Reacties voor: Europese Unie schaft roaming af

De Europese industriecommissie binnen de EU heeft ingestemd met het afschaffen van roaming - en een alternatief op netneutraliteit.
Lees het complete artikel → Europese Unie schaft roaming af
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 40 reacties

  1. Dus dit gaat betekenen dat je in het buitenland in Europa hetzelfde gaat betalen voor bellen en internetten?

  2. Dit betekent dan dat je ook bij een buitenlandse provider terecht kan.

  3. Origineel geplaatst door fgeer
    Dit betekent dan dat je ook bij een buitenlandse provider terecht kan.

    Zou je inderdaad een Zweedse provider kunnen nemen als ik het goed begrijp. Zo krijgt de concurrentie wel een boost, vooral in Nederland.

  4. Goede ontwikkeling. ik ben benieuwd hoe providers dit gaan doorberekenen in de toekomstige abonnementen. Maar voor grote providers kan het een voordeel zijn omdat zijn toch al in veel landen zitten (T-Mobile, Vodafone). Dus als de kosten gelijk blijven kunnen zij beter concurreren omdat ze al een groot Europees netwerk hebben. Voor mij een reden om bij T-Mobile te blijven.

  5. Origineel geplaatst door Flieps
    Voor mij een reden om bij T-Mobile te blijven.

    Voor ons ook (denk ik). 😉 Wij hebben dan waarschijnlijk geen T-Mobile D, SK en NL abonnementen meer nodig. Één abo zou dan voldoende kunnen zijn.

  6. Zoethoudertje, hiertegenover staat dat de netneutraliteit in het geding staat en dat provider bepaalde diensten mogen afknijpen.
    Je kan straks dus meer moeten gaan betalen aan je internetprovider omdat je gebruik maakt van netflix of alles op youtube in hd wilt zien.

  7. Ik neem aan dat data in het buitenland alsnog buiten onze bundels vallen? Dan betaal je alsnog een exorbitant bedrag per MB helaas.

  8. Let wel op dat ze het hebben over tarieven in de verschillende landen.
    Dat zegt niet dat de belminuten in het buitenland uit je bundel gaan.
    Deze worden alsnog in rekening gebracht als kosten buiten de bundel.

  9. Als data en belminuten niet uit je bundel gaan blijft dit dan toch een verkapte vorm van roaming…

  10. Origineel geplaatst door Patrick
    Ik neem aan dat data in het buitenland alsnog buiten onze bundels vallen? Dan betaal je alsnog een exorbitant bedrag per MB helaas.

    Nee het is net dat dat ze willen aanpakken denk ik.

  11. “die mogelijke de nederlandse wet kan vervangen”. Mogen we dan helemaal niks meer zelf bepalen in Nederland? Waarom stemmen we nog? Alles wordt zo langzamerhand toch wel bepaald door Europa.

  12. Ik heb nu al zo’n +/- 12 vragen dus veel duidelijk is het artikel niet.

    Wanneer ik (tmobile nl klant) een dagje in Brussel ben en besluit om via het Mobistar-netwerk mijn tante, woonachtig in Marbella te bellen via het Telefonica-netwerk, van welk providertarief per seconde/minuut maak ik gebruik. Het is algemeen bekend dat Nederland de hoogste tarieven heeft voor mobiele communicatie.

  13. Maar waarom volgend jaar pas,hebben ze anders geen werk?

  14. @dietrich: Je betaalt hierdoor geen roaming-kosten meer, maar nog wel buiten-bundel kosten (de bundels zijn namelijk gelimiteerd tot Nederland).

  15. Jammer dat Zwitserland buiten de EU ligt! Best een populair vakantieland onder de Hollanders. Daar zal dus nog steeds moeten worden uitgeweken naar een lokale provider.

  16. @Michiel: Het is nogal moeilijk in NL een wet te mmaken die ervoor zorgt dat in duitsland de markt opengaat…

  17. Ik heb al een Frans abonnement bij SFR

    Onbeperkt bellen en sms’en door de hele EU naar Franse en EU nummers.
    3Gig binnen Frankrijk, 3 Gig door heel Europa. Telefoon mag als modem gebruikt worden.

    60 euro sim only weliswaar…. Maar dat kun je in Nederland niet krijgen.
    Alleen Vodafone red voor een kleine 70 euro komt enigszins in de buurt, maar dan kun je nog steeds alleen NL nummers bellen.

    Carré Europe Série Limitée

  18. Slechte wet, t.a.v. Privacy:

    “Zonder wettelijke garanties voor netneutraliteit bleken internetaanbieders concurrenten af te knellen. Ook kunnen bestaande internetbedrijven onderling afspraken maken over bijvoorbeeld snellere service tegen hogere betaling. Spelers zonder diepe zakken, zoals start-ups, ziekenhuizen of universiteiten kunnen dan worden verdrukt. De stemming van vandaag brengt dat in gevaar”, aldus Europarlementariër Marietje Schaake.

  19. @jbbz: Dat heeft dus helemaal 0 met privacy te maken.

  20. (Red.) Dit artikel is opnieuw gepubliceerd nu de plannen dan toch echt zijn aangenomen.

  21. Dit betekent gewoon dat buiten europa, de prijzen voor roaming omhoog schieten.

    En tot December 2015, hebben de bedrijven dus de tijd om nieuwe dingen te bedenken om dit allemaal te compenseren.

    Wie maken ze dan gek?

  22. Waarom is er niet gekozen voor het publiceren van een nieuw artikel? Nu staan er opmerkingen onder die niet meer van toepassing zijn.

  23. Je kan ook lezen: ‘Mobiele abonnementen worden duurder’…

    Het geld moet toch ergens vandaan komen…

  24. Als dit in 2015 van kracht wordt hebben de providers dus tijd zat om hun tarieven aan te passen en worden we alsnog een poot uitgedraaid…

  25. @Joost:

    Het Europees Parlement heeft donderdag voor een ‘sterke’ vorm van netneutraliteit geschaard dat dicht tegen de Nederlandse wetgeving aanligt. De Europese Commissie, op initiatief van Neelie Kroes, drong aan op een zwakkere netneutraliteit die onder andere een ‘chatheffing’ als optie openliet.

    zie Tweakers

  26. Zo te zien tuinen de meesten er mooi in.

    Inderdaad gaan de roamingkosten omlaag. Dat is dus fijn voor die week of 2 dat je met vakantie bent.

    Maar het gehele jaar ga je de kans lopen om of voor bepaalde producten extra te moeten betalen (linksom of rechtsom) en loop je het risico dat dienten van kleinere bedrijven vrijwel onbereikbaar worden omdat het zittende kapitaal geld zat heeft en ze gewoon kan ondersneeuwen.

  27. Origineel geplaatst door viermaal raden.
    Dat is dus fijn voor die week of 2 dat je met vakantie bent.

    Dat is ook fijn voor mensen in de grensstreken. Of voor mensen die iets vaker hun dorp verlaten. 😉

  28. Origineel geplaatst door Timosha
    Origineel geplaatst door viermaal raden.Dat is dus fijn voor die week of 2 dat je met vakantie bent.Dat is ook fijn voor mensen in de grensstreken. Of voor mensen die iets vaker hun dorp verlaten.

    Die hebben al voordelen volop. Zoals goedkoop tanken (zo’n 25 cent), boodschappen en meer.

  29. Begrijp ik goed dat ik dus gewoon kan internetten in het buitenland, zonder dat dit mij extra gaat kosten? Alsof Europa zeg maar ‘binnen je bundel’ is dan?

  30. Origineel geplaatst door viermaal raden.
    Zoals goedkoop tanken (zo’n 25 cent), boodschappen en meer.

    Dat is ook weer juist. 😉 Ik denk er in de verste verte niet aan om in Holland te gaan tanken. Gewoon thuis in België tanken.

    Voor het overige heeft dat niets te maken met EU roaming.

  31. Endelijk voor alle oudere mensen die in Spanje zitten normale tarieven zodat je gewoon met het thuisfront kunt bellen.

  32. Ik heb een Belgisch abonnement. Betekent dit dan dat ik dat abonnement in het buitenland kan gebruiken of ga ik dan surfen aan binnenlandse internet tarieven buiten abonnement?

  33. Weleens gedacht aan mensen die over de grens werken, zoals ik. Superoplossing dit, heb nu een veel te duur Europees abonnement waar ik maar de helft van het jaar volop gebruik van kan maken. @viermaal raden.:

  34. Al eens naar Helder Europa gekeken van T-Mobile? Komt dicht bij “Carré Europe Série Limitée” in de buurt.
    Met als verschil dat SFR alleen maar de eerste 10.000 aanmelders deze abonnementsvorm toestaat…

  35. @fgeer: bij een buitenlandse provider kon je altijd al terecht voor een goedkoop bel en internetpakketje voor tijdens je vakantie.
    Heb al jaren een spaans kaartje voor een hele maand onbeperkt op top-snelheid internet voor 35,00
    geen gezeik achteraf met roaming of dure internetverbruik

  36. Dus, we hebben ruim een jaar de tijd om te onderzoeken welke provider in europa het goedkoopst is. (Zullen we nodig hebben met die onoverzichtelijke tarievenstructuur van de telefoonbedrijven)

    En daarna sluiten we gewoon daar het abonnement af. En blijven we toch gebruikmaken van nederlandse netwerken.

    Goodbye KPN, hello (voorbeeld) MobiGreece.

  37. Er zullen zeker nieuwe bundels komen waarin zogenaamd roaming inzit zoals nu al het geval is. Eerst zullen de prijzen per minuut wel stijgen. De betaalkaart zal misschien dan toch de voorkeur krijgen tegenover een abonnement

  38. Dit voorstel is toch gemaakt omdat we met z’n allen 1 europa zijn? Dan zou het toch weer raar zijn als er onderscheid wordt gemaakt tussen binnen- en buitenlands verkeer? Of ben ik weer eens naïef…

    Graag zou ik ook m’n nummer mee willen nemen naar een goedkopere (dus buitenlandse) provider, maar dat zal technisch wel moeilijk zijn en jarenlang gefrustreerd worden door de telco’s (net als vroegah met nummermigratie binnen NL)

  39. Zoals ik het nu begrijp:
    – Roaming in EU landen is straks binnen bundel
    – Bellen/SMS naar buitenlands nummer NIET.
    Dan is het alleen voordelig/handig om voor je tablet een provider in het buitenland te kiezen, ook al heb je zelf een bundel om te bellen na eu nummers, maar iemand anders misschien niet, die zal zich er toch van weerhouden om te bellen. Of je moet met voip aan de gang.

  40. De EU heeft ook ingestemd met een strengere wet voor netneutraliteit van netneutraliteit.

    Duidelijk! 😉

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.