Reacties voor: Nederlandse overheid gaat coronavirus-apps ontwikkelen: hoe zit het met privacy?

De Nederlandse overheid wil twee apps laten ontwikkelen, om besmettingen met het coronavirus te traceren. De komende weken zal onderzoek worden gedaan, maar hoe kan gezorgd worden dat je privacy niet geschonden wordt?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 39 reacties

  1. No way dat ik die app ooit installeer, big brother is watching you

  2. Origineel geplaatst door Julian
    No way dat ik die app ooit installeer, big brother is watching you

    Doe het dan voor een ander😡

  3. Dit ga ik dus mooi niet installeren, verplichten kunnen ze je ook niet. 2 uur met mn iphone batterij zeker?

  4. Niemand gaat het installeren. 😂

  5. En door Bluetooth in te schakelen stel je jezelf bloot aan Bluetooth tracking door die zelfde overheid en ook het bedrijfsleven. Dat ga ik dus echt niet doen !

  6. Nee joh, privacy is veel belangrijker dan een Coronavirus / Coronacrisis.

    De overheid weet toch al wel wat je doet, waar je bent en wat er op je bank staat. Het gaat hier om een app die je leven kan verlengen en je kan helpen door te voorkomen dat je ziek in bed ligt, of erger, naar het ziekenhuis moet.

    Uiteraard kijk ik ook naar mijn privacy maar dit is ook heel belangrijk om eventueel de intelligente lockdown te versoepelen en weer aan het werk kunnen gaan. Want zoals het nu gaat, kan niemand volhouden. Tuurlijk, lekker thuis en je privacy behouden (je komt toch de deur niet uit). We moeten ook kijken naar de samenleving en bedrijven willen graag weer hun bedrijf openen en weer normaal leven. Althans, ik wil dat wel graag!

    Zal uiteraard van alles naar m’n hoofd krijgen. Maar ik wil graag weer m’n normale leven kunnen oppakken. Kom maar op met die app!

  7. Maar jullie gaan wel te klagen wanneer jullie het Coronavirus krijgen…

  8. Origineel geplaatst door Nathalie
    Dit ga ik dus mooi niet installeren, verplichten kunnen ze je ook niet. 2 uur met mn iphone batterij zeker?

    Als je thuis zit, wat de meeste mensen nu doen, dan zet je de app niet aan en kan je Bluetooth gewoon uitzetten. Wanneer je de deur uit gaat, zet je deze weer aan. Je kan nu echt niet zeggen hoe lang je met je Bluetooth doet. Ik heb hier 24/7 mijn Bluetooth aan en doe gewoon normaal 1 dag met mijn iPhone.

  9. Domme mensen heb je helaas altijd ik download het niet en die virus krijg je toch wel met of zonder app als je pech hebt een app met duivelse plannen van de eu

  10. Origineel geplaatst door Paul
    Maar jullie gaan wel te klagen wanneer jullie het Coronavirus krijgen…

    Juist, zo denk ik dus ook!
    De mensen die het niet installeren en straks ziek worden, gaan als eerst zeggen dat er plek moet zijn in een ziekenhuis. Bah, daar ben ik niet van. Ik dacht dat mensen in deze tijd meer om elkaar gingen geven en dat kunnen we doen door de app te gebruiken en de mensen in de zorg meer tijd geven om ook even bij te komen.

    #DoeLief #BlijfThuis #DasLief

  11. Dat stukje van moet op de voorgrond zijn is wel een groot nadeel. Ook ik geef om privacy, maar als ze goed kunnen uitleggen wat en hoe ze data gebruiken, ben ik niet de moeilijkste in dit soort situaties. Maar een app op de voorgrond moeten houden is minder. De kans is groot dat heel veel mensen dit onbewust niet doen, waardoor goede tracking moeilijk is.

  12. Sorry, maar privacy inruilen voor gezondheid is vreselijk dom. Je kan ook zoeken naar alternatieven die wel privacy vriendelijk zijn !

  13. Ik krijg liever vooraf een melding dat er iemand met corona besmetting in mijn buurt is. Kan ik er zelf rekening mee houden en hoef ik niet 14 dagen (verplicht?) binnen blijven. Een ping of trilling op mijn Apple Watch en een richtingspijl waar ik heen moet om de besmetting te ontwijken. Zomaar een idee…

  14. Waar kan ik de sourcecode van tracetogether vinden? (zou beschikbaar moeten zijn als het open source is). Ik ben wel benieuwd naar de code.

  15. Dit wil de overheid natuurlijk graag, maar de sourcecode van de app zal natuurlijk niet inzichtelijk zijn voor de buitenwereld. De vraag is dus wat er gebeurt met de app en met de data.

  16. Lekker met z’n alle onze privacy blijven ‘bewaken’ om vervolgens de lock down te verlengen en onze economie kapot te helpen. Groot voordeel voor de argwanende mensen is dat we dan allemaal geen geld meer hebben om ons te verrijken met high tech apparatuur en jullie je dus ook niet meer druk hoeven te maken om je privacy.

  17. Origineel geplaatst door Arjan
    Ik krijg liever vooraf een melding dat er iemand met corona besmetting in mijn buurt is. Kan ik er zelf rekening mee houden en hoef ik niet 14 dagen (verplicht?) binnen blijven. Een ping of trilling op mijn Apple Watch en een richtingspijl waar ik heen moet om de besmetting te ontwijken. Zomaar een idee…

    Precies!

    Wat heb ik eraan dat ik een melding krijg dat ik in de afgelopen 7 dagen in de buurt ben geweest. Dat is dus te laat.

  18. Origineel geplaatst door Rednose
    Sorry, maar privacy inruilen voor gezondheid is vreselijk dom. Je kan ook zoeken naar alternatieven die wel privacy vriendelijk zijn !

    Ze staan in Den Haag open voor alle nog betere opties.
    Dus deel ze vooral.

    Dat er nu al mensen zouden gaan beginnen over privacy, zat ik op te wachten.
    Net als de motorrijders en wielrenners doen waar jezelf zin in heb.
    Met als gevolg dat komend weekend dit nog meer wordt tegen gegaan.

    Waarom kunnen we niet 1x met zijn alle sterk staan, zeker zoals nu met dit gevaarlijke virus wat zeer veel levens en op den duur voor andere banen gaat kosten!

  19. Niemand die begrijpt dat zo’n app nooit echt anoniem zullen zijn. Dit omdat deze apps voor 100% zullen vragen of push meldingen kunnen worden aangezet.

    Alleen om deze al te kunnen gebruiken (want hoe krijgen anders degene die om mij heen hebben gehangen, terwijl ik corona had, een berichtje) moet men verbinding maken met een service. En een service staat op een server. En een server heeft altijd een uniek IP om aan te verbinden en je zult een uniek IP moeten hebben om er aan te kunnen verbinden.

    Conclusie, het kan nooit anoniem zijn. Niet in die zin zoals ze het ons momenteel voorschotelen. Want het mag dat een BT app zijn wat velen denken, het zal verbinding moeten leggen met een server om aan te kunnen geven dat een ID klopt en waardoor er actie ondernomen moet worden. Zoals een push melding naar degene die om me heen hebben gehangen.

    Dus maak je geen illusie, beste mensen. Hoe dan ook, in welke vorm dan ook, zal er een traject plaatsvinden die te traceren is en te koppelen aan verschillende (serie)nummers die uniek zijn. Uiteindelijk komt men toch bij de unieke gegevens van de gebruiker.

  20. Paar korte opmerkingen:
    1. Laatste generatie BT is super zuinig dus wat zal het zijn: kwartiertje twitteren is gelijk aan dagje BT?

    2 . Verplichten hoeft niet. Iedereen geeft z’n privacy aan Google en Facebook dus nu ineens klagen. Nee gewoon prijsvraag dat je een iPhone kan winnen en iedereen doet ineens mee en geeft al z’n adres gegeven weg. Dus gewoon een commercieel sausje en een “wortel” ipv de “stok” van verplichten. En niet iedereen hoeft mee te doen, gaat om grote “massa”

    3. Duitsland heeft zeer strenge privacy regels. Verse was er bij BNR tech podcast een interview dat je zulke apps goed kunt bouwen met respect voor privacy.

    4. Eerst maar eens wachten waar ze mee komen. Heb nu als proef de app van LUMC en die vraagt alleen naar m’n postcode (gemiddeld 15 huishoudens in 1 postcode).

    5. We gaan het zien. Take care en stay safe

  21. Origineel geplaatst door Julian
    No way dat ik die app ooit installeer, big brother is watching you

    Origineel geplaatst door loyd

    Doe het dan voor een ander😡

    Helemaal mee eens, privacy maar even aan de kant. Wat heb je te verbergen dat zo belangrijk is ten opzichte van een levensbedreigend virus onder controle krijgen

  22. Waar maakt iedereen zich druk om? Een griepje waar je aan kunt sterven? Het verzoek van de overheid om te helpen het niet verder te verspreiden? Je privacy? Dan heb ik nieuws voor je: je privacy heb je al overboord gegooid toen je een telefoon aanschafte en laten een smartphone. Je hebt WiFi aanstaan, Bluetooth, je surft op het internet, je mailt, je belt, je appt, je doet boodschappen met klantenpasjes, overal hangen camera’s. En dan zeiken we over een app die er voor kan zorgen dat er levens bespaard kunnen worden? Of jou of een gezinslid in een risicogroep voor een mogelijke besmetting kan waarschuwen? Lekker egoïstisch ben je dan. En voor iedereen die zich niet aan de afspraken houdt van de regering: in mijn ogen ben je een crimineel. Door dat soort gedrag kan ik besmet raken en komen te overlijden. Dus feitelijk ben je een moordenaar… Daar zou ik mij drukker om maken dan een potentieel levensreddende app. En als je al zo begaan bent met je “privacy”, verwijder de app als dit allemaal voorbij is. Gooi daarna je telefoon weg en ga in een grot wonen…

  23. 80% van de mensen zit op Facebook en WhatsApp en maken zich nu over een app wat heel belangrijk gaat worden druk over privacy. Soms bij hele belangrijke dingen moet privacy op de 2e plaats komen. Samen overwinnen we corona.

  24. Zo’n app zal uiteraard wel weer miljoenen gaan kosten…

  25. @loyd: 👍🏼

  26. Negatieve reacties al om, terwijl we nog niet een weten hoe het eruit gaat zien. Zijn dit ook de mensen die facebook, twitter en al die andere fijne zgn social media prut gebruiken? Wat denk jij nou dat die niets over je weten? Kort door de bocht reacties.

    Je doet het niet alleen voor je zelf maar ook voor je dierbare en andere naast je (1 1/2m ertussen natuurlijk😃).

    Overigens weet de verheid toch wel waar je zit denk ik zo als jij je telefoon aanzet.

  27. @Sam: Als het een paar honderd mensenleven scheelt is dat een goede investering.

  28. A) als de ontwikkeling net zo lang gaat duren als een gemiddeld IT-project binnen de overheid, dan zitten we denk ik rond de COVID45 crisis ipv COVID19, krijgen we niet wat de bedoeling was en heeft het 300 miljoen euro extra gekost
    B) wat een slap excuus om onze vrijheden nog verder in te perken! Ik doe niet mee!

  29. @Paul: Je bent erin getrapt!

  30. Ik ben voor automatisering die zorgt dat we weer wat vrijer kunnen gaan bewegen.

    -m’n bemerking is wel… ik loop in de AH bij de kassa, en naast mij bij de volgende kassa(ruim 3 meter uit de buurt) staat een Corona besmet/gemarkeerd persoon. Ik krijg later een waarschuwing op m’n mobiel dat ik in de buurt van een besmet persoon ben geweest. Ik ga me(voor niets misschien) zorgen maken. En dit gaat denk ik breed gebeuren, want deze persoon straalt in 1 wandeling wel 40 mensen aan. Wat is het vervolg dan? Wordt mijn mobiel ook als Corona verdacht gewaarmerkt? In dat geval gaat het wel heel snel met Corona verdachte gevallen.

    – Waarom gaan mensen meteen in de weerstand met betrekking tot privacy? Zonder dat ze weten hoe een app gaat werken schreeuwen er al mensen dat ze dat niet gaan doen. Heb je dan zo’n kwaad geweten? Eerst de app en AVG waarborgen zien en dan zien we wel. In NL is de privacy best streng weggezet overigens!

  31. Diegene die zo bezorgd zijn over hun privacy en die daar hierboven commentaar op geven, je hebt zojuist ook je naam en mailadres afgegeven. Daarnaast houdt Iculture ook je IP bij😂. Dus een appje installeren om mensen te redden kan dan misschien helemaal geen kwaad❤️. Help elkaar ipv alleen maar negatief te zijn over iets wat nog niet eens uitgekomen is. Of kom met een idee hoe we hier gezond uit kunnen komen.

    “Hoe komen we aan jouw persoonsgegevens?
    We hebben bovenstaande persoonsgegevens van jouzelf verkregen, via onze website, via de iCulture app, per e-mail of omdat jij een reactie achterlaat op ons forum of bij onze artikelen. Je IP-adres verzamelen we wanneer je over onze website surft.”

  32. Aan de mensen die paranoia zijn om hun privacy:
    Alsof je interessant genoeg bent. Er zijn nog ruim 18 miljoen anderen in Nederland. En als je daadwerkelijk iets groots te verbergen hebt, dan maakt een app die bedoeld is voor een pandemie vrij weinig verschil.

    Stel je niet zo aan en steun de academici in ons land. Zonder hen doorstaan wij deze pandemie niet. En ook pandemieën in de toekomst niet.

    Ik ben er mee eens dat het niet op straat zou moeten komen liggen.

  33. Voor al die slimmerikken die privacy niet belangrijk vinden : Privacy is een grondrecht ! Artikel 10 van de Grondwet.

  34. Origineel geplaatst door Arjan
    Ik krijg liever vooraf een melding dat er iemand met corona besmetting in mijn buurt is. Kan ik er zelf rekening mee houden en hoef ik niet 14 dagen (verplicht?) binnen blijven. Een ping of trilling op mijn Apple Watch en een richtingspijl waar ik heen moet om de besmetting te ontwijken. Zomaar een idee…

    Dat is vreemd gedacht. Iemand met een besmetting is alleen in jouw buurt, als jij bij diegene thuis op bezoek gaat. Want uiteraard zit die 2 weken in quarantaine 🙄

  35. Origineel geplaatst door Robert
    Precies!
    Wat heb ik eraan dat ik een melding krijg dat ik in de afgelopen 7 dagen in de buurt ben geweest. Dat is dus te laat.

    Je hebt de laatste weken het nieuws niet gevolgd? Het gaat niet om jou persoonlijk. Het is juist prima op tijd om te voorkomen dat jij mogelijk nog meer personen zou gaan besmetten. Daar gaat het om.

  36. Ik schrik van de reacties zeg!

    Hoe is het toch mogelijk dat mensen eerst ‘sluit me op, sluit me op!!!! schreeuwen naar de overheid. En vervolgens bijna smekend vragen om een app.

    Wat een bangmakerij en zijn veel mensen erin getrapt zeg. Bizar. Soms vraag ik me af waar gezond verstand is gebleven van een groot deel van de mensen. Heeft media hetze dit veroorzaakt? Vergeet niet, iets wat nu wordt ingevoerd gaat niet zomaar teruggedraaid worden. Dit zouden we NOOIT moeten willen met zijn allen.

  37. Wat zijn we privacy gevoelig allemaal. Bah krijg er gewoon kots nijgingen van. Wat maakt het uit als de overheid weet waar ik ben geweest?! So what? Je hebt wat te verbergen als je tegen bent!!!!

  38. @Robert: eh nee, dat is dus op tijd als je uitgaat van een besmettingsperiode van twee weken… Dus geen argument om het niet te doen..

  39. @Rednose: “Sorry, maar privacy inruilen voor gezondheid is vreselijk dom. Je kan ook zoeken naar alternatieven die wel privacy vriendelijk zijn !”
    Het gaat er niet om dat je iets opgeeft of inruilt. Iedereen doet van alles gedurende zijn leven zonder ook maar enig besef te hebben wat je je eigen privacy aandoet, maar op het moment dat er GESPROKEN wordt over een app die levens kan redden gaan we piepen.. Schaf dan ook alle apps af waar mensen zich kunnen aanmelden als EHBO kunnen. Zullen er gelijk meer mensen sterven met een hartaanval. Logisch blijven nadenken. En trouwens: wat heb je aan privacy als je dood bent? Dus wat is nou dom..

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.