Reacties voor: Nieuwe update van CleanMyMac X ruimt onnodige Intel-bestanden op

Speciaal voor Apple Silicon
De nieuwe update van CleanMyMac X heeft een handige functie voor eigenaren van Apple's nieuwste Macs met een M1-processor. Het ruimt overbodige Intel-bestanden op en detecteert de nieuwe Silver Sparrow malware. Dat alles zit ook nog in een nieuw design.
Daniel Vischjager - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 21 reacties

  1. Pas maar op met deze tool. Naar mijn ervaring zeer lastig te verwijderen en quasi onmogelijk om van hun e-mails af te geraken.
    Zeer opdringerige applicatie.

  2. @j.ketelslegers: Ik sluit me aan bij jean-paul, gebruik deze ook al een aantal jaar en nooit problemen ondervonden.
    Prima app waar ik nog lang gebruik van zal maken

  3. Goed om te weten wat de ervaringen zijn. Ik ben ook niet zo happig op die opruim apps maar dit ziet er wel goed uit.

  4. Ook ik zweer bij deze app. Zo ongeveer de eerste die ik deze week op mijn nieuwe Mac mini installeerde.
    En inderdaad, volgens mij nog nooit een e-mail gehad buiten de registratiemail.

  5. Deze app al meer dan 5 jaar in gebruik. Aanschaf en upgrade prijzen zijn het waard om deze app blijven te gebruiken! Handige extra ondersteuning op je Mac, raadt het iedereen aan om eens te proberen:)

  6. @Jean-Paul Horn: Je hebt gelijk. Mensen verwarren dit met MacKeeper, het eerste wat ik doe is deze app installeren.

  7. Ook ik sluit mij aan bij het rijtje tevreden gebruikers..

    Gebruik het zelf al heel wat jaren en ook al een aantal keer contact met hun gehad en ze zijn echt top qua hulp…

    De eigenaar is een grote Apple fanaat en heeft als cadeau van zijn personeel de gehele IPhone serie cadeau gekregen toen hij jarig was

  8. Ja toen ik nog een Mac had was mooi programma, wat zeker handig kan zijn.
    Kan zeggen nee niet nodig osx verwijder prima hun programma’s zelf, maar het is net zo ramp als Windows er blijft gewoon genoeg achter.

    Dit programma verwijderd gewoon alles netjes, als je een app wil verwijderen.
    Verder meer leuke dingetjes erin wat misschien niet allemaal nodig is, maar programma is zeker een aanrader.

  9. (Red.) Verduidelijkt dat CleanMyMac geen MacKeeper is.

  10. Ben gewoon benieuwd… ik heb er al eerder aan gedacht dat programma aan te schaffen, maar vanwege het eerdere gebruik van CCleaner is het er nooit van gekomen.

    Wat maakt CleanMyMac beter dan CCleaner?

  11. Op 9to5mac klagen de meesten over het ‘feit’ dat CleanMyMac hun systeem traag maakt…
    Kan iemand dit hier bevestigen?

  12. Nog een vraagje, stel je schaft Cleanmymac aan op een Mac, kun je die dan ook automatisch downloaden op een iMac bijv? Of hoor je die daar dan weer los aan te schaffen?

  13. Origineel geplaatst door Mike
    Nog een vraagje, stel je schaft Cleanmymac aan op een Mac, kun je die dan ook automatisch downloaden op een iMac bijv? Of hoor je die daar dan weer los aan te schaffen?

    Je schaft hem aan voor macOS, dus met een licentie voor meerdere systemen kun je hem op je Mac, iMac, MacBook (Air) draaien…

  14. Origineel geplaatst door Mike
    Nog een vraagje, stel je schaft Cleanmymac aan op een Mac, kun je die dan ook automatisch downloaden op een iMac bijv? Of hoor je die daar dan weer los aan te schaffen?

    Licentie is per device. Dus 2 devices. 2 licenties. Staat redelijk duidelijk op de site.

  15. Ik gebruik Clean my mac ook al en tijdje en nog geen slechte ervaringen mee gehad. De tool doet zijn werk goed.

    Mijn mac werkt sneller en heb al veel onnodige files kunnen verwijderen.

  16. Origineel geplaatst door Genesis
    Op 9to5mac klagen de meesten over het ‘feit’ dat CleanMyMac hun systeem traag maakt…
    Kan iemand dit hier bevestigen?

    CleanMyMac stond er in ieder geval al in het verleden bekend om, omdat het programma veel te agressief was met het verwijderen van nuttige componenten en mensen wat betreft de noodzaak van deze handelingen op het verkeerde been zet, o.a. door misleidende terminologie en een glanzend en simpel interface.

    CleanMyMac adviseert volgens de screenshots klaarblijkelijk nog steeds om “system junk” (in hun woorden: rommel) te verwijderen, waaronder caches. Caches zijn beslist geen rommel, maar juist nuttig. Zij worden door het systeem en door programma’s aangemaakt om bepaalde taken die veel tijd CPU-tijd in beslag nemen en energie kosten juist geschikt te maken voor herhaaldelijk gebruik. Door het (onverwachte) verwijderen van caches ontstaat gewoonlijk de situatie dat het systeem of de programma’s in kwestie opnieuw beginnen met het aanmaken van caches. Dat kan inderdaad tot traagheid leiden als dit gebeurt, omdat dan extra rekenkracht hiervoor moet worden ingezet. Uiteindelijk is het niks anders dan dweilen met de kraan open.

    Doordat CleanMyMac overigens zoveel functies heeft, wordt naar mijn opvatting ook de indruk gewekt dat er steeds veel te doen is om macOS ‘schoon’ te houden en CleanMyMac dat alles zonder enige moeite voor jou kan doen, terwijl ook dat misleidend is. Het is niet nodig om macOS met regelmaat schoon te maken, al helemaal niet om het systeem sneller te maken. Het kan zeker voorkomen dat er iets misgaat in het systeem of een programma en daardoor een ingreep nodig is en dat CleanMyMac wellicht het probleem kan oplossen. Dat rechtvaardigt echter niet om dan een volledige ’schoonmaak’ te doen.

    Het programma is overigens niet goedkoop.

    Als je een oplossing nodig hebt om meer schijfruimte vrij te maken, zijn er echt wel alternatieven. macOS heeft bijvoorbeeld al een (basale) functie om je te helpen, die je via het -menu → “Over deze Mac” kunt bereiken. Verder zijn er programma’s zoals DaisyDisk (niet gratis) die je een goed overzicht kunnen geven over het gebruik van je schrijfruimte en je helpen om verspilde schijfruimte zichtbaar te maken. Programma’s zoals Find Any File (shareware) kun je gebruiken om handmatig resterende componenten van verwijderde programma’s te zoeken en te verwijderen.

    Voor probleemoplossing is EtreCheck een goede erste stap, omdat dit programma naar bekende problemen zoekt en je dan hulp biedt bij het lossen (het programma was ooit volledig gratis en open-source maar heeft nu ook betaalde functies, die wat mij betreft niet nodig zijn). Daarnaast is Onyx (gratis) ook nuttig om gerichte functies uit te voeren om problemen te verhelpen (ook hier geldt dat dit zeker niet met regelmaat gebruikt hoeft te worden).

  17. Ik heb recentelijk een versie gekocht voor 1 mac en onbepaalde tijd. Ik krijg nergens gevonden hoe ik check voor een nieuwe update. Neem aan wanneer er een nieuwe malware gevonden wordt, de versie een update moet krijgen.

  18. Origineel geplaatst door Jean-Paul Horn | iCulture.nl
    @j.ketelslegers: Ik heb het idee dat mensen deze tool altijd verwarren met MacKeeper (wat inderdaad wel neigt naar malware (en bijna niet te verwijderen is). Ik gebruik persoonlijk al 5 jaar CleanMyMac en moet de eerste e-mail van deze ontwikkelaar nog binnenkrijgen. Het ontwikkelbedrijf achter CleanMyMac staat in de hele Apple-community als zeer betrouwbaar bekend.

    CleanMyMac word door Apple afgeraden te gebruiken. Heb dit ooit rechtstreeks vernomen van Apple engineer zelf. Kan voor veel problemen zorgen wanneer je met professionele software werkt. Ooit week lang gezocht naar een probleem. Toen Apple mij adviseerde om cleanmymac eraf te gooien was het probleem opgelost.

    @Eitot: Helemaal mee eens!

  19. @Eitot: Een goed verhaal waarbij je vanuit verschillende gezichtspunten uitlegt hoe je je Mac kan “onderhouden”. Voor mij als leek op dit gebied klinkt wat je zegt ook logisch in de oren. Wat ik niet logisch vindt is het verdienmodel van de laatste apps die je noemt. Bovengenoemde programma’s komen in je systeem om “hun werk goed te doen”, maar in hoeverre kan je er op vertrouwen dat ze integer hun werk doen, en dus geen bestanden van je “jatten”.

    Omdat ik het zelf niet weet hoop ik een bruikbaar antwoord van je te krijgen. Op zich wil ik best geld aan een goede opruimapp uitgegeven, maar tussen €40,- en “gratis” zit een groot gat qua verdienmodel in.

  20. Absoluut een waarschuwing bij dit artikel; clean my mac of software als Onyx beter niet gebruiken zonder een goede backup van je systeem!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.