Reacties voor: Minister wil celstraf opleggen voor vasthouden van mobiele telefoon achter het stuur

Als het aan de minister ligt, riskeer je een celstraf als je je telefoon vasthoudt tijdens het autorijden. De hogere straf geldt voor (zeer) gevaarlijk rijgedrag, waaronder ook het vasthouden van je mobiele telefoon valt. Tegelijkertijd is er discussie over wat nu precies verstaan wordt onder het gebruik van de telefoon in de auto.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 32 reacties

  1. ‘CarPlay en soortgelijke systemen is daarom een veilige manier om je telefoon in de auto te gebruiken.’ Ik denk dat jullie bedoelen een legale manier ipv een veilige…

  2. Mooi initiatief maar zorg er dan ook voor dat er gehandhaafd kan worden. Het heeft alleen zin wanneer er voldoende politie in onopvallende auto’s zijn om staande te kunnen houden.

  3. Ok, en hoe zit het straks als je autonoom kunt rijden en dan je telefoon gebruikt terwijl je Tesla je naar je werk rijdt?

  4. Grappenhaus! Celstraf gaat wel te ver. Dan kunnen alle apple watch dragers de cel in, omdat die ook als communicatiemiddel gezien wordt.

  5. Volstrekte onzin om mensen de gevangenis in te gooien omdat zij hun eigen telefoon in de auto vasthebben. Je zult maar een belangrijk bericht moeten ontvangen en per ongeluk je telefoon opnemen als je aan het rijden bent. Sorry meneer, 2 jaar gevangenis voor u.

  6. De gevangenis in gaat me te ver,maar een invordering van het rijbewijs mogen ze wat mij betreft gelijk invoeren

    Mocht je door je telefoon een ongeluk veroorzaken dan is een celstraf in mijn ogen wel op zijn plek

  7. Origineel geplaatst door Jeroen
    Volstrekte onzin om mensen de gevangenis in te gooien omdat zij hun eigen telefoon in de auto vasthebben. Je zult maar een belangrijk bericht moeten ontvangen en per ongeluk je telefoon opnemen als je aan het rijden bent. Sorry meneer, 2 jaar gevangenis voor u.

    Zo gaat dat natuurlijk niet werken. Maar als je na vele waarschuwingen en boetes weer wordt betrapt kan er dus een gevangenisstraf volgen.

    En overigens….welk bericht is er zo belangrijk dat je dit tijdens het rijden moet gaan zitten verwerken? Dan zet je de auto toch even aan de kant? kwestie van mindset.

  8. Origineel geplaatst door Jeroen
    “Je zult maar een belangrijk bericht moeten ontvangen en per ongeluk je telefoon opnemen”

    1. Als je een belangrijk bericht moet ontvangen moet je niet gaan autorijden of er voor zorgen dat je maatregelen treft om berichten of telefoontjes op een veilige manier te ontvangen! Stel, iemand anders krijgt het belangrijkste bericht van zijn leven, maar rijdt daarbij jouw kind/partner/ouder dood, mag dat dan wel? Of wat is een belangrijk bericht? Uitslagen van de dokter, je diploma wel/niet gehaald, een afspraak die doorgaat, een vriend die wil vragen of jij voor hem peuken kunt halen? Zie het leven in perspectief, en niet alsof JOUW leven belangrijker is dan de veiligheid van mensen om je heen. Dit is de reden dat veel bedrijven en mensen bij een telefoongesprek vaak als eerste vragen ‘heb je even tijd’ of ‘komt het nu uit’. Er zijn momenten dat je niet perse vergroeid hoeft te zijn met je telefoon. De huidige wereld gaat ALTIJD voor de digitale wereld, hoe hard die je ook nodig heeft. ALTIJD

    2/ “per ongeluk je telefoon opnemen”… Neem verantwoordelijkheid, zoek bij alles wat fout gaat wat JIJ kunt veranderen aan die situatie, want je verdedigen met ‘per ongeluk je telefoon opnemen’ is echt een heel slecht argument.

  9. Hoho – ik moet natuurlijk wel appende bestuurders op de foto kunnen zetten !!

  10. Belachelijk .. het vergrijp staat niet in vergelijk!!
    Met een moord lopen ze hier gewoon vrij rond

    Het is veel beter dat de mobiel het niet doet in de auto.. ipv zeer domme zware straffen zoals gevangenis
    Minister is het spoor bijster

  11. Totaal van de pot gerukt, 6 jaar cel :S !

    Daarnaast zal dit probleem zich in de komende jaren van zelf oplossen door meer en meer autonoom rijdende auto’s.

  12. Allemaal prima een hoge boete of celstraf, maar het probleem hier is het handhaven.
    Er rijd bijna geen politie op de weg zowat, dus dan heeft dit ook geen zin.

  13. Origineel geplaatst door Jeroen
    Volstrekte onzin om mensen de gevangenis in te gooien omdat zij hun eigen telefoon in de auto vasthebben. Je zult maar een belangrijk bericht moeten ontvangen en per ongeluk je telefoon opnemen als je aan het rijden bent. Sorry meneer, 2 jaar gevangenis voor u.

    Als jij een belangrijk bericht moet ontvangen, ga je toch niet rijden. En als het een telefoontje is, zijn er genoeg alternatieven.

    Je zal maar een telefoontje krijgen met de mededeling, uw kind, man, vrouw is aangereden en ligt in het ziekenhuis of erger. Met als reden de chauffeur van de auto had een belangrijk telefoontje, lette even niet op.

  14. @DennisU: En als je inderdaad belangrijk bericht of telefoontje kan ontvangen (voorbeeld: famillielid in ziekenhuis ofzo), dan ga je even aan de kant staan ergens.
    Je kan even bij benzinepomp of iets aan de kant gaan staan als je op de snelweg ben, of niet op de snelweg even aan de kant van de weg.

    En als zo belangrijk is dan stuurt diegene je geen berichtje, maar die gaat jou dan bellen.

  15. Als ze deze regel dan ook doortrekken naar gebruik op de fiets dan lijkt het me prima

  16. Goede zaak, kan mij niet zwaar genoeg bestraft worden !
    maar wel dan met een verplichtte app die ook voorkomt dat er ge-appt wordt tijdens het rijden oid.
    want controle is gewoon onmogelijk, of een vaste controle op mobiel gebruik, na een ongeluk, en bij bewezen appen, een zeer zware straf opleggen.

    Het is zo simpel om een CarKit te kopen, dan kan je zonder problemen het belangrijke telefoontje van je familielid in het ziekenhuis ontvangen.

    Er wordt veel te licht gedacht over de gevolgen, ik kom dagelijks hevig onrustige en slingerende bestuurders tegen.

    Mijn vader is overleden door een bestuurder die mijn vader, op zijn fiets, over het hoofd zag terwijl de bestuurder aan het appen was, mijn vader dood, hij maar 3 maanden rij-ontzegging !
    appen tijdens het rijden is eigenlijk poging tot doodslag, of voorbedachte raden, je neemt zelf de beslissing om naar je telefoon te kijken ipv van de weg. !

  17. Mijn auto stuurt zelf. Ook geeft hij gas en remt wanneer nodig.

    Ik breng niemand in gevaar met het gebruik van gsm.

  18. Aanpakken die aso’s. Ik heb nu al af en toe de neiging om zo iemand van de weg te drukken.

  19. @Ronald: ben ik helemaal met je eens. Ik heb een betere oplossing, nl telefoon inleveren en vernietigen waar de gebruiker bij staat. Dan denk ik dat het probleem snel zal zijn opgelost

  20. @Appie: Inderdaad…gelijk celstraf is wel heel erg overdreven.
    Maar als er door jou toedoen daardoor iets gebeurt, lijkt mij dit prima!

  21. Origineel geplaatst door Mick
    Mijn auto stuurt zelf. Ook geeft hij gas en remt wanneer nodig.
    Ik breng niemand in gevaar met het gebruik van gsm.

    Ik hoop jou en je mentaliteit nooit op de weg tegen te komen.

  22. @Flieps: Paar jaar wachten en je kunt er niet meer om heen 👍🏼

  23. @Kees: Ik begrijp je frustratie door de hevige emotie die er onder zit.
    Maar poging tot doodslag of voorbedachte rade kan het nooit zijn.

    Je kiest idd voor het appen onderweg, maar je kiest er niet voor om iemand dood te rijden of onder voorbedachte rade dood te rijden.
    Daarom kan het dus nooit op die manier bestraft worden en dit is ook het enige juiste mijns inziens.
    Het zou eerder ‘door door schuld’ zijn.

  24. Een straf kan mij niet ver genoeg gaan. Minimaal 1000 euro boete en een jaar rijontzegging als je gepakt wordt. Komen er ongelukken van dan uiteraard celstraf erbij. Ik vind het prima. Een ieder weet dat het onveilig is en niet mag. Als je je er bij alcohol aan kunt houden dan ook bij autorijden en bezig zijn met je mobiel.

  25. Origineel geplaatst door Danny
    Belachelijk .. het vergrijp staat niet in vergelijk!!

    Met een moord lopen ze hier gewoon vrij rond

    Concrete voorbeelden graag. Bij een bewezen moord loopt niemand vrij rond, een ieder gaat dan achter de tralies.

  26. @Jeroen: Ik hoor je graag nog een keer als jij iemand aanrijd tijdens je ozo belangrijke wa, sms, tweet etc.

  27. @klaas: Ben je agent of zo!?! Ik druk net zo hard terug

  28. Origineel geplaatst door ACTA Est fabula
    Een straf kan mij niet ver genoeg gaan. Minimaal 1000 euro boete en een jaar rijontzegging als je gepakt wordt. Komen er ongelukken van dan uiteraard celstraf erbij. Ik vind het prima. Een ieder weet dat het onveilig is en niet mag. Als je je er bij alcohol aan kunt houden dan ook bij autorijden en bezig zijn met je mobiel.

    En daar sluit ik mij volledig bij aan!!

  29. Tja, blijkbaar is de telefoon voor sommige wel erg belangrijk. Ik heb die switch aangezet in iOS omdat ik niet in de verleiding wil komen om naar mijn berichten te kijken met het risico iemand kapot te rijden. Dat kan gewoon niet. Ze bellen maar als ze me nodig hebben.

    En ja in het gevang, en ja sommige verkrachters en moordenaars lopen vrij rond. Gebruik niet zo’n slap excuus. Gebruik je gezonde verstand en zoek niet naar excuses om het vooral maar niet bij jezelf te leggen. WhatsApp is blijkbaar belangrijker dan het risico om iemand dood te rijden. Egoïsten zonder verantwoordelijks gevoel noem ik ze maar.

  30. Het gevaarlijkste van auto’s is als er mensen zich mee gaan bemoeien. Het wordt echt tijd voor autonome auto’s

  31. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  32. @Luc: Dit vindt ik een heel slimme oplossing,moet men gewoon doen.
    Niks geen gevang maar in de schredder en dan in een verpakking mee naar huis.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.