Reacties voor: Nieuwe iMessage-bug laat iPhone crashen door tekstbericht

Een nieuw ontdekte bug in iOS zorgt ervoor dat de Berichten-app telkens crasht. Je moet daarvoor wel een heel bijzondere reeks tekens ontvangen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 40 reacties

  1. ff serieus? Hier heeft toch niemand last van. Hoe verzin je het.

  2. Ik denk dat er gewoon mensen jagen op fouten in iOS… Dit verzin je gewoon niet..

  3. Dit was eerder ook al op Android zo. Toen had het geen gevolgen voor iOS. Jammer dat het nu wel zo is je zal maar zo’n malloot hebben die iedereen die tekens gaat sturen.

  4. @HooijmansNL, @Rob Berghaan: Maar toch te triest voor woorden dat een app als berichten van een bedrijf als Apple kan vastlopen door de inhoud van een bericht?!

    Die app moet alleen de inhoud 1:1 doorgeven. Geeft te denken over wat de app allemaal nog meer doet met de inhoud van je berichten. Dit is alsof de postbode overspannen raakt van de inhoud van een brief die je ontvangt! En vervolgens pas geneest als je jezelf een brief met ‘normale’ inhoud stuurt.😦 Zou nooit hebben kunnen gebeuren als hij niet (illegaal) zijn neus in jouw post zou steken…

    Frappant dat dit nu juist bij Arabische tekst is geconstateerd, je zou bijna gaan denken dat er al een achterdeurtje in de berichtenapp zit dat specifiek Arabische teksten scant op patronen. Maar ‘gelukkig’ een achterdeurtje met iOS8-typische bug 😁

  5. @Ferryman: stop maar eens een baksteen in een envelop.

  6. @BoekMarc: Jaja, of een wit poedertje, dat past beter 😉

    Maar in het voorbeeld dat nu is gevonden zijn het ‘gewone’ Arabische tekentjes dus moet de app (postbode) toch echt een aan jou gestuurd bericht (envelop) open maken om überhaupt te kunnen constateren dat er iets bijzonders instaat om vast te kunnen lopen (overspannen te raken).

    De denkbeeldige postbode is illegaal bezig, hoe zit dat met de reëele app die zo door de mand valt als ‘snuffelaar in de inhoud’??

  7. Lijkt me dat de app gewoon elk bericht scant op speciale tekens of een combinatie daarvan, en dit als veiligheid door wordt gestuurd en daarbij de app laat crashen.
    Of ben ik nu gewoon paranoide???

  8. Origineel geplaatst door Ferryman
    @BoekMarc: Jaja, of een wit poedertje, dat past beter 😉

    Maar in het voorbeeld dat nu is gevonden zijn het ‘gewone’ Arabische tekentjes dus moet de app (postbode) toch echt een aan jou gestuurd bericht (envelop) open maken om überhaupt te kunnen constateren dat er iets bijzonders instaat om vast te kunnen lopen (overspannen te raken).

    De denkbeeldige postbode is illegaal bezig, hoe zit dat met de reëele app die zo door de mand valt als ‘snuffelaar in de inhoud’??

    Zet je aluhoedje maar weer af hoor. Je hebt toch ook dat telefoonnummers en emailadressen automatisch gehighlight worden?
    Er zit echt geen CIA agent jouw berichtjes te lezen.

  9. Maar wat is dan de betekenis van de tekens?

  10. Wat velen hier blijkbaar niet weten is dat Windows phone 7 een paar jaar terug hetzelfde probleem had 😉 en dat zonder Arabische letters!

    Daar raakte je gsm zelfs in een oneindige reboot als je de sms met die bepaalde tekens ontving.

  11. Ik had het bericht getest maar het werkt niet 🙁

  12. Origineel geplaatst door leon
    Ik had het bericht getest maar het werkt niet

    Nee bij mij ook niet:(,

    Hoe kan ik dit veroorzaken bij mij zelf?

  13. Fijn dat jullie het bericht ook tonen!

  14. De serie tekens klopt niet. Er mist een woord voor power. Hebben jullie die bewust weggelaten?

    Oh, en dat plaatje klopt ook niet. Ontvanger krijgt het bericht maar kan alsnog antwoorden ;-p

  15. Origineel geplaatst door Gabor
    Zet je aluhoedje maar weer af hoor.Je hebt toch ook dat telefoonnummers en emailadressen automatisch gehighlight worden? DatEr zit echt geen C!A agent jouw berichtjes te lezen.

    Nee, de mijne niet, ik weet welke woorden te vermijden. 😁En ja, ik zie ook wel allerlei nummers gehighlight worden alsof het telefoonnummers zouden zijn, maar echt niet alleen telefoonnummers. Zit ik daar echt op te wachten? Nee, ik zie berichtjes liever hoe de afzender ze bedoeld heeft zonder quasi-slimme interpretatie van mail of message client als stoorzender ertussen. Probeer maar eens een barcode uit een (mail)bericht van een webshop ‘slim’ te knippen en plakken als er een cijferreeks in voorkomt die je ‘slimme’ client als telefoonnummer interpreteert. Voor je het weet bel je lekker duur een jou volkomen onbekende in verweggistan, en krijg je alsnog ‘t Nationaal Veiligheids Agentschap achter je aan 😜Helemaal knullig als zo’n client vervolgens vastloopt in zijn eigen ijver de inhoud voor je ‘slim’ te interpreteren. Nu gelukkig alleen op zo’n rare arabische tekst, maar ‘t blijft volkomen onnodig.

  16. Mensen zonder verstand van hoe de code van de iMessage servers in elkaar steken of uberhaupt van programmeren moeten niet proberen te speculeren over de oorzaak. En al helemaal niet proberen te vergelijken met een echte postbode, want een computer is nou eenmaal geen mens.

    Nee, Apple kijkt niet naar de inhoud. Dat is niet de oorzaak. Ik kan me er echter wel iets bij voorstellen wat er mis gaat. Een bericht is een reeks bytes dat over een lijntje wordt verstuurd, of wordt opgeslagen in het geheugen of een harde schijf van een computer. Een programma moet weten wanneer deze reeks bytes eindigt. Dat kan je doen met een speciaal tekentje op het eind. Als dat tekentje voorkomt in de inhoud, kan er wat mis gaan bijvoorbeeld. Of: wat waarschijnlijker is, een ‘encoding issue’ waar er bijv een teken in het bericht zit waarvan het programma had verwacht dat het 1 byte in beslag zou nemen, maar stiekem 2 bytes in beslag neemt. Ook daarvan kan een programma crashen.

    En zo kan je nog wel meer oorzaken verzinnen, allemaal hebben ze niets te maken met dat Apple berichten inkijkt. Bovendien lijkt dit ook op een bug die te maken heeft met de iOS app, niet met de server. Dan is er al helemáál geen sprake van berichten inkijken.

  17. GONNY!

    Hoe krijg ik dit uit de loop? hij blijft voordurend crashen en reboots.

    Graag een fix! de tips die helpen niet!

  18. Lep op! Dit werkt ook met Telegram en WhatsApp! Telegram opent niet!

  19. @hot12345: Als je via Siri vraag om een bericht naar je zelf te sturen kan je er weer in. Het kan ook via de Notes app. (maak een korte note en stuur die naar je zelf) Je kan ook iemand anders je een SMS laten sturen.

  20. Origineel geplaatst door Carsten
    De serie tekens klopt niet. Er mist een woord voor power. Hebben jullie die bewust weggelaten?

    Oh, en dat plaatje klopt ook niet. Ontvanger krijgt het bericht maar kan alsnog antwoorden ;-p

    Het plaatje is alleen ter illustratie, het is niet bedoeld als instructie om toe te passen. het is afkomstig van de gelinkte bron (MacRumors), die het zelf hebben geprobeerd en bevestigen dat het inderdaad een reboot veroorzaakt. Het plaatje geeft een indruk hoe het er globaal uit ziet.

    Het is niet de bedoeling dat mensen dit allemaal gaan proberen. Als we dat hadden gewild, hadden we de letterlijke tekenreeks wel in de tekst opgenomen, zodat je het makkelijk kunt kopiëren.

    Op Twitter is te zien dat heel wat mensen deze tekenreeks ongewenst ontvangen hebben. Eventueel kun je daar ook de juiste reeks vinden, voor als je het bij jezelf wilt uitproberen. Wij willen gebruik ervan niet aanmoedigen, we willen alleen mensen informeren die er slachtoffer van zijn geworden.

    Origineel geplaatst door hot12345
    GONNY!
    Hoe krijg ik dit uit de loop? hij blijft voordurend crashen en reboots.
    Graag een fix! de tips die helpen niet!

    Oef. Dat is lastig. Ik zit zelf niet in zo’n crashloop en kan dus ook niet proberen welke alternatieve oplossingen er zijn. Kan je de iPhone helemaal niet meer gebruiken, of slaat alleen de iMessage-app op hol?

  21. Als ik berichten app en whatsapp uit m’n notificatie centrum haal dan heb ik er geen last meer van.

  22. Origineel geplaatst door hot12345
    GONNY!
    Hoe krijg ik dit uit de loop? hij blijft voordurend crashen en reboots.
    Graag een fix! de tips die helpen niet!

    Via notitie app: “lol” typen en naar je zelf sturen als bericht, dan openen vanaf het lockscreen hielp bij mij

  23. Bij het versturen van dit bericht naar een vriend werden bij beide iPhones de berichten geblokkeerd. Iemand een idee hoe dit opgelost kan geraken?

  24. Het werkt wel degelijk.
    Je iPhone moet ontgrendeld zijn als je het bericht van iemand anders ontvangt.

    Stuur je het via Whatsapp: dan moet de ontvanger niet online zijn op Whatsapp maar zoals eerder aangegeven: wel zijn iPhone ontgrendeld hebben. Bijvoorbeeld op Facebook aan het kijken zijn oid.
    Het werkt ook in groepsgesprekken.

    Wil je iemand pesten, kijk of hij online is op Whatsapp en stuur hem dan snel die tekst via SMS.

    Of het volgende klopt weet ik niet 100% zeker maar:
    Je moet een iPhone 4s of nieuwer hebben met iOS 8 .
    Ik heb zelf een iPhone 6 met iOS 8.3 en die van mij crasht wel als ik het bericht krijg en aan voorgaande voorwaarden voldoe.

  25. @jonathan: hoe is dit probleem toen opgelost?

  26. Mijn Iphone 5c blijft ook voordurend crashen en reboots. De oplossingen krijg ik de kans niet voor vanwege dat als mijn toegangsscherm te voorschijn komt hij binnen nog geen seconde weer reboot. Mijn telefoon is al een paar uur kansloos aan het crashen en rebooten. ik hoop dat het opgelost wordt.

  27. Powerلُلُصّبُلُلصّبُررً ॣ ॣh ॣ ॣ 冗

  28. Ik heb ook een bericht die het hele gesprek wist ;p ooit pertoeval op gekomen

  29. word er knijter gek van zelfs via whatsapp gaat me iphone zelfs aan en uit heb een iphone 6

  30. Heb het bericht verwijderd toen ik er nog net in kon. Nu werken alle oplossing niet en blijf ik het probleem hebben. Heb al berichten van andere gekregen, naar me zelf gestuurd. Niets werkt. Heb ondertussen al software update gedaan en gesynchroniseerd met computer. De app blijft blokkeren

  31. @Gonny van der Zwaag: Ik kan helemaal niks meer met me iphone 6. Hij blijft steeds rebooten ik kan hem niet eens meer ontgrendelen. Hoe kan ik dit oplossen?

  32. @pim Duterloo: oke gecrasht kreeg hem met moeite weer aan nadat ik de chip eruit haalde helemaal gereset

  33. We hebben vandaag wat testen gedaan. Ons vermoeden is dat het te maken heeft met de schakeling tussen tekst die van links naar rechts wordt gelezen (zoals Nederlands), en tekst die men van rechts naar links leest (zoals Arabisch).

    Wat we ook op merkte is dat dit niet alleen de Berichten app treft, ook Telegram en WhatsApp notificaties met een dergelijk bericht laten de iPhone crashen.
    Het probleem zit dus in de code doe tekst “inkort”, onder andere voor het tonen van notificaties.

  34. Voor de mensen met een jailbreak.

    Ga naar google, zoek naar “ios sms bug tweak”
    Eerste link, download het .deb bestand en installeren via ifile.
    Geen irritante resprings meer.

    Ook die bovenstaande banner weghalen via notificaties helpt.(wat je te zien krijgt op je lockscreen of als je in een andere app zit en dan een melding van whatsapp krijgt.)

  35. Heb het betreffende bericht, op verzoek, verstuurd. De bedoelde ontvanger kreeg het bericht niet, ik kan nu echter niet meer imessage gebruiken.

  36. Origineel geplaatst door tim: Fijn dat jullie het bericht ook tonen!

    hahah ja he ik wou het wel graag uitproberen op vrienden :)))

  37. @Tom van Zummeren: Hoera, de reactiepolitie is weer aanwezig om ons te vertellen wat we wel en niet mogen doen. Om vervolgens zelf precies datgene te doen dat hij anderen (ten onrechte) verwijt: wild speculeren zonder enig inhoudelijk verstand van zaken. Daar is een woordje voor dat ik niet zal noemen om het niveau niet nog verder omlaag te trekken. Vriendelijkste kwalificatie voor jouw ‘bijdrage’: hilarisch. Gelukkig maar dat jij helemaal niet over de reactiespelregels gaat.

    Wel één tip: wakker worden, het bulletin board tijdperk met akoestische modems waarin jij nog lijkt te leven is al héél lang voorbij. Daarin was het scenario dat jij sche(r)tst misschien nog mogelijk, in de meest knullige amateuristische datacom software dan.

    Berichtinhoud en -metadata gescheiden houden is zóveel simpeler dan jij bijelkaar fantaseert… op servers, in apps, OSsen, datacom layers etc etc
    (Voor mensen die weten waar ze het over hebben tenminste :-P)

    Maar bedankt voor de komische noot in deze discussie 😉

  38. Maar nou vraag ik me af hè

    Hoe dafuq ontdek je zo iets?
    Gwn random Turkse tekens typen en hopen dat er wat gebeurt?

  39. @hot12345: bij mij blijft hij ook continu in de rebooten springen… Help!!! Kan helemaal niks…

  40. @Carsten: zonder effective kun je berichten niet meer openen totdat er weer 10 tallen anderen berichten zijn maar als je dan naar beneden scrolt gaat alsnog weer weg

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.