Bezoek aan de Foxconn-fabriek: is het echt zo erg?

Mike Daisey raakte gefascineerd van een foto uit de Foxconn-fabrieken in China. Hij besloot naar de fabrieken te gaan, waar de Apple-producten worden gemaakt. Zijn de werkomstandigheden echt zo erg als ze zeggen?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

mike-daisey-ipadVraag een journalist of hij wel eens bij Foxconn is geweest en het antwoord is nee. “Daar kom je toch niet zomaar binnen? Er staan beveiligingsmensen bij de ingang, met wapens die op scherp staan.” Toch is het Mike Daisey gelukt om een bezoek te brengen aan de Foxconn-fabriek waar Apple-producten worden gemaakt.

Mike maakte er een tweedelige podcast over en maakte foto’s van de fabrieksruimtes, zoals hieronder. Je kunt de podcasts als mp3-bestand dowloaden en op je iPhone meenemen, om in de auto of trein naar te luisteren. Zodat je precies weet waar ze vandaan komen, die glimmende iDevices van Apple.

Update maart 2012: Veel beweringen van Daisey blijken niet te kloppen en het verslag van het bezoek aan de fabrieken van Foxconn blijkt grotendeels te zijn verzonnen, is inmiddels bekendgemaakt.

Wat Mike opviel is dat alle producten met de hand worden gemaakt. In de fabriekshallen hoor je geen ronkende machines, maar het geluid van mensen die aan tafeltjes zo snel mogelijk hun taak uitvoeren, soms zelfs 14 uur per dag. Alle onderdelen worden met de hand in elkaar gezet en met de hand getest. Ook opvallend is dat er in China geen iPad te krijgen is. De iDevices worden weliswaar in China gemaakt, maar ze gaan meteen op transport naar het westen.

foxconn fabriek chinaMike kwam op het idee om eens bij Foxconn te gaan kijken, toen hij foto’s zag van fabrieksmedewerkers die de nieuwe iPhone maakten. Hij vroeg zich af wie die mensen zijn, die dagelijks in de weer zijn om onze gadgets te maken. Hij pakte het vliegtuig naar China, huurde een tolk in en pakte de taxi naar de Foxconn-fabriek, waar hij stuitte op de gewapende beveiligingsmensen. Ze bewaken de 430.000 medewerkers die werkzaam zijn in de fabriek. Mike hoefde aanvankelijk niet eens naar binnen: op het moment dat hij bij de fabriekshekken stond, sloten de medewerkers zich vanzelf in een lange rij aan, klaar om hun verhaal te vertellen. Stap je bijvoorbeeld naar de vakbond om de klagen over de werkomstandigheden, dan kom je op een zwarte lijst te staan en raak je je baan kwijt omdat je ‘moeilijk’ doet. Mike kwam ook 13-jarige kinderen tegen en mensen die bang waren dat ze hun baan zouden kwijtraken omdat ze geblesseerd waren geraakt. Het beeld dat ontstaat is eentje die we eigenlijk wel kennen, maar hardnekkig proberen te verdrukken als we in de rij staan om het zoveelste nieuwe Apple-product te kopen: slechte werkomstandigheden, lange werkdagen en lage lonen. Dat geldt niet alleen voor Apple-producten maar ook de spullen van Nintendo, Sony en andere grote merken voor consumentenelektronica. Veel mensen proberen het te negeren: het zal toch vast niet zo erg zijn als ze zeggen? Mike’s verhaal laat zien dat het inderdaad zo erg is als velen denken.

De Foxconn-fabriek is te vinden in Shenzhen, een kleine stad die inmiddels is gegroeid tot 14 miljoen inwoners. Het is de op twee na grootste stad in China. Apple heeft onlangs een rapport uitgebracht waarin ze verantwoordelijkheid afleggen over de werkomstandigheden bij toeleveranciers. Hoewel de situatie is verbeterd dankzij regelmatige controles, is de situatie nog steeds slecht. Wel verbreekt Apple de contracten met toeleveranciers, als toeleveranciers zich niet aan de regels houden. Apple werd ook recent lid van de Fair Labor Association (FLA). Het lijkt er dus op dat Apple aan verbetering werkt.

De podcast (en een transcriptie) is te vinden op: This American Life
Via: AppAdvice

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 maart 2012, 5:25
Categorie Apple
Onderwerpen china, fabriek, foxconn

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.