Reacties voor: DigiD-app laat je inloggen met een QR-code bij instanties

Met de DigiD-app kun je inloggen bij aangesloten instanties. Door een QR-code te scannen, log je in met je eigen gebruikersnaam en een aangemaakte pincode.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl -

Reacties: 12 reacties

  1. Zonder Touch ID zie ik die toegevoegde waarde niet.

  2. Typisch gevalletje van al begonnen met maken voor touch id bestond en nu achter de feiten aanlopen?
    Totaal geen toegevoegde waarde, ipv je wachtwoord moet je nu 5 cijferige code onthouden. Zo goed als zelfde dus. ( mischien nog wel slechter omdat 50% z’n geboortedatum gebruikt of van de kinderen bv 30580. )

  3. Origineel geplaatst door Appiehappie
    Typisch gevalletje van al begonnen met maken voor touch id bestond en nu achter de feiten aanlopen?
    Totaal geen toegevoegde waarde, ipv je wachtwoord moet je nu 5 cijferige code onthouden. Zo goed als zelfde dus. ( mischien nog wel slechter omdat 50% z’n geboortedatum gebruikt of van de kinderen bv 30580. )

    Natuurlijk heeft het wel toegevoegde waarde. Iemand anders, zonder jouw telefoon, kan nu nooit meer inloggen op jouw account (als je op DidiD.nl voorkeur inlogniveau instelt op Middel, wat sowieso aan te raden is). Aangezien DigiD jou overheidszaken laat regelen, lijkt mij het nogal belangrijk dat je jouw DigiD account zo goed mogelijk beschermd.

    Het kon al via SMS. Dit is makkelijker omdat je geen code hoeft over te typen.
    Het kan inderdaad nog verbeteren. Inloggen via biometrie (vingerafdrukscanner in dit geval) heeft bij mij ook de voorkeur, maar ik vind dit een goede eerste stap om het makkelijker en veiliger te maken.

  4. Hiervoor kon ook niemand op mijn digiD inloggen hoor. Moest ie toch echt mijn gebruikersnaam en wachtwoord weten en de sms zien te krijgen. Geen toegevoegde waarde dus :-). Inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord plus sms vervangen voor inloggen met vingerafdruk zoals bv de bankapps, dat noem ik toegevoegde waarde.

  5. Origineel geplaatst door Appiehappie
    Inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord plus sms vervangen voor inloggen met vingerafdruk zoals bv de bankapps, dat noem ik toegevoegde waarde.

    Dat is het nu toch ook? Alleen moet je even 5 cijfers intypen in plaats van je vinger op de knop leggen. Dat doe je toch in één seconde?

    Ik heb het zojuist eens getest. Het kost mij 9 seconden om mijn gebruikersnaam in te voeren, om mijn telefoon te ontgrendelen (middels vingerafdruk), de app op te starten (niet vanuit standby), de QR te scannen en de pincode in te voeren.

    Vervolgens getest met SMS. Eerst gebruikersnaam EN wachtwoord invoeren, 9 seconde wachten op het SMSje, daarna 9 tekens lange code overtypen, inloggen. Duurde 21 seconden.

    Het is niet dat ik de hele dag op DigiD inlog, maar het feit dat dit een snellere methode is, maakt het in mijn ogen een toegevoegde waarde.

  6. @Brian: Ik denk toch echt dat mijn met LastPass gemaakte 16 tekens wachtwoord ( we hebben het wel over digiD, geen onbelangrijke flutforum ) een heel stuk VEILIGER is dan een 5 cijferige code.

    Maar goed, 5 cijfers tik je inderdaad sneller is. Ieder z’n ding, geef mij maar veiligheid boven snelheid. Daarom dus jammer dat ze geen touchid hebben gebruikt. Dat is snel EN veilig.

  7. @Appiehappie: Ik vraag me serieus af of een gegenereerd wachtwoord van 16 tekens, veiliger is dan een 5 cijferige code die je maar op één device kunt invoeren.
    Ik weet dat een gegenereerd wachtwoord van 16 tekens vrijwel niet te hacken is, maar een wachtwoord is vanaf iedere locatie in de wereld uit te voeren. Dus ook door iemand anders dan jij.

    Bij 2 staps-verificatie moet je het apparaat fysiek in handen hebben en ook nog eens kunnen ontgrendelen om vervolgens de 5 cijferige code in te voeren, die je dan ook nog eens moet achterhalen.

    Iedereen heeft zo zijn voorkeur. Maar de app is wel degelijk een toegevoegde waarde voor de veiligheid en gebruiksgemak, alleen geef jij de voorkeur aan een andere manier, dat mag.

  8. Zoals hierboven al gemeld: geen toegevoegde waarde, je moet nog steeds op dezelfde manier inloggen met een code die je zelf moet onthouden.

  9. Voor mij heeft dit wél toegevoegde waarde. Mijn wachtwoord is lang en lastig te typen. Mijn gebruikersnaam niet. Dus als ik nu alleen nog maar mijn gebruikersnaam en een code hoef in te vullen ben ik 10x sneller klaar. Dus kom maar op met die app. Nu nog even touch ID toevoegen en ik ben een heel gelukkig mens😄🙏

  10. Heeeel handig. #iCloud Keychain?

  11. @Suzanne: Oké, ik kom er helemaal op terug 😂😂 Wat een waardeloze app.

  12. @Brian: En: een QR code scannen gaat niet als je een website bezoekt met je iPhone, zoals de Berichtenbox van Mijn Overheid waar ik steeds vaker in kijk. Ik blijf dus (ook) bij het handige en snelle SMS.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.