Reacties voor: iOS 9 uitgelicht: bellen en sms’en op de iPad via mobiele verbinding

Je iPhone kan voortaan thuis blijven: je kunt vanaf iOS 9 via mobiel internet bellen en sms'en op de iPad, dankzij Continuity. Maar dan moet je provider het wel ondersteunen.
Bastiaan Vroegop -

Reacties: 10 reacties

  1. Semi-offtopic

    Zo zijn er toch al wel een boel functies die gebonden zijn aan je provider

    Visual voicemail
    Hotspot

    Erc.

  2. Heb je een iPad met een simkaart? (…) De Mac ontvangt ook berichten en telefoontjes als de iPhone met een mobiel datanetwerk verbindt, al moet de Mac wel met Wi-Fi zijn verbonden.

    Is dat wel nodig, werkt het niet ook via de persoonlijke hotspot van je iPhone? Dan hèb je een directe WiFi verbinding tussen je iPad of MacBook en je iPhone, dus ook geen dubbel mobiel dataverbruik.

    Zou leuk zijn, maar ook de 6plus overbodig maken voor iedereen met een iPad mini. Dat wordt dan ineens een 7,9″ iPhablet 😮 als je je iPhone maar binnen (persoonlijke hotspot) wifi bereik hebt…
    En zou zelfs met een 9,7″ iPad werken, als je de mini daarvoor nog te klein vindt 😁

  3. LOL Zie ‘m nu pas, “iBas mini”, geniaal 😂

  4. Dus het hele roamingverhaal is ook niet meer nodig vanuit de EU?

    > Laat een oude iPhone thuis in Nederland
    > Bel gratis via wifi in het buitenland, alsof je in Nederland bent!

  5. “Mogelijk valt de nieuwe functie onder de Nederlandse wet voor netneutraliteit, wat betekent dat providers het wel moeten aanbieden.”
    Helaas, hetzelfde zou zijn dat een provider een FTP server zou moeten hebben.
    Continuity Is een dienst, en een provider is niet verplicht om een dienst aan te bieden.
    Netneutraliteit is alleen een verplichting om al het verkeer zonder belemmering van en naar het internet door te geven.

  6. @Mark: Continuity is een dienst van Apple, niet van je provider. Een beetje vergelijkbaar met de persoonlijke hotspot op je iPhone. Volgens mij mogen providers die ook niet meer blokkeren, daarvoor moeten ze immers dataverkeer tussen je iPhone en het Internet (diep-) inspecteren om te constateren dat de data eigenlijk niet van je iPhone zelf maar van bv je iPad afkomstig zijn.

    Net zomin als ze een FTP server van een ander zomaar mogen blokkeren… dáár gaat het hier om in jouw voorbeeld!

    De verwijzing naar de netneutraliteit is dus volkomen terecht.

  7. Origineel geplaatst door Jeroen: Dus het hele roamingverhaal is ook niet meer nodig vanuit de EU?

    > Laat een oude iPhone thuis in Nederland
    > Bel gratis via wifi in het buitenland, alsof je in Nederland bent!

    Mja, zou kunnen, maar dan alleen voor telefoontjes aannemen toch?
    En niet je telefoon bij hebben is wel wat onhandig…

  8. @Ferryman
    Ik citeer :
    “kunt Continuity niet zomaar op een mobiele verbinding gebruiken: je provider moet Continuity ondersteunen voordat het werkt. Het Amerikaanse T-Mobile is de eerste provider die Continuity aanbiedt voor abonnees”

    Hieruit maak ik toch echt op dat het een dienst is, als dat niet het geval is dan zou het in Nederland sowieso moeten werken vanwege de wet Netneutraliteit en heeft de vraag van ICulture aan de providers helemaal geen nut.

  9. Origineel geplaatst door Mark: @Ferryman
    Ik citeer :
    “kunt Continuity niet zomaar op een mobiele verbinding gebruiken: je provider moet Continuity ondersteunen voordat het werkt. Het Amerikaanse T-Mobile is de eerste provider die Continuity aanbiedt voor abonnees”

    Hieruit maak ik toch echt op dat het een dienst is, als dat niet het geval is dan zou het in Nederland sowieso moeten werken vanwege de wet Netneutraliteit en heeft de vraag van ICulture aan de providers helemaal geen nut.

    In de kern is het heel simpel: voor continuity hoeft je provider in zijn WAN niets meer te doen dan het netwerkverkeer tussen je iPhone en iPad (etc) ongehinderd door te laten ongeacht de inhoud, netneutraliteit ten voeten uit. Beste bewijs is dat continuity ook zonder meer via je LAN werkt, daar hoef jij toch ook geen extra server met ‘continuity dienst’ voor in je LAN op te nemen?! Ook dan werkt het direct tussen je iDevices en/of Macs onderling waarbij je LAN alleen ‘doorgeefluik’ daartussen is.

    Ik denk dat de verwarring louter in de woordkeus zit, dat iCulture ‘ondersteunen’ als eufemisme gebruikt voor ‘niet blokkeren’ (@iCulture: pls correct me if wrong).

    In het verleden blokkeerden veel providers ook tethering/personal hotspot functies van jouw iPhone naar bv je iPad, terwijl dat technisch gezien in hun netwerk alleen maar (meer) dataverkeer tussen iPhone en (bv) websites en mailservers was.

    Met continuity is dat vergelijkbaar. Het gaat uiteindelijk alleen om dataverkeer over hun net direct tussen jouw iPhone en iPad dat ze alleen maar hoeven door te geven. Wat het wel nog gevoeliger maakt voor de provider is dat als je via continuity een telefoongesprek doorschakelt het in feite om VOIP gaat, en laten de providers dat nou juist graag (willen) blokkeren omdat ze zelf meestal ook VOIP aanbieden. Dat is misschien ook wel één van de brandendste kwesties in de discussie over netneutraliteit.

    En dat zou wel eens de reden kunnen zijn dat telefoongesprekken met continuity doorzetten over een mobiel netwerk niet vanzelf goed gaat: bestaande ‘filters’ tegen VOIP van derden in het netwerk van jouw provider.
    Ze hoeven dus hooguit een ‘dienst’ waar jij (en ik) nooit om gevraagd hebt, jouw (en mijn) datastromen screenen op oa VOIP, uit te zetten 😀

  10. Ik vermoed dat Apple een soort van vlaggetje in de software heeft gebouwd of dat het bij een bepaald netwerk gebruikt mag en kan worden (zoals bij 4G/LTE ook het geval is). Mogelijk zelf op gebruikersniveau (zoals bij de hotspot het geval is).

    De eerste keuze omdat Apple dan geld kan vragen aan de providers om dit te activeren. Dit wordt natuurlijk gebracht onder het mom van “dat Apple waakt over de kwaliteit”.

    De tweede keuze omdat er nog genoeg landen in de wereld zijn waar netneutraliteit niet bestaat en ze je extra laten betalen voor deze mogelijkheid. In veel landen was dat ook het geval voor de hotspotfunctie, daar moest je dan 5 dollar per maand extra voor betalen.

    Er is overigen nog een operator dienst die niet in het rijtje staat: bellen via WiFi (https://support.apple.com/nl-nl/HT203032). In plaats van het mobiele netwerk gebruik je WiFi om je toestel te verbinden met je mobiele operator. Ideaal in geval van slechte dekking. Alleen jammer dat het nog zo beperkt ondersteund wordt. Mogelijk wordt dat pas gedaan bij de introductie van VoLTE (bellen over 4G).

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.