Reacties voor: De Apple Tablet: kansen en mogelijkheden (gastbijdrage)

De computerindustrie is tijdelijk tot stilstand gekomen, omdat bedrijven afwachten wat Apple met een tablet gaat doen. Als één product zoveel impact heeft op de industrie, moet er wel iets bijzonders aan de hand zijn. Gastauteur Freek Monsuur geeft een onderbouwde analyse wat de Apple Tablet gaat brengen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 78 reacties

  1. Afwachten maar:D

  2. Laat maar komen als het verhaal klopt en het apparaat het kan waar maken is dit een succesnummer.

  3. Leuk artikl

  4. Succesnummer wordt het allleen als het uniek is en de eye-candy overstijgt. Ben nog niet overtuigd. Wellicht dat Apple met dit apparaat de game wereld verder gaat betreden. Zou slim zijn…

  5. Als dit allemaal klopt heb ik voor 800 euro nog een mooie bijna nieuwe 13 inch macbook te koop..inclusief bon 😉

  6. Ik ben beieuwd naar de warmte van het tablet…. Mijn macbook pro is niet echt lekker op mijn “lap” als ik lang en intensief moet werken. Ik krijg echt rode plekken op mijn benen van de hitte! Merkwaardig dat niemand het daar ooit over heeft.

  7. @BertvH:
    Waarschijnlijk omdat de meeste achter een bureau zitten…
    Werken met met de Mac op schoot lijkt me niet de meest ideale manier, of “werk” jij altijd vanuit je luie stoel??
    Hij staat niet voor niets door “pootjes” iets hoog, zodat er nog ietwat koeling bij komt. En als ik me niet vergis wordt dit ook ergens uitgelegd…

  8. @BertvH, is vaak genoeg langs gekomen op andere sites, maarja, wat wil je er aan doen? Elke MBP heeft dat, die van mij ook.
    En zowieso moet je geen laptops op je ‘lap’ leggen, iets met straling en (be)vruchtbaarheid…

  9. Ik weet het nog niet. Ik zie mezelf niet echt gebruik maken van het hierboven beschreven apparaat. Niet zo portable als m’n iPhone, en niet zo krachtig als m’n MacBook pro…
    met de app distributie zoals hierboven beschreven ben ik het ook niet helemaal eens. iPhone programmeurs moeten dan ineens ook rekening gaan houden met een compleet ander apparaat? Als het ding al niet gewoon os x apps ondersteund, dan zou ik toch eerder denken aan een aparte app store.
    Maargoed, ik hoop wel dat hij er komt, gewoon om te ziet wat ze ervan bakken. Het heeft natuurlijk wel de potentie om heel vet te worden, ook al pas ik misschien niet helemaal in de doelgroep.

  10. Klinkt goed, maar op de 1 of andere manier vind ik het nog een wat vaag beperkt concept, wat niet de bedoeling van apple kan zijn, weet niet waarom, heb na lezen van dit artikel het gevoel dat mijn laptop meer kan. Maar het is afwachten wat het nou echt gaat worden, interessant.

  11. Ik hoop dat ook deze keer Apple de industrie weer een nodige schop onder de kont gaat geven, net zoals met de iPhone.

    dit zou wel eens een nieuw begin kunnen zijn voor computer gebruik, die klein, draagbaar en functioneel is voor de meest ondenkbare doeleinden.

    ik ben er ook heilig van overtuigd dat de iPhone apps er zonder problemen op kunnen draaien in klein formaat, en ook een aparte shop komt voor fullscreen apps speciaal voor dit tablet.

    de iPhone heeft bewezen dat zelfs onzinnige apps veel geld opbrengen, en er veel inkomsten te behalen zijn.

    ik ben blij dat Apple grote stappen durft te zetten, in plaats van kleine nietszeggende trage vernieuwingen die de industrie nu hanteert.

    ik ga zeker ook hiervoor in de rij staan bij de lancering 🙂

  12. Interessant artikel

    Taalissues kun je melden via het daarvoor bestemde formulier: ‘Probleem met artikel melden’.

  13. Voor elke keynote is er altijd wel een “betrouwbare” bron die het apparaat Al gezien heeft. Deze keynote is het kendelijk weer het “tablet” gerucht wat de wereld overgaat. Eerst maar zien dan geloven.

    Aankondiging in september lijkt me trouwens redelijk stug, er staat pas weer een keynote voor ergens in oktober toch? Apple gaat er echt niet voor kiezen een groot product te releasen zonder keynote.

    Opzich geloof ik wel in een Apple touchscreen device voor naast me mbp. Alleen laat er alstjeblieft een volwaardigbesturingssysteem op komen (snow Leopard tegen die tijd) een duur aparaat met een opgeleukt iPhone os of een uitgekleed normaal os zie ik niet echt zitten namelijk.
    Zou namelijk best geweldig zijn als je straks Photoshop kan draaien op je Apple tablet. Kan de wacom gelijk de deur uit.

  14. Als apple deze tablet uitbrengt zal het gekeken hebben naar wat de ideale manier is om portable te zijn. De ideale gebruikerservaring zo te zeggen. Maar ook op engineeringgebied zal er iets te halen moeten zijn (ik hoop eigenlijk op een led/ebook combinatie scherm).

    @Sunaivod ik mis ook de “twist” nog; speculatief is dit artikel iets teveel vanuit de markt geschreven denk ik, apple kijkt minder goed naar demarkt dan andere bedrijven en weet juist daarom producten in de markt te zetten die een eigen niche innemen.

  15. @ Fetdigitaal,

    Dat dacht ik ook al. Een 10″ is veel te groot als gsm, dus daarvoor wordt deze al niet gebruikt.
    Bovendien kan de app store in deze vorm niet gebruikt worden, want dat is gemaakt voor het scherm van een iphone.

    Ofwel, wil je er programma’s op draaien moet er een volwaardig os op. Lijkt me ook veel handiger 😉

  16. Je hebt al scholen die met met de laptops van Apple werken. Bij ons in de buurt krijgen alle leerlingen een MacBook. Daar krijgen ze hun opdrachten op en taken die ze moeten maken.
    Dat is precies de doel groep waar Apple het op geeft gemunt. Vind het geen verkeerde ontwikkeling. Weg papier.

  17. Je kan toch geen nfs op een tablet spelen?
    Dat sturen wordt dan heel vermoeiend
    maat verder wil ik hem zeker hebben

  18. Het enige (of in ieder geval de grootste factor) wat gaat bepalen of dit een succes kan worden is de prijs, als je voor 100 euro meer een veel snellere en betere macbook koopt met een groter scherm en meer mogelijkheden, ben je gek als je met zo’n klein ding gaat lopen.
    Hooguit leuk dan voor mensen die veel reizen,al zie ik dan veel liever de 12 inch laptop terug.
    De reden dat netbooks een redelijk succes zijn, is de lage prijs,die ze aantrekkelijk maakt voor de consument.

    Als bijvoorbeeld de iPhone alleen verkrijgbaar was voor 600 euro,kocht bijna niemand er meer een,en had hij nooit zo’n succes kunnen worden als het is.

  19. Allemaal onze eigen “tablet” en allemaal onze eigen video content …dan toch nog liever zoals nu een blu-ray en met allemaal kijken naar dezelfde film…maar dat is mijn mening lekker ouderwets:)

  20. Apple noemt z’n laptops niet voor niets notebooks omdat ze veel te heet worden voor op je lap.

  21. kvind het wel rot, kheb nog maar een paar weken een nieuwe macbook pro :^)

  22. Als je goed naar de strekking van het verhaal kijkt gaat het niet om een desktop/laptop vervanger.
    Ik zit zelf ‘s avonds op de bank podcast en filmpjes op m’n iPhone te kijken en wat te surfen op het internet terwijl mijn meissie met laptop zit of tv kijkt.
    Lijkt mij een ideaal apperaat omvoor dit soort momenten. Echter iets aan de hoge prijs dan.

  23. Maar verder zal het me benieuwen hoe de tablet gepresenteerd zal worden. Voor mij blijft het belangrijkste element de touchscreenbediening, in mijn ogen ook het element dat de iPhone boven andere smartphones zet. Zo ben ik bijvoorbeeld benieuwd hoe het typen zal gaan op een virtueel toetsenbord op een 10 inch scherm… of je folders kunt openen met een vingeraanraking… of je folders kunt slepen met een vinger… of: hoef je misschien het scherm helemaal niet meer aan te raken?!?
    Whatever de mogelijkheden waarvoor je de tablet zou kunnen gebruiken (gamen, tekstverwerken, muziek luisteren, film kijken, internetten/emailen, chatten), het gaat er namelijk om hóe je dat allemaal doet. Voordat de iPhone er was kon je ook al mobiel bellen, kon je ook al internetten, kon je ook al emailen,… alleen niet op de manier waarop dat met de iPhone kan. Daarin is de iPhone pas echt innovatief en revolutionair, zoals de iPod dat was als vervanger van de Walkman (let wel dat de Walkman op zijn beurt revolutionair was in het ‘mobiliseren’ van muziek… de iPod maakte het enkel makkelijker te bedienen naast de duidelijke voordelen van kleinere (geheugen-)chips e.d.). Van de tablet verwacht ik dus eveneens een innovatie op het gebied van user interface en aansturing, want daar zit de vooruitgang. Films als Minority Report bieden al een glimp van waar het naartoe gaat, maar ook dichterbij de realiteit zien we interessante ontwikkelingen zoals de Surfacetafel van Microsoft. De user interfaces van de toekomst zullen in toenemende mate virtueel van aard zijn en daarin zal de tablet van Apple zich dus moeten onderscheiden.

    Taalissues kun je melden via het daarvoor bestemde formulier: ‘Probleem met artikel melden’.

  24. @BertvH:
    Dat is ook waarom Apple zijn macbook’s nooit laptop’s noemt.

  25. Ik denk dat ze een grote fout maken als er alleen apps uit een appstore op mogen.

  26. @Bob vork:
    Helemaal mee eens. Klinkt voor mij niet meer dan een veredelde iPhone. Te groot om echt handig mee te nemen, te slechte prestaties om als laptop te gebruiken. Het enige voordeel wat ik zo snel zie t.o.v. de iPhone is het bekijken van films e.d. en iets fijner en sneller internetten maar meer niet.

  27. aan de ene kant zou een volwaardige OSX perfect zijn, maar als gebruiksvriendelijk tablet zou een iPhone achtig interface wel beter zijn, dit zal door iedereen te gebruiken zijn zonder Win of Osx kennis :).

    voor onderweg heb ik geen volledige OSX nodig, als ik nu kijk wat ik al met die vele apps kan doen, en als er dan uitgebreidere apps voor komen zou je zeggen dat je “bijna” alles kan doen wat een volwaardige iMac kan

    als je volwaardig SnowLeopard wil hebben koop je een macbook anders de iTablet 🙂

    .

  28. De historie van Apple en Steve Jobs leert ons, dat zijn met hun producten de concurrentie steeds voor zijn. Ik denk dat deze “Tablet” een soort super iPhone is met extra’s. Zo zal denk ik de traditionele “Game Console” markt verliezen, vooral als het gaat om online spelen. Je ziet dat nu al met de Nintendo DS, want steeds meer gebruikers van dit systeem stappen over op de iPhone. Kijk maar eens op “marktplaats” hoeveel er nu worden aangeboden. Apple heeft al talloze trends gezet, met daarbij technieken die we veel later ook op de traditionele PC tegenkwamen. Denk maar aan Windows, de 3.5 inch disk, DTP, video editing etc.etc. Naast alle software en hardware van Apple is de vormgeving van hun producten nog steeds ongeëvenaard. Markt en productkennis staat bij Apple hoog in het vaandel, en dat bewijzen ze steeds weer.

  29. dat 3G internet gaat hem niet worden denkik want dan moet je toch weer een simkaart hebben, terwijl het geen telefoon is dus…

  30. Ik hoop dat Apple zich niet laat gek maken door die Netbooks die tegenwoordig zo goed lopen. Ik vind het waardeloze apparaten. Voor die dingetjes die ik onderweg doe, gebruik ik de iPhone wel. Ik hoop dat Apple een ondergang van een nieuw product inziet bij dit apparaat, en dit dus niet op de markt gaat brengen, hoe mooi het er ook uit ziet. Daar komt nog eens bij dat ik wel gek lijk als ik naast m’n iPhone abonnement nog een apart mobiel internet abonnement aan ga schaffen. Dan kan ik beter dat ding los kopen en laten tetheren via m’n iPhone. Oftewel, ik zie er geen brood in.

  31. Origineel geplaatst door nigel
    dat 3G internet gaat hem niet worden denkik want dan moet je toch weer een simkaart hebben, terwijl het geen telefoon is dus…

    Dus? Het is idd geen telefoon, dat mag wel duidelijk zijn neem ik aan, maar er zijn al netbooks op de markt die met 3G internet werken…

  32. If the rumor is true with a 10 inch screen, its succes will miserably fail. It’s nice to have a small screen, but 10 inches loses terrain on a practical size factor. 13 inches is more practical as it closely resembles a piece of printing paper (also in Europe). Besides its functionality as a larger iPhone and E-reader it could then also have the added benefit of a real tablet with inking and ink-recognition capabilities. That would make it a worldwide succes, and windows evangelists could possibly switch sides!

    Als het gerucht waar is dat in september een Mac Tablet met 10 inch scherm uitkomt, dan wordt het een flop. Klein is fijn, maar het formaat van 10 inches verliest terrien aan functionalitiet en dus een wow effect tov de iPhone. Het is wellicht fijn dat de iTablet een poplaire opvolger wordt van de iPhone met een E-reader, maar het zal dan geen topper worden. Wil je de consument aan jouw kant hebben voor dit product dan moet je lezen wat de consument wil. De consument wil een alles-in-een: een iPhone, E-reader, MID, en tablet pc. Dat betekent dus een 13 inch scherm (A4 formaat) met een goede digitial ink support (zie Windows Vista en 7) en handschriftherkenning. Dan heb je zeker ook een groot aantal Windows gerbruikers die zeker zullen switchen naar Apple.

  33. Origineel geplaatst door Frank
    Ik hoop dat Apple zich niet laat gek maken door die Netbooks die tegenwoordig zo goed lopen. Ik vind het waardeloze apparaten. Voor die dingetjes die ik onderweg doe, gebruik ik de iPhone wel. Ik hoop dat Apple een ondergang van een nieuw product inziet bij dit apparaat, en dit dus niet op de markt gaat brengen, hoe mooi het er ook uit ziet. Daar komt nog eens bij dat ik wel gek lijk als ik naast m’n iPhone abonnement nog een apart mobiel internet abonnement aan ga schaffen. Dan kan ik beter dat ding los kopen en laten tetheren via m’n iPhone. Oftewel, ik zie er geen brood in.

    Er is nog te weinig over bekend om nu al te kunnen zeggen dat het je niks lijkt. Je vergelijkt het met een netbook, dat zal het zeker niet worden omdat het niet bij de visie van Apple past.
    Een 3G abonement spreekt mij ook niet aan, het ding niet groot, maar zeker niet klein en zal ik dus ook niet ergens uit mn zak toveren om er even op te internetten, de plekken waar je wel verbinding wilt hebben zal ook wel WiFi aanwezig zijn. Het is me niet waard om er nog een 3G abonement bij te nemen naast die van mn iPhone.

  34. Interssante verzamelin geruchten, maar verder voegt het artikel weinig toe.

    Als Apple inderdaad met een touchscreen media pad komt in September, dan zal het totaal anders zijn dan wat de meeste mensen nu verwachten om de simpele reden dat Apple al hun talent steekt in het ontwikkelen van dit appraat, en het dus bijna per definitie zowel heel anders als ook veel beter zal zijn dan wat nu voorspeld wordt.

    Hoe dan ook, ik denk dat het grootste probleem van de voorspellers op dit moment is dat ze zich concentreren op het apparaat zelf.

    Deze ‘iTablet’ moet in een behoefte voorzien. Wat is die behoefte? En in hoeverre is Apple nu niet in staat om daarin te voorzien? Verder maakt het deel uit van een strategie, en een toekomst planning. Wat zijn die? Als je naar de ontwikkelingen van iTunes, de iPod, en de iPhone kijkt, dan zie je dat al die dingen op mekaar inhaken. De iTunes Store is begonnen als muziek distributie mechanisme, maar wordt nu gebruikt om ook iPhone applicaties rond te sturen. Op dezelfde wijze zal de iTablet gebruik maken van bestaande diensten, en daar iets bovenop leggen.

    Overigens kan het niet iets zijn dat de MAc helemaal buitenspel zet, tenzij SJ voorziet dat de markt helemaal overgaat, net zoals hij de best-verkopende iPod stopte toen de Nano uitkwam.

    Persoonlijk gebruik ik mijn hackintosh netbook nu als hoofd-machine, en mijn iMac alleen voor games, entertainment (met Plex en de Apple remote is deze ideaal), en voor Windows programma’s af en toe (sporadisch, maar toch).

    Natuurlijk zijn er niche markten die staan te springen om een kleine touchscreen pad, zoals ziekenhuizen, bezorgers, netwerkbeheerder, et al. Maar wat zou Apple moeten doen om de consument ervan te overtuigen dat ze $800 moeten betalen voor een apparaat?

  35. Ik blijf het een overbodig ding vinden, als ik op de bank wil internetten pak ik mn macbook, dan kun je ten minste ook sneller typen dan op een touchscreen. En een app store met dingen die je niet op je laptop hebt is vrijwel onmogelijk aangezien je vrijwel voor alles een programma kunt vinden.

    Dit lijkt mij dus echt iets wat er niet gaat komen of ze moeten iets heel erg speciaals verzinnen, maar wie weet.

  36. Super artikel! Hoop dat het allemaal klopt.. Ik zou hem dolgraag willen 🙂 en een fysiek toetsenbord is misschien niet eens nodig, kijk maar naar de iphone. Alleen even wennen! (enig significant verschil is wel tussen het typen met 2 duimen of met 10 vingers).

  37. Vraagje over een ander onderwerp namelij tethering. Ik krijg binnenkort de nieuwe iPhone 3GS (staat in bestelling bij T-Mobile met een i300 abonnement) en wil ook graag tetheren. Mij lijkt het ideaal als ik de iPhone dan gewoon in mijn borstzak kan laten en dan via wifi contact maken met de iPhone zoals dit ook gebeurd wanneer ik op een draadloze router inlog. Kan dit ook op die manier? Eerder hadden ze het op iphoneclub over USB en blutooth connectie, maar is draadloos via blutooth niet veel langzamer en onhandiger? Wifi is voor mij iig bekend en werkt met alle zo’n beetje alle laptops…

  38. Het is inderdaad ideaal voor op school als iedereen er dan een heeft. Omdat je bij een laptop/notebook een rechtstaanf scherm hebt. En dat is niet handig op school. Als de scholen dan meewerken en dock’s in de tafels maken. Om op te lafen etc. En handig om op de bank en in de auto films en series te kijken.

    Voorwaarden:
    10mm of minder dikte
    Verschillende schermgrootes:
    16×20 cm oid als de kleinste

    Dat over mobiel internet:
    Moet er natuurlijk wel in zitten, maar dan wel dat je er zelf een sim bij moet kopen. Maar het nadeel is dat je er een sim voor moet hebben. Als ze nou zorgen dat overal 3g is, en dat het sneller wordt. Dat je er soort belasting voor betaalt.

  39. Origineel geplaatst door Bob vork
    Ik weet het nog niet. Ik zie mezelf niet echt gebruik maken van het hierboven beschreven apparaat. Niet zo portable als m’n iPhone, en niet zo krachtig als m’n MacBook pro…

    Ben het daar mee eens. Ik zie totaal het nut niet in van zo een apparaat behalve misschien als game-toestel. Hoeveel internet-devices haalt een mens in huis? Je hebt al een computer, een laptop, een iphone…
    En tekst invoeren lijkt me helemaal niet makkelijk. Dit zou een duur gadget zijn alleen maar om mee te pronken.

  40. Een aantal van de reacties hierboven snap ik toch niet helemaal. Een tablet heeft een aantal specifieke toepassingen waar het geschikt voor is, en kan nu eenmaal niet alle soorten computers vervangen. Dus als je een computer zoekt om zware grafische games op te draaien, of om te photoshoppen heb je hiermee het verkeerde apparaat. Je ziet het wel bij PC’s, van die enorme bakken met dubbele grafische processoren… en vreemd vinden dat die niet alleen je lap, maar ook het tafeloppervlak beschadigen! En waarschijnlijk moet zo’n tablet naast zwaar grafisch werk ook nog eens drie dagen op een accu doen? Succes…

    Op het punt van de schermgrootte scherm zal – Apple en Jobs kennende zal er wel lang gekeurd en afgekeurd zijn. Het blijft daar altijd schipperen tussen schermoppervlak en hanteerbaarheid. Kan me voorstellen dat 13 inch prettiger kijkt – maar neemt ie dan nog prettig mee?

    Het lijkt mij in ieder geval een ideaal apparaat als webbrowser, videoconferencing en ebookreader, zonder dat je achter een PC hoeft te gaan zitten, en ook niet zo ‘lomp’ als een laptop met een klep. Als dat is wat je er van verwacht, zal het een prima aanschaf zijn. Als je zwaarder werk wilt kunnen doen, koop dan gewoon een laptop!

  41. Ik wil best geloven dat Apple binnenkort met iets tablet-achtigs op de proppen komt, maar dat moet als concept echt meer te bieden hebben dan wat de geruchten melden. Iets wat mensen nu nog niet zien of voor mogelijk houden.

    Bij de iPhone en de iPod was dat zo. Die overtroffen beide alle geruchten. Ik heb de iPhone deze vakantie zonder internet moeten gebruiken en dan weet je ineens hoe revolutionair hij is, door de integratie met het internet die niemand had voorzien. Iedereen zat destijds op een bellende iPod te wachten.

    Nu zit iedereen, inclusief de schrijver van dit artikel, in feite op een MacBook met een touchscreen te wachten – reken maar dat Apple dat in ieder geval *niet* op de markt zal brengen.

    Wat wel? Ik weet het niet. Ik zie wel wat mogelijkheden in de entertainmenthoek inderdaad. Als zo’n ding voor de komende 5 jaar aan standaardspecificaties voldoet kan hij worden geintegreerd met de App Store. Een groter scherm betekent meer ruimte voor controls. Nadeel is denk ik wel dat het niet lekker is om je scherm *tussen* je handen te hebben. Toch joysticks of zo?

  42. Complimenten voor het artikel! Ik weet dat het slechts meningen zijn en geen feiten, maar erg leuk geschreven en heel informatief!

  43. Van mij mag dit er komen. Heb er wel interesse voor. Lijkt me ook iets dat echt wel impact kan hebben op de markt.

    Dat de Newton in het verleden flopte had alles te maken met het feit dat Apple voor een heel erg select publiek was. De komst van de G3 heeft Apple terug op de kaart gezet wat betreft computers maar het is pas toen de G4/G5 uit kwam dat Apple steeds meer en meer het grote publiek kon aanspreken. Apple was tevens niet hip (zowel qua design, als qua ervaringen bij gebruikers) in tegenstelling tot vandaag. De kans op success is groter en de markt zal ongetwijfeld op een dergelijke device beter reageren.

  44. @Michiel Meuris: Ja dus? Wees blij, macbook pro > tablet.

  45. Origineel geplaatst door Prana
    @Bob vork:
    Helemaal mee eens. Klinkt voor mij niet meer dan een veredelde iPhone. Te groot om echt handig mee te nemen, te slechte prestaties om als laptop te gebruiken. Het enige voordeel wat ik zo snel zie t.o.v. de iPhone is het bekijken van films e.d. en iets fijner en sneller internetten maar meer niet.

    Een iPhone is een veredelde computer.

    Een iPhone is bedoelt voor on-the-go vanuit de pocket. Daar past hij immers in. Een laptop of netbook niet. Maar is nog steeds bruikbaar voor on-the-go. Een laptop of netbook is bedoelt voor portable gebruik, deels on-the-go, maar niet vanuit de pocket. Eerder bijvoorbeeld in de trein, diverse kamers in het huis. Zo kun je met dit apparaat prima vanuit je bank of bed een e-book lezen. Dat kan inderdaad ook met een iPhone, maar dit scherm is daar veel geschikter voor. Hetzelfde geldt oor surfen. Beide hebben zo hun voor- en nadelen voor on-the-go gebruik. (Laat ik het niet hebben over de vraag of glossy beeldscherm geschikt is voor een on-the-go/pocket apparaat. Het gebrek aan mattee macbooks stoort mij danig.)

    Ik ben in ieder geval een consument die wel interesse heeft in iPhones, maar er opzeker geen gaat kopen. Ik kan me zo voorstellen dat de diverse gestures nog steeds werken op deze tablet, terwijl het virtuele keyboard groter is (dmv groter touchscreen). Dat vind ik interessant. Daar ik ook geen netbook heb, maar wel behoefte heb aan zoiets, zou dit apparaat een handige ‘grafische terminal’ kunnen zijn. Het is dan de vraag of het kan tetheren met een smartphone. Dat zou het apparaat in de trein meer potentie geven. Maar er is natuurlijk ook offline usage, zoals bijvoorbeeld een e-book lezen.

  46. Origineel geplaatst door Pepijn
    Ik blijf het een overbodig ding vinden, als ik op de bank wil internetten pak ik mn macbook, dan kun je ten minste ook sneller typen dan op een touchscreen.

    Vergeet niet dat dit touchscreen groter is, en het typen dus waarschijnlijk makkelijker ergonomischer werkt. Daarnaast staat het je vrij een keyboard via BlueTooth aan te sluiten. Ik gebruik dat momenteel wanneer ik veel moet typen.

  47. Wat ik mis in de analyse is consumenten ervaring van de netbooks. De netbooks zijn te beperkt in hun kunnen. Het is niet zonder reden dat XP lang als OS werd gebruikt. Met de smart phones van tegenwoordig is een netbook, buiten het grotere scherm, geen baanbrekende machine meer. Hopelijk dat Apple de tablet krachter maakt en ook meer “volwassen” functies kan behappen, zodat het zakelijk ook gebruikt kan worden.

  48. Nu nog telefoon optie in dropen en dan de telefoon abonementenden publieceren. :p:p dan ben ik zijn klant:D

  49. Ik zit mij echt te bedenken waar de iTablet in mij leven past. Waarom zou ik die tablet meenemen in de trein? Nu kan ik kiezen voor de macbook of voor mijn iphone. De macbook voor iWork en DVD kijken. De iPhone voor emailen en kleine spelletjes.

  50. Bij het nalezen van de commentaren van de afgelopen uren zijn er een aantal misconcepties over de vormfactor van de iTablet.

    1. 10 inches is geen onhandige grootte. Het past makkelijk in je rugzak (13 inches is ongeveer A4 formaat). Als je een tabloid kan lezen in de trein dan moet zelfs 13 inches geen probleem zijn.
    2. De “onscreen keyboard” van een 10 inch monitor is te klein. Je kan het vergelijken met een keyboard van de kleinste EEE-pc. Niet ergonisch. 13 inches is echter breed genoeg for een comfortable onscreen typen. Ik spreek uit ervaring.
    3. Ik heb zelf een Lenovo X60 tablet. De functionaliteiten van een iTablet van 13 inches met WiFi, bluetooth, gps, magnetometer en zowel “resistive” als “capacative” touch en front en backside camera kunnen zijn:
    1. De algemene functionalitiet van de iphone
    2. videoconferecing
    3. Onscreen typing
    4. inking en handschrifherkenning: handig voor digitaal invullen formulier, digitale handtekening, boodschappelijstje met de pen schrijven (ergnomisch) die na handschritherkenning een leesbaar lijstje produceren.
    5. Digitaal tekenen/schilderen.
    6. Meer real estate voor multiplayer games!
    7.Digitale aantekening van college, les of congres. Alles bij elkaar en direct met je vrienden te delen en te printen.
    8. Videoverwering: met touch en pen sneller dan met een toetsenbord (drag-and-drop)
    9. Meer screen realestate waardoor je een natuurlijker leesplatform krijgt (E-reader)
    10. De knoppen zijn of kunnen groter zijn waardoor je minder vaak de plank mis slaat dan bij een kleinere scherm van een smartphone.
    11. De scherm is groot genoeg dat het kan dienen als auto DVD monitor.
    12. Omdat het iets groter is kan er een sterkere processor in voor meer gebruiksgenot.
    13. In theorie zou je er grotere batterij in kunnen doen voor langer gebruik.
    14. Wanneer ik de fantasie op los kan laten: Het zou grappig zijn als je je iphone kon dokken in het apparaat als een soort interne hardeschrijf. Je hebt dan extra geheugen en batterij capaciteit, kan makkelijker programma’s en data uitwisselen en je kan dan ook tetheren!
    15. Wanneer ik mensen met laptops zie werken in de trein schrik ik mij een ongeluk. Iedereen zit met een verkeerde houding te kijken naar het beelscherm, de keyboard onder een omhoog/laag hangende hoek van 15 graden. Dat kan toch niet gezond zijn? Die houdingsproblemen heb je minder met een tablet. Je kan het namelijk gewoon onder een goede hoek positioneren op je schoot of uitklaptafel. Meestal krijgen tablets een aantal sneltoetsen waardoor je geen shortcuts hoeft toe te passen met je keyboard.

  51. Samenvattend: hoe zorgt Apple voor een nieuwe
    hype?

    Hier zou je nog als aanvulling bij kunnen zetten dat ze bewust weinig voorraad aanleveren bij de handel.

    Maar ben wel benieuwd of het bericht klopt, bij apple weet je het nooit. En wat het daawerkelijk gaat worden. lijkt me wel dat als er zoiets komt er veel van de iPhone in terug te vinden is.

  52. Mooi artikel, complimenten.

  53. Het zal een mooi aparaat worden, maar zoals nu beschreven volgens mij niet zo’n succes als de iPhone. De markt voor de telefoons is vele malen groter dan die voor laptops of andere devices van dat formaat.
    Als apple echt een killer device wil ontwikkelen zou ik zeggen, ontwikkel de iPhone door totdat het met een extern toetsenbord en extern beeldscherm een volwaardige pc is.

  54. Origineel geplaatst door HighJam
    Wat ik mis in de analyse is consumenten ervaring van de netbooks. De netbooks zijn te beperkt in hun kunnen. Het is niet zonder reden dat XP lang als OS werd gebruikt. Met de smart phones van tegenwoordig is een netbook, buiten het grotere scherm, geen baanbrekende machine meer. Hopelijk dat Apple de tablet krachter maakt en ook meer “volwassen” functies kan behappen, zodat het zakelijk ook gebruikt kan worden.

    Een vergelijking met een netbook loopt mank. Een netbook, net als een smartphone, heeft andere hardware (geen touchscreen), andere doelgroep, andere prijsklasse, en zelfs andere formfactor.

    Het is compacter dan een laptop, weegt minder dan een laptop, is goedkoper dan een laptop (diefstal, kinderen), is softwarematig compatible met desktop/laptop OS. Hardware keyboard, touchscreen, ga zo maar door.

    Windows XP wordt op netbooks gebruikt omdat Windows Vista te zwaar is. En natuurlijk om de software licentie kosten te drukken, en compatibility met Windows/x86. Smartphones zijn vrijwel altijd ARM en er is geen Windows NT-line produkt voor ARM.

    De vraag is dan wat Apple gaat doen qua architectuur. Wordt het een ARM, dan is de Mac OS X software al per definitie niet te draaien op deze tablet. Dan ga je al meer richting een iPhone OS. Wordt het een Intel, wordt het dan een relatief (nb: voor een x86-32) zuinige Atom? En hoe zit het dan met battery life? En wat wordt er dan zoal in het Mac OS X uitgekleed?

    Wil je een voorbeeld van een tablet kijk dan ‘ns naar de Lenovo tablets. Deze zijn degelijk, en volledig touchscreen. Laptops, smartphones, netbooks; er is animo voor. Asus heeft het ijs voor de netbook gebroken. Tablets zijn minder populair. Ze zijn vaak ook duur; net zo duur als een goede laptop. Bekijk de prijzen van de Lenovo tablets maar ‘ns. Geeft ook niet. Ze worden minder gemaakt en erkocht (dus is de prijs per stuk duurder), en een tablet bedient dan ook een ander segment dan een netbook. Is exclusiever, en dat kost dan een duit.

    Jaren geleden wilde ik een alles-in-1 device. Ik vond dat zaken als muziek, agenda, web browser, navigatie allemaal in 1 device kon en moest. Helaas waren de ARM processors destijds nog niet sterk genoeg om dat allemaal aan te kunnen. Inmiddels is het zo ver. Ik denk dat we nu de richting op gaan van data op meerdere devices aanspreekbaar, met meerdere interfaces om hier bij te kunnen. Maw dat je de keuze hebt een toepassing op bijvoorbeeld je iPhone of je iTablet te draaien. De interface ed. is anders, maar het doel van het programma identiek (voorbeeld: navigatie, of surfen).

  55. Ik wil m

  56. Fantastisch artikel! Al ga ik dit apparaat niet meteen aanschaffen daar ik al veel geld aan m’n Macbook Pro en iPhone heb gegeven..

  57. Tot nu toe worden er steeds vergelijkingen met MacBooks en iPhones gemaakt (ook door mezelf).

    Stel nou eens dat dit de opvolger van Apple TV is?
    Een iPod Touch met een groot scherm en een standaard zodat je er vanaf een afstand naar kan kijken?
    Echt voor entertainment dus.
    Misschien ook met speciale game controllers die je er zo nodig (draadloos) op kan aansluiten terwijl hij rechtop op een afstandje staat?

    Ik weet niet of dit het nou is, maar volgens mij moeten we in dit soort vernieuwende termen denken om te voorspellen hoe Apples tablet eruit zal zien.

  58. ‘k zou liever de Imac met Touchscreen zien dan de tablet maar ja 🙂
    Iedereen heeft zijn voorkeur zeker 🙂

  59. geen toetsenbord is enorm *** om mee te werken denk ik
    blind typen is dus onmogelijk op een virtueel toetsenbord
    en altijd een extern meeslepen is ook nie echt ”portable” zou ik zeggen

    kweet nie wa ik ervan moet denken

  60. Ik WOU een deze dagen me MacBook pro bestellen. Maaaaaar….

  61. Klinkt waanzinnig! Erg benieuwd, hoop maar dat het niet net als Apple TV en de Newton met veel bombarie wordt geïntroduceerd om vervolgens vrij nutteloos in het “leuk geprobeerd…” rijtje te belanden.

  62. Origineel geplaatst door Vincent
    Je hebt al scholen die met met de laptops van Apple werken. Bij ons in de buurt krijgen alle leerlingen een MacBook. Daar krijgen ze hun opdrachten op en taken die ze moeten maken.
    Dat is precies de doel groep waar Apple het op geeft gemunt. Vind het geen verkeerde ontwikkeling. Weg papier.

    Helemaal mee eens. En ook het artikel klopt volgens mij. Enkele belangrijke extra argumenten: ergens in 2005 riep Steve Jobs al dat scholen meer gebruik moeten maken van wiki-systemen. Combineer dit met het feit dat Apple in de jaren ’80 dé grootste in het onderwijs was (met name in de V.S.) en voilá: een extra onderbouwing van het artikel. Wil Apple weer op grote schaal gaan meespelen in de ICT-wereld, dan is de jeugd de plek om te beginnen.
    Tenslotte kwam Apple geruime tijd geleden met een patent waarbij er camera-cellen tussen de pixels van het scherm zitten, zodat je iemand kunt aankijken tijdens het chatten. Iets dat bij een apparaat als dit geen overbodige luxe zou zijn…
    Het worden leuke tijden!

  63. lijkt me wel een goed iets. Ik zou zeker overwegen zoiets te kopen 🙂 . Zou trouwens ook een mooi formaat zijn voor erg duidelijke navigatie in de auto 😛 . Alleen graag zonder speciale app store, maar gewoon zoals op de mac nu. Anders weet je bij voorbaat al dat er veel programma’s die er nu op de mac zijn afgekeurd worden voor de tablet.

    Gewoon volledig osx erop graag.

  64. Origineel geplaatst door Vincent
    Je hebt al scholen die met met de laptops van Apple werken. Bij ons in de buurt krijgen alle leerlingen een MacBook. Daar krijgen ze hun opdrachten op en taken die ze moeten maken.
    Dat is precies de doel groep waar Apple het op geeft gemunt. Vind het geen verkeerde ontwikkeling. Weg papier.

    Helemaal mee eens. En ook het artikel klopt volgens mij. Enkele belangrijke extra argumenten: ergens in 2005 riep Steve Jobs al dat scholen meer gebruik moeten maken van wiki-systemen. Combineer dit met het feit dat Apple in de jaren ‘80 dé grootste in het onderwijs was (met name in de V.S.) en voilá: een extra onderbouwing van het artikel. Wil Apple weer op grote schaal gaan meespelen in de ICT-wereld, dan is de jeugd, via de scholen, dé plek om te beginnen.
    Tenslotte kwam Apple geruime tijd geleden met een patent waarbij er camera-cellen tussen de pixels van het scherm zitten, zodat je iemand kunt aankijken tijdens het chatten. Iets dat bij een apparaat als dit geen overbodige luxe zou zijn…
    Het worden leuke tijden!

  65. Ik hoop persoonlijk dat er een dock komt voor de tablet. Misschien dat hij dan eventueeel als extra scherm kan functioneren bij m’n mac. Of dat hij als dashboard kan fungeren. Met een dock is het ook makkelijker synchroniseren lijkt mij :).

  66. Iedereen wil een tablet, maar welk probleem los je daar precies mee op? Het is te groot voor een telefoon, en te klein om op te werken. Browsen zal gaan, maar daar houdt het dan ook snel op. Hij moet worden opgeladen, etc. etc.

    Ik hoop dat er nooit een tablet komt. En ik hoop ook dat dit soort speculatie artikelen die geenszins gebaseerd zijn op enig journalistiek bewijs, en alleen dienen als pageview lokaas, snel verdwijnen.

    Sorry to piss on your party.

    Een ding weet ik wel: ALS er een tablet komt, zal Apple daar goed over nagedacht hebben (niet zoals de meeste bloggers).

  67. Ik denk niet dat dit een succes gaat worden hoor. Veel mensen willen niet 800 euro uitgeven aan iets extra’s waar de meeste functionaliteiten al in hun eigen laptop zitten. Ook zie ik de mensen (in NL) niet weer 10-40 euro per maand betalen voor nog een internet verbinding die je eigenlijk niet nodig hebt, want als je onderweg bent dat heb je internet via je mobiel en als je thuis zit heb je wifi.

    Ze zullen het heel erg moeten hypen willen ze er iets speciaals van maken. Want met een bankhang computer zullen ze het naar mijn mening niet redden.

  68. ik wilde nooit een laptop, voor thuis vond ik 17″ te klein en te groot om mee te nemen op vakantie oid en onhandig in het gebruik, maar mijn belangstelling is gewekt nu er een tablet komt wat dat gaat apple zeker doen met of zonder kynote. een echt apple speeltje kan dit worden met eclectische mogelijkheden, alles komt er in samen.. hopelijk wordt het een ligt dingetje..

  69. Origineel geplaatst door hummel
    geen toetsenbord is enorm *** om mee te werken denk ik
    blind typen is dus onmogelijk op een virtueel toetsenbord
    en altijd een extern meeslepen is ook nie echt ”portable” zou ik zeggen kweet nie wa ik ervan moet denken

    voor een “profie” als jij hebben ze de macbppk pro uitgevonden 🙂

  70. Laatste gerucht: het wordt een flinke iPod Touch, maar dan met 3G.

    http://www.appleinsider.com/articles/09/08/03/tablet_prototype_seen_first_hand_apple_keyboard_hack_detailed.html

    Gericht op films, games en netwerken dus.

    Ik kan het me wel voorstellen.

    Een touchscreen entertainment console, iets kleiner dan een A5je, met zware nadruk op mobiel netwerken, zou inderdaad geheel in Apple’s stijl een nieuwe markt kunnen creeren.

    Denk wel dat het in de VS beter werkt dan in Europa, als je de best verkopende Apps daar vergelijkt met die hier (meer games, en minder casual) – en de verkrijgbaarheid van films.

  71. Ik kijk er na uit! Toch betwijfel ik of Apple dit apparaat op korte termijn (September) zal uitbrengen. Ik denk eerder begin volgend jaar of zelfs nog een jaar later!

    Een tablet lijkt me ideaal voor simpel internetten. Al lijkt het soms meer op een show device. Zeker Apple kennende zal het mooi device gaan worden.

    Persoonlijk vind ik de prijs van 800 euro die genoemd wordt nog ‘goedkoop’, mits je het vergelijkt met andere tablets die in het verleden zijn uitgekomen. Misschien loop ik wat vooruit maar het mooi zij als aan de tablet bijv een toetsenbord en muis kan hangen zodat je een lichte (kwa specs) mobiele computer hebt.

    Ik geloof dat hier zeer zeker markt in is. Persoonlijk heb ik al gekeken naar andere tablets heb tot op heden nog geen een aangeschaft vanwege allerlei complicaties, wat in mijn optiek voornamelijk komt door slechte matching van soft en hardware plus niet geoptimaliseerd voor touch, een beetje ‘het Windows Mobile & HTC’ verhaal.

  72. Origineel geplaatst door Gert
    Laatste gerucht: het wordt een flinke iPod Touch, maar dan met 3G.http://www.appleinsider.com/articles/09/08/03/tablet_prototype_seen_first_hand_apple_keyboard_hack_detailed.htmlGericht op films, games en netwerken dus.Ik kan het me wel voorstellen.Een touchscreen entertainment console, iets kleiner dan een A5je, met zware nadruk op mobiel netwerken, zou inderdaad geheel in Apple’s stijl een nieuwe markt kunnen creeren.Denk wel dat het in de VS beter werkt dan in Europa, als je de best verkopende Apps daar vergelijkt met die hier (meer games, en minder casual) — en de verkrijgbaarheid van films.

    Mobiel gamen over 3G heeft als nadeel een hoge latency. Niet alleen FPS, ook zaken als MMO en RTS. Zelfs bij gebruik van WiFi kan dat bij sommige games al irritant zijn. FPS, met name.

  73. In mijn ogen voegt een apparaat zoals in het artikel omschreven gewoon niets toe , ze komen zeker met een nwe apparaat maar dat is dan iets waar tot nu toe gewoon niemand aan heeft gedacht.

  74. Ik zeg ebook, internet/multimedia device. Die combi zal het gaan aanspreken. Te weinig power om echt entertainment te bieden denk ik.

    De tijd zal het leren

  75. Vervanger afstandbediening, leren schrijven op school, bedienen AppleTV, idd e-books, maar vooral ook een format voor magazines en kranten met paymodel

  76. Origineel geplaatst door Rolf
    Iedereen wil een tablet, maar welk probleem los je daar precies mee op? Het is te groot voor een telefoon, en te klein om op te werken. Browsen zal gaan, maar daar houdt het dan ook snel op. Hij moet worden opgeladen, etc. etc.Ik hoop dat er nooit een tablet komt. En ik hoop ook dat dit soort speculatie artikelen die geenszins gebaseerd zijn op enig journalistiek bewijs, en alleen dienen als pageview lokaas, snel verdwijnen.Sorry to piss on your party.Een ding weet ik wel: ALS er een tablet komt, zal Apple daar goed over nagedacht hebben (niet zoals de meeste bloggers).

    Amen

    @Ruben Vandenbussche:
    over prijs en secificaties is niks bekend. Dit zijn schattingen ban bloggers die hopen dat het ding komt. Het is ze volgens hen zo ook gelukt om de iPhone op de markt te krijgen.

    Aan een hype heb je niks als je product *** is. Ik snap daarom ook niet hoe mensen durven zeggen dat Apple overhypte producten op de markt ze verkoop cijfers spreken dat tegen. Iedereen kan een hype veroorzaken maar zonder goed product is die hype ook zo weer over. Van alle producten die Apple op de markt heeft zijn de iPod en iPhone de meest bekende. Van de iPhone gelooft me nogsteeds dat het een hype is. Van de iPod kan je dat alla g niet meer zeggen na zoveel jaar. Het is gewoon een vreselijk goed product.

    Dus als dat tablet ding al komt zal het dus net zoiets simpels en geniaals moeten zijn wil het aanslaan anders heeft Apple een tweede Apple TV.
    Dat ding kan heel veel wanneer je ook volledig toegang hebt tot het iTunes aanbod. Heb je dat niet is het een waardeloos apparaat.

    De MacBook air is nog zon voorbeeld. Perfect apparaat als tweede computer maar als primair systeem is het niks. Dan mist het te veel gebruiks comfort. en dan is het ook in eens een prijzig weinig kunnertje.

    Ik voorspel met dat tablet zon zelfde ondergang als de Newton. Eerst immens populair onder de mensen die hem graag willen. Aanslaan bij de massa zal hij nooit doen. Die gaan voor een goedkoper Windows surface alternatief dat binnen notime op de markt is. En over een jaar is de tablet al door apple weg geschoven als een hobby net als de Apple TV, want een flop durven ze die niet te noemen.

    Dat ding komt pas uit de hobby fase als iTunes wereldwijd de zelfde Content aaanbieden kanvoor 1 prijs. Tot die tijd is het alleen eenn nuttig product voor mensen met een Amerikaans iTunes account.

  77. volgens mij is er een zeer grote markt voor dit apparaat. Had ik veel geld, kocht ik er direct één voor mijn ouders en al mijn grootouders. (al moet het scherm dan wel minstens een A4 groot zijn.) dit zou al hun behoeftes voldoen.
    in de zetel een recept opzoeken of de foto’s van hun laatste reis tonen…
    applicaties maar dan op groter formaat.
    een film wordt weer een film, foto’s worden weer aaibaar, wikipedia wordt een encyclopedie…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.