Reacties voor: Oudere MacBook Pro’s lopen vast op macOS Big Sur

Zwart scherm, niets helpt
Een groot aantal bezitters van een MacBook Pro uit eind 2013 en midden 2014 kampt met een probleem. Na de update naar Big Sur is hun laptop vastgelopen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 43 reacties

  1. Oef, dan heb ik nog precies geluk met mijn mid 2015 versie…..

  2. Hmmm….. afgelopen vrijdag geïnstalleerd op mijn 👨🏻‍💻MacBook Pro late 2013 en eigenlijk geen problemen. Het opstarten duurt wel wat langer dan voorheen.
    Dus hoop dat het wel blijft werken en anders wordt het toch versneld een iMac aanschaffen vanwege het thuiswerken. Nu doe ik dat nog met mijn MacBook Pro + extern (groot) beeldscherm.
    Gelukkig heb ik backup in de cloud.

  3. Oei oei dat is vervelend zeg. Als zelfs opnieuw installeren (van voorgaande OS X versie) niet meer mogelijk lijkt.
    Dan zit je praktisch met een ‘gebrickte’ macbook.

    Hopen dat er een oplossing komt maar de vraag is nu voor de getroffenen hoe gaat Apple dat (op afstand) voor hen verhelpen? Lijkt me dat er fysiek eea aan te pas moet komen (harddisk eruit oid) aangezien de computer bij opstarten al zwart scherm geeft….

    Zou Apple daadwerkelijk alle OSX releases (inclusief de update procedure van meerdere oudere OSX versies) testen op ALLE legacy modellen (dus ook alle verschillende hardware configuraties) waarop die versie van OSX nog geïnstalleerd kan worden?

  4. Goedemorgen,

    Had wel de melding dat er te weinig ruimte was voor de installatie. Heb een pro uit Mid 2014. Hele weekend gewerkt op de MacBook en totaal geen problemen.

    Loopt prima. Batterij verbruik ook. Kijk het uiteraard aan maar hier geen problemen.

  5. Mijn macbook pro 15 inch late 2013 is juist sneller geworden
    Alles opent sneller en reageert sneller.

  6. Macbook pro van late 2013 geen problemen met update, voor de zekerheid vanmorgen opgestart, alles werkt normaal.

  7. Mijn MBP 13″ mid 2014 liep ook vast tijdens de installatie. Na deze uit- en aan gezet te hebben ging de installatie vrolijk verder. Ik zorg sowieso voor een goede backup zodat ik geen data verlies bij een vastloper.

  8. Heb ook een Mac Pro 15 inch mid 2014. Bij mij werkt alles goed en mijn MacBook is zelfs sneller geworden, heb ook geen problemen, alles werkt top.

  9. Oei dat is vervelend. Als ik dit had geweten had ik denk ik even gewacht met de ipdate. Ik heb echter de Big Sur update aangegrepen om mijn MacBook Pro uit 2013 eens helemaal een schone installatie te geven. Dus harde schijf gewist en écht helemaal opnieuw. Ging gelukkig helemaal goed en draait als een zonnetje!

  10. Misschien is het even loskoppelen van de batterij een oplossing. Paar jaar geleden uit het niets een MacBook Pro die niets meer deed en dood leek even open geschroefd, batterij connectie los gemaakt, even gewacht, batterij weer aangesloten en daarna weer opgestart zonder problemen.

  11. De meeste problemen die voor komen bij MacBooks, van 2013-2014 zijn zwart beeld of, gaat niet aan.
    1. Koppel de accu los
    2. Sluit de lader aan je MacBook, dan start je de MacBook op.
    3. Als de MacBook opstart, dan haal je de lader weer los en sluit je de accu weer aan de MacBook, als het goed is start de MacBook weer op. Zo niet, dan ligt het aan je logic board.

  12. Mijn macbook air van mid 2013 draait soepel op Big Sur. Zelfs sneller dan voorheen. Was er als de eersten bij om te upgraden maar het liep mis, waarschijnlijk door de grote vraag naar updates. Downloaden duurde uren met onderbrekingen. De volgende dag in één keer 20 minuten en de download was binnen. Fraaie vormgeving die Big Sur.

  13. Hier een 13” mid 2014, geen problemen mer Big Sur. Loopt als een zonnetje!

  14. Het probleem schijnt in de Wifi (airport) kaart firmware te zitten
    Deze schijnt in sommige gevallen corrupt te raken tijdens de update waardoor hij niet meer werkt.

  15. Vermoedde al dat het EFI/Firmware gerelateerd is.

    Draait hier perfect op een MBP Mid-2012. Hier geen bricks, aangezien er geen nieuwe EFI’s meer voor uitkomen waarschijnlijk. 🙂

  16. Bij mij is de installatie van Big Sur ook op een deceptie uitgelopen. Mijn MBP van eind 2016 (met Touch Bar) installeerde Big Sur weliswaar vrolijk, maar terwijl ik ermee aan het werk was, viel de MBP ineens uit. Batterij zou service nodig hebben. Ik lees dat meerdere gebruikers dit bij de beta versie al hebben meegemaakt, maar ook de definitieve versie kan dit dus doen. Diagnose levert PPT006. Mijn batterij heeft nog meer dan 80% restcapaciteit, maar weigert op te laden. Downgrade uitgevoerd, PRAM/SMC-resets etc. Maar zonder resultaat. Nu wordt mijn MBP opgestuurd en hopelijk kan die er met een nieuwe batterij weer tegen. Hoop wel dat Apple dit probleem erkent, want tot aan de upgrade nooit problemen gehad met de MBP.

  17. MBA 11” early 2014 draait als een zonnetje. Was tijdens de beta overigens niet zo. Toen was het batterij verbruik erg slecht. Nu draait het oude “machientje” nog prima.

    Hij weet niet dat hij eind van de maand vervangen zal worden door een MBA M1 variant overigens 🤫😜

  18. Ik gebruik een MacBook Pro 15” van eind 2013. Als ik het artikel goed lees, dan zou hier geen probleem mee zijn?
    Ik ben afhankelijk van deze laptop voor mijn werk en wil graag zeker weten dat er geen problemen ontstaan.

  19. Blij dat ik geluk heb met mijn MacBook Air uit 2017.

  20. @Electrifying: Een MBP van mid-2012? Die wordt toch niet meer ondersteund?

  21. Origineel geplaatst door Electrifying
    Vermoedde al dat het EFI/Firmware gerelateerd is.
    Draait hier perfect op een MBP Mid-2012. Hier geen bricks, aangezien er geen nieuwe EFI’s meer voor uitkomen waarschijnlijk. 🙂

    Das best knap, aangezien macos big sur draait vanaf MacBook Pro’s late 2013 en nieuwer! Hoor graag hoe je die hebt kunnen upgraden naar big sur

  22. @Ed: Ook een Pro 13 inch uit midden 2014 en geen problemen ondervonden.
    Apart vond ik dat het geluid uit de interne speakers echt harder is geworden.

  23. Origineel geplaatst door Electrifying
    Vermoedde al dat het EFI/Firmware gerelateerd is.
    Draait hier perfect op een MBP Mid-2012. Hier geen bricks, aangezien er geen nieuwe EFI’s meer voor uitkomen waarschijnlijk. 🙂

    Origineel geplaatst door Danny
    Das best knap, aangezien macos big sur draait vanaf MacBook Pro’s late 2013 en nieuwer! Hoor graag hoe je die hebt kunnen upgraden naar big sur

    Zou het niet kunnen, dat het via een patch hebt gedaan, omdat het via een normale weg niet mogelijk is ?

  24. helaas begaf mijn macbook 2014 het wel tijdens de big sur update. scherm blijft uit, licht bij apple logo wel aan. geen enkel opstart commando werkt, ook opstarten van usb niet. Hopelijk wordt dit snel hersteld!

  25. Kon gisteren mijn MBP mid 2014 probleemloos upgraden, hij draait als een zonnetje 🙂

  26. Net geïnstalleerd op een Macbook Pro Retina 15 (mid 2012). Wordt door Apple niet ondersteund maar draait als een zonnetje. Moest alleen de wifi driver fixen. Start super snel op en alles draait als een zonnetje.

  27. Mijn macbook pro 13″ Mid 2014 is finaal naar de tering gegaan.
    Booten naar Big Sur deed hij af en toe. Batterij capactiteit (third party en recent geplaatst) die werkte top op catalina is helemaal gehalveerd in capaciteit. Sterker hij moet geserviced worden…
    Hmmm zou er dan toch een soort destructie of block software in die updates zitten die niet originele Apple producten afstoot???
    Gek genoeg heb ik een oude backup terug weten te zetten met catalina… Nu draait de boel nog steeds helemaal ruk. Ik blijf permanent een disk image zien genaamd “update” tevens werken mijn pram en smc reset commando’s niet. Dan start hij niet meer op..
    Zojuist heb ik mijn interne batterij los getrokken van het mainboard om de boel on eens hard te kunnen resetten… Dit lijkt enig effect te hebben gehad….
    Die laptop is helemaal van het padje.. Zo iets onschuldigs en toch destructief…

    Nu plofte hij regelmatig gewoon uit of herkende uberhaupt geen batterij meer. Ik hoop dat ik door het oog van de naald ben gekropen.. Het heeft uren werk gekost en nog maar over stress te zwijgen… Wat een K bedrijf is dat aan het worden.

    Nu op nieuw die batterij kalibreren in de hoop dat het nog iets uithaalt.

  28. MacBook Pro 13 inch mid 2014 – hier werkt Big Sur .. Alleen de camera werkt niet meer 🙃.. Meer mensen last van ?

  29. @Vin: Heb het net ff gecheckt voor je. Bij gebruik van FaceTime geen probleem bij mijn Macbook Pro 13 inch mid 2014.

  30. @Stefan: Las op een forum elders dat het wel zo kan zijn dat een aangesloten monitor afgeschakeld moet worden wil de installatie goed gaan én afgeschakeld moet worden om nadien na volledig uitschakelen je Mac weer op te kunnen starten.

  31. @Bert:

    Hmmm.. vreemd! Las wel verder online dat er meerdere mensen problemen hadden. Dacht misschien ook hier! Maar bedankt voor het checken 👌🏼.

  32. Druk bezig met updaten toen ik dit las……gelukkig is het bij mij goed gegaan maar schrok me een ongeluk toen het even haperde.

  33. Hier ook een mbp eind 2013 13”.
    Update ging erg vlot; werkt vlotter dan voorheen.
    Mijn daily is wel een iMac van 2019. Nog niet gedaan: dat wordt volgend weekend een clean install. Die moet te betrouwbaar zijn, dus liever geen risico hiermee…

  34. Er zitten nog best wat bugs in Bigsur. Bv dat er telkens een nieuw finder scherm wordt geopend als je op het icoon in het dock klikt.

  35. Even afkloppen, maar op mijn MBP 13″ eind 2013 verliep de installatie soepel en draait Big Sur als een zonnetje … merk geen performance verschil …

  36. Bij mij liep hij vrijdagavond vast, MacBook Pro uit 2018 notabene… zwart scherm en hangen, hele nacht aan laten staan, zaterdagmorgen zelfde status maar toen ik de uit-knop 10 sec vasthield ging hij wel uit, en na opstarten startte hij download van installatie bestand opnieuw en liep alles door tot bijna het eind en bleef toen weer bewegingsloos, appeltje op het scherm en balkje bijna vol. Halve dag laten staan, geen verandering… toen maar weer uitgezet met uit knop 10 sec vasthouden, dat was het enige waar hij op reageerde.
    En daarna weer aangezet en wat schets mijn verbazing? Hij startte op met Big Sur en doet het nu gewoon… phew, ik blij… 😋

  37. Origineel geplaatst door Electrifying
    Vermoedde al dat het EFI/Firmware gerelateerd is.
    Draait hier perfect op een MBP Mid-2012. Hier geen bricks, aangezien er geen nieuwe EFI’s meer voor uitkomen waarschijnlijk. 🙂

    Origineel geplaatst door Danny
    Das best knap, aangezien macos big sur draait vanaf MacBook Pro’s late 2013 en nieuwer! Hoor graag hoe je die hebt kunnen upgraden naar big sur

    Origineel geplaatst door Hamid
    Zou het niet kunnen, dat het via een patch hebt gedaan, omdat het via een normale weg niet mogelijk is ?

    Volgens dit artikel is het mogelijk om een niet-ondersteunde MBP te updaten naar Big Sur.

  38. Origineel geplaatst door Ashley
    Mijn macbook pro 15 inch late 2013 is juist sneller geworden
    Alles opent sneller en reageert sneller.

    Yep. Hier draait ook alles als een tiet.

  39. @Arno: Geduld is een schone zaak 😉

  40. @Rob Kroon: heb precies hetzelfde maar kreeg van Apple te horen dat mijn batterij moet worden vervangen, terwijl hij hiervoor nog 80% had. Kosten; 209€…

  41. Bij mij draait bij Big Sur het kernelmanagerd proces continu overuren met een hoge CPU. Continu lawaai van de fans op een MacBook Pro 2015. Niet prettig.

  42. Ik kan op dit moment de update niet eens vinden. Op mijn MBP 13” Mid 2014 wordt aangegeven dat de huidige versie van macOS Catalina (10.15.7) de laatste versie is.
    Als ik vanuit de AppStore naar Big Sur zoek, en dan open, kom ik netjes terug in de Software Update uit. Alleen krijg ik daar de volgende melding: Update not found – The requested version of macOS is not available.
    Heeft Apple de update voor deze versie van de MBP teruggetrokken?

  43. Heeft Apple de update voor deze versie van de MBP teruggetrokken?

    De update was inderdaad terug getrokken, maar is inmiddels opnieuw beschikbaar (versie 11.1).

    Waar ik echter tig artikelen vind over het initiële issue, vind ik nu nergens info of het daadwerkelijk is opgelost. Ik veronderstel van wel omdat mijn MBP 13 Retina de update nu wel weer laat zien, maar durf toch niet zomaar te updaten zonder in elk geval ergens bevestiging te lezen dat het euvel is verholpen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.