Reacties voor: Export van Zwitserse horloges flink gedaald sinds aankondiging Apple Watch

De export van Zwitserse horloges is het afgelopen halfjaar dramatisch gedaald, blijkt uit cijfers van de Zwitserse horloge-federatie. Is dat toeval, zo gelijktijdig met de opkomst van de Apple Watch?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 48 reacties

  1. Het is ook zo dat de Zwitsers overheid de Frank loskoppelde van de Euro in die periode, dat speelt een aanmerkelijk grotere rol in de daling van de verkoop van horloges. Zwitsers gaan nu al gauw de grens over voor hun dagelijkse boodschappen.

  2. Lijkt me sterk dat iemand die een Rolex of een ander horloge van dat kaliber wilt aanschaffen, wacht of zelfs voor een Apple watch gaat.

  3. @GloriouS: En waarom? Als je een Apple watch draagt kun ie eigenlijk niet een Rolex erbij dragen.

  4. Die statistieken geloof ik wel, enig verband met de Applewatch is gewoon lachwekkend.
    Behalve dat ze allebij de tijd aangeven zijn er verder geen overeenkomsten tussen een Zwitsers uurwerk en een Applewatch.

  5. @Pieter: Als je een Rolex, Cartier etc draagt dan geloof ik niet dat je snel overstapt op een Apple Watch. Voor die mensen is de Apple Watch een ‘plastic speeltje’.

  6. Ik hou van mooie spullen. Daarom heb ik ook bijna alles van Apple! Ik heb vorig jaar ook een Breitling overwogen (tweedehands weliswaar), maar toch gewacht op de Apple Watch.

  7. @Rene: Het gaat er niet om of je snel overstapt. Een Apple watch heeft een functie, ook voor mensen die een Rolex dragen. Die functie is een reden om een Apple watch te gebruiken. En daarnaast ga je dan niet ook nog een Rolex dragen.

  8. Dat de Zwitsers in diezelfde periode de euro hebben los gelaten, en daardoor de franc veel duurder is geworden heeft er niks mee te maken natuurlijk ?

  9. Die daling valt wel heel toevallig samen met de grote koersverandering van de Zwitserse Frank.

    Lijkt me eerder de oorzaak van de beschreven daling (?!)

  10. Heeft de redactie rekening gehouden met het feit dat de Zwitserse franc niet meer gebonden is aan de koers van de euro sinds jan. 2015? Aandelenprijs van bijv. Swatch is in een dag 17% gedaald.

    • Ik snap dat dit een gevoelig onderwerp is, zowel aan de kant van de horlogeliefhebbers (het “Apple Watch is niet te vergelijken met”-standpunt) als de mensen die andere oorzaken zien voor de daling. De ontwikkelingen rond de Zwitserse franc lijken me inderdaad impact te hebben gehad, maar alleen sinds januari 2015. De daling was 3 maanden eerder al ingezet, blijkt uit de grafiek. Het gekke is ook, dat die Zwitserse horlogefederatie zelf een vrij suffe reden noemt voor de daling (“minder werkdagen in mei 2015”) en de koers van de Zwitserse franc nergens noemt, wat me toch nogal relevant lijkt als je statistieken over export publiceert.

      Ik beweer overigens nergens in het artikel dat de aankondiging van de Apple Watch dé one-and-only reden is waarom de export is gedaald. In de intro hou ik voldoende slagen om de arm (“export daalt, valt toevallig samen, er kunnen andere redenen zijn”). Ik heb in het artikel nu wat meer de rol van de sterke Zwitserse franc benadrukt.

  11. @sander: @roel: +1
    De stijging van de Zwitserse Frank zal de echte reden zijn.
    Niet een of andere dikke klont van Apple…

  12. Een horloge liefhebber gaat.ecjt niet voor een Apple watch zijn bestelling cancellen van een mooi uurwerk. De Apple watch is bovendien spuuglelijk..(mijn bescheiden mening).

  13. Ik heb juist nadat bekend werd hoelang de batterij van een Apple Watch meegaat, een Seiko automaat gekocht. In elk geval nooit last van oplaadstress voor wat betreft mijn horloge!

  14. Koerswijziging Zwitserse Frank was al in januari 2015. Verkoopdaling heeft alles te maken met de Apple Watch. Smartwatches zijn in, die ouderwetse Zwitserse meuk uit.

  15. Origineel geplaatst door Pieterr
    De stijging van de Zwitserse Frank zal de echte reden zijn.
    Niet een of andere dikke klont van Apple…

    Dikke klont? Ga je mond eens spoelen! 😉

  16. Ik ben een keiharde Apple fan. Heb alles van Apple. Maar mijn Breitling maakt zeker geen plaats voor een Apple watch. Hoe gadget minded ik ook ben, dat stukje pure techniek hou ik om mijn pols.

  17. Sorry,

    Hoe bedenkt men dit. Staat in geen enkel vergelijk.
    Hoe heet dit ook? Appels met peren vergelijken.
    ……………………

  18. Dit is inderdaad een lachwekkend verband. Een Zwitsers horloge vertegenwoordigd naast status ook nog een meer dan aanzienlijke restwaarde na 10 of 20 jaar. Sterker… Vintage is ‘in’ en sommige modellen gaan tig keer over de kop. De handelswaarde van een Apple Watch is na 2 jaar precies nul…

  19. Origineel geplaatst door kritikus
    Dit is inderdaad een lachwekkend verband. Een Zwitsers horloge vertegenwoordigd naast status ook nog een meer dan aanzienlijke restwaarde na 10 of 20 jaar. Sterker… Vintage is ‘in’ en sommige modellen gaan tig keer over de kop. De handelswaarde van een Apple Watch is na 2 jaar precies nul…

    Sinds wanneer koopt men een Rolex primair voor de status of met de intentie om deze 20 jaar te houden? Ook een peperduur horloge is op de eerste plaats een gebruiksvoorwerp met een specifieke functie. Als men geen intentie heeft om deze te dragen, zal men ook geen dure Rolex kopen.

    De feiten zijn: onder de smartwatches is de Apple Watch momenteel het meest luxe merk en kwalitatief uitstekend. Bovendien is een horloge technologisch gezien sterk verouderd, dikwijls is het nog volledig mechanisch. Het was altijd een kwestie van tijd totdat deze door iets beters zou worden vervangen, alleen heeft dat in het geval van de smartwatch wel erg lang geduurd. Wil je een smartwatch aanschaffen omdat de functies je meer aanspreken dan die van een simpel horloge, dan is Rolex gewoon geen optie. De producten zijn in dat opzicht volledig uitwisselbaar.

  20. Statistiek is een van de belangrijkste gereedschappen van de wetenschap, mits de gebruiker enige kennis heeft van zaken. Dit lijkt een standaard verhaal van geen idee hebben wat er allemaal speelt op de markt. De Zwitserse horlogemakers hoeven geen seconden bang te zijn voor de Apple watch of welke ander smartwatch dan ook. Juist de goedkopere horloges van Japanse en Chinese komaf moeten deze horloges vrezen. Iemand die zijn ogen op een Rolex of Breitling heeft laten vallen word echt niet op andere gedachte gebracht door een Apple watch, echter de casio liefhebber die spaart voor zijn volgende horloge kan gaan twijfelen tussen de smartwatch en de standaard Casio.

  21. Hahaha! Sorry hoor, maar dit artikel met deze conclusie is wel heeeeel ver gezocht. Lachwekkend. Niet serieus te nemen dit. De genoemde horloges liggen echt mijlenver uit elkaar.

  22. @Patrick: Wat is de reden dat je een Breitling wilde kopen ? Ik zou het doen omdat een stukje mechaniek is dat het waarschijnlijk langer volhoud dan ik en de geschiedenis van het merk en daarnaast natuurlijk hoe het eruitziet. Hoe kan een Applewatch dat volgend jaar al geen waarde meer heeft zich daaraan meten ?

  23. Jullie vergeten 1 heel belangrijk punt! En dat is dat de Zwitsers overheid de Frank loskoppelde van de Euro en alles stukken duurder geworden is. Zeker qua export! Alle Zwitserse horloge merken zijn stukken duurder geworden.

  24. Erg misleidende titel. Geeft onvermijdelijk de indruk dat Apple de hoofdoorzaak is. Ook na het lezen van het artikel is de titel slecht geformuleerd. Voor de rest een zeer mooi onderbouwde artikel!

  25. Kom op, een beetje speculeren maakt deze site nou juist leuk. 🙂

  26. @Jonathan: Helemaal mee eens!

  27. Een precies uurwerk is toch veel mooier als een Apple watch 🙂

  28. @Gonny van der Zwaag: Toch doet de titel vh artikel anders vermoeden. Een andere zinsbouw en vraagteken hadden passender geweest naar mijn mening.

  29. Origineel geplaatst door jnr
    Erg misleidende titel. Geeft onvermijdelijk de indruk dat Apple de hoofdoorzaak is. Ook na het lezen van het artikel is de titel slecht geformuleerd. Voor de rest een zeer mooi onderbouwde artikel!

    Mee eens.

  30. Ik ben een Apple fan. Maar mijn rolex maakt zeker geen plaats voor een Apple watch. Dat stukje pure techniek hou ik om mijn pols. 😉

  31. @club25: En over 20 jaar werkt ie nog perfect (af en toe een onderhoudsbeurt) en is hij nog steeds veel waard!

    Oja, automatic, geen batterij, je hoeft hem niet elke dag aan de lader te leggen 😉
    Persoonlijk vind ik een mechanisch uurwerk mooier, kwestie van smaak maar een smartwatch onder een pak staat niet zo mooi als een bv een Rolex datejust 😉

  32. Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
    Het gekke is ook, dat die Zwitserse horlogefederatie zelf een vrij suffe reden noemt voor de daling (“minder werkdagen in mei 2015”) en de koers van de Zwitserse franc nergens noemt, wat me tochonogal relevant lijkt als je statistieken over export publiceert.

    Zo suf is die reden niet: i.t.t. de apple watch koop je een zwitsers uurwerk niet online, maar echt in de winkel. En die zijn dicht met feestdagen. En die zijn er heel veel geweest in mei.

  33. De Franc is gelukkig niet 30% maar ca 16% duurder dan begin januari. (toen: 1CHF = 0,83 Euro, nu 1 CHF = 0,96 Euro).
    iCulture, blijf bij je leest. Marktanalyses is denk ik niet waarvan jullie het moeten willen hebben…

  34. @Koen: Dat kan zijn. Maar de meest mensen zullen maar één horloge dragen.

  35. Ben overtuigd dat het loskoppelen van de Zwitserse Frank de boesdoener is van de daling. En… Daarnaast kwam Rolex, en nog een paar Zwitserse horlogemerken, begin dit jaar ook nog eens met een prijsverhoging van zo’n 7%.

  36. Zwitserse klokken vergelijken met een prulletje van Apple komaan zeg….

  37. Net even iets te veel aannames in dit artikel. Toegevoegde waarde nihil in mijn ogen.

  38. Origineel geplaatst door Wally
    Zwitserse klokken vergelijken met een prulletje van Apple komaan zeg….

    Daarnaast ben je toch ook gek als je duizenden euro’s uitgeeft aan een horloge wat standaard ca 400 euro kost. Enkel omdat er een goudlaag op zit… Zelfde “printplaten” erin. Laat me niet lachen. Ik vind het erg jammer dat Apple producten nu gaat differentiëren door goudlaagjes of andere materiaalkeuzes toe te passen.

    Eigenlijk is het geen horloge maar een mooi speeltje dat je om je polst draagt.

    Ps Ik vind de Apple watch zeker geen prul maar in ieder geval niet te vergelijken met vakkundig gemaakte, mechanische Zwitserse horloges.

  39. Ben er wel blij mee als het zo is als men stelt. Vele merken laten zich de laatste jaren leiden door de “smaak” van vermogend Azië. Het is net de Bijenkorf met sales omroepen in 4 talen behalve Nederlands. Ordinair was een duur horloge soms al snel, nu lijkt het helaas eerder regelmaat.

    Hopelijk bedenken de betere makers zich nu eindelijk, houden ze op met korte termijn (Het geld ligt in Azië) denken en gaan ze terug naar de basis: kwaliteit met smaak.

    Ter voorbeeld, maar niet dat ik ernaar zoek: je kan geen tag,omega,breitling vrouwenhorloge vinden zonder dikke diamanten als uuraanduiding en voor de mannen: groter is beter.. Het lijkt euroshopper wel met hun chipszakken: veel is lekker.

    Dus: heel Azië aan het klokkenhuis van Apple!! Go!!

  40. Origineel geplaatst door RexManning
    Ben er wel blij mee als het zo is als men stelt. Vele merken laten zich de laatste jaren leiden door de “smaak” van vermogend Azië. Het is net de Bijenkorf met sales omroepen in 4 talen behalve Nederlands. Ordinair was een duur horloge soms al snel, nu lijkt het helaas eerder regelmaat.Hopelijk bedenken de betere makers zich nu eindelijk, houden ze op met korte termijn (Het geld ligt in Azië) denken en gaan ze terug naar de basis: kwaliteit met smaak.Ter voorbeeld, maar niet dat ik ernaar zoek: je kan geen tag,omega,breitling vrouwenhorloge vinden zonder dikke diamanten als uuraanduiding en voor de mannen: groter is beter.. Het lijkt euroshopper wel met hun chipszakken: veel is lekker.Dus: heel Azië aan het klokkenhuis van Apple!! Go!!

    Heel raak beschreven. En in de voorlaatste alinea citeer je bijna letterlijk Marten Toonder, “De Waarde-ring”: “Groot is mooi en veel is lekker”. Toeval of fan? Zou verplichte kost moeten worden voor pubers (en andere ‘zwelbasten’) in heel Europa en Azië (wereldwijd eigenlijk), net als “Het monster trotteldrom” trouwens 😄 Maar stelt wel heel hoge eisen aan de vertalers, probeer maar eens een typisch Toonderisme te vertalen… dan heb je aan één list verzinnen niet genoeg 😉. Na al die tijd nog altijd actueel. Over tijdloos gesproken 😀Ben alleen bang dat de focus op Azië geen korte-termijn visie is. Is een heel drukbevolkt continent met ook op langere termijn heel veel potentiële kopers…

  41. Origineel geplaatst door René
    Kom op, een beetje speculeren maakt deze site nou juist leuk. 🙂

    Eens, maar de reacties maken het vaak nog leuker, sommige zijn echt hilarisch 😁

  42. Er gaat niets boven het prachtige kwaliteit werk van een Rolex ik zal hem echt niet vervangen door een Apple watch.

  43. Origineel geplaatst door jnr
    Erg misleidende titel. Geeft onvermijdelijk de indruk dat Apple de hoofdoorzaak is. Ook na het lezen van het artikel is de titel slecht geformuleerd. Voor de rest een zeer mooi onderbouwde artikel!

    Tsja, een kwestie van goed lezen. “Sinds” is niet hetzelfde als “door”. Over het weer kun je bijvoorbeeld ook zeggen “sinds het begin van de astronomische zomer is het dit jaar nog geen dag echt zomers weer geweest”, en ieder weldenkend mens zal begrijpen dat je daarmee niet suggereert dat het begin van de zomer het tegenvallende weer veroorzaakt…

    Een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg, Gonny geeft je een héél woord en nog ‘versta’ je de betekenis niet 😉

  44. Ook de Nederlandse export van kaas is flink gedaald sinds de aankondiging van de Apple Watch. Achteraf bleek echter dat het verband daartussen niet rechtstreeks viel aan te tonen en dat een Russische boycot van Westerse producten daar debet aan was.

    Alle gekheid op een stokje; wie ook maar dénkt dat extreem prijzige Zwitserse horloges als Rolex, Breitling en andere iets te maken hebben met de Apple Watch heeft het helemaal mis. Apple kan dan wat modemensen in dienst hebben genomen en proberen van de Apple Watch een fashionable product te maken. Dat is nog niet gelukt. Daarvoor ziet het er niet bijzonder genoeg uit.

    Hooguit vallen de dure Zwitserse horloges te vergelijken met de gouden Apple Watch, vanwege het feit dat je veel te veel betaald voor het product, maar dan in dit geval niet vanwege het merk, maar vanwege het goud.

    Niet dat een Rolex nou mooier is dan een Apple Watch. Het is ook gewoon een vreselijk lelijk ding dat er ouderwets en goedkoop uitziet. Misschien goed afgewerkt en van goede materialen, maar leg het tussen horloges van maximaal 5 euro op de markt en de meeste mensen zien het verschil niet. Lelijk dus. Vind ik. En waarschijnlijk ook niet beter dan minder bekende merken, maar bij een Rolex betaal je puur voor het merk. De status. Net als bij een Ray Ban zonnebril. Nog zo’n ding. Niet beter dan een Polaroid, wel zes keer zo duur.

    De beste zonnebril is waarschijnlijk mijn Pouilloux Vuarnet zonnebril met gehard staalglas en vijf coatings om alle UV licht tegen te houden, maar dat is niet zo bekend. Ook niet goedkoper dan een Ray Ban trouwens, maar wél veel beter.

    De dure Zwitsers hebben niets met de Apple Watch te maken, behalve dat je op allebei kunt zien hoe laat het is.
    En daar houdt het bij Rolex op en begint de Apple Watch pas. Verdere vergelijking is onzin. De Apple Watch is een elektronische gadget om je pols met honderden (nu nog weinig interessante) functies. Dat is heel wat anders en wordt gekocht door een totaal andere doelgroep.

  45. En de aarde warmt nog verder op sinds de aankondiging van de Apple Watch..

  46. Ben op dit moment aan het orienteren voor een nieuw horloge. Toch komt het absoluut niet in me op om voor een apple watch te gaan. Tissot sport watch vind ik een pareltje. Een apple watch vind ik eigenlijk geen horloge, maar een verlengstuk van je telefoon.

  47. Ja bij Zwitserse horloges denkt men meteen aan een Rolex.
    Naar schatting maakt Rolex zo’n 800.000 horloges per jaar.
    Vind dat nu ook niet toonbeeld van exclusiviteit. En als je dat aantal in gedachte neem, kan ik me voorstellen dat dat nooit allemaal handwerk is.

    Maar denk dat een horloge liefhebber niet meteen warm loopt voor een Apple watch.
    Een mooie automaat heeft iets magisch, zijn eigen charme, mooi uurwerk en geen printplaat met een oled scherm en is niet built to last.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.