wel een gedoe).

    Ik kan trouwens niet zeggen dat Catalina veel beter is dan eerdere versies (vanaf Mountain Lion). Wel slechter (geen 32-bit meer, te veel beveiligings-prompts, Safari-plugins die het niet meer doen, oude iTunes om zeep geholpen enz). Maar ja.

  27. Mijn iMac (2013) was na de update ontzettend traag, wat na een herinstallatie verholpen is. M’n MacBook Pro (2014) was in één keer goed

  28. Macbook Pro mid-2012 bleef na het updaten ruim 3 uur op ‘configureren’ staan.
    Uiteindelijk herstart uitgevoerd en het ding startte goed op.
    Macbook (niet-pro) 2017 liep in één keer door.

  29. Alhier ging de installatie soepel, maar de werking daarentegen laat inderdaad toch wel te wensen over..

    Safari en mail werken inderdaad traag op mijn iMac late 2012

    Ach ja we hebben binnenkort weer een update en dan zal het ongetwijfeld wel weer gladgestreken worden 🙂

  30. Sinds het installeren is mijn imac echt mega traag geworden telkens het draaiende bolletje en soms minuten wachten tot iets opent waar ik op geklikt heb 🤔

  31. MacBook Pro late 2015: eerste keer liep hij vast tijdens installatie. Opnieuw opgestart en het werkte. Maar ik had wel alle Apple apps dubbel op de computer en kreeg daardoor erg vreemde problemen. Toch maar een schone installatie gedaan en nu werkt alles zoals het hoort. Niet langzamer en niet sneller.

  32. Je kan volgens mij het beste gewoon steeds 1 versie achter lopen. Wanneer ze de volgende versie aankondigen update ik denk ik pas naar Calalina. Als ik dit soort dingen lees, niet te doen…

  33. Heb een Mac Pro 2013. Liep voor de installatie van Catalina als een zonnetje. Na het installeren van Catalina alleen maar traagheid. Openen van mail duurt lang, openen van safari duurt langer, en het ingeven van een zoekopdracht in google wordt letterlijk letter voor letter langszaam ingetikt. Het is gewoonweg niet te doen dit! Gelukkig heb ik nog een macbook pro welke ik nog niet ge-update heb. Dat laat ik voorlopig dan ook maar zo!

  34. Kan ie z’n naam “Prullenbak” echt waar maken…#macpro2013

  35. @Patrick: Teruggaan naar Mojave (of High Sierra)? Maar als je Xcode of de nieuwe Apple Arcade (of straks Apple TV+) wilt heb je eigenlijk geen keus, of je moet op meerdere partities verschillende versies installeren. Ik heb High Sierra nog in een virtual machine.

  36. @Marten: Hier precies hetzelfde met mijn mac uit 2015. Naar de Amac gegaan waar ze hem voor 50 euro opnieuw hebben geinstalleerd (schoon). Er lag al een stapel van macbooks met allemaal hetzelfde probleem. Goed verdienmodel zo’n slechte update..

  37. Na upgrade alleen maar spontane herstarts met kernel panics op mac mini 2014 ben maar terug gegaan naar mojave…

  38. Bij mij ook hetzelfde. De computer is zeer traag geworden , terwijl hij zeer goed en snel werkte.
    Is daar al een oplossing voor. Mijn iMac is ook al laat 2013.

  39. Op mijn iMac (late 2013) heb ik aanvankelijk een update naar Catalina uitgevoerd en een dag later een schone installatie. Dat leek goed te gaan totdat mijn zoon in Bootcamp diezelfde dag een crash kreeg. iMac kon weer gestart worden, maar 1 dag later weer gecrasht in Bootcamp. Het lukte na veel gezeur om het systeem (met hulp van Apple Support) om de iMac weer aan de praat te krijgen. Weer 1 dag later opnieuw in Bootcamp gecrasht. Conclusie van Apple Support, waarschijnlijk hardware probleem. Ik heb de iMac vervolgens naar een erkend service centre gebracht. Volgens hen zou het probleem de videochip/kaart van het logicboard zijn, maar men weet dat niet 100% zeker. Kosten voor vervanging van het logicboard bijna € 800.
    Ik blijf het zeer vreemd vinden dat 1 dag na installatie Catalina problemen optraden, die ik 6 jaar lang nooit gehad heb. De Bootcamp partitie heb ik niet gewijzigd. Ik lees veel problemen met de EFI firmware bij de Catalina update en misschien heb ik dat probleem ook.
    Ik heb ook nog een MacBook Pro 2012 en daarmee ging de update naar Catalina prima.
    Ik heb (nogmaals) een beroep op coulance van Apple gedaan en wacht af.

  40. Na installatie van Catalina op mijn MacBookAir van 2017 kon ik mijn fotoprogramma niet meer openen. Door een Apple provider hersteld. Kosten 79,00 euro! Aan Apple op 29 oktober een brief gestuurd met de vraag om vergoeding kosten en wanneer Catalina wel probleemloos kan worden geïnstalleerd. Tot nu toe geen reactie.

  41. Ik heb verdorie vandaag mijn 2 maanden oude MacBook Pro 2019 binnen gedaan bij de Switch.
    Sinds er Catalina opstond kreeg ik constant meldingen dat de MacBook opnieuw was opgestart wegens een fout…
    Heb tot 4 keer toe alle gegevens verwijderd en catalina er opnieuw opgezet…
    Telkens opnieuw die meldingen…
    Nu ben ik hem 7 werkdagen kwijt omdat ze hem op fouten gingen controleren…
    Tsssss, zo een duur stuk!
    En nu hopen dat hij in garantie kan hersteld worden!!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.