Reacties voor: Met de Burgerzaken-app hoef je niet meer naar het gemeentehuis

Miljoenen Nederlanders kunnen dit jaar gebruik maken van de Burgerzaken-app om geboortes, huwelijken en sterfgevallen door te geven. Het scheelt veel tijd en geld.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 20 reacties

  1. Zo, weer een paar mensen werkeloos gesteld door een app……
    Onze samenleving word gemakkelijker. Maar dat dit ten koste gaat van mensen, daar wordt nog al eens aan voorbij gegaan volgens mij.

  2. Nu nog rijbewijs / paspoort verlengen en we zijn er.

  3. Postkantoren, bankfilialen, retail en nu ook gemeentenhuizen overbodig/failliet door het internet. Goeie uitvinding zeg.

  4. @Richard: Gemeentehuis is er voor haar inwoners.
    Het baliewerk is al versimpeld.
    Een gemeente moet goed met haar geld omgaan en er voor zorgen dat haar inwoners het beste krijgen voor hun belasting geld.

    Niet om iemand aan het werk te houden.

    Ik juich dit toe.

  5. Helemaal top!

  6. @Richard: Dat kun je over elke ontwikkeling zeggen, en het is allemaal even onzinnig. Hoeveel banen zijn er verdwenen door internet en telefoon? 0. Ontwikkelingen creëren ook weer banen. Zou trouwens ook wel een slecht argument tegen innovatie zijn.

  7. Wat al gesteld wordt in het artikel: vaak éénmalige gebeurtenissen in ‘s mensens leven. En wat houdt je tegen om daar een keer vrij voor te moeten nemen. Ook ontzettend onverteerbaar om mogelijkerwijze eens even te moeten wachten. Trouwens, er bestaan gemeentes die een dag in de week de balie openhouden tot 20.00 om juist werkenden etc. de gelegenheid te geven langs te kunnen komen. Hoe diep kan de firma Burgerzaken zinken om dit soort dingen/apps te laten ontwikkelen. Geld besparen niets mis mee. Maar deze is m.i. van een ranzig de-personalisatie niveau.

  8. @Paul538: Ach ja, zo kun je het zien. Maar waarom zou je hiervoor naar het gemeentehuis moeten gaan? Als ik een kind zou krijgen zou ik liever bij moeder en kind blijven dan naar het gemeentehuis te gaan. Als een familielid dood gaat heb ik ook wel wat anders aan m’n hoofd dan naar het gemeentehuis te gaan. Een besparing van vijf euro per inwoner is daarnaast ook niet gek. Al is dat natuurlijk van secundair belang, indien het belangrijk zou zijn dat je naar het gemeentehuis zou gaan.

  9. Vorsprong dürch technik!

    Gaan we dan ook wat minder belasting betalen voor al die ambtenaren?

  10. @CoeXisT: Hahaha minder belasting betalen.. Hahaha

  11. En dan maar hopen dat je woordenboek er geen andere naam van maakt.

  12. @Richard: Niet geheel mee eens… Door automatisering wordt eea gemakkelijker. Echter komen er nieuwe taken en functies… Systeembeheer, app ontwikkelaars enz enz.

    @Pieter: En jij wil alle extra kosten natuurlijk betalen als men tot 20.00 uur open is? Ambtenaren werken natuurlijk gratis?

  13. Voor de volledigheid: De apps van iBurgerzaken komen niet in de appstore te staan. Het zijn webapps die beschikbaar zijn via de website van de gemeente. De eerste veertig gemeenten hebben de apps reeds in gebruik, dus daar zijn ze terug te vinden.

  14. Je hoeft geen vrij te nemen. Er is wettelijk geregeld dat de vader hier twee verlofdagen voor krijgt. Dus van die twee dagen zit je even een uurtje op het gemeentehuis. Dit is onderdeel van het vader worden. Trots naar het gemeentehuis om je kind aan te geven. Als dit al een last is, maak dan je borst maar nat voor de volgende 18 jaar. Er komen nog ouderavonden, rapportbesprekingen, haal- en brengen naar voetbal enz. Dus de enige waarvoor dit voordeel heeft zijn de gemeenten. Die kunnen de EUR 5 per inwoner weer in eigen zak steken en balies sluiten. Volgens mij gingen loketmedewerkers van NS en banken hen voor.

    En waarom een App? Dit zou toch ook via de site van de gemeente moeten kunnen? Die app verdwijnt bij iedereen toch na 1 dag alweer van de iPhone? nutteloze verkwisting van gemeentegeld. Kan het rioolrecht weer omhoog.

  15. @Flieps: Als nieuwbakken vader ben ik liever thuis in de buurt van m’n kind dan dat naar het gemeentehuis ga, zo bijzonder is dat nu ook weer niet. M’n trots uit ik liever naar m’n dierbaren dan naar een gemeenteambtenaar.
    Wat mij betreft kunnen gemeenteambtenaren niet snel genoeg vervangen worden door efficiënte, digitale dienstverlening (mits goed uitgevoerd natuurlijk).

  16. @koert: Rijbewijs, verhuizing en paspoort zijn in de maak as-we-speak… 😉

  17. @Richard: @Paul538: @Flieps: Dat loket momentje van het aangeven van een kind hangt toch al aan treurigheid aan elkaar. ‘Vroeger’ in een dorp kende je misschien nog wat ambtenaren, maar nu is het allemaal al onpersoonlijk.
    Als vader van 2 had ik dit ook wel gewild. Ben liever bij mijn vrouw dan bij 1 of andere ongeïnteresseerde troela.

  18. @Richard: er heeft nog nooit een ontslagronde plaatsgevonden onder ambtenaren vanwege automatiseringstrajecten zoals dit. Men heeft een totaal andere benadering en uitvoering bij zaken als efficiency/kosten&baten/service etcetera. De non-profit sector heet niet voor niets zo. Pinkroccade kan hiermee weer zijn eigen zakken vullen dit levert namelijk weer een overschrijding op van het aanbestedingsbudget. Zeg nou zelf, wie betaald er nog voor ontwikkelen van apps, de gouden tijden voor software ontwikkelaars zijn voorbij en terecht.

  19. “Het digitaal aangifte doen voorkomt ook dat de zenuwachtige vader een fout gespelde babynaam opgeeft bij de gemeente.”
    Volgens mij is en foutje via zo’n app juist sneller gemaakt…

    “Daarmee besparen ze €2,50 tot €5,00 per inwoner per jaar. ”
    Dan weten we meteen dat de 9 euro administratiekosten bij boetes (volledig geautomatiseerd proces nota bene) pure geldklopperij is.

    “meer geld overhouden voor controles of dienstverlening aan burgers.”
    Vergeet dat laatste maar hoor!

    Sorry dat ik wat cynisch ben.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.