Reacties voor: CoronaMelder vanaf vandaag in heel Nederland te gebruiken

Krijg meldingen bij risico op besmetting
De Nederlandse corona-app wordt vanaf 10 oktober landelijk ingevoerd. De app waarschuwt als gebruikers mogelijk in contact zijn geweest met iemand die besmet is door COVID-19. Officieel gaat de app om 15:00 uur zaterdagmiddag van start.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 57 reacties

  1. Goede zaak! Staat hier al sinds dag 1 op de telefoon geïnstalleerd.

    Nederlanders en hun privacy.. sinds de AVG wet is aangenomen heeft opeens iedereen privacy. Maar wel massaal aan de Ring en Nest Hello.. Wake up people!

  2. “Tegenstanders van de app zijn bang dat gegevens van burgers te achterhalen zijn”
    100% vertrouwen hierin, hetzelfde als dat ik in de media heb mbt het ventileren van waarheid en feiten 🤣

  3. Inmiddels is de app actief, hier @DenHaag.
    Dat is sinds vanmiddag, na een pushbericht.

  4. Ik heb de app al een tijdje omdat ik in Drenthe woon (één van de provincies waar de app als eerste uitgerold is). Ik snap de ophef niet, wat heb je te verbergen? Iedereen die ik ken gebruikt de app.

  5. @Rowin: Goede argumenten.

  6. Origineel geplaatst door iErik
    Goede zaak! Staat hier al sinds dag 1 op de telefoon geïnstalleerd.
    Nederlanders en hun privacy.. sinds de AVG wet is aangenomen heeft opeens iedereen privacy. Maar wel massaal aan de Ring en Nest Hello.. Wake up people!

    Heb ik ook niet, om dezelfde reden. Net zoals ik geen FaceBook en Instagram heb. Prima dat jij de app vanaf dag 1 installeert, maar laat dat even voor iedereen zelf om te bepalen.

  7. Laat maar komen hoor de CoronaMelder. Lijkt mij niets mis mee.
    Als dit helpt, waarom niet?

  8. @iErik: Ik heb geen ring of nest in mijn huis, sowieso helemaal niks smart vind dat de totaalste onzin.
    Zelfs niet eens een lamp die te bedienen is met de telefoon, alles gewoon met de knop of schakelaar aan de muur.

    Niet denken dat iedereen z’n smart ding heeft in huis.

  9. @Dennis: wel een smartphone dus 😂

  10. Gemiste kans dat de iphone 6 niet mee kan doen. Dan kunnen verwende mensen die ieder jaar upgraden luid roepen ‘Wie gebruikt die nou nog?’ maar er zijn er toch nog genoeg. Sowieso op middelbare scholen / MBO’s zie je ze veelvuldig, doorgeschoven van de ouder.

  11. @iErik: Een Nest heb ik niet, overigens kan je met die Corona app wel degelijk individuen uitvinden. Ik gebruik hem daarom ook niet, ik hou mij gewoon netjes aan de voorschriften en werk thuis. Ik laat Verder alles bezorgen en ga alleen wandelen buiten de stad. Het heeft dus nul toegevoegde waarde.

  12. @Johannes: Als ik -als IT-er- de werking van de Apple API lees, dan lijkt alles anoniem.
    Vraagje: hoe kun je met de Corona app individuen achterhalen? Heb je een website of zo waar dat staat, dan ga ik t s doorlezen?

  13. Heb de app verwijderd. Stond bovenaan de lijst met stroomverbruikers. Batterij was duidelijk sneller leeg.

  14. Ik denk dat mensen hem ook niet willen gebruiken. Omdat je een melding krijgt je dan in quarantaine moet. Nu ga je pas in quarantaine als je klachten hebt. Ik werk in een winkel ik kom per dag gemiddeld met 20 klanten in contact. ( op 1,5 meter natuurlijk) Kan ik straks bij iedere melding in quarantaine terwijl ik geen klachten heb of krijg.

  15. Origineel geplaatst door Leon
    @Johannes: Als ik -als IT-er- de werking van de Apple API lees, dan lijkt alles anoniem.

    Vraagje: hoe kun je met de Corona app individuen achterhalen? Heb je een website of zo waar dat staat, dan ga ik t s doorlezen?

    @Leon. 👍👍

  16. @Toine: ja datzelfde dacht ik ook, ook de 5s (en 5c )zie ik nog geregeld goed iOS 10 is wel wat lang terug maar iOS 12 had gemoeten voor deze app, nou kan hij ook wel op iOS 14 , alle iPhone s met 13 kunnen door naar 14. Zelfs de banken doen dit niet zo, je kunt bijna alles nog wel met een toestel welk 1 a 2 versies achterloopt, pas bij drie versies begin je t te merken . Ja mensen die bepaalde spellen spelen komen t mogelijk eerder tegen. Ik installeer hem niet, want als dat ding zegt je moet 10 dagen thuis blijven , dan moet ik de werkgever een vaag belletje doen dat een app zegt dat ik thuis moet blijven , vraag mij af wat de werkgever zegt, die vond dat ik bij iets verkoudheid toch moest doorwerken.

  17. @Rowin: Lees het boek “je hebt wel wat te verbergen” maar eens. Kijk ook “the social dillema” maar eens. Zelf werk ik in de zorg ict aan Wondzorg en AI. AI is erg effectief. Maar zoals met elke tool kan het voor goede en kwade dingen worden ingezet. Ik zeg niet dat je de CoronaMelder moet wantrouwen. Maar blijf je altijd gedoseerd afvragen wat ze er nog meer mee kunnen en durf kritisch te zijn.

    Zelf heb ik de app ook draaien overigens.

  18. @Flieps: sterker nog: ik gebruik zelfs geen Google producten…

  19. @Stefan Kronenburg: alleen als dat contact langer duurde dan 15 minuten krijg je een melding

  20. Origineel geplaatst door Stefan Kronenburg
    Ik denk dat mensen hem ook niet willen gebruiken. Omdat je een melding krijgt je dan in quarantaine moet. Nu ga je pas in quarantaine als je klachten hebt. Ik werk in een winkel ik kom per dag gemiddeld met 20 klanten in contact. ( op 1,5 meter natuurlijk) Kan ik straks bij iedere melding in quarantaine terwijl ik geen klachten heb of krijg.

    Tja, is alleen een beetje jammer dat je twee dagen voordat je klachten krijgt al besmettelijk bent. De quarantaine regels zijn niet voor niets opgesteld. En om de app niet te gebruiken zodat je niet in quarantaine hoeft, sorry, dat gaat nergens over. Geen wonder dat de besmettingen de pan uitreizen op dit moment. Want ik weet dat meer mensen zo reageren. Pas in quarantaine als je klachten hebt terwijl je wel met een besmet persoon in contact geweest bent is gewoon te laat.

    Ik gebruik hem wel en ik maak me net zoveel zorgen over de privacy als met alles wat ik gebruik. Als mensen zich echt zorgen maken moeten ze gewoon geen smartphone gebruiken, geen zoekacties doen op het internet, niet online winkelen en ga zo maar door…

    Ik zie het niet anders dan excuses. Dezelfde excuses die mensen gebruiken om op een rijbaan te gaan rijden met een rood kruis ‘want er is toch niets te zien’ (en nee Stefan ik beweer niet dat jij dat doet, ik categoriseer de reacties…..)

  21. Goede zaak! Stond al vanaf dag 1 op mn iPhone… Ik maak meer meer zorgen on dat k-Corona dan om eventuele privacy

  22. @Stefan Kronenburg:
    De app geeft pas een melding als het contact langer duurde dan 15 minuten èn de afstand was kleiner dan 1,5 meter – voor zover Bluetooth daar nauwkeurig in is.

  23. Heb hem wel maar nutteloos wegens tijd die nodig is.

    Iemand met deze app en corona kan mij 14 minuten in mijn gezicht hoesten en dan is er nog geen melding. Wanneer is er iemand 15 minuten binnen mijn blue tooth bereik in de supermarkt ?

    Registratietijd moet veel korter naar mijn mening misschien naar 2 minuten ofzo. Maar 15 minuten is nutteloos

  24. Ik snap niet waar mensen zich druk om maken of zo moeilijk over doen. Deze app draagt alleen maar bij aan een beter leven met Corona, en geeft je inzicht in een mogelijke besmetting van jezelf en de kans om daar dan rekening mee te houden. Dit komt uiteindelijk alles ten goede.

  25. Origineel geplaatst door Stefan Kronenburg
    Ik denk dat mensen hem ook niet willen gebruiken. Omdat je een melding krijgt je dan in quarantaine moet. Nu ga je pas in quarantaine als je klachten hebt. Ik werk in een winkel ik kom per dag gemiddeld met 20 klanten in contact. ( op 1,5 meter natuurlijk) Kan ik straks bij iedere melding in quarantaine terwijl ik geen klachten heb of krijg.

    Misschien moet je het toch nog maar eens goed doorlezen! Je bent te kort door de bocht!

  26. Nog even voor die mensen die twijfelen aan de veiligheid…. goed achtergrondartikel op Tweakers….

  27. Origineel geplaatst door Toine
    Gemiste kans dat de iphone 6 niet mee kan doen. Dan kunnen verwende mensen die ieder jaar upgraden luid roepen ‘Wie gebruikt die nou nog?’ maar er zijn er toch nog genoeg. Sowieso op middelbare scholen / MBO’s zie je ze veelvuldig, doorgeschoven van de ouder.

    Ik vraag me af of het wel zo’n gemiste kans is. Natuurlijk had de app geschikt gemaakt kunnen worden voor oudere toestellen met oudere iOS versies. Maar dat was de privacy onvoldoende te waarborgen geweest. Dus zeg het maar… app werkend op alle toestellen maar dan privacy zo lek als een mandje, of helaas geen oude toestellen maar wel gedegen privacy bescherming.
    Je klaagt toch ook niet dat je op je iPhone 6 geen face-ID hebt en geen portret modus…

  28. Ik installeer die rommel niet. Dat iedereen al lekker is geindoctrineerd door de media is inmiddels wel duidelijk. Kap nou eens met die social media en de kranten te lezen en leef

    Geloof niet alles wat je leest

  29. Origineel geplaatst door JeroenT
    Ik installeer die rommel niet. Dat iedereen al lekker is geindoctrineerd door de media is inmiddels wel duidelijk. Kap nou eens met die social media en de kranten te lezen en leef

    Geloof niet alles wat je leest

    Dit is de eerste en enige verstandige comment die ik hier lees. En dan durft iErik “wake up people” te roepen terwijl meneer totaal niet weet in wat voor zieke wereld hij leeft en hoe erg hij in de mailing wordt genomen. Het is diep triest allemaal. Jullie zouden eens moeten weten…

  30. Als alleenstaande vind ik het niet nodig dat de app ook thuis blijft werken, dus dan zet ik bluetooth uit, zoals ik altijd doe als ik thuiskom. Helaas krijg je dan wel regelmatig een melding dat de app niet werkt. Dat ervaar ik als opdringerig, want in principe wordt je dan steeds gemaand om je bluetooth aan te zetten. Jammer, maar ik heb hem weer verwijderd.

  31. Origineel geplaatst door JeroenT
    Ik installeer die rommel niet. Dat iedereen al lekker is geindoctrineerd door de media is inmiddels wel duidelijk. Kap nou eens met die social media en de kranten te lezen en leef

    Geloof niet alles wat je leest

    Lees t anders zelf, tm de broncode is alles openbaar

  32. Origineel geplaatst door Stefan Kronenburg
    Ik denk dat mensen hem ook niet willen gebruiken. Omdat je een melding krijgt je dan in quarantaine moet. Nu ga je pas in quarantaine als je klachten hebt. Ik werk in een winkel ik kom per dag gemiddeld met 20 klanten in contact. ( op 1,5 meter natuurlijk) Kan ik straks bij iedere melding in quarantaine terwijl ik geen klachten heb of krijg.

    Die app is anoniem, dus er valt niks te verplichten. Bovendien moet je minstens 15 minuten dicht bij iemand geweest zijn. Dus als je voldoende afstand houdt ben je niet in range.

  33. Origineel geplaatst door JeroenT
    Ik installeer die rommel niet. Dat iedereen al lekker is geindoctrineerd door de media is inmiddels wel duidelijk. Kap nou eens met die social media en de kranten te lezen en leef

    Geloof niet alles wat je leest

    Je zegt het zelf al. Geloof niet alles wat je leest.

  34. Origineel geplaatst door Leo
    @Toine: ja datzelfde dacht ik ook, ook de 5s (en 5c )zie ik nog geregeld goed iOS 10 is wel wat lang terug maar iOS 12 had gemoeten voor deze app, nou kan hij ook wel op iOS 14 , alle iPhone s met 13 kunnen door naar 14. Zelfs de banken doen dit niet zo, je kunt bijna alles nog wel met een toestel welk 1 a 2 versies achterloopt, pas bij drie versies begin je t te merken . Ja mensen die bepaalde spellen spelen komen t mogelijk eerder tegen. Ik installeer hem niet, want als dat ding zegt je moet 10 dagen thuis blijven , dan moet ik de werkgever een vaag belletje doen dat een app zegt dat ik thuis moet blijven , vraag mij af wat de werkgever zegt, die vond dat ik bij iets verkoudheid toch moest doorwerken.

    De app zegt niet dat je thuis moet blijven! Hij zegt dat je lang in de buurt bent geweest met een persoon die covid-19 heeft. En dat je daar naar kan handelen als je symptomen krijgt. Fijne werkgever heb je trouwens👍 heb hem niet voor mezelf geïnstalleerd maar voor de mensen waarbij ik in de buurt kom te beschermen die me dierbaar zijn!

  35. Origineel geplaatst door JeroenT
    Ik installeer die rommel niet. Dat iedereen al lekker is geindoctrineerd door de media is inmiddels wel duidelijk. Kap nou eens met die social media en de kranten te lezen en leef

    Geloof niet alles wat je leest

    Je had de eerste “golf” een weekje op de IC mee moeten werken, had je daarna huilend naar huis kunnen rennen

  36. Origineel geplaatst door JeroenT
    Ik installeer die rommel niet. Dat iedereen al lekker is geindoctrineerd door de media is inmiddels wel duidelijk. Kap nou eens met die social media en de kranten te lezen en leef

    Geloof niet alles wat je leest

    100% mee eens. Ik denk wel dat het aantal mensen die alles gelooft wat de media vertelt, met de weken kleiner word. Ik installeer deze app iig niet. Niet om privacy maar omdat ik niet meeloop met wat de media probeert te verkondigen.

  37. Origineel geplaatst door JeroenT
    Ik installeer die rommel niet. Dat iedereen al lekker is geindoctrineerd door de media is inmiddels wel duidelijk. Kap nou eens met die social media en de kranten te lezen en leef

    Geloof niet alles wat je leest

    100% mee eens. Ik denk wel dat het aantal mensen die alles gelooft wat de media vertelt, met de weken kleiner word. Ik installeer deze app iig niet. Niet om privacy maar omdat ik niet meeloop met wat de media probeert te verkondigen.

    Beter meelopen met alle complottheorieën…. niet dus. De media bestaat niet, onafhankelijke journalistiek wel. Echt modieus gebrabbel om ‘de media’ van van alles te beschuldigen. We zien waar dat toe kan lijden. En fijn dat we hier nog ‘de media’ hebben, veel landen met een dictatuur zijn er jaloers op.

  38. @iculture hebben jullie de app zelf op jullie telefoon staan?

  39. Alle code van de app is openbaar evenals rapporten. Discussies, bug fixing. Je kunt de code zelf compilen en onderzoeken
    Al dat wantrouwen altijd.. dan denk ik wat heb je zelf te verbergen..

    Ik heb de app sinds dag 1. Ik hoop dat ik een steentje bij kan dragen om dat irritante virus de kop in te drukken zodat we weer normaal kunnen leven

  40. Hoe goed het allemaal ook mag zijn, het zuipt echt veel batterij. Alsnog wel de app draaiend op mijn telefoon maar ik kan mij zo voor stellen dat dit ook een drempel gaat vormen voor mensen die al vaak last hebben van een lege accu.

  41. Van al de apps op je telefoon is de Coronamelder app waarschijnlijk de meest privacy-vriendelijke app. De techniek zit slim in elkaar.

  42. Geen interesse in. Niet geïnstalleerd!

    Corona is zeker een issue (zal ik niet ontkennen), maar we belanden nu in een serieuze waanzin “tunnelvisie” met huidige aanpak. Probleem zou echt op Europees niveau aangepakt moeten worden – Één lijn doortrekken qua beleid (reizen/verplaatsingen/lokaal beleid – immers hoop slimme koppen in diverse landen die krachten en know-how kunnen bundelen).

    Kwetsbare groepen zouden ook uit eigen initiatief zichzelf meer in bescherming mogen nemen en waar nodig overheid die inspringt met vorm van gesubsidieerd service/hulp voor deze personen ipv economie plat te leggen.
    Leg meer focus op kwetsbare 2% dan 98% personen die immuun zijn.

    Mensen zouden niet zo moeten paniekeren. Iedereen heeft z’n tijd vastliggen.

  43. Ik zal het niet installeren, door de app was de iPhone binnen 4 uur door accu heen. Afgegooid en opgelade en geen last weer gehad.

  44. Uiteindelijk moet iedereen voor zichzelf de keuze maken. Het kan jezelf en anderen helpen. Dit is een van de meest privacy vriendelijkste apps die er zijn. Facebook en WhatsApp verzamelen tonnen meer data over je dan deze app. Maar goed, heb je geen vertrouwen, dan doe je het niet. Vertrouw je het wel, dan doe je het wel. Ik hoop overigens het laatste, want hoe meer mensen, hoe beter de app werkt.

  45. Erg goed dat mensen zo om hun privacy geven. Deze Corona-app is eindelijk eens een voorbeeld van hoe het wèl moet. Privacygevoelige gegevens worden in deze app niet beschermd, ze worden überhaupt niet opgeslagen. En dat is veel beter. De app weet niet waar je geweest bent, alleen dat je telefoon minstens vijftien minuten in de buurt is geweest van een andere telefoon. En zelfs dat staat alleen in de app, en niet in een centrale database.

  46. @Toine: ook ik vind het een gemiste kans dat de iPhone6 niet werkt.

  47. @Eric: zo is het!

  48. Het is toch verdomd jammer dat als we eindelijk een keer een app bouwen die privacy heeft ingebouwd in zijn kern en uitgangspunt, iedereen pretendeert opeens ‘privacy bewust’ te zijn.

  49. Origineel geplaatst door L8
    Geen interesse in. Niet geïnstalleerd!

    Corona is zeker een issue (zal ik niet ontkennen), maar we belanden nu in een serieuze waanzin “tunnelvisie” met huidige aanpak. Probleem zou echt op Europees niveau aangepakt moeten worden – Één lijn doortrekken qua beleid (reizen/verplaatsingen/lokaal beleid – immers hoop slimme koppen in diverse landen die krachten en know-how kunnen bundelen).

    Kwetsbare groepen zouden ook uit eigen initiatief zichzelf meer in bescherming mogen nemen en waar nodig overheid die inspringt met vorm van gesubsidieerd service/hulp voor deze personen ipv economie plat te leggen.

    Leg meer focus op kwetsbare 2% dan 98% personen die immuun zijn.

    Mensen zouden niet zo moeten paniekeren. Iedereen heeft z’n tijd vastliggen.

    Kunt u genoemde cijfers (wetenschappelijk) onderbouwen? Niemand is immuun voor een griepje, voor Corona dus ook niet.

    Waar haal je de onzin toch vandaan?

  50. Origineel geplaatst door Flieps
    Incident #1

    Klasse hoor, artikel van 29 september met daarin ook al meteen de verklaring plus de oplossing.
    Had u het artikel zelf ook helemaal gelezen?

  51. Origineel geplaatst door Marijke
    @Stefan Kronenburg:
    “ De app geeft pas een melding als het contact langer duurde dan 15 minuten èn de afstand was kleiner dan 1,5 meter – voor zover Bluetooth daar nauwkeurig in is.”

    Waarom dan niet gewoon een (instelbaar) alarm als een afstand kleiner dan 1.5m wordt gedetecteerd ?

  52. Ik wíl de app wel gebruiken, maar ik krijg ‘m niet actief. Onder de instellingen van de app is het onderdeel ‘blootstellingsmeldingen’ een lege, grijze pagina. Eraf gooien, soft reset en weer installeren verandert hier helaas niets aan. Anyone?

  53. Ik werk in de gezondheidszorg als Ambulanceverpleegkundige 🚑. Het is zeer onhandig gemaakt als ik aan het werk ben kom ik regelmatig in contact met COVID patiënten, en kan ik meldingen krijgen als ik een COVID rit doe, de oplossing is Bluetooth uitschakelen maar dan werkt mijn Apple Watch etc minder goed.
    Waarom is er geen pauze knop in de app om deze tijdelijk uit te schakelen als je werkzaam bent in de gezondheidszorg
    Ik doe de verdachte COVID ritten in persoonlijk beschermingsmiddelen dus hoef van deze geen melding te krijgen.

  54. Origineel geplaatst door Marijke
    @Stefan Kronenburg:
    “ De app geeft pas een melding als het contact langer duurde dan 15 minuten èn de afstand was kleiner dan 1,5 meter – voor zover Bluetooth daar nauwkeurig in is.”

    Origineel geplaatst door HB

    Waarom dan niet gewoon een (instelbaar) alarm als een afstand kleiner dan 1.5m wordt gedetecteerd ?

    En dan? Je weet niet of die persoon corona had. Het gaat erom dat je nu tot 14 dagen later geïnformeerd kan worden over je contact met een coronapatient.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.