Reacties voor: Buitenspel? De iPhone bewijst het in PSV’s iPhone-demo

PSV Media heeft een demo gemaakt met augmented reality, waarbij je via de iPhone kunt zien of een speler buitenspel staat. PSV maakte ook al een tablet-demo van het tijdschrift PSV Inside.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 29 reacties

  1. Dit is nog eens een ontwikkeling. Zou heel goed bruikbaar zijn voor een vierde en straks vijfde en 6de official. Nooit meer gezeik over wel of niet.

  2. Nog meer ruzie tussen hooligans 🙂
    Op het laatste zit niemand nog naar de wedstrijd te kijken maar op de iphone te kijken.

  3. Idd een goeie ontwikkeling. Maar ik denk niet dat we straks grensrechters en 4e en 5e officials dit zullen zien gebruiken. De FIFA houd het gebruik van electronische hulpmiddelen al jaren tegen. Kijk maar naar de eeuwige discussie over het gebruik van videobeelden door de scheids en/of officials. Jammer dat de FIFA er zo over denkt, dat wel.

  4. Goeie ontwikkeling, slimme techniek en praktisch nut.

  5. Zou geweldig zijn om dit tijdens de wedstrijden te kunnen gebruiken. Hoop dat ze het ook accuraat genoeg kunnen maken om het echt te gebruiken en er zelfs een playbackfunctie van 10 sec bij kunnen maken. Als dit niet teveel ten koste gaat van je geheugen natuurlijk. De digitale afdeling van PSV rocks!

  6. Origineel geplaatst door Mpke
    Nog meer ruzie tussen hooligans
    Op het laatste zit niemand nog naar de wedstrijd te kijken maar op de iphone te kijken.

    gewoon 1 slimmo met een iPhone en een stream naar de stadionschermen en je bent klaar 🙂

  7. Nu nog even de vooruitstrevende baasjes van UEFA en FiFA overtuigen.
    (is there an app for that?)

  8. Ziet er zo op het eerste gezicht wel grappig uit. Alleen gaat dit denk ik niet werken als je aan de korte zijde zit.
    En ik denk zomaar dat de bovenkant van de derde ring in het Bernabeu stadion ook een beetje te ver weg wordt.

  9. SUPER! wat een uitvinding! PSV+iPhone:D ik heb echt respect voor alle ontwikkelaars hoe ze hun app verzinnen…zoveel fantasie:P

  10. Hahah zo hebben we in bepaalde stadions 60 duizend officials!!

    Geweldige ontwikkeling!! Zo krijgt mn vrouw helemaal een hekel aan het weekend hahaha

  11. Blatter: ‘Geen tv-beelden zolang ik FIFA-preses ben’
    Donderdag, 17 december 2009 om 12:42

    FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft zich eens te meer uitgesproken tegen het gebruik van tv-beelden bij voetbalwedstrijden. “Zolang ik FIFA-preses ben zullen we geen tv-beelden gebruiken”, noteerden Belgische media uit de mond van de Zwitser. “Die zouden het spel stilleggen en het gezag van de scheidsrechters ondermijnen.”

    Alhoewel voetballiefhebbers wereldwijd pleiten voor het gebruik van televisiebeelden bij omstreden beslissingen, houden de wereldvoetbalbond en voorzitter Blatter in het bijzonder eraan vast om dit niet te doen. “We moeten aanvaarden dat scheidsrechters zich soms vergissen. Zo is het leven”, vindt Blatter.
    Dat menig voetbalkenner een andere mening is toegedaan lijkt de FIFA niet te deren. De Zwitserse preses gaf aan dat er in de komende jaren geen revolutionaire stappen verwacht moeten worden. Blatter lijkt met zijn uitspraken een einde te willen maken aan de voortslepende discussie over het gebruik van tv-beelden in het voetbal.

  12. Dit is complete onzin: wat er in het filmpje getoond wordt kan helemaal niet met Layar en ook niet met de iPhone SDK. Daarvoor zou zeer nauwkeurige beeldherkenning nodig zijn, want je zou moeten detecteren waar de laatste man staat en waar de aanvaller.

    Met de iPhone SDK krijg je geen toegang tot de ‘raw’ camera data. Met Layar al helemaal niet.

    Dus dit filmpje is gewoon een video-trucage en vooral een product van de Layer/PSV PR-machine.

  13. Inderdaad, hoe kan dit middels layar werken?

    Waar haalt het programma de info over aanvaller en verdediger vandaan? Kan hij dit uit zichzelf herkennen? Volgens mij is dat echt niet mogelijk….

  14. Origineel geplaatst door Jorit
    Inderdaad, hoe kan dit middels layar werken?Waar haalt het programma de info over aanvaller en verdediger vandaan? Kan hij dit uit zichzelf herkennen? Volgens mij is dat echt niet mogelijk….

    Hoezo niet? De applicatie kan toch gewoon kijken naar de vorm van het veld? dan weet hij precies waar hij in het stadion zit, dus hoe de rechte lijn loopt op elke plek in het beeld. En hij kan naar de kleuren van de shirts kijken of het aanvaller of verdediger is. daar heb je geen RAW camerabeelden voor nodig, maar herkenningstechnieken in fotos.

  15. En als het al zou kunnen: welke eikel gaat live naar een voetbalwedstrijd om die dan vervolgens te bekijken op het schermpje van een iPhone? Doe toch eens normaal en denk toch eens na! Ga je in de tribune de hele tijd dat ding vasthouden en daarop zitten volgen? Blijf dan thuis, koop een voetbal abonnement voor je tv en wacht op de herhalingen! Echt … dit is al te gek.

  16. Hij houdt zn iphone wel megastil op t filmpje, werk het nog zo goed als hij wat beweegt?
    Verder wel grappig maar er kan inderdaad veel haat ontstaan als ik bewezen heb dat het juist wel of geen buitenspel was.
    Verder wel grappig verzonnen. Ook om vrouwen uit te leggen wat buitenspel nu is 😀
    Ik snap dat krantenartikel wel, anders hebben we straks echt 16 miljoen scheidsrechters

  17. En bovendien weet de camera niet naar welke speler de bal wordt gespeeld. Als er op rechtsbuiten iemand buitenspel staat, terwijl de aanval over links gaat, ligt het systeem op zijn gat.

    Ik heb heimwee naar IJzeren Rinus, dat waren nog eens tijden.

  18. Zo te zien kijkt hij ook door een hand heen. Knap hoor!

  19. Origineel geplaatst door Pluk
    Zo te zien kijkt hij ook door een hand heen. Knap hoor!

    Want de camera van jouw iPhone zit achterop in het midden???

  20. Jammer als je dan achter de goal zit 🙂

  21. leuke gimmick, meer niet. 🙂

  22. Sterk staaltje vaporware in de traditie van video 2000, CDi, MCC etc

    Amsterdam heeft het, Rotterdam betaalt het en in Eindhoven weten ze niet waar we het over hebben. 🙂

  23. Dit vind ik het een heel vreemd filmpje.

    Waarom maakt een voetbalclub een promo afgespeeld op een tablet die niet eens bestaat?
    Een iPhone in beeld zou veel realistischer zijn.

    Zou iemand bij PSV meer weten dan wij???????

  24. Het filmpje is als technologie concept getoond op het 1e voetbal marketingcongres in Eindhoven. Een tweede demo op basis van Layar is ook gemaakt waar de spelersgegevens (gelopen meters, gele kaarten, e.d.) real-time getoond worden. PSV probeert mobiele apps te laten ontwikkelen door concepten te maken.

  25. Ik denk dat PSV gewoon wil laten zien wat de nabije toekomst zal brengen en dat ook de voetbalclubs met hun tijd meegaan. De supporters doen dit immers ook.

  26. denk niet echt dat dit effect heeft… de camera van de iPhone is simpelweg niet goed genoeg om de spelers te onderscheiden
    bij een goede camera is dit wel mogelijk, maar nog steeds moeilijk

  27. @Peter (Kentie?)
    Zou je als betrokkene niet gewoon ruiterlijk moeten erkennen dat dit filmpje fake is?

    Ook het tweede voorbeeld dat je noemt is met Layar helemaal niet mogelijk. Layer is een beperkte location-based app die grafische objecten op een vantevoren bepaalde lat/long kan tonen, als overlay op een camera-beeld.

    Om de tweede case die je noemt te realiseren, is óf geavanceerde beeldherkenning, óf tracking van spelers met RFID o.i.d. nodig. Heeft niets maar dan ook niets met Layar te maken.

  28. Wat in het filmpje gebeurt is op de iPhone misschien wel te realiseren.

    Je hebt een camera systeem in het stadion nodig dat met beeldherkenning de positie van de rode of groene buitenspellijn bepaald. Deze systemen bestaan waarschijnlijk al. De informatie kan je real-time via WiFi aan alle iPhones in het stadion doorgeven.

    Voor het op de iPhone weergeven van de buitenspellijn, zoals in het filmpje wordt getoond, heb je óf beeldherkenning, óf een nauwkeurige bepaling van de positie van de iPhone en de 3D oriëntatie van het scherm nodig.

    Beeldherkenning is op de iPhone (nog) niet toegestaan, dat valt dus af.

    Waarschijnlijk is de GPS voor de vereiste positiebepaling in een vol stadion niet nauwkeurig genoeg. Gelukkig blijven toeschouwers tijdens een wedstrijd redelijk op dezelfde plek. Je kan de iPhone dus een kleine database meegeven met een koppeling tussen de zitplaatsen in het stadion en de 3D positie ten opzichte van het veld.

    Rest alleen nog de bepaling van de 3D oriëntatie van het iPhone scherm. Dit doe je met de accelerometer en de magnetometer van de iPhone.

    De accelerometer is denk ik wel berekend op deze taak. Eventueel kan je hem kalibreren door in de applicatie de hoekvlaggen van het veld als referentie te laten markeren. Zonder aanvullende gegevens over het aardmagnetisch veld lukt het echter niet om de 3D oriëntatie compleet te krijgen. Of de magnetometer van de iPhone hiervoor nauwkeurig genoeg is valt te betwijfelen.

    Het is wel een leuk project om eens uit te proberen.

  29. Goed dat er ontwikkelaars toch permanent bezig zijn te kijken naar mogelijkheden. Ik vind het dan ook jammer dat ik hier dan zoveel onmogelijkheden lees. Of het nu technisch wel of niet kan, is voor mij niet te bepalen, zoveel technische kennis heb ik op dit gebied niet. Dat er op de een of andere wijze erg veel mogelijk is, bewijzen -m.i. – de systemen bij o.a. tennis. Ook weet ik dat via camerabeelden bij het voetbal al het aantal gelopen kilometers per speler per wedstrijd kan worden bepaald. Er kan dus (al) erg veel!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.